Hyppää sisältöön

Tunnistautuminen ulkomailla

Jos haet oleskelulupaa ulkomailla, sinun pitää käydä tunnistautumassa, eli todistamassa henkilöllisyytesi 

  • Suomen edustustossa tai
  • VFS-lupakeskuksessa 

Asiointi Suomen edustustossa

Sinulla on oltava voimassaoleva passi tai muu matkustusasiakirja, sekä sinun on oleskeltava laillisesti siinä valtiossa, jossa laitat oleskelulupahakemuksesi vireille.

Jos et ole sen valtion kansalainen, missä panet oleskelulupahakemuksen vireille, sinun on esitettävä selvitys siitä, että oleskelusi on kyseisen valtion lainsäädännön mukaisesti laillista. Selvitys laillisesta oleskelusta on yleensä oleskelupa tai viisumi. Selvitys voi myös olla UNHCR:n tai oleskeluvaltion viranomaisen antama todistus siitä, että sinut on rekisteröity pakolaiseksi tai pakolaisasemaa hakevaksi siinä valtiossa, jossa panet hakemuksen vireille.

Maahanmuuttovirasto ei voi vaikuttaa siihen, missä edustustossa oleskeluluvan hakijan on asioitava. Asiointipaikasta päättää Suomen ulkoministeriö. Asiointipaikasta saat lisätietoja ulkoministeriön ja Suomen edustustojen nettisivuilta, esimerkiksi Irakin ja Syyrian kansalaiset Suomen Ankaran-suurlähetystön nettisivuilta.

Hakemukseen liittyvä haastattelu

Jos Suomen edustusto, jossa sinua haastatellaan, sijaitsee eri valtiossa kuin edustusto, jossa asioit pannessasi oleskelulupahakemuksesi vireille, sinulla on oltava haastattelussa mukana todistus laillisesta oleskelusta siinä valtiossa, jossa haastattelu pidetään. Haastattelua ei tehdä ilman todistusta.

Asiointi VFS-lupakeskuksessa

VFS-lupakeskus on ulkoistettu  oleskelulupahakemusten vastaanotto  ja ulkoministeriön virallinen yhteistyökumppani. Jos käyt tunnistautumassa VFS-lupakeskuksessa, sinua ei rekisteröidä automaattisesti väestötietojärjestelmään, eli et saa henkilötunnusta. Voit pyytää rekisteröintiä jälkikäteen Digi- ja väestötietovirastolta.

Jos hait oleskelulupaa pikakaistalla  ja kävit tunnistautumassa VFS-lupakeskuksessa, tutustu Digi- ja väestötietoviraston pikakaista-sivuun, josta saat lisätietoa suomalaisen henkilötunnuksen hakemisesta.