Asumisajan laskeminen
Asumisajan alkamispäivä
Asumisajan alkamispäivä riippuu siitä, millaisella luvalla olet muuttanut Suomeen.
- Jos sinulle on ennen Suomeen muuttoasi myönnetty lupa muuttaa pysyvästi Suomeen (A-lupa), asumisaikasi alkaa päivästä, jolloin muutit Suomeen.
- Jos muutat pysyvästi pois Suomesta, asumisaikasi katkeaa.
- Jos muutat takaisin Suomeen, yhtäjaksoinen asumisaika alkaa takaisinmuuttopäivästä. Sinulla pitää olla voimassa oleva oleskelulupa.
- Jos sinulla ei ollut jatkuvaa oleskelulupaa (A-lupa) silloin, kun saavuit Suomeen, asumisaikasi alkaa päivästä, jolloin sait ensimmäisen jatkuvan oleskelulupasi.
Jos sinulla on ollut tilapäinen oleskelulupa (B-lupa) ennen jatkuvan oleskeluluvan saamista, lasketaan asumisaikaasi puolet siitä ajasta, jonka olet asunut Suomessa tilapäisellä oleskeluluvalla. Edellytyksenä on, että sinulla on ollut jatkuva oleskelulupa (A-lupa) vähintään yhden vuoden välittömästi ennen kansalaisuushakemuksesi ratkaisemista. Suomessa tilapäisellä oleskeluluvalla (B-lupa) asumasi aika lasketaan mukaan ainoastaan yhtäjaksoiseen asumisaikaan.
Jos olet hakenut Suomesta turvapaikkaa ja sinulle on myönnetty turvapaikka tai oleskelulupa toissijaisen suojelun tai humanitaarisen suojelun perusteella, asumisaikasi alkaa siitä päivästä, jolloin teit turvapaikka- tai oleskelulupahakemuksen Suomessa.
- Jos olet Pohjoismaan kansalainen, asumisaikasi alkaa Suomeen muutosta tai muuttoilmoituksesi rekisteröinnistä riippuen siitä, kumpi näistä tehdään myöhemmin.
-
Jos olet EU-kansalainen, asumisaikasi alkaa Suomeen muutosta tai muuttoilmoituksesi rekisteröinnistä riippuen siitä, kumpi näistä tehdään myöhemmin.
Asumisajan laskeminen alkaa aina myöhäisemmästä. Jos olet EU-kansalainen, sinulla on oikeus oleskella Suomessa kolme kuukautta ilman rekisteröintiä Maahanmuuttovirastolle. Jos olet EU-kansalainen ja oleskelet Suomessa yli kolme kuukautta, sinun tulee hakea oleskeluoikeutesi rekisteröintiä Maahanmuuttovirastolta.
- Jos olet EU-kansalaisen perheenjäsen, asumisaikasi alkaa Suomeen muutosta tai muuttoilmoituksesi rekisteröinnistä riippuen siitä, kumpi näistä on tehdään myöhemmin.
Asumisajan laskeminen alkaa aina myöhäisemmästä. Jos olet EU-kansalaisen perheenjäsen, sinun tulee hakea Maahanmuuttovirastolta EU-kansalaisen perheenjäsenen oleskelukorttia kolmen kuukauden kuluessa maahantulostasi.
Asumisajan katkeaminen
Asumisaikaan hyväksytään pääsääntöisesti vain aika, jonka olet asunut Suomessa oleskeluluvalla. Katkos oleskeluluvissasi yleensä katkaisee yhtäjaksoisen asumisajan.
Pysyvä muutto Suomesta katkaisee asumisajan. Jos muutat takaisin Suomeen, aiemmin asuttu aika lasketaan kerättyyn asumisaikaan.
Poissaolojen vaikutus asumisaikaan
Yhtäjaksoinen asumisaikasi katkeaa, jos olet poissa Suomesta säännöllisesti ja niin paljon, että sinun katsotaan oleskelevan enimmäkseen Suomen ulkopuolella.
Seuraavat poissaolot Suomesta eivät katkaise yhtäjaksoista asumisaikaasi. Poissaoloaika lasketaan yhtäjaksoiseen asumisaikaan:
- enintään yhden kuukauden kestävät poissaolot,
- enintään kuusi 1–2 kuukautta kestävää poissaoloa ja
- enintään kaksi 2–6 kuukautta kestävää poissaoloa.
Seuraava poissaolo Suomesta ei katkaise yhtäjaksoista asumisaikaasi. Poissaoloaikaa ei lasketa yhtäjaksoiseen asumisaikaan:
- yli kuusi kuukautta, mutta enintään yhden vuoden kestävä poissaolo
Yli vuoden poissaolo katkaisee yhtäjaksoisen asumisaikasi. Suomessa asumasi jaksot otetaan huomioon kerättynä asumisaikana.
Asumisaikasi ei katkea, jos poissaolosi on johtunut painavasta henkilökohtaisesta syystä. Syyn täytyy olla poikkeuksellinen ja yhtäkkinen tilanne, kuten esimerkiksi äkillinen sairastuminen ulkomailla, joka estää paluun Suomeen. Painavana henkilökohtaisena syynä ei ole pidetty esimerkiksi sairaiden vanhempien tai isovanhempien hoitamista ulkomailla tai entisessä kotivaltiossa.
Kerätty asumisaika
Jos yhtäjaksoinen asumisaikasi katkeaa, otetaan Suomessa asumasi jaksot huomioon kerättynä asumisaikana.
Kerätty asumisaika voi koostua useista eri ajanjaksoista, jolloin olet asunut Suomessa. Sinun pitää tässä tapauksessa olla asunut Suomessa vähintään seitsemän vuotta, joista viimeiset kaksi vuotta keskeytyksettä. Voit kuitenkin olla hakemuksesi ratkaisua edeltävän kahden vuoden aikana ulkomailla normaalia lomailua vastaavan määrän. Normaalina lomailuna pidetään kahden vuoden ajalta enintään yhteensä neljää kuukautta.
Suomessa tilapäisellä oleskeluluvalla (B-lupa) asumaasi aikaa ei lasketa mukaan kerättyyn asumisaikaan.