Hyppää sisältöön

Vastaanottoraha

Voit saada vastaanottorahaa, jos olet turvapaikanhakija tai hakenut tai saanut tilapäistä suojelua. Vastaanottoraha on tarkoitettu sinun ja perheesi välttämättömiä perustarpeita varten. Voit saada vastaanottorahaa, jos sinun tai perheenjäsentesi tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin, kuten ruokaan ja vaatteisiin.

Vastaanottorahaa ei myönnetä automaattisesti. Voit hakea vastaanottorahaa omasta vastaanottokeskuksesta hakemuslomakkeella. Saat ohjeet ja hakemuslomakkeen vastaanottokeskuksestasi.

Vastaanottoraha jakaantuu perusosaan ja täydentävään vastaanottorahaan.

Vastaanottorahan perusosa on tarkoitettu esimerkiksi vaatteisiin, vähäisiin terveydenhuoltokustannuksiin, paikallisliikenteen lippuihin ja puhelimen käytöstä aiheutuviin maksuihin. Vastaanottorahan perusosa on tarkoitettu myös ruokakustannuksiin silloin, kun vastaanottokeskuksessa ei tarjota aterioita.

Vastaanottorahan perusosan lisäksi voit hakea täydentävää vastaanottorahaa sinun tai perheesi erityisiin tarpeisiin.

Vastaanottorahaan vaikuttavat tulot ja varallisuus

Vastaanottorahan määrään vaikuttavat kaikki tulot ja varat, joita sinulla ja perheelläsi on käytettävissä. Myös kaikki ulkomailta saatavat tulot ja varat vaikuttavat vastaanottorahan suuruuteen, jos ne ovat sinun käytössäsi Suomessa. 

Lain mukaan sinun pitää ilmoittaa vastaanottokeskukselle tulosi ja varasi, kun haet vastaanottorahaa. Tulot tarkoittavat mitä tahansa rahallista tuloa, jota voit saada esimerkiksi palkkana, veronpalautuksena tai lahjoituksena sukulaiseltasi. Varat tarkoittavat esimerkiksi käteistä rahaa, pankkitilillä säästössä olevaa rahaa tai sellaista merkittävää omaisuutta, jonka voit myydä.

Vastaanottorahan määrä arvioidaan aina henkilö- tai perhekohtaisesti.

Vastaanottokeskus tekee laskelman, jolla arvioidaan oikeuttasi vastaanottorahaan. Laskelma huomioi tulosi sekä käytössäsi olevat varat. Lain mukaan laskelmassa voidaan jättää huomioimatta enintään 150 euroa palkkatuloistasi – muilta osin palkkatulosi vaikuttavat vastaanottorahan määrään. 

Lain mukaan laskelmassa voidaan myös jättää huomioimatta 50 euroa henkilöä kohden tai 100 euroa perhettä kohden muista tuloista kuin palkkatuloista. Laskelmassa huomioidaan menona vastaanottorahan perusosa sekä mahdolliset työssäkäynnistä aiheutuneet kulut.

Asumisesta syntyviä kustannuksia ei korvata

Jos asut yksityismajoituksessa, majoituksesta syntyviä kustannuksia, kuten vuokra, sähkö ja vesimaksu, ei korvata. Asumista tai sen järjestämistä ei tueta taloudellisesti. 

Vaikuttaako matkustaminen vastaanottorahaan?

Vastaanottoraha on tarkoitettu Suomessa oleskeleville. Matka ulkomaille voi vaikuttaa oikeuteesi saada vastaanottorahaa. Jos haet vastaanottorahaa ja olet matkustamassa Suomen ulkopuolelle, ilmoita matkastasi vastaanottokeskukselle.

Ilman huoltajaa Suomessa olevat lapset saavat käyttörahaa

Lapsille tarkoitettu vastaanottokeskus, eli niin sanottu alaikäisyksikkö, järjestää ilman huoltajaa Suomessa olevalle lapselle täyden ylläpidon ja turvaa siten lapsen toimeentulon. Alaikäisyksikkö vastaa lapsen kaikista välttämättömistä menoista sekä erityisistä tarpeista johtuvista menoista, kuten harrastuksista ja opiskelusta. Alaikäisyksikössä asuvat lapset saavat vastaanottorahan sijaan käyttörahaa. Käyttöraha on tarkoitettu lasten henkilökohtaisia menoja varten. Käyttörahalla ei turvata lapsen toimeentuloa.

Ilman huoltajaa olevat lapset, jotka asuvat yksityismajoituksessa tai yli 16-vuotiaiden tukiasuntolassa, saavat vastaanottorahaa. Vastaanottoraha on samansuuruinen kuin yksin asuvalla aikuisella.

Vastaanotto- ja käyttöraha 1.1.-31.8.2024

Vastaanottoraha

 

Ei tarjottuja aterioita / kk

Ateriat vastaanottokeskuksessa / kk

Yksinasuva ja yksinhuoltaja 348,50 euroa 102,15 euroa
Muut yli 18-vuotiaat 294,42 euroa 84,12 euroa
Perheensä kanssa asuva lapsi 222,32 euroa

66,10 euroa

Ilman huoltajaa olevan alaikäisen käyttöraha

 

Täysi ylläpito alaikäisyksikössä / kk

Alle 16-vuotias 30,04 euroa
16–17-vuotias 54,08 euroa

Vastaanotto- ja käyttöraha 1.9.2024-31.12.2025

Vastaanottoraha

 

Ei tarjottuja aterioita / kk

Ateriat vastaanottokeskuksessa / kk

Yksinasuva 300 euroa

88 euroa

Muut yli 18-vuotiaat 254 euroa 72 euroa
Yksinhuoltaja 336 euroa 97 euroa
Perheensä kanssa asuva 10-17-vuotias lapsi 210 euroa

60 euroa

Perheensä kanssa asuva alle 10-vuotias lapsi 191 euroa 57 euroa

Ilman huoltajaa olevan alaikäisen käyttöraha

 

Täysi ylläpito alaikäisyksikössä / kk

Alle 16-vuotias 26 euroa
16–17-vuotias 47 euroa

Vastaanottoraha maksetaan ensisijaisesti prepaid-kortille tai suomalaiselle pankkitilille.

Prepaid-korttiin liittyvät ohjeet saat vastaanottokeskuksestasi.