Hoppa till innehåll

Självmord bland asylsökande tas alltid på största allvar

Migri
Utgivningsdatum 27.9.2016 16.53
Nyhet

Föreningen för Mental Hälsa i Finland uppgav på tisdagen sig med rätta att vara bekymrad över förekomsten av självmord bland asylsökande i Finland. Enligt Migrationsverkets uppgifter har det sedan oktober förra året förekommit 15­–20 självmordsförsök på förläggningarna, varav fem har fullbordats. Vi har inte tidigare fört statistik över självmord. Därför har siffrorna sammanställts av anmälningar vi fått in från förläggningarna.

Självmord är alltid mycket sorgliga och beklagliga. Det är omöjligt att veta vilka orsaker som ligger bakom dessa självmord. Asylsökandena i fråga har befunnit sig i olika stadier av asylprocessen och alla hade inte ännu fått sitt första beslut om sin asylansökan.

Att vänta på sitt asylbeslut på en förläggning är en mentalt ytterst belastande tid för asylsökande. En del av dem har dessutom traumatiserande erfarenheter bakom sig. Förläggningarna är medvetna om detta och arbetar ständigt för att de som behöver hjälp ska nås i tid.

Handledning och utbildning i förbyggande syfte

Migrationsverket strävar efter att förebygga självmord genom att handleda och utbilda personalen på förläggningarna.

Förra våren gav verket ut allmänna anvisningar för arbete med mental hälsa samt anvisningar för hur man kan stödja klienterna i vardagen på förläggningarna. I början av september gavs personalen anvisningar för att kunna identifiera personer med självmordsrisk och om vad man konkret bör göra i en sådan situation. Om situationen inte kan åtgärdas med det stöd som finns att tillgå på förläggningen ska asylsökanden remitteras till en läkare.

Migrationsverket har redan under flera års tid arrangerat utbildning i mental hälsa. Inom utbildningen har personalen på förläggningarna fått utbildning bland annat i terapifärdigheter och inom förebyggande mentalhälsovård. Denna höst arrangeras även utbildning i psykologisk första hjälpen.

Inom stora grupper förekommer det alltid dödsfall

Under detta år och förra året har totalt ett tjugotal asylsökande avlidit på förläggningarna. En del har avlidit av sjukdomar och en del har omkommit i olycksfall. Då man beaktar att över 40 000 personer har varit registrerade i mottagningssystemet under denna tid är självmord ovanliga.

Förläggningarna har under det senaste året väckt stort intresse i offentligheten. Detta är förståeligt, eftersom det ovanligt stora antalet asylsökande förra hösten ledde till att nya förläggningar grundades på många orter. Självmordsförsök och tyvärr även några fullbordade självmord har förekommit på förläggningarna även under tidigare år.

Ytterligare information till medier

Olli Snellman, chef för resultatområde, enheten för mottagande, tfn 0295 430 431, e-post: fornamn.efternamn@migri.fi

Päivi Hieta, överinspektör, enheten för mottagande, tfn 0295 430 431, e-post: fornamn.efternamn@migri.fi

Pressmeddelande