Hoppa till innehåll

Antalet uppehållstillståndsansökningar med familjeband som grund väntas öka med en femtedel i år

Migri
Utgivningsdatum 15.9.2016 11.14
Nyhet

Migrationsverket uppskattar att verket i år kommer att ta emot totalt cirka 12 000 ansökningar med familjeband som grund. Detta är 22 procent mer än år 2015, då 9 471 ansökningar med familjeband som grund lämnades in.

Ökningen utgörs i första hand av ansökningar om uppehållstillstånd för familjemedlemmar till personer som fått internationellt skydd. Familjemedlemmar till personer som fått internationellt skydd väntas i år lämna in cirka 3 000 ansökningar, då antalet ansökningar år 2015 uppgick till 770 stycken.

Förra året ansökte totalt 32 476 personer om internationellt skydd i Finland, medan antalet sökande år 2014 uppgick till 3 651 stycken. Familjemedlemmar till en asylsökande kan ansöka om uppehållstillstånd på grund av familjeband efter att familjemedlemmen i Finland har fått tillstånd att stanna i landet.

Flest ansökningar väntas liksom tidigare år lämnas in av familjemedlemmar till övriga utlänningar, som kommit till Finland för att arbeta eller studera. De väntas lämna in ungefär hälften av alla ansökningar med familjeband som grund i år. Familjemedlemmar till finska medborgare väntas lämna in cirka 3 000 uppehållstillståndsansökningar i år.

Antal ansökningar enligt grupp 2011–2015

Antalet ansökningar ökade i början av året

Uppskattningen utgår från utvecklingen inom antalet ansökningar med familjeband som grund under början av året samt på längre sikt. Ansökan ska lämnas in personligen vid en finsk beskickning utomlands. Till grund för uppskattningen ligger även tidsbokningssituationen vid beskickningarna.

Familjemedlemmar till asylsökande som kom till Finland förra hösten har redan börjat ansöka om tillstånd, men antalet ansökningar har än så länge varit relativt lågt.

De vanligaste nationaliteterna i början av 2015 och 2016


Innehåller de tio största nationaliteterna år 2015 samt Afghanistan och Syrien.

Det är ännu för tidigt att säga hur många ansökningar som vi kommer att ta emot exempelvis nästa år och om dagens prognos kommer att förändras under hösten, då de 13 000 asylsökande som för närvarande väntar på beslut får sitt beslut. Antalet sökande påverkas exempelvis av hur många positiva beslut som görs för asylsökande och hur stora familjer de har.

Ytterligare information till medier

Tiina Suominen, direktör för immigrationsenheten, tfn 0295 430 431, fornamn.efternamn@migri.fi

Meddelande om lagändringen

Pressmeddelande