Hyppää sisältöön

Tutkijan oleskelulupahakemus

Hae oleskelulupaa tällä hakemuksella, jos olet tulossa Suomeen tieteelliseen tutkimustyöhön, lisensiaatin opintoihin tai tekemään väitöskirjaa. Sinulle voidaan myöntää joko direktiivin mukainen tutkijan oleskelulupa tai kansallinen tutkijan oleskelulupa.

Sinun ei tarvitse tietää hakiessa, kumpaa lupaa haet, vaan Maahanmuuttovirasto tutkii, kumpi luvista sinulle voidaan myöntää.

Ensimmäinen tutkijan oleskelulupa voidaan myöntää enintään kahdeksi vuodeksi.

Voit hakea d-viisumia yhtä aikaa oleskelulupasi kanssa. D-viisumilla voit saapua Suomeen heti, kun oleskelulupaasi on tehty myönteinen päätös ja olet saanut passiisi d-viisumitarran. Lue lisää sivulta D-viisumi

 • Sähköisen hakemuksen odotettavissa oleva käsittelyaika

  1. lupa: 1 kuukautta / jatkolupa: 1 kuukautta

 • Paperihakemuksen odotettavissa oleva käsittelyaika

  1. lupa: 23 kuukautta / jatkolupa: 13 kuukautta

 • Sähköisen hakemuksen hinta:

  1. lupa 380 € / jatkolupa 170 €

 • Paperihakemuksen hinta:

  1. lupa 480 € / jatkolupa 430 €

Sinulle voidaan myöntää joko direktiivin mukainen tutkijan oleskelulupa tai kansallinen tutkijan oleskelulupa

Tee näin

Valmistaudu:

Täytä hakemus:

Työnteko-oikeus

 • Jos haet oleskelulupaa Suomessa, sinulla on oikeus työskennellä tutkijana jo ennen luvan myöntämistä. Tällöin edellytetään, että oleskelet maassa laillisesti (viisumisi on voimassa tai oleskelet viisumivapaasti). Työnteko-oikeus kuitenkin päättyy viimeistään kolmen kuukauden jälkeen tai jo aikaisemmin, jos viisumin voimassaoloaika päättyy aikaisemmin.
 • Kun saat oleskeluluvan, voit tutkimustyösi lisäksi tehdä muutakin työtä. Sinun pitää kuitenkin olla päätoimisesti tutkija ja tutkimustyösi pitää edistyä. Kun haet jatkolupaa, Maahanmuuttovirasto tarkistaa, että tutkimustyösi etenee, ja että tutkimustyö on edelleen maassa oleskelusi pääasiallinen tarkoitus.
 • Jos haet jatkolupaa, tarkista työnteko-oikeutesi hakemuksen käsittelyn aikana.

Oleskelulupasi voi olla A- tai B-lupa

Jos sinulla on ylempi korkeakoulututkinto, sinulle myönnetään A-lupa eli jatkuva oleskelulupa.

Kansallinen tutkijan lupa voi olla joko tilapäinen eli B-lupa tai jatkuva A-lupa riippuen tutkimusorganisaation kanssa tehdyn sopimuksen pituudesta. Jos tämän sopimuksen kesto on alle kaksi vuotta, voit saada B-luvan. Jos sopimus kestää vähintään kaksi vuotta, voit saada A-luvan.

Lue lisää lupatyypeistä.

Tutkijan oleskelulupahakemus, OLE_TUT

Täytä sähköinen hakemus

Valmistaudu Suomessa elämiseen