Skip to Content

Suunnitteletko lomamatkaa ulkomaille? Muista tarkistaa, että oleskelulupakorttisi on voimassa

13.12.2019 15.56
Tiedote

Jos suunnittelet matkaa ulkomaille, muista tarkistaa oleskelulupakorttisi voimassaolo.

Jos odotat uutta oleskelulupakorttia tai oleskelulupahakemuksesi on Maahanmuuttovirastossa käsittelyssä, sinun kannattaa odottaa korttisi saapumista ennen matkaan lähtöä.

Matkaliput kannattaa varata vasta, kun olet saanut oleskelulupakortin. Emme suosittele matkustamista ilman voimassa olevaa oleskelulupaa ja oleskelulupakorttia.

Myös jatkolupahakemus kannattaa jättää hyvissä ajoin, jotta voit tehdä matkajärjestelyt siten, että lupasi on voimassa koko matkan ajan. Hae jatkolupaa ennen edellisen lupasi päättymistä.

Haitko kansalaisuutta? Huomioi nämä seikat ennen matkaa

Voit matkustaa kansalaisuushakemuksen käsittelyn aikana Suomen ulkopuolelle. Huomioi kuitenkin poissaolojen vaikutus asumisaikaan. Kansalaisuuden saamisen edellytyksenä on, että asut Suomessa ja olet asunut Suomessa riittävän kauan.

Jos olet hakenut Suomen kansalaisuutta, ilmoita ulkomaanmatkoista ennakkoon Maahanmuuttovirastolle. Tällöin pystymme myös huomioimaan matkasi, jos tarvitsemme hakemukseesi lisätietoja tiettyyn päivään mennessä. Löydät yhteystiedot verkkosivuiltamme.

Emme voi tehdä sinulle päätöstä kansalaisuudesta, jos oleskelet ulkomailla.

Matkustaminen, kun sinulla on oleskelulupa

Jos sinulla on voimassa oleva oleskelulupa Suomessa, voit matkustaa Schengen-alueella ilman viisumia enintään 90 päivää minkä hyvänsä 180 päivän jakson aikana. Muista ottaa matkalle mukaan passisi ja oleskelulupakorttisi. Pelkkä passi riittää, jos siihen on merkitty oleskelulupasi.

Jos matkustat muualle kuin Schengen-maihin, saatat tarvita viisumin. Voit tarkistaa viisumin tarpeen kohdemaan edustustosta.

Lisätietoa Schengen-alueesta ja liikkumisesta saat ulkoministeriön verkkosivuilta.

Käsittelyä ei voi kiirehtiä lomamatkan takia

Oleskelulupahakemuksen tai kansalaisuushakemuksen käsittelyä ei valitettavasti voi kiirehtiä lomamatkan takia. Maahanmuuttovirastolla ei ole väliaikaista matkustusasiakirjaa tai pikapassia matkustamista varten.

Saat oleskelulupakortin postitse. Korttia ei voi noutaa palvelupisteestä.

Lisätietoa matkustamisesta löydät

Asiakastiedote

Viimeisimmät