Hoppa till innehåll

Invånarna på förläggningarna känner sig trygga men anser att de inte har tillräckligt med meningsfull sysselsättning

Migri
Utgivningsdatum 24.10.2016 9.24
Nyhet

Migrationsverket utförde sommaren 2016 en undersökning bland invånarna på förläggningarna. Asylsökandena ombads bland annat att utvärdera sin trygghetskänsla, sin roll som klient och hur personalen bemöter dem.

Cirka 3 140 asylsökande på 81 olika förläggningar deltog i undersökningen. Även mottagningsenheterna för ensamkommande minderåriga asylsökande var med i undersökningen.

Förläggningarnas avlägsna läge en orsak till frustration

Resultaten av undersökningen visar att asylsökande på både förläggningarna för vuxna och enheterna för ensamkommande minderåriga i regel är nöjda med personalen på förläggningarna, även om man anser att personalen kunde vara mera tillgänglig.

De personer som deltog i undersökningen uppgav att de för det mesta behandlas väl, men sökanden på vissa förläggningar uppgav att de upplevt att alla klienter inte behandlas jämlikt.

En del asylsökande är även frustrerade över att inte ha något meningsfullt att göra och över att en del förläggningar ligger så långt ifrån städernas centrum.

Sökandena önskade eget program för kvinnor och barn

Största delen av de asylsökande som deltog i undersökningen kände sig trygga på förläggningarna.

De kvinnliga sökandena önskade mer verksamhet riktad till kvinnor samt flera kvinnliga tolkar exempelvis för besök hos hälsovårdare. Bland alla som deltog i undersökningen framhävdes i svaren bristen på möjligheter till förvärvsarbete och utbildning. Oro för hobbyer och skolgång framkom i resultaten vid enheterna för ensamkommande minderåriga asylsökande.

Ett gott resultat med beaktande av det stora antalet sökande förra året

Omfattningen av undersökningen som utfördes i år är exceptionell, eftersom det i dag finns fler förläggningar i Finland än någonsin tidigare.

På flera förläggningar har verksamheten vid tidpunkten för undersökningen varit förhållandevis nyetablerad. Trots den exceptionella situationen har förläggningarna generellt sett klarat väl av att erbjuda sina klienter tjänster och positiva upplevelser.

Resultaten av undersökningen används för att utveckla mottagandetjänsterna.

Läs ett sammandrag av undersökningens resultat här:

Sammandrag av resultaten från enheter för minderåriga asylsökandeReadSpeakerpdf, 173,6 kB(endast på finska)

Sammandrag av resultaten från enheter för vuxna och familjerReadSpeakerpdf, 174,2 kB (endast på finska)

Ytterligare information till medier

Chef för resultatområde vid enheten för mottagande Olli Snellman, tfn 0295 430 431, fornamn.efternamn@migri.fi

Pressmeddelande