Hoppa till innehåll

Ny tjänst för personer intresserade av statistik om immigration

Migri
Utgivningsdatum 11.1.2017 9.47 | Publicerad på svenska 26.3.2024 kl. 12.50
Pressmeddelande

Migrationsverket har öppnat en ny statistiktjänst, som samlar statistik om ansökningar och beslut med koppling till uppehållstillstånd, internationellt skydd och medborgarskap samt statistik om avlägsnande ur landet. Tjänsten finns på adressen statistik.migri.fi och är tillgänglig på finska, svenska och engelska.

Användaren kan i tjänsten välja uppgifter som intresserar honom eller henne genom att skapa olika inställningar för statistiken. Uppgifter om bland annat personer som sökt uppehållstillstånd, asyl och finskt medborgarskap samt om beslut som fattats för dess personer är nu tillgängliga i mer detaljerat format, exempelvis indelade enligt ålder och kön.

Siffrorna i statistiken kan dessutom enkelt göras om till procentandelar och uppgifterna kan även omvandlas till ett tydligt diagram. Det är även möjligt att i tjänsten ladda ner statistik i csv-format på den egna datorn för vidarebearbetning. Nya uppgifter uppdateras i statistiken i början av varje månad.

Statistiktjänsten är förverkligad av Lucify. Tjänsten utvecklas enligt den respons som vi mottar.

Den första statistiken om ärenden som överförts från polisen publiceras i februari

I statistiktjänsten ingår i fortsättningen även uppgifter om de tillståndsärenden som överfördes från polisen till Migrationsverket vid årsskiftet, såsom fortsatta uppehållstillstånd och registrering av EU-medborgare. Den första statistiken om dessa ärenden publiceras i tjänsten i februari.

Ny statistik publiceras från och med år 2017 enbart i statistiktjänsten och inte längre i pdf-format på sidan Statistik på Migri.fi som tidigare. Statistik för år 2015–2016 finns dock både i statistiktjänsten och på webbsidan Statistik. Vid tolkningen av statistiken för år 2017 bör man beakta att den inte nödvändigtvis är jämförbar med statistiken från tidigare år, eftersom vissa saker nu presenteras på ett annat sätt än i statistiken för föregående år.

All verkets statistik finns inte i tjänsten. Exempelvis mottagningsverksamhetens statistik om antalet inkvarteringsplatser och upphörande av mottagningstjänsterfinns fortsättningsvis på webbsidan Statistik.

Annan än standardstatistik är avgiftsbelagd

Om man inte hittar de uppgifter man behöver i statistiktjänsten kan man göra en avgiftsbelagd begäran om uppgifter till verket på adressen tilastopyynto(at)migri.fi. Begäran är preliminär tills att verket har gett sin uppskattning av tidtabellen och priset för tillhandahållandet av uppgifterna, som fastställs enligt statsrådets avgiftsförordning och den förverkligade arbetsmängden.

Nytt statistikverktyg även för verkets interna verksamhetsstyrning

Vid Migrationsverkets asylenhet och enheten för mottagande testar man för tillfället ett nytt visuellt statistikverktyg (dashboard), som kan användas för att skapa en överskådlig bild av all statistik som beskriver verksamheten. Syftet med statistikprojektet Migstat är att effektivera mottagningsverksamheten samt processerna för asylsamtal och beslutsfattande.

Behandlingen av ansökningar blir smidigare då man exempelvis snabbare kan upptäcka förseningar i arbetsköerna. Om arbetsköerna enligt statistiken är långa inom ett visst resultatområde kan samtalen och beslutsfattandet smidigt föras över till ett annat resultatområde där köerna är kortare.

Det nya statistikverktyget gör det även lättare att i fortsättningen reagera snabbare på överraskande situationer, såsom en eventuell plötslig ökning i antalet asylsökande.
Arbetet med att utveckla verktyget inleddes i februari 2016 med stöd av EU:s asyl-, migrations- och integrationsfond (AMIF). Avsikten är att i ett senare skede utöka användningen av verktyget i den mån det är möjligt till att omfatta även andra enheter och funktioner hos verket.

Ytterligare information till medier:

Frågor om den nya statistiktjänsten:
Specialplanerare Timo Leinonen, förvaltningsenheten vid Migrationsverket, tfn 0295 430 431 samt kommunikationsplanerare Eini Perttilä, tfn 0295 430 431

Frågor om Migstat-projektet:
Projektchef Martin Airisto, asylenheten vid Migrationsverket, tfn 0295 430 431

E-postadresserna har formen: fornamn.efternamn@migri.fi

Pressmeddelande