Usein kysyttyä: Oleskeluluvista yleisesti
- Hakuehdot
- Hakumenettely
- Toimeentulo
- Lakimuutos 1.9.2024: Tiukennukset oleskelulupien myöntämiseen ja oleskeluluvan hakijan tunnistamiseen
- Käsittelyaika
- Hakuperusteen vaihtaminen
- Hakemuksen jättäminen
- Matkustelu ja maasta poissa oleminen
- Työsuhteen päättyminen
- Jatkoluvat
- Lakimuutos 23.2.2023
- Oleskelulupien jälkivalvonta
Hakuehdot
Haluan muuttaa Suomeen. Voiko ulkomaalainen, joka ei ole EU-kansalainen tai häneen rinnastettava, muuttaa Suomeen asumaan?
Tarvitset oleskeluluvan, jotta voisit muuttaa Suomeen yli 90 päivän ajaksi. Oleskelulupa myönnetään tietyillä perusteilla.
Jos et ole varma, mikä on sinulle oikea hakemus, käytä hakemusopasta.
Voinko saada oleskeluluvan tai kansalaisuuden sillä perusteella, että omistan maata Suomessa?
Et voi. Oleskeluluvan tai kansalaisuuden myöntämisen perusteeksi ei riitä, että omistat maata, kiinteistön tai asunto-osakkeen Suomessa.
Hakumenettely
Kuinka pitkäksi aikaa voin saada oleskeluluvan Suomeen?
Suomessa oleskelusi tarkoitus vaikuttaa siihen, minkälainen ja minkä pituinen lupa sinulle voidaan myöntää.
Kuinka paljon oleskeluluvan hakeminen maksaa?
Oleskelulupien voimassaolevat maksut löytyvät kohdasta Käsittelymaksut ja maksaminen.
Maksua ei palauteta, vaikka hakemus hylättäisiin. Maksua ei palauteta myöskään siinä tapauksessa, jos hakemus peruutetaan sen jälkeen, kun sen käsittelyä koskevat toimenpiteet on aloitettu.
Voinko odottaa oleskelulupapäätöstä Suomessa?
Ensimmäistä oleskelulupaa pitää yleensä hakea ulkomailla ja sinun pitää odottaa myös päätöksen valmistumista ulkomailla. Jos saat oleskeluluvan, saat oleskelulupakortin vain Suomen edustuston kautta. Tietyissä tapauksissa voit saada oleskelulupakortin Suomessa, jos voit hyödyntää d-viisumia tai pikakaistaa.
Suomessa ensimmäistä oleskelulupaa voi hakea seuraavissa tapauksissa:
- olet Suomen kansalaisen perheenjäsen
- haet oleskelulupaa Suomessa syntyneelle lapselle
- haet opiskelijan oleskelulupaa tai olet opiskelijan perheenjäsen
- haet tutkijan oleskelulupaa tai olet tutkijan perheenjäsen
- olet ihmiskaupan uhri
- olet työperäisen hyväksikäytön uhri
- tarvitset oleskeluluvan yksilöllisen inhimillinen syyn takia
- haet turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua
Olen hakenut oleskelulupaa Suomen edustustossa ulkomailla. Jos minulle myönnetään oleskelulupa, voinko saada päätöksen ja oleskelulupakortin tiedoksi Suomessa? Entä jossain toisessa Suomen edustustossa?
Et voi saada päätöstä ja oleskelulupakorttia Suomessa, vaan sinun on odotettava päätöstä ulkomailla. Mahdollisista asiointipaikan vaihdoksista ulkomailla sinun on sovittava erikseen edustuston kanssa.
Miten kauan passini pitää olla voimassa?
Kansalaisuusvaltiosi passin pitää olla voimassa koko oleskeluluvan voimassaolon ajan. Jos passisi vanhenee oleskeluluvan voimassaoloaikana, muista uusia se ajoissa.
Jos hankit uuden passin oleskelulupahakemuksesi käsittelyn aikana, sinun pitää käydä näyttämässä voimassa oleva passi Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä ennen kuin oleskelulupa voidaan myöntää.
Minulla on kansalaisuushakemus vireillä ja passini / oleskelulupani menee pian vanhaksi. Mitä teen?
Sinun täytyy uusia passisi ja oleskelulupasi normaalisti. Passin tai oleskeluluvan vanhentuminen ei ole peruste kansalaisuushakemuksen kiirehtimiselle.
Toimeentulo
Haen oleskelulupaa. Mitä tarkoittaa turvattu toimeentulo ja toimeentuloraja?
Turvattu toimeentulo tarkoittaa, että sinulla ja mahdollisilla perheenjäsenilläsi on riittävästi rahaa Suomessa elämiseen. Toimeentulo ei ole turvattu, jos se perustuu toimeentulotukeen. Oleskeluvan saaminen on yleensä mahdollista vain, jos toimeentulosi on turvattu.
Toimeentuloraja tarkoittaa sitä rahamäärää, joka sinulla pitää olla käytettävissä. Toimeentuloraja on ilmoitettu nettotulona. Nettotulo tarkoittaa sitä rahamäärää, joka sinulle jää, kun tuloistasi on vähennetty verot ja muut maksut. Toimeentulosi on turvattu, jos nettotulosi ovat vähintään toimeentulorajan verran. Toimeentuloraja riippuu siitä, millä perusteella haet oleskelulupaa. Katso sinulta vaadittava toimeentulo hakuperusteesi verkkosivulta.
Huomioi, että useimmille työn perusteella myönnettäville oleskeluluville on erilliset palkkarajat, jotka löydät sivulta Toimeentuloedellytys työn perusteella lupaa hakeville.
Mistä löydän tiedon oleskelulupaa varten vaadittavasta toimeentulosta?
Vaadittu toimeentulo riippuu siitä perusteesta, jolla haet oleskelulupaa. Katso tiedot vaadittavasta toimeentulosta hakemasi oleskeluluvan sivulta. Löydät linkit eri perusteiden toimeentuloedellytyksiin sivulta Toimeentuloedellytys.
Miten Maahanmuuttovirasto määrittää toimeentulorajat?
Toimeentulorajat pohjautuvat Kelan tilastoihin toimeentulotukea saavien keskimääräisistä menoista ja tuloista vuonna 2023. Toimeentulorajat perustuvat toimeentulotuen perusosaan sekä toimeentulotukipäätöksissä huomioitaviin asumis- ja terveydenhoitomenoihin.
Toimeentuloraja riippuu asuinpaikastasi, koska asumiskulut vaihtelevat asuinpaikan mukaan. Toimeentulorajat jakautuvat nyt 3 ryhmään:
- Pääkaupunkiseutu: Espoo, Helsinki, Kauniainen, Vantaa
- Muut suurimmat kunnat: Hyvinkää, Hämeenlinna, Joensuu, Jyväskylä, Järvenpää, Kajaani, Kerava, Kirkkonummi, Kouvola, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Lohja, Mikkeli, Nokia, Nurmijärvi, Oulu, Pori, Porvoo, Raisio, Riihimäki, Rovaniemi, Seinäjoki, Sipoo, Siuntio, Tampere, Turku, Tuusula, Vaasa ja Vihti
- Muut kunnat
Päivitämme toimeentulorajat vuosittain indeksikorotuksina huomioiden lisäksi Kelan tilastot toimeentulotukea saavien keskimääräisistä menoista ja tuloista.
Voinko yhdistellä eri toimeentulolähteitä riittävän toimeentulon turvaamiseksi?
Voit. Otamme huomioon kaikki toimeentulon lähteesi, kun arvioimme toimeentulosi riittävyyttä. Huomioimme myös esimerkiksi Kelalta saadut etuudet. Turvattu toimeentulo ei voi kuitenkaan perustua toimeentulotukeen, työmarkkinatukeen ja peruspäivärahaan.
Kun haet oleskelulupaa kokoaikaiseen työhön, palkkasi on oltava vähintään sen työehtosopimuksen mukainen, jota sinun työsuhteeseesi sovelletaan. Lue lisätietoa osoitteesta Toimeentuloedellytys työn perusteella oleskelulupaa hakeville.
Miksi Maahanmuuttovirasto on nostanut yleisiä toimeentulorajoja 1.11.2024?
Toimeentulorajat oli päivitetty viimeksi vuonna 2013. Ne eivät vastaa nykyisiä elinkustannuksia. Toimeentulorajojen nostaminen katsotaan tarpeelliseksi, jotta oleskelulupaa hakevalla on tarpeeksi rahaa Suomessa elämistä varten.
Aiemmat toimeentulorajat olivat pienemmät kuin tulot, jotka toimeentulotuen saajilla on keskimäärin. Siten aiemmat toimeentulorajat eivät ole riittävät siihen, että oleskelulupaa hakevan toimeentulo on turvattu.
Missä oleskeluluvissa toimeentulorajat ovat muuttuneet 1.11.2024?
Toimeentulorajat ovat muuttuneet seuraavissa oleskeluluvissa:
- Perheenjäsenten oleskeluluvat
- Oleskelulupa seurustelusuhteen perusteella
- Suomessa tutkinnon suorittaneen oleskelulupa
- Suomessa tutkimuksen suorittaneen oleskelulupa
- Omarahoitteisen tutkijan oleskelulupa
- Startup-yrittäjän oleskelulupa
- Opiskelijan oleskelulupa
- Opiskelijoiden ja tutkijoiden oleskelulupa työnhakua ja yritystoimintaa varten
- Working holiday -oleskelulupa
- Au pairin oleskelulupa
Katso sinulta vaadittu toimeentulo sen hakuperusteen sivulta, jonka perusteella haet oleskelulupaa.
Olen jättänyt hakemukseni ennen toimeentulorajojen muutosta 1.11.2024. Mitä toimeentulorajoja kohdallani sovelletaan?
Uudet toimeentulorajat eivät vaikuta ennen 1.11.2024 jätettyihin hakemuksiin, jotka odottavat käsittelyä tai ovat käsiteltävänä. Kohdallasi sovelletaan siis ennen 1.11.2024 voimassa olleita toimeentulorajoja. Voit tarkistaa aikaisemmat toimeentulorajat tiedotteesta: Oleskeluluvan hakijoilta edellytetty toimeentulo nousee 1.11.2024.
Voitteko joustaa tai poiketa toimeentulorajasta?
Voimme joustaa toimeentulorajoista tapauskohtaisesti harkinnan mukaan. Esimerkiksi lapsiperheiden kohdalla voimme joustaa toimeentulorajoista tapauskohtaisesti, jos tulot jäävät hieman alle toimeentulorajojen.
Jos lapsen etu vaatii tai on muu poikkeuksellisen painava syy, voimme poiketa toimeentulorajasta.
Vaikuttaako Kelan tukien nostaminen oleskeluluvan saamiseen?
Voit kattaa osan vaadittavasta toimeentulosta Kelan myöntämillä tuilla. Näitä tukia ovat esimerkiksi asumistuki, lapsilisät, opintotuki ja vanhempainetuudet. Toimeentulo ei ole kuitenkaan turvattu, jos se perustuu toimeentulotukeen, työmarkkinatukeen ja peruspäivärahaan.
Huomioi, että useimmille työn perusteella myönnettäville oleskeluluville on erilliset palkkarajat, jotka löydät sivulta Toimeentuloedellytys työn perusteella lupaa hakeville.
Vaikuttaako toimeentulotukien nostaminen jatkoluvan saamiseen? Entä muiden tukien?
Toimeentulosi voi perustua tilapäisesti ja lyhytkestoisesti toimeentulotukeen. Yleensä tämä tarkoittaa alle kolmen kuukauden ajanjaksoa. Teemme tapauskohtaista harkintaa, kun tarkastelemme saamaasi toimeentulotukea. Kiinnitämme huomiota esimerkiksi siihen, kuinka pitkään olet oleskellut Suomessa, kuinka toistuvasti olet saanut toimeentulotukea ja miksi olet joutunut turvautumaan toimeentulotukeen.
Muiden tukien kuin toimeentulotuen nostaminen ei vaikuta jatkoluvan myöntämiseen. Esimerkiksi asumistuki, lapsilisät, ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha tai vanhempainetuudet lasketaan mukaan toimeentuloosi. Nämä tilanteet arvioidaan aina tapauskohtaisesti.
Minulla on määräaikainen työ ja haen oleskelulupaa työnteon perusteella. Miten tämä vaikuttaa toimeentuloni arvioimiseen?
Toimeentulosi pitää olla turvattu koko oleskelulupasi voimassaolon ajan. Tämän vuoksi työsuhteen kestolla on merkitystä. Määräaikaisten työsopimusten kohdalla teemme tapauskohtaista harkintaa. Huomioimme työsopimuksen keston, alan käytännöt, aiemmat työsuhteet ja aiemmat tulosi. Voit hakea jatkolupaa, vaikka sinulla on määräaikainen työsuhde. Myönnämme työperusteisen oleskeluluvan yleensä määräaikaisen työsuhteen ajaksi.
Lue lisää sivulta Toimeentuloedellytys työn perusteella lupaa hakeville.
Onko työntekijän palkkaraja muuttumassa?
Toimeentulorajojen muutos ei koske työntekijän oleskelulupaa (TTOL). Työntekijän oleskeluluvan palkkarajan muutosta valmistelee työ- ja elinkeinoministeriö. Lue lisää Työ- ja elinkeinoministeriön sivulta: Työntekijän oleskeluluvan tuloraja (tem.fi). Tiedotamme työntekijän palkkarajan noususta sen jälkeen, kun lakimuutos on vahvistettu. 1.11.2024 voimaan tulleet toimeentulorajat koskevat kuitenkin seuraavia työperusteisia oleskelulupia:
- Suomessa tutkinnon tai tutkimuksen suorittaneen oleskelulupa
- startup-yrittäjän oleskelulupa
- omarahoitteisen tutkijan oleskelulupa
Haen pysyvää oleskelulupaa. Mikä on toimeentuloedellytys pysyvälle luvalle?
Vaadittu toimeentulo määräytyy jatkuvan (A) oleskeluluvan hakuperusteen mukaisesti, jolla haet pysyvää oleskelulupaa. Esimerkiksi, jos sinulla on jatkolupa työnteon perusteella ja haet pysyvää oleskelulupaa työn perusteella, sinun pitää täyttää työntekijää koskeva palkkaraja.
Tarkasta vaadittu toimeentulo sen hakuperusteen verkkosivulta, jonka perusteella haet pysyvää oleskelulupaa.
Miksi opiskelijoilta vaadittu toimeentulo on pienempi kuin muiden?
Toimeentuloraja on pienempi, koska opiskelijoiden elinkustannukset ovat pienemmät. Esimerkiksi asumisen hinta on alhaisempi ja opiskelijat saavat tuetun ruokailun oppilaitoksesta sekä muita opiskelijan alennuksia. Lisäksi opiskelijalta vaaditaan sairausvakuutus, joka korvaa sairastumisen kuluja. Toimeentuloraja on pienempi myös opiskelijoiden ja tutkijoiden oleskeluluvassa työnhakua ja yritystoimintaa varten.
Lakimuutos 1.9.2024: Tiukennukset oleskelulupien myöntämiseen ja oleskeluluvan hakijan tunnistamiseen
Olen matkustanut Suomeen. Voinko hakea täällä oleskelulupaa?
Hae ensimmäistä oleskelulupaa ulkomailla. Suomessa ensimmäistä oleskelulupaa voi hakea vain seuraavissa tapauksissa:
- olet Suomen kansalaisen perheenjäsen
- haet oleskelulupaa Suomessa syntyneelle lapsellesi
- olet ihmiskaupan uhri
- olet työperäisen hyväksikäytön uhri
- tarvitset oleskeluluvan yksilöllisen inhimillinen syyn takia
- haet opiskelijan oleskelulupaa tai haet lupaa opiskelijan perheenjäsenä
- haet tutkijan oleskelulupaa tai haet lupaa tutkijan perheenjäsenä
- haet turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua
Jos haet oleskelulupaa Suomessa jollain muulla perusteella, päätös on yleensä kielteinen. Harkitsemme kuitenkin päätöstä tehdessä, onko kielteinen päätös sinun tapauksessasi kohtuuton. Otamme myös huomioon perhe-elämän suojan ja lapsen edun.
Matkustin Suomeen ja hain täällä ensimmäistä oleskelulupaa ennen kuin lakimuutos tuli voimaan 1.9.2024. Tehdäänkö hakemukseeni kielteinen päätös?
Oleskelulupien myöntäminen tiukentui 1.9.2024, kun ulkomaalaislakia koskevat muutokset tulivat voimaan. 1.9.2024 alkaen ensimmäistä oleskelulupaa pitää hakea ulkomailla. Suomessa ensimmäistä oleskelulupaa voi hakea seuraavissa tapauksissa:
- olet Suomen kansalaisen perheenjäsen
- haet oleskelulupaa Suomessa syntyneelle lapselle
- haet opiskelijan oleskelulupaa tai olet opiskelijan perheenjäsenä
- haet tutkijan oleskelulupaa tai olet tutkijan perheenjäsenä
- olet ihmiskaupan uhri
- olet työperäisen hyväksikäytön uhri
- tarvitset oleskeluluvan yksilöllisen inhimillinen syyn takia tai
- haet turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua.
Jos haet oleskelulupaa Suomessa jollain muulla perusteella, päätös on yleensä kielteinen. Harkitsemme kuitenkin päätöstä tehdessä, onko kielteinen päätös sinun tapauksessasi kohtuuton.
Aion hakea Suomeen oleskelulupaa. Minulla ei kuitenkaan ole kansalaisuusvaltioni myöntämää passia, vaan toisen valtion myöntämä muukalaispassi. Voinko silti saada oleskeluluvan?
Sinulla pitää olla voimassa oleva kansalaisuusvaltiosi myöntämä passi, kun haet oleskelulupaa. Jos sinulla on esimerkiksi muukalaispassi tai pakolaisen matkustusasiakirja, et voi yleensä saada oleskelulupaa Suomeen.
Emme kuitenkaan hylkää oleskelulupahakemusta passin puuttumisen takia, jos
- haet ensimmäistä oleskelulupaa Suomessa syntyneelle lapselle
- Myönnämme muukalaispassin kansallisen passin hankkimista varten.
- Jos hakijan kansalaisuusvaltiolla on edustusto Suomessa, lapselle pitää ensisijaisesti hankkia kansalaisuusvaltion myöntämä passi.
- tarvitset oleskeluluvan yksilöllisen inhimillisen syyn takia
- olet ihmiskaupan uhri
- haet turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua
- haet oleskelulupaa kansainvälistä suojelua saaneen perheenjäsenenä ja sinulle myönnetään kansainvälistä suojelua
Otamme hakemusta ratkaistessa huomioon myös perhe-elämän suojan ja lapsen edun. Uudet passia koskevat tiukennukset tulivat voimaan 1.9.2024. Ne koskevat myös hakemuksia, jotka on jätetty ennen 1.9.2024, mutta joihin ei ole tehty vielä päätöstä.
Olen tullut Suomeen ja hakenut turvapaikkaa. Minulle on sen jälkeen myönnetty oleskelulupa työnteon perusteella. Olen nyt hakemassa jatkolupaa, voinko saada oleskeluluvan?
Jos sinulle on myönnetty aiemmin oleskelulupa, voit saada jatkoluvan, vaikka olet aiemmin hakenut turvapaikkaa. Sinun pitää kuitenkin täyttää luvan saamisen edellytykset. Sinulla pitää esimerkiksi olla kansalaisuusvaltiosi myöntämä passi. Jos sinulla ei ole passia, otamme päätöstä tehdessä huomioon perhe-elämän suojan, jos päätös vaikuttaa perhe-elämään ja lapsen edun, jos päätös koskee lasta.
Olen Somalian kansalainen ja haen oleskelulupaa Suomeen perheenyhdistämisen perusteella. Minulla on Somalian myöntämä passi. Voinko saada oleskeluluvan?
Et voi todistaa henkilöllisyyttäsi Somalian passilla, koska Suomi ei hyväksy Somalian passia. Lue lisää Somalian passista (um.fi). Otamme päätöstä tehdessä kuitenkin huomioon perhe-elämän suojan ja lapsen edun. Vaikka ulkomaalaislaki muuttui 1.9.2024, perhe-elämän suojan perusteella vakiintunut käytäntö jatkuu ja Somalian kansalaisten perheenyhdistämisissä voidaan poiketa matkustusasiakirjaedellytyksestä.
Minulla on Italian myöntämä muukalaispassi. Voinko saada oleskeluluvan?
Oleskeluluvan hakijan pitää todistaa henkilöllisyytensä näyttämällä kansalaisuusvaltionsa myöntämä passi. Muukalaispassilla et voi todistaa henkilöllisyyttäsi.
Emme hylkää oleskelulupahakemusta passin puuttumisen takia, jos haet oleskelulupaa kansainvälistä suojelua saaneen perheenjäsenenä ja sinulle myönnetään kansainvälistä suojelua. Otamme päätöstä tehdessä huomioon perhe-elämän suojan ja lapsen edun.
Ensimmäisen oleskelulupani voimassaolo on päättynyt 2.8.2024. Hain jatkolupaa vasta 2.9.2024. Miten oleskelulupien välinen aika vaikuttaa hakemukseni käsittelyyn?
Uutta oleskelulupaa pitää hakea ennen kuin nykyisen oleskelulupasi voimassaolo päättyy. Jos et hae uutta lupaa ajoissa, lupien väliin jäävä aika on laitonta oleskelua, ja se voi johtaa kielteiseen päätökseen. Kun käsittelemme hakemustasi, on merkitystä sillä, kuinka pitkä laittoman oleskelun aika on. Arvioimme tällöin, onko luvan myöhässä hakemiselle hyväksyttävä syy. Sellainen voisi olla esimerkiksi vakava sairastuminen tai onnettomuus, jotka ovat estäneet oleskeluluvan hakemisen.
Jos haet jatkolupaa myöhässä, työnteko-oikeutesi on katkennut. Lue lisää työnteko-oikeudesta.
Lupakatko voi myöhemmin vaikuttaa myös pysyvän oleskeluluvan ja Suomen kansalaisuuden saamiseen.
Minun pitäisi hakea jatkolupaa. Voinko jättää hakemuksen, vaikka minulla on vain vanhentunut passi?
Voit jättää hakemuksen, vaikka sinulla on vanhentunut passi. Sinun pitää kuitenkin hankkia voimassa oleva kansalaisuusvaltiosi myöntämä passi ennen kuin oleskelulupa voidaan myöntää.
Minulla on oleskelulupa Suomeen ja olen aiemmin todistanut henkilöllisyyteni muukalaispassilla. Olen hakemassa jatkolupaa. Voinko todistaa henkilöllisyyteni muukalaispassilla?
Et voi. Sinulla pitää olla voimassa oleva kansalaisuusvaltiosi myöntämä passi, kun haet oleskelulupaa. Tämä johtuu siitä, että viranomaisen pitää tunnistaa asiakas ja todentaa tämän henkilöllisyys voimassa olevasta kansalaisuusvaltion passista.
Emme kuitenkaan hylkää oleskelulupahakemusta passin puuttumisen takia, jos
- haet oleskelulupaa Suomessa syntyneelle lapselle
- Myönnämme muukalaispassin kansallisen passin hankkimista varten.
- Jos hakijan kansalaisuusvaltiolla on edustusto Suomessa, lapselle pitää ensisijaisesti hankkia kansalaisuusvaltion myöntämä passi.
- tarvitset oleskeluluvan yksilöllisen inhimillisen syyn takia
- olet ihmiskaupan uhri
- haet turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua
- olet hakenut kansainvälistä suojelua ja haet jatkolupaa tai pysyvää oleskelulupaa kyseisellä perusteella
- haet oleskelulupaa kansainvälistä suojelua saaneen perheenjäsenenä ja sinulle myönnetään kansainvälistä suojelua
1.9.2024 voimaantulleen lakimuutoksen myötä oleskeluluvan hakijalla pitää olla kansalaisuusvaltion myöntämä passi, jolla hän todistaa henkilöllisyytensä. Missä tapauksissa passivaatimuksesta voidaan poiketa, jos haen ensimmäistä oleskelulupaa tai jatkolupaa?
Jos haet ensimmäistä oleskelulupaa tai jatkolupaa, passin esittämisen vaatimuksesta voidaan poiketa, jos
- haet oleskelulupaa Suomessa syntyneelle lapselle
- Jos hakijan kansalaisuusvaltiolla on edustusto Suomessa, lapselle pitää ensisijaisesti hankkia kansalaisuusvaltion myöntämä passi.
- tarvitset oleskeluluvan yksilöllisen inhimillisen syyn takia
- olet ihmiskaupan uhri
- haet turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua
- olet hakenut kansainvälistä suojelua ja haet jatkolupaa tai pysyvää oleskelulupaa kyseisellä perusteella tai
- haet oleskelulupaa kansainvälistä suojelua saaneen perheenjäsenenä ja sinulle myönnetään kansainvälistä suojelua.
Passin esittämisen vaatimuksesta voidaan poiketa myös, jos sinulle myönnetään määräaikainen oleskelulupa jollakin seuraavista perusteista:
- maasta poistumisen estymisen vuoksi
- yksilöllisestä inhimillisestä syystä
- laittomasti maassa oleskelleelle ja työskennelleelle kolmannen maan kansalaiselle
- todistajansuojeluohjelmassa olevalle ulkomaalaiselle
- oleskeluluvan myöntäminen poissulkemislausekkeita sovellettaessa
Milloin passivaatimuksesta voidaan poiketa, jos haen pysyvää oleskelupaa?
Jos haet pysyvää oleskelulupaa, sinulla ei tarvitse olla kansalaisuusvaltiosi myöntämää passia, jos sinulle on aiemmin myönnetty jotakin seuraavista:
- kansainvälistä suojelua tai tilapäistä suojelua
- oleskelulupa poissuljennan perusteella
Sinulla ei myöskään tarvitse olla kansalaisuusvaltion myöntämää passia, jos olet todistettavasti pyrkinyt hankkimaan sen ja esittänyt luotettavaa selvitystä henkilöllisyydestäsi, ja olet aiemmin saanut oleskeluluvan
- maasta poistumisen estymisen vuoksi
- yksilöllisestä inhimillisestä syystä
- ihmiskaupan uhrille
- laittomasti maassa oleskelleelle ja työskennelleelle kolmannen maan kansalaiselle, tai
- todistajansuojeluohjelmassa olevalle ulkomaalaiselle.
Pysyvä oleskelulupa voidaan myöntää ilman passia myös, jos siihen on poikkeuksellisen painava syy tai lapsen etu sitä vaatii.
Minulla ei ole kansalaisuusvaltioni myöntämää passia. Voinko silti hakea oleskelulupaa?
Uudet passia koskevat tiukennukset tulivat voimaan 1.9.2024. Sinulla pitää olla voimassa oleva kansalaisuusvaltiosi myöntämä passi, jotta oleskelulupa voidaan myöntää. Joissain tapauksissa passivaatimuksesta voidaan poiketa. Voit kuitenkin aina jättää hakemuksen, jos haluat.
Käsittelyaika
Hain ensin oleskelulupaa työnteon perusteella ja sen jälkeen perhesiteen perusteella. En ole vielä saanut päätöstä kumpaankaan. Miten käsittelyaika lasketaan?
Kummallakin hakemuksellasi on eri käsittelyaika-arvio. Saat jättämiisi hakemuksiin päätökset näiden hakemusperusteiden käsittelyaika-arvioiden mukaisesti. Katso arvio käsittelyajoille käsittelyaikalaskurista.
Miten voin nopeuttaa oleskelulupahakemukseni käsittelyä?
Täytä huolellisesti kaikki hakemuslomakkeen vaadittavat kohdat ja liitä hakemukseesi kaikki tarvittavat liitteet. Puutteellisten tietojen antaminen hidastaa käsittelyä, koska tällöin sinulta on pyydettävä lisäselvityksiä. Puutteellisten tietojen antaminen voi myös johtaa hakijan kannalta epäedulliseen ratkaisuun.
Puhelintiedustelut ja käynnit palvelupisteissä eivät nopeuta asiasi käsittelyä. Otamme sinuun yhteyttä, jos hakemukseesi tarvitaan lisätietoja. Hakemusten käsittelytilanteet ja keskimääräiset käsittelyajat löydät Käsittelyajat-sivulta.
Olen hakenut pysyvää oleskelulupaa. Olen kuullut, että jatkoluvan voi saada nopeammin. Voinko hakea jatkolupaa (A-lupa), vaikka olen hakenut pysyvää lupaa?
Pysyvän luvan ja jatkoluvan käsittelyajat ovat eri pituisia. Voit hakea myös jatkolupaa, vaikka olet jo hakenut pysyvää lupaa. Sinun ei tarvitse peruuttaa pysyvän luvan hakemusta. Jos peruutat pysyvän luvan hakemuksen, oleskelulupiesi väliin saattaa tulla katko. Sinun kannattaa odottaa kummankin päätöksen valmistumista. Jos sinulle myönnetään pysyvä oleskelulupa, voit tämän jälkeen peruuttaa jatkolupahakemuksen.
Hakuperusteen vaihtaminen
Olen hakenut oleskelulupaa työnteon perusteella enkä ole saanut vielä päätöstä. Menin juuri naimisiin. Tarvitseeko minun täyttää uusi hakemus?
Sinun ei tarvitse jättää oleskelulupahakemusta perhesiteen perusteella. Maahanmuuttovirasto tekee päätöksen hakemukseesi työnteon perusteella normaalisti. Jos kuitenkin haluat, voit hakea oleskelulupaa myös perhesiteen perusteella. Jos jätät uuden hakemuksen, varmista että täytät hakemasi oleskeluluvan edellytykset. Lue lisää oleskeluluvan hakemisesta avioliiton perusteella.
Vaikka et hae oleskelulupaa perhesiteen perusteella, ilmoita avioliiton solmimisesta ja mahdollisesta nimenmuutoksesta Maahanmuuttovirastoon. Lue lisää miten voit ilmoittaa muutoksista.
Voit toimittaa kopion avioliittotodistuksestasi Suomen edustuston kautta tai suoraan Maahanmuuttovirastoon. Muun kuin Pohjoismaan tai EU-maan viranomaisen antama todistus on laillistettava viranomaisen antama todistus täytyy laillistaa. Lue lisää laillistamisesta.
Olen hakenut oleskelulupaa seurustelusuhteen perusteella, mutta olen mennyt sen jälkeen naimisiin kumppanini kanssa. Voinko vaihtaa hakuperustetta?
Voit vaihtaa hakuperustetta silloin, jos olet hakenut oleskelulupaa seurustelusuhteen perusteella ja
- olet mennyt naimisiin saman kumppanin kanssa,
- olette asuneet yhdessä vähintään 2 vuotta tai
- asutte yhdessä ja teillä on yhteisessä huollossa oleva lapsi.
Lähetä Maahanmuuttovirastoon avioliittotodistus, selvitys siitä, että asutte yhdessä tai selvitys huoltajuudesta. Arvioimme tämän jälkeen, täytätkö avioliiton tai avoliiton perusteella myönnettävän luvan edellytykset.
Hakemuksen jättäminen
Kuka voi jättää oleskelulupahakemuksen?
Jos olet täysi-ikäinen
Sinun pitää itse täyttää ja jättää hakemus Enter Finland -verkkopalvelussa. Jos haet paperihakemuksella, jätä täytetty hakemus Maahanmuuttoviraston palvelupisteeseen tai edustustoon ulkomailla.
Jos olet alaikäinen
Alaikäisen lapsen puolesta hakemuksen täyttää ja jättää lapsen huoltaja tai muu laillinen edustaja. Hakemuksen voi täyttää ja jättää myös henkilö, jonka alaikäisen lapsen huoltaja on valtuuttanut hakemuksen tekemiseen. Näissä tilanteissa hakemukseen pitää liittää allekirjoitettu valtakirja.
Jos olet 15-17-vuotias, voit täyttää ja jättää hakemuksen itse. Liitä hakemukseesi huoltajasi tai muun laillisen edustajan antama suostumus.
Lapsen pitää olla mukana ulkomailla Suomen edustustossa tai Suomessa Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä, kun hakemus jätetään. Tämä koskee kaikkia alaikäisiä lapsia, myös vauvoja.
Jos sinulla on edunvalvoja
Edunvalvoja voi täyttää hakemuksen puolestasi vain, jos edunvalvoja on määrätty hoitamaan sinun oleskelulupa-asioita. Sinun täytyy olla itse mukana ulkomailla Suomen edustustossa tai Suomessa Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä, kun hakemus jätetään.
Voinko postittaa hakemuksen?
Et voi. Hakemus pitää jättää henkilökohtaisesti. Jätä hakemus ulkomailla Suomen edustustoon ennen kuin tulet Suomeen. Jos olet jo Suomessa, jätä hakemus Maahanmuuttoviraston palvelupisteeseen. Enter Finland -verkkopalvelussa tehty hakemus lähetetään palvelun kautta.
Miten varaan ajan Maahanmuuttoviraston palvelupisteeseen?
Varaa aika Maahanmuuttoviraston palvelupisteeseen etukäteen ajanvarauspalvelussamme. Jos haet oleskelulupaa Enter Finland -verkkopalvelussa, hakemuksesi pitää olla täytetty ja lähetetty ennen kuin tulet palvelupisteeseen. Jos haet paperihakemuksella, ota täytetty hakemus mukaasi vieraillessasi palvelupisteeseen.
Matkustaminen ja Suomesta poissa oleminen
Voinko matkustaa Suomen oleskeluluvalla Euroopassa (Schengen-alueella) ennen kuin saavun Suomeen ensimmäistä kertaa?
Kyllä, voit oleskella Suomen myöntämällä oleskeluluvalla enintään 90 päivää kerrallaan kaikkialla Schengen-alueella, myös ennen ensimmäistä Suomeen saapumista. Erillistä viisumia et tarvitse. Yhdeksänkymmenen päivän aikarajoitus koskee yhteenlaskettua oleskelua koko Schengen-alueella, ei vain yhdessä valtiossa.
Minulla on jatkuva oleskelulupa, jonka voimassaolo päättyy ulkomaille suunnittelemani lomamatkan aikana. Aiheutuuko tästä minulle ongelmia?
Jatkolupaa on haettava ennen edellisen oleskeluluvan voimassaolon päättymistä. Ongelmien välttämiseksi hakemus kannattaa jättää hyvissä ajoin, jotta matkajärjestelyt voi tehdä siten, että lupa ei pääty matkan aikana.
Jatkolupaa voit hakea vain Suomessa. Jos jätät oleskelulupahakemuksen ulkomailla Suomen edustustoon, se käsitellään aina uutena ensimmäisenä oleskelulupahakemuksena. Jos olet viisumivelvollinen, et välttämättä saa viisumia Suomeen palaamista varten. Suomen edustusto päättää viisumin myöntämisestä.
Minulla on voimassa oleva A-lupa ja minulle on hiljattain myönnetty pysyvä (P) oleskelulupa. En ole vielä saanut pysyvän luvan oleskelulupakorttia ja haluan matkustaa ulkomaille. Voinko matkustaa takaisin Suomeen A-luvan voimassa olevalla oleskelulupakortilla?
Voit käyttää A-lupasi oleskelulupakorttia matkustaessasi takaisiin Suomeen, jos oleskelulupakortti on voimassa. Rajavartiolaitos kuitenkin päättää maahantulosta, joten ole yhteydessä epäselvissä tilanteissa Rajavartiolaitokseen. Lue lisätietoja Rajavartiolaitoksen sivuilta.
Kun pysyvän (P) luvan voimassaoloaika on alkanut ja olet saanut kortin, palauta A-luvan oleskelulupakortti Maahanmuuttovirastoon mitätöitäväksi.
Haluaisin matkustella Suomessa lyhytaikaisesti oleskelulupani päättymisen jälkeen. Onko minun haettava uutta oleskelulupaa vai miten toimin?
Jos olet viisumivapaan maan kansalainen eli et tarvitse viisumia Suomeen, voit jäädä Suomeen ja Schengen-alueelle enintään 90 päiväksi. Muiden maiden kansalaisten on poistuttava Suomesta oleskeluluvan päätyttyä. Oleskelulupaa ei voida myöntää lomailun perusteella.
Odotan vielä päätöstä oleskelulupahakemukseeni ja olen pian lähdössä lomamatkalle ulkomaille. Voinko kiirehtiä hakemukseni käsittelyä?
Hakemuksen käsittelyä ei kiirehditä ulkomaille suuntautuvan lomamatkan tai sukulaisvierailun takia. Lue lisää kiirehtimispyynnöistä.
Mitä minun on tehtävä, ettei oleskelulupani raukea Suomesta poissaoloni aikana?
Määräaikainen tai pysyvä oleskelulupasi peruutetaan
- jos muutat pysyvästi pois Suomesta
- jos muutoin pysyvässä tarkoituksessa oleskelet yhtäjaksoisesti kaksi vuotta Suomen ulkopuolella.
Vähintään kaksi vuotta kestävä työskentely ulkomailla suomalaisen työnantajan lähettämänä hänen palveluksessaan ei ole sellaista yhtäjaksoista oleskelua Suomen ulkopuolella, joka johtaa oleskelulupasi peruuttamiseen.
Jos olet muuttamassa Suomesta ulkomaille kahdeksi vuodeksi esimerkiksi työn tai opiskelun vuoksi, sinun on tehtävä Maahanmuuttovirastolle hakemus siitä, ettei oleskelulupaasi peruuteta. Hakemus täytyy tehdä ennen kuin ulkomailla oleskelusi on kestänyt kaksi vuotta.
Täytä lomake OLE_PER. Lue lisää aiheesta sivulta luvan peruuttaminen.
Työsuhteen päättyminen
Minulla on oleskelulupa työnteon perusteella ja olen jäänyt työttömäksi. Miten tämä vaikuttaa oleskelulupaani?
Sinulle on myönnetty lupa asua Suomessa sillä perusteella, että olet töissä. Jos sinulla ei ole työpaikkaa, ei kyseistä perustetta enää ole. Sinun kannattaa etsiä uutta työpaikkaa. Lue lisää sivulta Työpaikan vaihtaminen.
Vaikka työsi päättyy, sinulla voi olla jokin muu peruste asua Suomessa, esimerkiksi perhe tai opiskelu. Voit etsiä sinulle sopivaa oleskelulupaa hakemusoppaasta sivulta Haluan oleskeluluvan.
Jos sinulla ei ole enää perustetta asua Suomessa, voidaan lupasi peruuttaa. Voimme aloittaa luvan peruuttamisen sen jälkeen, kun olet ollut 3 kuukautta työttömänä. Lue lisää sivulta Luvan peruuttaminen.
Minulla on oleskelulupa perhesiteen perusteella ja olen jäänyt työttömäksi. Miten tämä vaikuttaa oleskelulupaani?
Lupasi on myönnetty perhesiteen perusteella, joten Suomessa asumisesi peruste on edelleen voimassa. Työttömäksi jääminen ei vaikuta oleskelulupaasi.
Minut on lomautettu väliaikaisesti. Peruutetaanko oleskelulupani?
Jos on tilapäinen, emme aloita peruuttamisharkintaa. Emme siis peruuta lupaasi, jos sinut on lomautettu määräajaksi eli lomautuksen päättymispäivä on tiedossa.
Jos sinut on lomautettu toistaiseksi, eikä lomautuksen päättymispäivä ole tiedossa, voimme harkita luvan peruuttamista.
Jatkoluvat
Olen ulkomailla ja en pääse Suomeen hakemaan jatkolupaa. Miten toimin?
Voit hakea jatkolupaa vain Suomessa.
Jos jätät oleskelulupahakemuksen ulkomailla ja tunnistaudut Suomen edustustossa, hakemuksesi käsitellään ensimmäisenä oleskelulupahakemuksena. Siitä peritään ensimmäisen oleskelulupahakemuksen mukainen käsittelymaksu.
Lue lisää jatkoluvan hakemisesta osoitteesta migri.fi/jatkolupa.
Olen jättänyt jatkolupahakemuksen Enter Finland -verkkopalvelussa ennen nykyisen oleskelulupani vanhenemista. En saa varattua aikaa palvelupisteeseen ennen kuin nykyinen oleskelulupani vanhenee. Saanko odottaa päätöstä Suomessa?
Saat odottaa päätöstäsi Suomessa. Olet hakenut jatkolupaa ajoissa, koska olet jättänyt hakemuksesi Enter Finlandissa ennen ensimmäisen oleskelulupasi päättymistä.
Sinun pitää vielä tunnistautua jatkolupahakemustasi varten, jotta voimme ottaa hakemuksesi käsittelyyn.
Varaa itsellesi suoraan aika palvelupisteeseen ajanvarauspalvelussamme, kun vapaita aikoja vapautuu. Sinun pitää tunnistautua palvelupisteessä kolmen kuukauden kuluttua siitä, kun hakemus on laitettu vireille.
Emme voi ottaa hakemustasi käsittelyyn ennen kuin olet tunnistautunut.
Lakimuutos 23.2.2023
Lähetin hakemuksen ennen lainmuutoksen voimaantuloa ja se odottaa vielä käsittelyn alkamista. Miten lakimuutos vaikuttaa hakemukseni käsittelyyn?
Ulkomaalaislain muutoksessa ei ole siirtymäaikaa, joten hakemuksesi käsitellään heti uuden lain mukaisesti. Käy tarkistamassa hakemusperusteesi verkkosivuilta, mitä muutoksia luvan myöntämisen edellytyksiin on tehty.
Jos näet, että jokin olennainen tieto puuttuu, voit lähettää hakemukseesi lisätietoa. Jos hait Enter Finlandissa, voit liittää hakemukseesi tietoa ja liitteitä kohdassa ”Lähetä lisätietoa”. Jos hait oleskelulupaa paperilomakkeella, voit lähettää hakemukseesi lisätietoa sähköpostilla osoitteeseen migri@migri.fi. Jos hakemuksestasi puuttuu tietoa, lähetämme sinulle myös täydennyspyynnön. Täydennyspyyntö pidentää hakemuksesi käsittelyaikaa.
Jos olet hakenut työntekijän, erityisasiantuntijan, EU:n sinisen kortin, urheilijan, Suomessa tutkinnon tai tutkimuksenteon tai muun työnteon hakemuksella oleskelulupaa, ja hakemusasiakirjojesi perusteella täytät oleskeluluvan edellytykset, Maahanmuuttovirasto myöntää oleskeluluvan suoraan. Muussa tapauksessa olemme sinuun tai työnantajaasi yhteydessä.
Mitä tapahtuu, jos jo vireillä oleva hakemukseni ei täytä uudessa laissa luvan myöntämisen kriteerejä?
Jos esimerkiksi
- olet hakenut erityisasiantuntijan oleskelulupaa eikä palkkasi täytä enää erityisasiantuntijan kriteerejä, tai
- olet hakenut yhdistyksen työntekijänä oleskelulupaa muun työnteon perusteella mutta et työskentelekään uskonnollisen yhdyskunnan palveluksessa tehtävässä, johon liittyy uskonnon harjoittaminen,
et välttämättä voi saada hakemaasi oleskelulupaa.
Tällöin Maahanmuuttovirasto on sinuun yhteydessä ja pyytää sinua muuttamaan hakemuksen esimerkiksi työntekijän oleskelulupahakemukseksi (TTOL) sekä toimimaan ohjeiden mukaan puuttuvan oleskelulupamaksun maksamiseksi. Jos et hyväksy muutosta etkä maksa käsittelymaksun erotusta, emme välttämättä voi myöntää sinulle oleskelulupaa.
Työnteko-oikeuteni merkintätapa on muuttunut eikä vastaa oleskelulupakortissa olevaa merkintää. Pitääkö minun hakea uusi oleskelulupakortti?
Ei tarvitse. Sivulla Työnteko Suomessa on listattu taulukkoon kaikki vanhan lain mukaiset työnteko-oikeudet. Työnteko-oikeuksiin ei ole tullut muutoksia, ainoastaan ulkomaalaislain työnteko-oikeuspykälä on muuttunut. Taulukosta työnantajasi tai sinä voitte tarkistaa uuden työnteko-oikeuspykälän.
Saat uuden kortin uudella pykälällä, kun
- haet jatkolupaa, tai
- haet uutta korttia, jos se vanhentuu tai esimerkiksi häviää.
Työnantajani ei voi käyttää työnantajan Enter Finlandia, miten saan työehdot hakemukseeni?
Työnantajasi voi täyttää paperisen Työehdot-lomakkeen (pdf), jonka voit liittää hakemukseesi.
Mistä tiedän, onko oleskelulupahakemukseeni tullut jotakin muutoksia?
Jos olet hakemassa oleskelulupaa työnteon perusteella, hakemukseesi on saattanut tulla joitakin muutoksia. Käy tarkastamassa oleskelulupasi hakemussivulta
- oleskeluluvan edellytykset
- hakemukseen tarvittavat liitteet.
Ota huomioon, että työnantajasi pitää täyttää hakemukseesi työehdot.
Jos olet jo lähettänyt oleskelulupahakemuksesi ja huomaat, että joitakin tietoja puuttuu, esimerkiksi työehdot, voit lähettää hakemukseesi lisätietoa. Jos lähetit hakemuksen Enter Finlandissa, liitä puuttuvat tiedot kohdassa ”lähetä lisätietoa”. Jos hait oleskelulupaa paperihakemuksella, lähetä puuttuvat tiedot sähköpostilla osoitteeseen migri@migri.fi.
Olen hakenut opiskelijan oleskelulupaa ennen lakimuutosta, eikä hakemustani ole vielä käsitelty. Passini on voimassa vielä 2 vuotta. Saanko oleskeluluvan koko opintojeni ajaksi vai passini voimassaolon ajaksi?
Saat oleskeluluvan koko opintojesi ajaksi. Muista huolehtia siitä, että uusit passisi ajoissa ennen sen vanhentumista ja että sinulla on Suomessa ollessasi passi, joka on voimassa.
Olen suorittanut tutkinnon Suomessa ja perustanut yrityksen. Mitä lupaa minun pitää hakea?
Hae Suomessa tutkinnon suorittaneen oleskelulupaa.
Lähetin oleskelulupahakemuksen työn perusteella ennen lakimuutosta 23.2.2023. Uudessa laissa lakisääteinen käsittelyaika on 2 kuukautta. Käsitelläänkö hakemukseni uuden lain mukaan 2 kuukaudessa?
Jos lähetit hakemuksesi ennen 23.2.2023 ja siinä oli kaikki tarvittava tieto ja liitteet, siihen pitää tehdä lain mukaan päätös 4 kuukaudessa. Jos lähetit hakemuksen 23.2. tai sen jälkeen ja siinä oli kaikki tarvittava tieto ja liitteet, siihen pitää lain mukaan tehdä päätös 2 kuukaudessa.
Odotettavissa oleva käsittelyaika voi kuitenkin vaihdella eikä omaa hakemusta kannata verrata muihin. Hakemuksen käsittelyaikaan vaikuttaa esimerkiksi kuinka paljon selvitystä hakemus vaatii, onko päätöksenteossa mukana muita viranomaisia tai tarvitseeko hakemukseen pyytää lisätietoa täydennyspyynnöllä.
Huomioi, että myös työnantajasi pitää olla toimittanut työehdot hakemukseesi ja sinun pitää olla käynyt tunnistautumassa, eli todistamassa henkilöllisyytesi.
Lue lisää sivuilta Käsittelyajat ja Mikä vaikuttaa hakemuksen käsittelyaikaan.
Oleskelulupien jälkivalvonta
Mistä Maahanmuuttovirasto tietää, mistä saan toimeentuloni?
Voimme tehdä rekisteritarkastuksia erilaisiin kansallisiin rekistereihin. Saamme tiedot sinulle maksetuista palkoista ja etuuksista mm. tulorekisterin kautta. Lue lisää tulorekisteristä verohallinnon verkkosivuilta Tulorekisteri - Tulorekisteri (vero.fi).
Mistä Maahanmuuttovirasto tietää, olenko syyllistynyt rikoksiin Suomessa ollessani?
Voimme tehdä rekisteritarkastuksia erilaisiin kansallisiin rekistereihin. Saamme tiedon sakoista ja vankeusrangaistuksista Suomessa esimerkiksi Oikeusrekisterikeskuksen kautta. Lue lisää oikeusrekisteristä (www.oikeusrekisterikeskus.fi).
Minulla on opiskelijan oleskelulupa. Mistä Maahanmuuttovirasto tietää, millainen on opintojeni tilanne?
Voimme tarkastella opintojen tilannetta esimerkiksi Koski-tietovarannon (oph.fi) kautta.
Minulla on startup-yrittäjän oleskelulupa. Yritykseni perustamiseen on kuitenkin kulunut enemmän aikaa kuin arvioin, eikä yritystoimintani ole vielä käynnistynyt. Menetänkö oleskelulupani?
Jos olet muuttanut Suomeen, mutta yrityksesi ei ole toiminnassa, kysymme sinulta selvitystä asiasta. Voit tällöin kertoa tilanteestasi ja suunnitelmistasi. Arvioimme tilannettasi kokonaisuutena.
Minulla on erityisasiantuntijan oleskelulupa. Mistä Maahanmuuttovirasto tietää, olenko nostanut etuuksia tai onko minulle maksettu sellaista palkkaa, jota erityisasiantuntijan oleskelulupa edellyttää?
Voimme tehdä rekisteritarkastuksia erilaisiin kansallisiin rekistereihin. Saamme tiedot sinulle maksetuista palkoista ja etuuksista mm. tulorekisterin kautta. Palkan pitää vastata luvan myöntövuonna voimassa ollutta palkkavaatimusta. Lue lisää tulorekisteristä verohallinnon verkkosivuilta Tulorekisteri (vero.fi).
Minun on pitänyt oleskella pitkään kotimaassani henkilökohtaisista syistä, vaikka minulla on pysyvä oleskelulupa Suomeen. Menetänkö oleskelulupani?
Jos oleskelet tilapäisesti Suomen ulkopuolella erityisestä ja poikkeuksellisesta syystä, voit pyytää, että oleskelulupaasi ei peruuteta. Lue lisää sivulta Luvan peruuttaminen.