Hoppa till innehåll

Endast två procent av asylbesluten upphävdes på grund av fel som begåtts av Migrationsverket

Migri
Utgivningsdatum 25.10.2016 14.04
Nyhet

Majoriteten av de asylbeslut som upphävts av förvaltningsdomstolen har upphävts av andra orsaker än sådana som hade koppling till Migrationsverket. Under början av året har endast två procent av alla beslut som upphävts upphävts på grund av fel som begåtts av Migrationsverket. Nyheterna under måndagskvällen gav en felaktig bild av kvaliteten hos Migrationsverkets beslut.

Under perioden januari till september 2016 har förvaltningsdomstolen behandlat totalt cirka 2 300 besvär över asylbeslut. Av dem förkastades 68 procent, dvs. Migrationsverkets beslut upphävdes inte. Av besluten återsändes 21 procent till Migrationsverket för ny behandling. Återstående 11 procent av besluten förföll, hade registrerats felaktigt eller avvisades utan prövning.

En stor del av de upphävda besluten Dublin-fall från Ungern

Högsta förvaltningsdomstolen fattade ett årsboksbeslut i april 2016 och förbjöd återsändning av asylsökande till Ungern med stöd av dublinförordningen. Migrationsverket hade hunnit fatta ett stort antal beslut om återsändning till Ungern, eftersom många asylsökande hade registrerats i Ungern innan ankomsten till Finland hösten 2015. Högsta förvaltningsdomstolen fastslog att asylsökande inte kan återsändas till Ungern, på grund av brister i asylprocessen samt mottagandeförhållandena. Med anledning av denna nya rättsliga praxis skickades ansökningarna tillbaka till Migrationsverket för behandling.

En annan vanlig orsak till att asylbeslut upphävdes var att sökandens situation hade förändrats under besvärsskedet. Sökanden kan lägga fram en ny utredning över sin situation eller så kan situationen i hans eller hennes hemland ha förändrats. I dessa fall är det enligt lagen befogat att göra en ny utredning av sökandens situation.

Domstolarna fattar sina beslut självständigt

Förvaltningsdomstolen avgör självständigt besvär över asylbeslut och utreder alltid samtliga förutsättningar för beviljande av internationellt skydd eller uppehållstillstånd. Om sökandens situation förändras i besvärsskedet bedömer förvaltningsdomstolen ärendet enligt den aktuella, dvs. förändrade, situationen då domstolen fattar sitt beslut.

Det är vanligt att ett nytt ställningstagande eller en förändrad situation innebär att ansökan skickas tillbaka till Migrationsverket för behandling. Det viktigaste för Migrationsverket är att hålla koll på de asylbeslut som skickats tillbaka till verket på grund av felaktigheter i tolkningen av lagen eller förfarandet. Vid asylenheten kontrollerar man ständigt lagenligheten och kvaliteten hos asylbeslut och asylsamtal, följer med förändringar i den rättsliga praxisen och arrangerar utbildning i anslutning till detta.

Ytterligare information till medier

Esko Repo, direktör för asylenheten, tfn 0295 430 431, e-post: fornamn.efternamn@migri.fi

Tirsa Forssell, chef för resultatområde vid asylenheten, tfn 0295 430 431, e-post: fornamn.efternamn@migri.fi

Pressmeddelande