Menu

Som uppstartsföretagare till Finland? Migrationsverket deltar i Slush

3.12.2018 13.53
Pressmeddelande

Uppstartsföretagande har varit en grund för ansökan om arbetstillstånd sedan våren, och specialister får arbete inom cirka tre veckor. Migrationsverket berättar om dessa och andra möjligheter till uppehållstillstånd under tillväxtföretags- och teknologievenemanget Slush i Helsingfors 4–5 december.

– Uppehållstillstånd för tillväxtföretagare är en ganska ny väg att flytta till Finland för den som vill grunda ett uppstartsföretag, säger Anna Hyppönen, resultatområdesdirektör vid Migrationsverket.

En uppstartsföretagares tillståndsansökan börjar hos Business Finland, som gör en bedömning av företagarens affärsplan. Efter det fattar Migrationsverket beslut om uppehållstillstånd. I år har Migrationsverket tagit emot nästan 40 ansökningar, och sedan april har det beviljats 21 tillstånd. De flesta sökande är från Ryssland och Indien.

– I framtiden kommer vi att behöva fler utländska experter i Finland. Vädret kan vi inte göra mycket åt, men annars kan vi göra landet mer attraktivt för specialister. En viktig del av den här helheten är att det går snabbt och smidigt att få tillstånd för sig själv och sin familj, säger inrikesminister Kai Mykkänen.

Specialister får tillstånd på några veckor

Personer med specialkompetens kan ansöka om uppehållstillstånd för specialister. Behandlingen av dessa tillstånd är för närvarande en av de mest effektiva av ansökningarna om uppehållstillstånd på grund av arbete, eftersom beslutet kommer i genomsnitt inom cirka tre veckor. Beslutet kommer snabbare om ansökan har lämnats in via webbtjänsten Enter Finland.

Ett växande antal utländska experter har flyttat till Finland under de senaste åren. De som ansöker om uppehållstillstånd för specialister har i allmänhet högskoleexamen och förutsättning för en bruttolön på över 3 000 euro. Många experter arbetar t.ex. inom it-branschen.

I år har redan över 1 300 personer ansökt om första uppehållstillstånd för specialister. Antalet ansökningar har ökat från tidigare år.

Migrationsverket svarar på frågor om arbetstillstånd på Slush tisdag 4.12 och onsdag 5.12. Vår expert finns anträffbar på Business Finlands avdelning kl. 14–16 för att visa hur man ansöker om uppehållstillstånd som specialist.

Mer information för medierna

Migrationsverket, resultatområdesdirektör Anna Hyppönen, tfn 0295 430 431, e-post fö[email protected]

Läs också

Viimeisimmät