Hoppa till innehåll

Överdirektör Jaana Vuorio: Jag tar lärdom av justitiekanslerns klander

Migri
Utgivningsdatum 3.2.2017 13.33 | Publicerad på svenska 30.11.2017 kl. 13.21
Pressmeddelande

Justitiekanslersämbetet har klandrat Migrationsverket för behandlingen av asylansökningar i början av 2016. Vid Migrationsverket tar man allvarligt på justitiekanslerns kritik.

– Jag tar lärdom av kritiken, säger överdirektör Jaana Vuorio.

Bakom beslutet att frysa behandlingen låg övergångsbestämmelse och överbelastning

Kategorin humanitärt skydd avlägsnades ur utlänningslagen den 16 maj 2016. Innan detta var det redan känt att lagen redan från början skulle tillämpas på så vis, att oberoende av i vilket skede en asylsökande kommit till Finland så skulle den nya lagen gälla honom eller henne i det skede då ansökan avgjordes.

Samtidigt var behandlingen av asylansökningar ytterst belastad och av praktiska skäl kunde man inte behandla ansökningarna i den ordning de anlänt, vilket är normal praxis. Det fanns problem med att exempelvis få tolkar och biträden samt fungerande tolkningsförbindelser för asylsamtalen.

– I det läget ansåg jag att det var bäst att inte bevilja humanitärt skydd, eftersom det skulle ha skett slumpmässigt. De få asylsökande som överhuvudtaget skulle kunna ha beviljats humanitärt skydd och vars ansökningar skulle ha råkat tas under behandling, skulle ha hamnat i en annan ställning än de asylsökande som kunde ha kommit till Finland mycket tidigare men vars ansökningar inte tagits under behandling. Det skulle ha rört sig om någonting som liknat en lottdragning, säger överdirektör Jaana Vuorio.

Humanitärt skydd hade under de föregående månaderna beviljats under tre procent av asylsökandena. Humanitärt skydd beviljades på grund av en svår situation i hemlandet. Asyl och alternativt skydd beviljades på samma sätt som tidigare.

Vuorio föreslår med tanke på detta att lagändringar i fortsättningen skulle genomförs på så vis att de skulle gälla ansökningar som blir anhängiga efter att lagändringen trätt i kraft och inte gälla ansökningar som redan är anhängiga. Justitieministern höll med överdirektören om att en övergångsbestämmelse av det slag som finns idag är problematisk.

Ytterligare information till medier:

överdirektör Jaana Vuorio, tfn 0295 430 431, fornamn.efternamn@migri.fi

Pressmeddelande