Hoppa till innehåll

Snart möjligt att ansöka om uppehållstillstånd med familjeband som grund i e-tjänsten EnterFinland

Migri
Utgivningsdatum 29.9.2016 14.23
Nyhet

Avsikten är att ansökningar om uppehållstillstånd med familjeband som grund ska bli möjliga i e-tjänsten under november månad. Kunderna informeras i ett senare skede om det exakta datumet då detta blir möjligt.

En elektronisk ansökan kan behandlas snabbare. Ansökan kan inte lämnas in om nödvändiga uppgifter saknas, vilket gör att begäranden om tilläggsutredningar på grund av bristfälliga ansökningar inte längre behöver göras.

Kunden kan kontrollera statusen för sin ansökan i realtid i e-tjänsten. Kunden kan genast se begäran om tilläggsutredningar samt information om att beslutet har fattats i tjänsten. Tidigare har denna information skickats per post.

I e-tjänsten EnterFinland.fi är det redan möjligt att ansöka om flera olika typer av uppehållstillstånd. I och med att ansökningar med familjeband som grund tillkommer kan nästan alla uppehållstillstånd sökas i e-tjänsten.

Sökanden måste fortfarande besöka en beskickning

Den elektroniska ansökan kräver fortsättningsvis ett besök vid en finsk beskickning, eftersom myndigheterna måste säkerställa sökandens identitet. Sökanden ska besöka beskickningen för att lämna de biometriska kännetecken som fordras enligt lagen och visa upp sina handlingar i original. Utöver detta ska sökanden vid behov infinna sig till en intervju vid beskickningen.

Utrikesministeriet ansvarar för nätverket av beskickningar och fattar beslut om vid vilken beskickning sökanden ska sköta sitt ärende.

Antalet ansökningar med familjeband som grund ökar

Migrationsverket bedömer att antalet ansökningar om uppehållstillstånd med familjeband som grund kommer att öka med en femtedeli år. Ökningen utgörs i första hand av ansökningar om uppehållstillstånd för familjemedlemmar till personer som fått internationellt skydd. En uppskattning av antalet ansökningar under 2017 görs i slutet av året.

Ytterligare information till medier

Direktör för immigrationsenheten Tiina Suominen, tfn 0295 430 431, e-post: fornamn.efternamn@migri.fi

Pressmeddelande