Hyppää sisältöön

Tunnistautuminen ulkomailla

Jos haet oleskelulupaa ulkomailla, sinun pitää käydä tunnistautumassa, eli todistamassa henkilöllisyytesi 

  • Suomen edustustossa tai
  • VFS-lupakeskuksessa 

Asiointi Suomen edustustossa

Sinulla on oltava voimassaoleva passi tai muu matkustusasiakirja ja sinun on oleskeltava laillisesti siinä valtiossa, jossa laitat oleskelulupahakemuksesi vireille.

Jos et jätä oleskelulupahakemustasi siinä valtiossa, jonka kansalainen olet, sinun on esitettävä selvitys siitä, että oleskelusi on kyseisen valtion lainsäädännön mukaisesti laillista. Selvitys laillisesta oleskelusta on yleensä oleskelupa tai viisumi. Selvitys voi myös olla UNHCR:n tai oleskeluvaltion viranomaisen antama todistus siitä, että sinut on rekisteröity pakolaiseksi tai pakolaisasemaa hakevaksi siinä valtiossa, jossa laitat hakemuksen vireille.

Maahanmuuttovirasto ei voi vaikuttaa siihen, missä edustustossa sinun pitää asioida. Asiointipaikasta päättää Suomen ulkoministeriö. Asiointipaikasta saat lisätietoja ulkoministeriön ja Suomen edustustojen verkkosivuilta (finlandabroad.fi). Valitse etusivulta lähtömaasi. Maakohtaisilla sivuilla kerrotaan, missä edustustossa tai VFS-lupakeskuksessa voit käydä tunnistautumassa.

Asiointi VFS-lupakeskuksessa

Joissakin maissa oleskelulupahakemusten vastaanotto on ulkoistettu VFS Global-lupakeskuksille.   VFS Global on ulkoministeriön virallinen yhteistyökumppani. Ulkoministeriön verkkosivuilla (finlandabroad.fi) kerrotaan, missä voit käydä tunnistautumassa.

Jos käyt tunnistautumassa VFS-lupakeskuksessa ja sinut tunnistaa vain VFS:n edustaja, sinua ei rekisteröidä väestötietojärjestelmään, eli et saa henkilötunnusta automaattisesti. Voit pyytää rekisteröintiä jälkikäteen Digi- ja väestötietovirastolta (dvv.fi)

Jos hait oleskelulupaa pikakaistalla  ja kävit tunnistautumassa VFS-lupakeskuksessa, saat lisätietoa suomalaisen henkilötunnuksen hakemisesta Digi- ja väestötietoviraston Pikakaista-sivulta (dvv.fi). 

Hakemukseen liittyvä haastattelu

Oleskelulupaprosessiin saattaa kuulua suullinen kuuleminen eli haastattelu. Kuuleminen voidaan järjestää Suomen edustustossa tai VFS-keskuksen tiloissa. Kuulemispaikka kerrotaan haastattelupyynnössä. Sinulla pitää olla haastattelussa mukana todistus laillisesta oleskelusta valtiossa, jossa haastattelu pidetään. Todistus voi olla esimerkiksi matkustusasiakirja, oleskelulupa tai viisumi. Jos sinulla ei ole todistusta, haastattelua ei tehdä.