Menu

Nya videor ger råd till kunder som ansöker om uppehållstillstånd

3.2.2020 11.07
Pressmeddelande

Hur ansöker man om uppehållstillstånd? Var får man hjälp att välja rätt ansökan? Vad är Enter Finland? Videoserien i tio delar som publiceras idag vägleder invandrare att ansöka om uppehållstillstånd.

Videorna berättar på ett uppmuntrande och lättbegripligt sätt för kunder som ansöker om uppehållstillstånd om valet av rätt ansökan, att söka på nätet och om att uträtta ärenden vid ett serviceställe.
 
– Vi vill att kunderna inte oroar sig i onödan inför ärenden vid servicestället, utan att de har en tydlig bild av hur de ska förbereda sig för besöket och vad som väntar efter det, berättar projektchef Essi Lojander. 
 
Migrationsverkets mål är att videorna uppmuntrar kunderna att använda e-tjänsten Enter Finland. Det är ett snabbare och billigare alternativ att söka på nätet än på papper.

Tydlighet, tillgänglighet och kundorientering 

Migrationsverkets kunder gav respons om videornas bildmanus vid användartester. Kundernas utvecklingsförslag hade en viktig roll i förverkligandet av videorna. 
 
– Fokus i hela videoproduktionen låg på tydlighet, tillgänglighet och kundorientering. Därför var responsen från kunderna av oerhört stor betydelse, berättar Lojander.
 
I arbetet med videorna har vi även haft hjälp av en sakkunnig på Selkokeskus som granskade hur lättläst bildmanusen är i två videor. Alla videor har publicerats på finska, svenska och engelska. De svenskspråkiga bildmanusen granskades av Migrationsverket i Sverige och de engelskspråkiga bildmanusen av en testperson vars modersmål är engelska.
 
Videorna har utarbetats som en del av ERSUS-projektet (Easy to read speak & understand -service). Utöver videorna har man inom projektet förnyat den visuella vägledningen som ges på nätet samt begäran om komplettering som skickas till kunderna. ERSUS-projektet får finansiering från Asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF) inom EU.

Ytterligare information för medier

Pressmeddelande

Viimeisimmät