Skip to Content

Ison-Britannian kansalainen: Rekisteröidy mahdollisimman pian

Julkaisuajankohta 25.1.2019 15.45
Tiedote

Hallituksen EU-ministerivaliokunta on päättänyt, että Ison-Britannian kansalaisten oleskeluoikeuden jatkamiseksi Suomessa valmistellaan erillislaki siltä varalta, jos Britannia eroaa EU:sta maaliskuun lopussa ilman sopimusta.

Erillislain mukaan Suomessa nyt asuvat britit saisivat oikeuden jatkaa oleskeluaan ja asumistaan Suomessa ilman erillisiä toimenpiteitä erillislaissa säädettävän määräajan, jos ovat rekisteröineet EU-oleskeluoikeutensa. Määräajan pituutta tarkastellaan vielä lainvalmistelun aikana.

Erillislaki ei takaisi oikeuksia niille, jotka eivät ole rekisteröityneet - heiltä oleskeluoikeus Suomessa loppuisi 29.3.2019

Ison-Britannian kansalaisten on rekisteröitävä oleskeluoikeutensa viimeistään 29.3.2019, jotta oleskeluoikeus jatkuu erillislain mukaisesti sopimuksettoman eron tilanteessa.

Jos rekisteröinti puuttuu ja Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta 29.3.2019, päättyy EU-oleskeluoikeus tuohon päivään. Ison-Britannian kansalaiset ovat 30.3.2019 alkaen kolmannen maan kansalaisia. Jos EU:n ja Britannian välillä toteutuu viisumivapaus, Suomessa oleskelu jatkuisi laillisesti vielä 90 päivän ajan.

Mahdollisen viisumivapaan oleskeluajan jälkeen Ison-Britannian kansalaisten oleskeluoikeus päättyy erillislain mukaan niiltä, jotka eivät ole rekisteröityneet. Silloin oleskelu muuttuu laittomaksi ja laillinen oleskelu edellyttää oleskelulupahakemuksen jättämistä. Luvan saaminen ei ole automaattista.

Jos et ole jo rekisteröinyt oleskeluoikeuttasi:

Onko sinulla toisen EU- tai ETA- maan kansalaisuus?

Suosittelemme silloin rekisteröitymään uudelleen toisen kansalaisuutesi perusteella, vaikka olisit rekisteröinyt oleskelusi jo Ison-Britannian kansalaisuuden perusteella.

Sinun ei tarvitse olla yhteydessä Maahanmuuttovirastoon, jos olet jo rekisteröitynyt

Oleskeluoikeuden rekisteröinti on silloin voimassa, eikä sitä tarvitse uusia.

Jos et ole varma, oletko rekisteröitynyt:

  • Soita Maahanmuuttoviraston palvelunumeroon 0295 419 600 (ma–pe klo 9–16) tai
  • Lähetä sähköposti osoitteeseen: migri@migri.fi. Ilmoita sähköpostissa nimesi, syntymäaikasi ja kansalaisuutesi. Kerro myös asiakasnumerosi, jos sinulla on sellainen. Älä lähetä tiedusteluja henkilökohtaisiin sähköpostiosoitteisiin.

Et tarvitse rekisteröinnistä erillistä todistusta, jos vanha on kadonnut

Maahanmuuttovirasto ei edellytä, että sinulla on todistus tallessa siitä, että olet rekisteröinyt oleskelusi. Joissakin tilanteissa esimerkiksi muiden viranomaisten kanssa voit tarvita todistusta.

Jos tarvitset todistuksen:

  • 1.1.2017 alkaen rekisteröinnit on hoitanut Maahanmuuttovirasto. Jos Maahanmuuttovirasto on rekisteröinyt oleskeluoikeutesi, voit pyytää uutta todistusta lähettämällä sähköpostin osoitteeseen: migri@migri.fi
  • Ennen 1.1.2017 rekisteröinnin on tehnyt poliisi. Jos poliisi on rekisteröinyt oleskeluoikeutesi, voit olla yhteydessä poliisiin tai tehdä Maahanmuuttovirastolle maksullisen todistuspyynnön.

Kerromme mahdollisista oleskelulupien hakemisesta ja lisäohjeita heti, kun brexit-ratkaisu tehdään.

Lue lisää: Brittien oleskeluoikeus brexitin jälkeen aiotaan turvata erillislailla

Asiakastiedote