Hoppa till innehåll

Planerar du en semesterresa till utlandet? Kom ihåg att kontrollera att ditt uppehållstillståndskort är giltigt

13.12.2019 15.56
Pressmeddelande

Om du planerar en resa utomlands, kom ihåg att kontrollera giltigheten för ditt uppehållstillståndskort.

Om du väntar på ett nytt uppehållstillståndskort eller om din ansökan om uppehållstillstånd är under handläggning på Migrationsverket, bör du vänta så att kortet hinner komma innan du reser.

Beställ inte resebiljetterna innan du har fått uppehållstillståndskortet. Vi rekommenderar inte resor utan giltigt uppehållstillstånd och uppehållstillståndskort.

Även ansökan om fortsatt tillstånd bör lämnas i god tid, så att du kan ordna resebestyren så att ditt tillstånd är giltigt under hela resan. Ansök om fortsatt tillstånd innan ditt föregående tillstånd går ut.

Söker du medborgarskap? Observera följande före resan

Du kan resa utanför Finland under handläggningen av ansökan om medborgarskap. Observera dock inverkan av frånvaro på boendetid. Ett villkor för att du ska få medborgarskap är att du bor i Finland och att du har bott i Finland tillräckligt lång tid.

Om du har ansökt om finskt medborgarskap, meddela dina utlandsresor i förväg till Migrationsverket. Då kan vi även beakta dina resor om vi behöver ytterligare uppgifter till din ansökan före en viss tidpunkt. Våra kontaktuppgifter hittar du på vår webbplats.

Vi kan inte fatta beslut om medborgarskap för dig om du befinner dig utomlands.

Att resa när du har ett uppehållstillstånd

Om du har ett giltigt uppehållstillstånd i Finland kan du resa inom Schengenområdet utan visum högst 90 dagar under vilken tidsperiod på 180 dagar som helst. Kom ihåg att ta med pass och uppehållstillståndskort på resan. Pass räcker om uppehållstillståndet finns markerat i det.

Om du reser någon annanstans än till Schengenländer kan du behöva visum. Du kan kontrollera kravet på visum i mållandets beskickning.

Ytterligare information om Schengenområdet och rörlighet får du på utrikesministeriets webbplats.

Handläggningen kan inte påskyndas på grund av semesterresa

Handläggningen av ansökan om uppehållstillstånd eller medborgarskap kan tyvärr inte påskyndas på grund av semesterresa. Migrationsverket har inget tillfälligt resedokument eller snabbpass för resor.

Du får uppehållstillståndskortet med posten. Kortet kan inte hämtas från servicestället.

Mer information om att resa hittar du

Viimeisimmät