Hoppa till innehåll

Mottagningstjänsterna upphörde mellan september och november för 113 asylsökande som fått ett negativt beslut

Migri
Utgivningsdatum 2.12.2016 12.52
Nyhet

Mellan september och november upphörde mottagningstjänsterna för 113 asylsökande som fått ett negativt beslut. Personerna i fråga har fått ett verkställbart beslut om avvisning och polisen har inte kunnat avlägsna dem ur landet. Detta innebär att asylsökandena måste lämna förläggningen och inte längre har tillgång till mottagningstjänster, såsom inkvartering och mottagningspenning.

Varför måste man lämna förläggningen?

Personerna i fråga har fått ett negativt beslut för sin asylansökan. Migrationsverket har utrett asylansökningarna och konstaterat att personerna saknar grund för att beviljas asyl, alternativt skydd eller uppehållstillstånd med annan grund.

Då det negativa beslutet vunnit laga kraft har personen i fråga inte längre rätt till de mottagningstjänster som den finska staten erbjuder.

Vilken lag ligger till grund för detta?

Den 1 juli 2015 ändrades 51 § i utlänningslagen. Innan ändringen kunde asylsökande beviljas tillfälligt uppehållstillstånd på grund av hinder för avlägsnande ur landet. Detta innebar att asylsökande som polisen inte kunde avlägsna ur landet, exempelvis på grund av brist på trafikförbindelser eller på grund av att myndigheterna i ursprungslandet vägrade ta emot personer som återsänds med tvång, beviljades ett tillfälligt uppehållstillstånd.

Lagen ändrades så att en asylsökande som frivilligt kan återvända inte längre beviljas ett tillfälligt uppehållstillstånd.

Mottagandelagen är den lag som styr mottagningstjänsterna. Enligt 14 a § i lagen tillhandahålls mottagningstjänster i högst 30 dagar från det att polisen har informerat förläggningen om att avlägsnandet inte kan verkställas genom myndighetsåtgärder och sökanden inte ansökt om frivillig återresa.

När måste personen lämna förläggningen?

Polisen informerar förläggningen om polisen inte kan avlägsna en asylsökande som fått ett negativt beslut ur landet. Efter detta kan personen i fråga bo kvar på förläggningen i högst 30 dagar. Han eller hon kan även ansöka om assisterad frivillig återresa.

Vad händer då tidsfristen har löpt ut?

Efter 30 dagar måste personen lämna förläggningen. Vid förläggningen påminner man personen i god tid om att tidsfristen håller på att löpa ut. Personen i fråga kan när som helst innan tidsfristen löpt ut självständigt avlägsna sig eller ansöka om assisterad frivillig återresa.

Då tidsfristen har löpt ut har han eller hon inte längre rätt att bo kvar på förläggningen. Personen får inte längre mottagningspenning eller andra tjänster som erbjuds av förläggningen. Då tidsfristen har löpt ut uppehåller sig personen olagligt i landet.

Hur är det möjligt att en person på egen hand kan återvända till sitt hemland, om polisen inte klarar av att återsända honom eller henne med tvång?

Det kan låta konstigt, men ofta är det möjligt för personen själv att återvända på eget initiativ genom att samarbeta i ärendet i situationer då myndigheterna inte kan återsända honom eller henne till hemlandet.

Ofta kan polisen inte verkställa avvisningen eller utvisningen på grund av att myndigheterna i personens hemland vägrar samarbeta med de finska myndigheterna. Personen i fråga beviljas exempelvis inte de dokument som han eller hon behöver för återresan.

Det kan även vara fråga om att myndigheterna saknar riktiga uppgifter om personens hemland, hemort eller identitet.

Statistik om upphörande av mottagningstjänster finns på migri.fi

Vi kommer att börja publicera månatlig statistik över upphörande av mottagningstjänster. Statistiken finns på våra statistiksidor på vår webbplats under Statistik.

Pressmeddelande