Valikko

Tilaston takana: Brexit sai britit liikkeelle

17.4.2019 14.29
Tiedote

Ison-Britannian kansalaiset olivat viime kuussa rekisteröintitilastojen kärjessä. EU-kansalaisen täytyy rekisteröidä oleskeluoikeutensa, jos hän aikoo olla Suomessa yli kolme kuukautta.

Suomessa asuvia brittejä on muistutettu rekisteröitymisestä, sillä vain eropäivään mennessä rekisteröityneille syntyy pidennetty oleskeluoikeus maassa vuoden 2020 loppuun asti.

Vuonna 2018 oleskeluoikeutensa rekisteröi noin 600 Ison-Britannian kansalaista. Tänä vuonna vastaava luku on jo noin 500.

EU-kansalaisen rekisteröinnit 2019, Ison-Britannian kansalaiset:

  • Tammikuu: 114 myönteistä, 3 kielteistä
  • Helmikuu: 178 myönteistä, 4 kielteistä
  • Maaliskuu: 201 myönteistä, 16 kielteistä

Arviolta noin 5 000 britin täytyisi hakea oleskelulupaa Suomesta, jos Iso-Britannia eroaa Euroopan Unionista ilman sopimusta. Osa heistä ei välttämättä täyttäisi oleskeluluvan saamisen ehtoja.

Erillislaki turvaa oleskelun Suomessa

Suomi on varautunut brexitiin erillislailla. Suomessa asuvat britit voivat jatkaa oleskeluaan, asumistaan, työntekoaan ja opiskeluaan sekä saada sosiaaliturvaan liittyviä etuuksiaan vuoden 2020 loppuun saakka, jos he ovat rekisteröineet EU-oleskeluoikeutensa ennen lopullista eropäivää.

Tämä näkyy niin EU-rekisteröinnin tilastoissa kuin myös Maahanmuuttoviraston palvelupisteissä. Britit ovat varanneet ahkerasti aikoja rekisteröidäkseen oleskeluoikeutensa. Jos rekisteröinti on aikaisemmin unohtunut, nyt sitä ei voi unohtaa.

EU-rekisteröinnin tilastoihin voit tutustua tarkemmin Maahanmuuttoviraston tilastopalvelussa.

Uutishuoneen uutinen