Hyppää sisältöön

Usein kysyttyä: Oleskeluluvista yleisesti

Hakuehdot

Haluan muuttaa Suomeen. Voiko ulkomaalainen, joka ei ole EU-kansalainen tai häneen rinnastettava, muuttaa Suomeen asumaan?

Jotta voisit muuttaa Suomeen yli 90 päivän ajaksi, tarvitset oleskeluluvan. Oleskelulupa myönnetään tietyillä perusteilla.

Valitse oikea hakemus alla olevasta listasta. Jos et ole varma, mikä on sinulle oikea hakemus, käytä hakemusopasta.

Voinko saada oleskeluluvan sillä perusteella, että omistan maata Suomessa?

Et voi. Oleskeluluvan myöntämisen perusteeksi ei riitä, että omistat maata, kiinteistön tai asunto-osakkeen Suomessa.

Hakumenettely

Kuinka pitkäksi aikaa voin saada oleskeluluvan Suomeen?

Suomessa oleskelusi tarkoitus vaikuttaa siihen, minkälainen ja minkä pituinen lupa sinulle voidaan myöntää.

Kuinka paljon oleskeluluvan hakeminen maksaa?

Oleskelulupien voimassaolevat maksut löytyvät kohdasta Käsittelymaksut ja maksaminen.

Maksua ei palauteta, vaikka hakemus hylättäisiin. Maksua ei palauteta myöskään siinä tapauksessa, jos hakemus peruutetaan sen jälkeen, kun sen käsittelyä koskevat toimenpiteet on aloitettu.

Mitä minun on tehtävä, ettei oleskelulupani raukea Suomesta poissaoloni aikana?

Määräaikainen tai pysyvä oleskelulupasi peruutetaan

  • jos muutat pysyvästi pois Suomesta
  • jos muutoin pysyvässä tarkoituksessa oleskelet yhtäjaksoisesti kaksi vuotta Suomen ulkopuolella.

Vähintään kaksi vuotta kestävä työskentely ulkomailla suomalaisen työnantajan lähettämänä hänen palveluksessaan ei ole sellaista yhtäjaksoista oleskelua Suomen ulkopuolella, joka johtaa oleskelulupasi peruuttamiseen.

Jos olet muuttamassa Suomesta ulkomaille kahdeksi vuodeksi esimerkiksi työn tai opiskelun vuoksi, sinun on tehtävä Maahanmuuttovirastolle hakemus siitä, ettei oleskelulupaasi peruuteta. Hakemus täytyy tehdä ennen kuin ulkomailla oleskelusi on kestänyt kaksi vuotta.

Täytä lomake OLE_PER. Lue lisää aiheesta sivulta luvan peruuttaminen.

Voinko odottaa oleskelulupapäätöstä Suomessa?

Jos jätät hakemuksen edustustoon, voit vierailla Suomessa oleskelulupahakemuksesi käsittelyaikana, mutta sinun on palattava kotimaahasi siinä vaiheessa, kun viisumivapaus tai viisumisi voimassaoloaika päättyy.

Jos jätät hakemuksesi Maahanmuuttovirastolle, voit oleskella Suomessa hakemuksen käsittelyajan, vaikka viisumivapaa oleskeluaika tai viisumisi voimassaolo tänä aikana päättyisikin. Jos sinulle ei myönnetä oleskelulupaa, sinut voidaan käännyttää maasta

Olen hakenut oleskelulupaa Suomen edustustossa ulkomailla. Jos minulle myönnetään oleskelulupa, voinko saada päätöksen ja oleskelulupakortin tiedoksi Suomessa? Entä jossain toisessa Suomen edustustossa?

Et voi saada päätöstä ja oleskelulupakorttia Suomessa, vaan sinun on odotettava päätöstä ulkomailla. Mahdollisista asiointipaikan vaihdoksista ulkomailla sinun on sovittava erikseen edustuston kanssa.

Miten kauan passini pitää olla voimassa?

Passisi on oltava voimassa vähintään Suomessa oleskelusi ajan. Ensimmäistä määräaikaista oleskelulupaa ei yleensä voida myöntää pidemmäksi ajaksi kuin passi on voimassa.

Minulla on kansalaisuushakemus vireillä ja passini / oleskelulupani menee pian vanhaksi. Mitä teen?

Sinun täytyy uusia passisi ja oleskelulupasi normaalisti. Passin tai oleskeluluvan vanhentuminen ei ole peruste kansalaisuushakemuksen kiirehtimiselle.

Matkustelu ja maasta poissa oleminen

Voinko matkustaa Suomen oleskeluluvalla Euroopassa (Schengen-alueella) ennen kuin saavun Suomeen ensimmäistä kertaa?

Kyllä, voit oleskella Suomen myöntämällä oleskeluluvalla enintään 90 päivää kerrallaan kaikkialla Schengen-alueella, myös ennen ensimmäistä Suomeen saapumista. Erillistä viisumia et tarvitse. Yhdeksänkymmenen päivän aikarajoitus koskee yhteenlaskettua oleskelua koko Schengen-alueella, ei vain yhdessä valtiossa.

Minulla on jatkuva oleskelulupa, jonka voimassaolo päättyy ulkomaille suunnittelemani lomamatkan aikana. Aiheutuuko tästä minulle ongelmia?

Jatkolupaa on haettava ennen edellisen oleskeluluvan voimassaolon päättymistä. Ongelmien välttämiseksi hakemus kannattaa jättää hyvissä ajoin, jotta matkajärjestelyt voi tehdä siten, että lupa ei pääty matkan aikana.

Jatkolupaa voit hakea vain Suomessa. Jos jätät oleskelulupahakemuksen ulkomailla Suomen edustustoon, se käsitellään aina uutena ensimmäisenä oleskelulupahakemuksena. Jos olet viisumivelvollinen, et välttämättä saa viisumia Suomeen palaamista varten. Suomen edustusto päättää viisumin myöntämisestä.

Haluaisin matkustella Suomessa lyhytaikaisesti oleskelulupani päättymisen jälkeen. Onko minun haettava uutta oleskelulupaa vai miten toimin?

Jos olet viisumivapaan maan kansalainen eli et tarvitse viisumia Suomeen, voit jäädä Suomeen ja Schengen-alueelle enintään 90 päiväksi. Muiden maiden kansalaisten on poistuttava Suomesta oleskeluluvan päätyttyä. Oleskelulupaa ei voida myöntää lomailun perusteella.

Olen jättänyt oleskelulupahakemuksen Suomessa. Voinko poistua Suomesta ja palata takaisin Suomeen odottamaan päätöstä?

Voit, jos Suomen edustusto myöntää sinulle viisumin tai jos voit palata viisumivapaasti. Muistathan, että et välttämättä saa viisumia Suomeen palaamista varten.

Suomen edustusto päättää viisumin myöntämisestä. Jos edustusto ei myönnä sinulle viisumia tai et muun syyn vuoksi voi palata Suomeen, saat oleskelulupapäätöksen tiedoksi Suomen edustuston kautta.

Odotan vielä päätöstä oleskelulupahakemukseeni ja olen pian lähdössä lomamatkalle ulkomaille. Voinko kiirehtiä hakemukseni käsittelyä?

Hakemuksen käsittelyä ei kiirehditä ulkomaille suuntautuvan lomamatkan tai sukulaisvierailun takia. Lue lisää kiirehtimispyynnöistä

Käsittelyaika

Miten voin nopeuttaa oleskelulupahakemukseni käsittelyä?

Täytä huolellisesti kaikki hakemuslomakkeen vaadittavat kohdat ja liitä hakemukseesi kaikki tarvittavat liitteet. Puutteellisten tietojen antaminen hidastaa käsittelyä, koska tällöin sinulta on pyydettävä lisäselvityksiä. Puutteellisten tietojen antaminen voi myös johtaa hakijan kannalta epäedulliseen ratkaisuun.

Puhelintiedustelut ja käynnit palvelupisteissä eivät nopeuta asiasi käsittelyä. Otamme sinuun yhteyttä, jos hakemukseesi tarvitaan lisätietoja. Hakemusten käsittelytilanteet ja keskimääräiset käsittelyajat löydät Käsittelyajat-sivulta.

Hakuperusteen vaihtaminen

Olen hakenut oleskelulupaa työnteon perusteella enkä ole saanut vielä päätöstä. Menin juuri naimisiin. Tarvitseeko minun täyttää uusi hakemus?

Sinun ei tarvitse täyttää uutta hakemusta, ellet halua vaihtaa oleskeluluvan hakuperustetta. Sinun täytyy kuitenkin ilmoittaa avioliiton solmimisesta Maahanmuuttovirastoon. Ilmoittaminen on erityisen tärkeää, jos nimesi muuttuu.

Voit toimittaa oikeaksi todistetun kopion avioliittotodistuksesta Suomen edustuston kautta tai suoraan Maahanmuuttovirastoon. Muun kuin Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan tai Islannin viranomaisen antama todistus täytyy laillistaa. Jos todistus ei ole suomen-, ruotsin- tai englanninkielinen, toimita todistuksesta myös virallinen käännös jollekin näistä kielistä.

Olen hakenut oleskelulupaa työnteon perusteella ja menin juuri naimisiin. Voinko vaihtaa hakuperustetta? Miten se onnistuu?

Voit vaihtaa hakuperustetta, jos et ole saanut vielä päätöstä hakemukseesi.

Jos haluat muuttaa hakuperusteeksi perhesiteen, täytä uusi hakulomake. Puolisosi täyttää perheselvityslomakkeen. Ilmoita hakuperusteen vaihtamisesta lomakkeen kohdassa "Lisätiedot hakemukseen liittyen". Tarkemmat hakuohjeet löydät kohdasta Perheenjäsenen luokse Suomeen.

Aiemmin jätetty hakemus kannattaa tässä yhteydessä peruuttaa. Uudesta hakemuksesta peritään perusteen mukainen uusi käsittelymaksu. Toimi nopeasti. Jos päätös aikaisempaan hakemukseesi on tehty ennen uuden hakemuksen vireillepanoa, uusi hakemus menee käsittelyjonossa viimeiseksi.

Halutessasi voit oleskella Suomessa työnteon perusteella myönnetyllä oleskeluluvalla ja hakea lupaa avioliiton perusteella vasta sitten, kun haet jatkolupaa. Ota huomioon, että oleskelulupatyypillä (A- vai B-lupa) on vaikutusta pysyvää oleskelulupaa hakiessasi. Pysyvä oleskelulupa voidaan myöntää, kun olet oleskellut Suomessa jatkuvalla oleskeluluvalla (A-luvalla) yhtäjaksoisesti neljä vuotta.

Hakemuksen jättäminen

Voinko postittaa oleskelulupahakemuslomakkeen?

Et voi. Hakemus jätetään henkilökohtaisesti. Jätä hakemus ulkomailla Suomen edustustoon ennen kuin tulet Suomeen. Jos olet jo Suomessa, jätä hakemus Maahanmuuttoviraston palvelupisteeseen.

Miten varaan ajan Maahanmuuttoviraston palvelupisteeseen?

Varaa aika Maahanmuuttoviraston palvelupisteeseen etukäteen ajanvarauspalvelussamme. Täytä hakemuslomake Enter Finland -palvelussa tai paperilomake ennen kuin menet palvelupisteeseen.

Jatkoluvat

Olen ulkomailla ja en pääse Suomeen hakemaan jatkolupaa. Miten toimin?

Voit hakea jatkolupaa vain Suomessa. 

Jos jätät oleskelulupahakemuksen ulkomailla ja tunnistaudut Suomen edustustossa, hakemuksesi käsitellään ensimmäisenä oleskelulupahakemuksena. Siitä peritään ensimmäisen oleskelulupahakemuksen mukainen käsittelymaksu.

Lue lisää jatkoluvan hakemisesta osoitteesta migri.fi/jatkolupa

Koronavirukseen liittyvä päivitys 18.6.2020: Edustustot ovat olleet väliaikaisesti kiinni. Seuraa ulkoministeriön UM.fi- ja finlandabroad.fi-sivustoilta mikä on edustustojen ajankohtainen tilanne. 

Olen jättänyt jatkolupahakemuksen verkkopalvelu Enter Finlandissa ennen nykyisen oleskelulupani vanhenemista. En saa varattua aikaa palvelupisteeseen ennen kuin nykyinen oleskelulupani vanhenee. Saanko odottaa päätöstä Suomessa?

Saat odottaa päätöstäsi Suomessa. 

Olet hakenut jatkolupaa ajoissa, koska olet jättänyt hakemuksesi Enter Finlandissa ennen ensimmäisen oleskelulupasi päättymistä. 

Sinun pitää vielä tunnistautua jatkolupahakemustasi varten, jotta voimme ottaa hakemuksesi käsittelyyn. 

Varaa itsellesi suoraan aika palvelupisteeseen ajanvarauspalvelussamme, kun vapaita aikoja vapautuu. Yleensä tunnistautumisen pitää tapahtua palvelupisteessä kolmen kuukauden kuluttua siitä, kun hakemus on laitettu vireille. Koronavirukseen liittyvä poikkeus, päivitetty 29.9.2020: Koronavirustilanteen takia tunnistautumisaikaa on toistaiseksi pidennetty 31.12.2021 asti. Tarkennamme ajanjaksoa tarvittaessa. Seuraa asiakastiedotteitamme

Emme voi ottaa hakemustasi käsittelyyn ennen kuin olet tunnistautunut.