Hoppa till innehåll

Diskrimineringsombudsmannens rapport hjälper Migrationsverket utveckla sin verksamhet

Migri
Utgivningsdatum 15.9.2016 11.10
Nyhet

Diskrimineringsombudsmannens rapport hjälper Migrationsverket utveckla sin verksamhet

Diskrimineringsombudsmannen har publicerat sin rapport ”Personer med nigeriansk bakgrund som fallit offer för människohandel och sexuellt utnyttjande i Finland: tillämpningspraxis för utlänningslagen”. Rapporten innehåller förutom förslag om lagändringar även förslag om hur Migrationsverkets verksamhet kunde utvecklas.

– Vi har ansvar och beredskap för att identifiera och hjälpa offer för människohandel och sexuellt utnyttjande. Rapporten hjälper oss att utveckla vår verksamhet och vi tar den på allvar, säger Migrationsverkets överdirektör Jaana Vuorio.

Utarbetning av en tillämpningsanvisning för lagen, mera utbildning

Rapporten innehåller flera utvecklingsförslag, varav två (punkt 4 om utarbetandet av en anvisning om människohandel och punkt 5 om utveckling av beslutsfattandet) är sådana som genast kan genomföras. Migrationsverket sätter sig även in i de övriga förslagen utan fördröjning.

– Under årens gång har vi samlat in anvisningar om förfaringssätt som används för att bemöta asylsökande som fallit offer för människohandel, men vi har ingen officiell anvisning om hur lagen ska tillämpas. Denna kommer vi nu att utarbeta. Med stöd av den existerande lagstiftningen kommer vi att sammanställa anvisningar för förfaringssätt i situationer där människohandel förekommer, säger Vuorio.

Vuorio anser dock att den kompetens som ligger till grund för verkets beslutsfattande är i sin ordning: De personer som utför asylsamtal deltar i utbildning som arrangeras av Europeiska stödkontoret för asylfrågor (EASO) och samtliga överinspektörer vid asylenheten utbildas även i att identifiera människohandel och i beslutsfattande som gäller människohandel.

Överinspektörer vid asylenheten ges detta år utbildning i att bland annat identifiera erfarenheter av offer för tortyr och personer som hör till sexuella minoriteter. Situationen för offer för människohandel beaktas vid planeringen av framtida utbildningar. Verket utnyttjar gärna kompetensen hos olika organisationer i sin utbildning.

Hjälpsystemet i Joutseno utvecklas, verkets experter planerar resa till Italien

Migrationsverket har arbetat långsiktigt i flera års tid för att identifiera offer för människohandel. Verkets beslut om asyl och uppehållstillstånd har stått sig i såväl förvaltningsdomstolen som i högsta förvaltningsdomstolen. Enligt domstolarnas linje har våra beslut varit lagenliga.

År 2015 sammanställde Migrationsverkets landinformation en rapport om nigerianska kvinnors människohandel i Europa, som delades ut som bakgrundsmaterial via EASO till de övriga EU-länderna.

Hjälpsystemet för offer för människohandel som finns vid Joutseno förläggning utvecklar ständigt sitt arbete, särskilt då det gäller förhållandena och erfarenheterna för kvinnor och barn som upplevt våld och utnyttjande.

Representanter för Migrationsverket planerar även en resa till Italien för att lära känna hjälpsystemet för offer för människohandel, som hittills har ansetts vara pålitligt men vars verksamhet har kritiserats under de senaste månaderna.

Ett gemensamt mål – sparring välkommen

Vi på Migrationsverket är nöjda med diskrimineringsombudsmannens kommentarer.

– Sparring är alltid välkommen. Utöver de myndigheter som utövar tillsyn över oss ställer vi oss även positiva till respons från övriga myndigheter och det civila samhället, säger överdirektör Jaana Vuorio.

Vuorio understryker att målet är i alla fall gemensamt: att ännu bättre än tidigare kunna identifiera offer för människohandel och erbjuda dem hjälp.

Ytterligare information till medier:

överdirektör Jaana Vuorio, tfn 0295 430 431, e-post: fornamn.efternamn@migri.fi
överinspektör Anni Valovirta, tfn 0295 430 431, e-post: fornamn.efternamn@migri.fi

Pressmeddelande