Hyppää sisältöön

Usein kysyttyä: Oleskeluluvista yleisesti

Hakuehdot

Haluan muuttaa Suomeen. Voiko ulkomaalainen, joka ei ole EU-kansalainen tai häneen rinnastettava, muuttaa Suomeen asumaan?

Jotta voisit muuttaa Suomeen yli 90 päivän ajaksi, tarvitset oleskeluluvan. Oleskelulupa myönnetään tietyillä perusteilla.

Valitse oikea hakemus alla olevasta listasta. Jos et ole varma, mikä on sinulle oikea hakemus, käytä hakemusopasta.

Voinko saada oleskeluluvan sillä perusteella, että omistan maata Suomessa?

Et voi. Oleskeluluvan myöntämisen perusteeksi ei riitä, että omistat maata, kiinteistön tai asunto-osakkeen Suomessa.

Hakumenettely

Kuinka pitkäksi aikaa voin saada oleskeluluvan Suomeen?

Suomessa oleskelusi tarkoitus vaikuttaa siihen, minkälainen ja minkä pituinen lupa sinulle voidaan myöntää.

Kuinka paljon oleskeluluvan hakeminen maksaa?

Oleskelulupien voimassaolevat maksut löytyvät kohdasta Käsittelymaksut ja maksaminen.

Maksua ei palauteta, vaikka hakemus hylättäisiin. Maksua ei palauteta myöskään siinä tapauksessa, jos hakemus peruutetaan sen jälkeen, kun sen käsittelyä koskevat toimenpiteet on aloitettu.

Mitä minun on tehtävä, ettei oleskelulupani raukea Suomesta poissaoloni aikana?

Määräaikainen tai pysyvä oleskelulupasi peruutetaan

  • jos muutat pysyvästi pois Suomesta
  • jos muutoin pysyvässä tarkoituksessa oleskelet yhtäjaksoisesti kaksi vuotta Suomen ulkopuolella.

Vähintään kaksi vuotta kestävä työskentely ulkomailla suomalaisen työnantajan lähettämänä hänen palveluksessaan ei ole sellaista yhtäjaksoista oleskelua Suomen ulkopuolella, joka johtaa oleskelulupasi peruuttamiseen.

Jos olet muuttamassa Suomesta ulkomaille kahdeksi vuodeksi esimerkiksi työn tai opiskelun vuoksi, sinun on tehtävä Maahanmuuttovirastolle hakemus siitä, ettei oleskelulupaasi peruuteta. Hakemus täytyy tehdä ennen kuin ulkomailla oleskelusi on kestänyt kaksi vuotta.

Täytä lomake OLE_PER. Lue lisää aiheesta sivulta luvan peruuttaminen.

Voinko odottaa oleskelulupapäätöstä Suomessa?

Jos jätät hakemuksen edustustoon, voit vierailla Suomessa oleskelulupahakemuksesi käsittelyaikana, mutta sinun on palattava kotimaahasi siinä vaiheessa, kun viisumivapaus tai viisumisi voimassaoloaika päättyy.

Jos jätät hakemuksesi Maahanmuuttovirastolle, voit oleskella Suomessa hakemuksen käsittelyajan, vaikka viisumivapaa oleskeluaika tai viisumisi voimassaolo tänä aikana päättyisikin. Jos sinulle ei myönnetä oleskelulupaa, sinut voidaan käännyttää maasta

Olen hakenut oleskelulupaa Suomen edustustossa ulkomailla. Jos minulle myönnetään oleskelulupa, voinko saada päätöksen ja oleskelulupakortin tiedoksi Suomessa? Entä jossain toisessa Suomen edustustossa?

Et voi saada päätöstä ja oleskelulupakorttia Suomessa, vaan sinun on odotettava päätöstä ulkomailla. Mahdollisista asiointipaikan vaihdoksista ulkomailla sinun on sovittava erikseen edustuston kanssa.

Miten kauan passini pitää olla voimassa?

Oleskelulupa voidaan myöntää, jos sinulla on voimassa oleva passi. Jos passisi vanhenee oleskeluluvan voimassaoloaikana, muista uusia se ajoissa. Oleskelulupasi voidaan peruuttaa, jos sinulla ei ole Suomessa oleskellessasi voimassa olevaa passia.

Minulla on kansalaisuushakemus vireillä ja passini / oleskelulupani menee pian vanhaksi. Mitä teen?

Sinun täytyy uusia passisi ja oleskelulupasi normaalisti. Passin tai oleskeluluvan vanhentuminen ei ole peruste kansalaisuushakemuksen kiirehtimiselle.

Matkustaminen ja Suomesta poissa oleminen

Voinko matkustaa Suomen oleskeluluvalla Euroopassa (Schengen-alueella) ennen kuin saavun Suomeen ensimmäistä kertaa?

Kyllä, voit oleskella Suomen myöntämällä oleskeluluvalla enintään 90 päivää kerrallaan kaikkialla Schengen-alueella, myös ennen ensimmäistä Suomeen saapumista. Erillistä viisumia et tarvitse. Yhdeksänkymmenen päivän aikarajoitus koskee yhteenlaskettua oleskelua koko Schengen-alueella, ei vain yhdessä valtiossa.

Minulla on jatkuva oleskelulupa, jonka voimassaolo päättyy ulkomaille suunnittelemani lomamatkan aikana. Aiheutuuko tästä minulle ongelmia?

Jatkolupaa on haettava ennen edellisen oleskeluluvan voimassaolon päättymistä. Ongelmien välttämiseksi hakemus kannattaa jättää hyvissä ajoin, jotta matkajärjestelyt voi tehdä siten, että lupa ei pääty matkan aikana.

Jatkolupaa voit hakea vain Suomessa. Jos jätät oleskelulupahakemuksen ulkomailla Suomen edustustoon, se käsitellään aina uutena ensimmäisenä oleskelulupahakemuksena. Jos olet viisumivelvollinen, et välttämättä saa viisumia Suomeen palaamista varten. Suomen edustusto päättää viisumin myöntämisestä.

Minulla on voimassa oleva A-lupa ja minulle on hiljattain myönnetty pysyvä (P) oleskelulupa. En ole vielä saanut pysyvän luvan oleskelulupakorttia ja haluan matkustaa ulkomaille. Voinko matkustaa takaisin Suomeen A-luvan voimassa olevalla oleskelulupakortilla?

Voit käyttää A-lupasi oleskelulupakorttia matkustaessasi takaisiin Suomeen, jos oleskelulupakortti on voimassa. Rajavartiolaitos kuitenkin päättää maahantulosta, joten ole yhteydessä epäselvissä tilanteissa Rajavartiolaitokseen. Lue lisätietoja Rajavartiolaitoksen sivuilta.

Kun pysyvän (P) luvan voimassaoloaika on alkanut ja olet saanut kortin, palauta A-luvan oleskelulupakortti Maahanmuuttovirastoon mitätöitäväksi. 

Haluaisin matkustella Suomessa lyhytaikaisesti oleskelulupani päättymisen jälkeen. Onko minun haettava uutta oleskelulupaa vai miten toimin?

Jos olet viisumivapaan maan kansalainen eli et tarvitse viisumia Suomeen, voit jäädä Suomeen ja Schengen-alueelle enintään 90 päiväksi. Muiden maiden kansalaisten on poistuttava Suomesta oleskeluluvan päätyttyä. Oleskelulupaa ei voida myöntää lomailun perusteella.

Olen jättänyt oleskelulupahakemuksen Suomessa. Voinko poistua Suomesta ja palata takaisin Suomeen odottamaan päätöstä?

Kyllä, jos voit palata Suomeen ilman viisumia tai sinulla on voimassaoleva viisumi, joka mahdollistaa useamman saapumisen Schengen-alueelle. 

Jos et voi palata Suomeen, saat oleskelulupapäätöksen tiedoksi Suomen edustuston kautta. 

Odotan vielä päätöstä oleskelulupahakemukseeni ja olen pian lähdössä lomamatkalle ulkomaille. Voinko kiirehtiä hakemukseni käsittelyä?

Hakemuksen käsittelyä ei kiirehditä ulkomaille suuntautuvan lomamatkan tai sukulaisvierailun takia. Lue lisää kiirehtimispyynnöistä

Käsittelyaika

Hain ensin oleskelulupaa työnteon perusteella ja sen jälkeen perhesiteen perusteella. En ole vielä saanut päätöstä kumpaankaan. Miten käsittelyaika lasketaan?

Kummallakin hakemuksellasi on eri käsittelyaika-arvio. Saat jättämiisi hakemuksiin päätökset näiden hakemusperusteiden käsittelyaika-arvioiden mukaisesti. Katso arvio käsittelyajoille käsittelyaikalaskurista ja hakemustesi jonopaikat Kamu-Chatbotista. 

Miten voin nopeuttaa oleskelulupahakemukseni käsittelyä?

Täytä huolellisesti kaikki hakemuslomakkeen vaadittavat kohdat ja liitä hakemukseesi kaikki tarvittavat liitteet. Puutteellisten tietojen antaminen hidastaa käsittelyä, koska tällöin sinulta on pyydettävä lisäselvityksiä. Puutteellisten tietojen antaminen voi myös johtaa hakijan kannalta epäedulliseen ratkaisuun.

Puhelintiedustelut ja käynnit palvelupisteissä eivät nopeuta asiasi käsittelyä. Otamme sinuun yhteyttä, jos hakemukseesi tarvitaan lisätietoja. Hakemusten käsittelytilanteet ja keskimääräiset käsittelyajat löydät Käsittelyajat-sivulta.

Olen hakenut pysyvää oleskelulupaa. Olen kuullut, että jatkoluvan voi saada nopeammin. Voinko hakea jatkolupaa (A-lupa), vaikka olen hakenut pysyvää lupaa?

Pysyvän luvan ja jatkoluvan käsittelyajat ovat eri pituisia. Voit hakea myös jatkolupaa, vaikka olet jo hakenut pysyvää lupaa. Sinun ei tarvitse peruuttaa pysyvän luvan hakemusta. Jos peruutat pysyvän luvan hakemuksen, oleskelulupiesi väliin saattaa tulla katko. Sinun kannattaa odottaa kummankin päätöksen valmistumista. Jos sinulle myönnetään pysyvä oleskelulupa, voit tämän jälkeen peruuttaa jatkolupahakemuksen. 

Hakuperusteen vaihtaminen

Olen hakenut oleskelulupaa työnteon perusteella enkä ole saanut vielä päätöstä. Menin juuri naimisiin. Tarvitseeko minun täyttää uusi hakemus?

Sinun ei tarvitse jättää oleskelulupahakemusta perhesiteen perusteella. Maahanmuuttovirasto tekee päätöksen hakemukseesi työnteon perusteella normaalisti. Jos kuitenkin haluat, voit hakea oleskelulupaa myös perhesiteen perusteella. Jos jätät uuden hakemuksen, varmista että täytät hakemasi oleskeluluvan edellytykset. Lue lisää oleskeluluvan hakemisesta avioliiton perusteella.

Vaikka et hae oleskelulupaa perhesiteen perusteella, ilmoita avioliiton solmimisesta ja mahdollisesta nimenmuutoksesta Maahanmuuttovirastoon. Lue lisää miten voit ilmoittaa muutoksista

Voit toimittaa kopion avioliittotodistuksestasi Suomen edustuston kautta tai suoraan Maahanmuuttovirastoon. Muun kuin Pohjoismaan tai EU-maan viranomaisen antama todistus on laillistettava viranomaisen antama todistus täytyy laillistaa. Lue lisää laillistamisesta

Olen hakenut oleskelulupaa seurustelusuhteen perusteella, mutta olen mennyt sen jälkeen naimisiin kumppanini kanssa. Voinko vaihtaa hakuperustetta?

Voit vaihtaa hakuperustetta silloin, jos olet hakenut oleskelulupaa seurustelusuhteen perusteella ja 

  • olet mennyt naimisiin saman kumppanin kanssa,
  • olette asuneet yhdessä vähintään 2 vuotta tai 
  • asutte yhdessä ja teillä on yhteisessä huollossa oleva lapsi. 

Lähetä Maahanmuuttovirastoon avioliittotodistus, selvitys siitä, että asutte yhdessä tai selvitys huoltajuudesta. Arvioimme tämän jälkeen, täytätkö avioliiton tai avoliiton perusteella myönnettävän luvan edellytykset.

Hakemuksen jättäminen

Voinko postittaa oleskelulupahakemuslomakkeen?

Et voi. Hakemus jätetään henkilökohtaisesti. Jätä hakemus ulkomailla Suomen edustustoon ennen kuin tulet Suomeen. Jos olet jo Suomessa, jätä hakemus Maahanmuuttoviraston palvelupisteeseen.

Miten varaan ajan Maahanmuuttoviraston palvelupisteeseen?

Varaa aika Maahanmuuttoviraston palvelupisteeseen etukäteen ajanvarauspalvelussamme. Täytä hakemuslomake Enter Finland -palvelussa tai paperilomake ennen kuin menet palvelupisteeseen.

Jatkoluvat

Olen ulkomailla ja en pääse Suomeen hakemaan jatkolupaa. Miten toimin?

Voit hakea jatkolupaa vain Suomessa. 

Jos jätät oleskelulupahakemuksen ulkomailla ja tunnistaudut Suomen edustustossa, hakemuksesi käsitellään ensimmäisenä oleskelulupahakemuksena. Siitä peritään ensimmäisen oleskelulupahakemuksen mukainen käsittelymaksu.

Lue lisää jatkoluvan hakemisesta osoitteesta migri.fi/jatkolupa

Olen jättänyt jatkolupahakemuksen verkkopalvelu Enter Finlandissa ennen nykyisen oleskelulupani vanhenemista. En saa varattua aikaa palvelupisteeseen ennen kuin nykyinen oleskelulupani vanhenee. Saanko odottaa päätöstä Suomessa?

Saat odottaa päätöstäsi Suomessa. 

Olet hakenut jatkolupaa ajoissa, koska olet jättänyt hakemuksesi Enter Finlandissa ennen ensimmäisen oleskelulupasi päättymistä. 

Sinun pitää vielä tunnistautua jatkolupahakemustasi varten, jotta voimme ottaa hakemuksesi käsittelyyn. 

Varaa itsellesi suoraan aika palvelupisteeseen ajanvarauspalvelussamme, kun vapaita aikoja vapautuu. Sinun pitää tunnistautua palvelupisteessä kolmen kuukauden kuluttua siitä, kun hakemus on laitettu vireille.

Emme voi ottaa hakemustasi käsittelyyn ennen kuin olet tunnistautunut.

Lakimuutos 23.2.2023

Lähetin hakemuksen ennen lainmuutoksen voimaantuloa ja se odottaa vielä käsittelyn alkamista. Miten lakimuutos vaikuttaa hakemukseni käsittelyyn?

Ulkomaalaislain muutoksessa ei ole siirtymäaikaa, joten hakemuksesi käsitellään heti uuden lain mukaisesti. Käy tarkistamassa hakemusperusteesi verkkosivuilta, mitä muutoksia luvan myöntämisen edellytyksiin on tehty. 

Jos näet, että jokin olennainen tieto puuttuu, voit lähettää hakemukseesi lisätietoa. Jos hait Enter Finlandissa, voit liittää hakemukseesi tietoa ja liitteitä kohdassa ”Lähetä lisätietoa”. Jos hait oleskelulupaa paperilomakkeella, voit lähettää hakemukseesi lisätietoa sähköpostilla osoitteeseen migri@migri.fi. Jos hakemuksestasi puuttuu tietoa, lähetämme sinulle myös täydennyspyynnön. Täydennyspyyntö pidentää hakemuksesi käsittelyaikaa.

Jos olet hakenut työntekijän, erityisasiantuntijan, EU:n sinisen kortin, urheilijan, Suomessa tutkinnon tai tutkimuksenteon tai muun työnteon hakemuksella oleskelulupaa, ja hakemusasiakirjojesi perusteella täytät oleskeluluvan edellytykset, Maahanmuuttovirasto myöntää oleskeluluvan suoraan. Muussa tapauksessa olemme sinuun tai työnantajaasi yhteydessä.

Mitä tapahtuu, jos jo vireillä oleva hakemukseni ei täytä uudessa laissa luvan myöntämisen kriteerejä?

Jos esimerkiksi 

  • olet hakenut erityisasiantuntijan oleskelulupaa eikä palkkasi täytä enää erityisasiantuntijan kriteerejä, tai 
  • olet hakenut yhdistyksen työntekijänä oleskelulupaa muun työnteon perusteella mutta et työskentelekään uskonnollisen yhdyskunnan palveluksessa tehtävässä, johon liittyy uskonnon harjoittaminen, 

et välttämättä voi saada hakemaasi oleskelulupaa. 

Tällöin Maahanmuuttovirasto on sinuun yhteydessä ja pyytää sinua muuttamaan hakemuksen esimerkiksi työntekijän oleskelulupahakemukseksi (TTOL) sekä toimimaan ohjeiden mukaan puuttuvan oleskelulupamaksun maksamiseksi. Jos et hyväksy muutosta etkä maksa käsittelymaksun erotusta, emme välttämättä voi myöntää sinulle oleskelulupaa.

Työnteko-oikeuteni merkintätapa on muuttunut eikä vastaa oleskelulupakortissa olevaa merkintää. Pitääkö minun hakea uusi oleskelulupakortti?

Ei tarvitse. Sivulla Työnteko Suomessa on listattu taulukkoon kaikki vanhan lain mukaiset työnteko-oikeudet. Työnteko-oikeuksiin ei ole tullut muutoksia, ainoastaan ulkomaalaislain työnteko-oikeuspykälä on muuttunut. Taulukosta työnantajasi tai sinä voitte tarkistaa uuden työnteko-oikeuspykälän.  

Saat uuden kortin uudella pykälällä, kun 

  • haet jatkolupaa, tai 
  • haet uutta korttia, jos se vanhentuu tai esimerkiksi häviää. 

Työnantajani ei voi käyttää työnantajan Enter Finlandia, miten saan työehdot hakemukseeni?

Työnantajasi voi täyttää paperisen Työehdot-lomakkeen (pdf), jonka voit liittää hakemukseesi.

Mistä tiedän, onko oleskelulupahakemukseeni tullut jotakin muutoksia?

Jos olet hakemassa oleskelulupaa työnteon perusteella, hakemukseesi on saattanut tulla joitakin muutoksia. Käy tarkastamassa oleskelulupasi hakemussivulta 

  • oleskeluluvan edellytykset
  • hakemukseen tarvittavat liitteet.

Ota huomioon, että työnantajasi pitää täyttää hakemukseesi työehdot.

Jos olet jo lähettänyt oleskelulupahakemuksesi ja huomaat, että joitakin tietoja puuttuu, esimerkiksi työehdot, voit lähettää hakemukseesi lisätietoa. Jos lähetit hakemuksen Enter Finlandissa, liitä puuttuvat tiedot kohdassa ”lähetä lisätietoa”. Jos hait oleskelulupaa paperihakemuksella, lähetä puuttuvat tiedot sähköpostilla osoitteeseen migri@migri.fi.  

Olen hakenut opiskelijan oleskelulupaa ennen lakimuutosta, eikä hakemustani ole vielä käsitelty. Passini on voimassa vielä 2 vuotta. Saanko oleskeluluvan koko opintojeni ajaksi vai passini voimassaolon ajaksi?

Saat oleskeluluvan koko opintojesi ajaksi. Muista huolehtia siitä, että uusit passisi ajoissa ennen sen vanhentumista ja että sinulla on Suomessa ollessasi passi, joka on voimassa. 

Olen suorittanut tutkinnon Suomessa ja perustanut yrityksen. Mitä lupaa minun pitää hakea?

Hae Suomessa tutkinnon suorittaneen oleskelulupaa.

Lähetin oleskelulupahakemuksen työn perusteella ennen lakimuutosta 23.2.2023. Uudessa laissa lakisääteinen käsittelyaika on 2 kuukautta. Käsitelläänkö hakemukseni uuden lain mukaan 2 kuukaudessa?

Jos lähetit hakemuksesi ennen 23.2.2023 ja siinä oli kaikki tarvittava tieto ja liitteet, siihen pitää tehdä lain mukaan päätös 4 kuukaudessa. Jos lähetit hakemuksen 23.2. tai sen jälkeen ja siinä oli kaikki tarvittava tieto ja liitteet, siihen pitää lain mukaan tehdä päätös 2 kuukaudessa. 

Odotettavissa oleva käsittelyaika voi kuitenkin vaihdella eikä omaa hakemusta kannata verrata muihin. Hakemuksen käsittelyaikaan vaikuttaa esimerkiksi kuinka paljon selvitystä hakemus vaatii, onko päätöksenteossa mukana muita viranomaisia tai tarvitseeko hakemukseen pyytää lisätietoa täydennyspyynnöllä. 

Huomioi, että myös työnantajasi pitää olla toimittanut työehdot hakemukseesi ja sinun pitää olla käynyt tunnistautumassa, eli todistamassa henkilöllisyytesi.

Lue lisää sivuilta Käsittelyajat ja Mikä vaikuttaa hakemuksen käsittelyaikaan.

Oleskelulupien jälkivalvonta


Mistä Maahanmuuttovirasto tietää, etenevätkö opintoni?

Voimme tehdä rekisteritarkastuksia erilaisiin kansallisiin rekistereihin. Tiedon opintojesi etenemisestä saamme Koski-tietovarannon kautta. Lue lisää Koski-tietovarannosta Opetushallituksen verkkosivuilta (oph.fi).

En ole suorittanut opintopisteitä suunnitellussa ajassa. Jos oleskeluluvalleni tehdään jälkivalvontaa, voidaanko oleskelulupani peruuttaa?

Arvioimme tilanteen aina tapauskohtaisesti, jos harkitsemme luvan peruuttamista. Kysymme sinun mielipidettäsi aina ennen kuin teemme päätöksen luvan peruuttamisesta. Kysymme mielipidettä myös perheenjäseneltäsi, jos hän asuu Suomessa.

Entä jos automaattinen jälkivalvonta tekee virheen ja oleskelulupani peruutetaan väärin perustein?

Oleskelulupaa ei peruuteta väärin perustein. Jos automaattisen jälkivalvonnan rekisteritarkastuksien tuloksista nousee esiin sellaisia asioita, joiden perusteella oleskeluluvan edellytyksiä aletaan tutkia tarkemmin, asia ohjautuu Maahanmuuttoviraston virkailijalle tarkempaan käsittelyyn. Virkailijat tekevät päätöksen siitä, peruutetaanko oleskelulupa. Kysymme sinulta mielipidettä ennen päätöksen tekoa.

Olen ollut lyhyen ajanjakson sairaslomalla/ lomautettuna/ ottanut palkatonta vapaata. Kuinka tämä vaikuttaa toimeentuloni arviointiin jälkivalvonnassa?

Oleskeluluvan myöntäminen edellyttää, että toimeentulosi on turvattu, eli sinulla on riittävästi rahaa Suomessa elämistä varten. Lyhyt katkos toimeentulossa ei tarkoita sitä, että lupasi peruuttamista harkitaan heti. Huomioithan kuitenkin, että jos sinulla on työntekijän oleskelulupa ja olet jäänyt työttömäksi, voimme aloittaa luvan peruuttamisen sen jälkeen, kun olet ollut 3 kuukautta työttömänä.

Jälkivalvooko Maahanmuuttovirasto myös muita oleskelulupia kuin opiskelijan oleskelulupia?

Olemme tehneet jälkivalvontaa vuodesta 2017 lähtien. Valitsemme vuosittain kohteet, joihin jälkivalvontaa kohdistetaan. Maahanmuuttovirasto voi valvoa kaikkia oleskelulupia.