Hyppää sisältöön
Palvelut

Toimintaohjeita, kun saavut Ukrainasta Suomeen

Sivu ukrainaksi: Що я повинен робити прибувши з України до Фінляндії

Jos saavut Ukrainasta Suomeen Venäjän hyökkäyksen takia, voit oleskella maassa viisumivapaasti, hakea tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa.  

 • Voit oleskella Suomessa 3 kuukautta viisumivapaasti, jos sinulla on biometrinen Ukrainan passi. Lue lisää tarvittavista asiakirjoista ja viisumeista ulkoministeriön verkkosivuilta
 • Voit hakea tilapäistä suojelua henkilökohtaisesti poliisin tai rajaviranomaisen luona. Hakemus on ilmainen. Sinun kannattaa hakea tilapäistä suojelua. Tilapäistä suojelua koskeva hakemus käsitellään huomattavasti nopeammin kuin turvapaikkahakemus. Lue ohjeet sivulta Tilapäinen suojelu.  
  • Voit hakea myös turvapaikkaa henkilökohtaisesti poliisin tai rajaviranomaisen luona. Jos saat tilapäistä suojelua, turvapaikkahakemuksesi käsittely keskeytetään tilapäisen suojelun voimassaolon ajaksi. Lue tietoja turvapaikan hakemisesta ja turvapaikkahakemuksen käsittelystä
  • Voit hakea pelkästään tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa, tai molempia. Poliisi tai rajaviranomainen kertoo sinulle tilapäisen suojelun ja turvapaikan väliset erot, jotta tiedät, haluatko hakea vain tilapäistä suojelua tai molempia.  
  • Et voi jättää tilapäisen suojelun hakemusta tai turvapaikkahakemusta Maahanmuuttoviraston toimipisteessä tai vastaanottokeskuksessa.  
 • Jos sinulla on olemassa peruste muulle oleskeluluvalle, kuten perheside Suomeen tai työpaikka, voit hakea oleskelulupaa myös näillä perusteilla. Oleskelulupahakemus on maksullinen. Lisätietoa hakemuksista ja edellytyksistä löytyy verkkosivuiltamme

Missä voin majoittua Suomessa? 

Jos haet tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa, voit majoittua vastaanottokeskukseen. Asuminen vastaanottokeskuksessa järjestetään niin, että voit asua yhdessä perheenjäsentesi kanssa. Ilman huoltajaa olevat alaikäiset majoittuvat alaikäisille tarkoitettuun vastaanottokeskukseen. Keskuksia on eri kokoisia ja eri puolella Suomea. Sinut ohjataan siihen keskukseen missä on tilaa. Majoittuminen vastaanottokeskukseen

Voit myös järjestää majoituksesi itse. Voit asua yksityismajoituksessa esimerkiksi sukulaisen tai tuttavan luona ja olet silti kirjoilla vastaanottokeskuksessa. Majoittuminen yksityismajoitukseen

Millaisia palveluita voin saada? 

Sinun on mahdollista saada vastaanottokeskuksesta erilaisia vastaanottopalveluita, esimerkiksi terveydenhuolto- ja sosiaalipalveluita ja vastaanottorahaa. Vastaanottorahaa voit saada, jos sinulla ei ole omia tuloja tai varoja. 

Jos et hae tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa, sinun pitää järjestää majoituksesi Suomessa itse. 

Maahanmuuttovirasto koordinoi vain tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa hakevien majoittumista.  

Voinko tehdä töitä Suomessa? 

Oikeutesi tehdä töitä ja opiskella alkaa heti sen jälkeen, kun olet rekisteröinyt tilapäisen suojelun hakemuksen poliisilla tai rajaviranomaisella. 

 • Poliisi tai rajaviranomainen tulostaa sinulle rekisteröinnin yhteydessä todistuksen, jolla voit todistaa, että sinulla on oikeus tehdä töitä. Voit tehdä töitä ilman rajoituksia, eli millä tahansa alalla. Säilytä todistus itselläsi.
 • Jos olet jo hakenut tilapäistä suojelua, mutta et ole saanut todistusta poliisilta tai rajaviranomaiselta, voimme lähettää todistuksen sinulle sähköpostilla. Lähetä pyyntö todistuksesta osoitteeseen migri@migri.fi. Jos sinulla ei ole vielä työpaikkaa ja et tarvitse todistusta, voit odottaa päätöstä.
 • Tilapäinen suojelu  

Jos olet Suomessa turvapaikanhakijana, saat tehdä ansiotyötä kolmen tai kuuden kuukauden kuluttua siitä, kun olet hakenut turvapaikkaa.

Jos olet Suomessa viisumivapaasti ja haluat työskennellä, voit tehdä töitä tietyissä tehtävissä.

Jos sinulla on työpaikka Suomessa, voit hakea oleskelulupaa myös sen perusteella. Voit jättää oleskelulupahakemuksen verkossa Enter Finlandissa tai Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä. Lisätietoa hakemuksista ja edellytyksistä löytyy verkkosivuiltamme. 

Ukrainalaisille ei tehdä tällä hetkellä kielteisiä päätöksiä, jotka johtaisivat maasta poistamiseen 

Myönteisiä päätöksiä tehdään normaalisti kansainvälisen suojelun ja oleskeluluvan hakijoille, kun haetun luvan edellytykset täyttyvät. 

Muista oikeutesi

Jos sinua esimerkiksi majoitusta tai muuta apua vastaan 

 • painostetaan tekemään työtä huonoilla työehdoilla
 • myymään seksiä
 • kerjäämään tai tekemään rikoksia vastoin tahtoasi

kyse voi olla ihmiskaupasta. 

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä on viranomainen, joka voi auttaa sinua myös silloin, kun olet itse joutunut tekemään rikoksia tai olet maassa ilman laillista oleskeluoikeutta. Voit saada muun muassa turvallisen majoituksen, suojaa, terveyspalveluja, neuvontaa ja apua oleskelusi laillistamisessa. 

Katso lisätietoa ukrainaksi: ihmiskauppa.fi/ukr, venäjäksi: ihmiskauppa.fi/rus tai englanniksi: humantrafficking.fi. Hätätilanteessa soita kuitenkin aina yleiseen hätänumeroon 112. 

Ukrainasta paennut: Tarjosiko joku sinulle työtä, majoitusta tai kuljetusta? Varmista aina, että tarjous on totta 

Ajantasaista tietoa migri.fi-verkkosivuilta 

Päivitämme ajantasaista tietoa Ukrainan tilanteen vaikutuksista migri.fi-verkkosivuille. Olemme koostaneet myös verkkosivuillemme vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin Ukrainan tilanteesta.  

Päivitämme vastauksia tilanteen kehittymisen mukaan.