Hyppää sisältöön

Kansalaisuuden menettäminen ja kansalaisuudesta vapautuminen

Suomen kansalainen ei menetä Suomen kansalaisuuttaan, kun hän saa toisen valtion kansalaisuuden. Myöskään ulkomaalaisen ei tarvitse luopua nykyisestä kansalaisuudestaan, jotta hän voi saada Suomen kansalaisuuden. Suomi on hyväksynyt monikansalaisuuden (kaksoiskansalaisuus) 1.6.2003 lähtien.

Suomen kansalaisuuden menettäminen 22-vuotiaana

Suomen kansalaisuuden menettää automaattisesti 22-vuotiaana henkilö, jolla on myös toisen valtion kansalaisuus ja jolla ei ole ollut riittävää yhteyttä Suomeen. Maahanmuuttovirasto ilmoittaa kansalaisuuden menettämisen uhasta.

Suomen kansalaisuuden menettäminen väärien tietojen vuoksi

Suomen kansalaisuuden voi menettää henkilö, joka on saanut sen hakemuksesta tai ilmoituksesta antamalla vääriä tai harhaanjohtavia tietoja. Lisäksi kansalaisuuden voi menettää, jos henkilö on saanut Suomen kansalaisuuden isän tai ei-synnyttäneen äidin kansalaisuuden perusteella ja isyys tai ei-synnyttäneen äidin äitiys kumotaan.

Suomen kansalaisuudesta vapautuminen

Suomen kansalainen voi vapautua Suomen kansalaisuudesta omasta pyynnöstään, jos hän on myös vieraan valtion kansalainen tai hän on saamassa vieraan valtion kansalaisuuden. Katso tarkemmat ohjeet Vapautuminen Suomen kansalaisuudesta -kohdasta.

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta Euroopan komissiolle! Jos haluat antaa palautetta Maahanmuuttovirastolle, klikkaa sivulle migri.fi/palaute