Hyppää sisältöön

Asumisaika

Kansalaisuuden saamisen edellytyksenä on, että asut Suomessa ja olet asunut Suomessa riittävän kauan (asumisaika). Asumisaikavaatimuksesta voidaan poiketa yksilöllisistä syistä. Asumisaikaan hyväksytään pääsääntöisesti vain luvallinen oleskelu Suomessa.

Olet asunut Suomessa riittävän kauan, jos

  • Olet asunut Suomessa viimeksi kuluneet viisi vuotta keskeytyksettä (yhtäjaksoinen asumisaika) tai
  • Olet asunut Suomessa yhteensä seitsemän vuotta 15 ikävuoden täyttämisen jälkeen (kerätty asumisaika). Seitsemästä vuodesta viimeiset kaksi vuotta sinun on tullut asua Suomessa keskeytyksettä.

Asumisajan alkamispäivä riippuu siitä, millaisella luvalla olet muuttanut Suomeen. Jos muutat Suomesta pois, asumisaikasi katkeaa. Jos sinulla on ollut tilapäinen oleskelulupa ennen jatkuvan oleskeluluvan saamista, lasketaan asumisaikaasi puolet siitä ajasta, jonka olet asunut Suomessa tilapäisellä oleskeluluvalla. Edellytyksenä on, että sinulla on ollut jatkuva oleskelulupavähintään yhden vuoden välittömästi ennen kansalaisuushakemuksesi ratkaisemista. Suomessa tilapäisellä oleskeluluvalla asumasi aika lasketaan mukaan ainoastaan yhtäjaksoiseen asumisaikaan.

Keskeytyksettä Suomessa asuminen sallii normaalin lomailun. Jos olet esimerkiksi kolme viikkoa tai kuukauden kesälomalla ulkomailla, se ei katkaise asumisaikaasi.  Jos oleskelet Suomeen tulosi jälkeen toistuvasti tai pitkiä aikoja ulkomailla, yhtäjaksoinen asumisesi voi katketa. Lue tarkemmin asumisaikaan liittyvistä säännöistä sivulta Asumisajan laskeminen.

Tietyissä tilanteissa riittää lyhyempi asumisaika

Vaadittu asumisaika on lyhyempi, jos jonkin seuraavista vaihtoehdoista sopii sinuun. Vaadittu asumisaika vaihtelee näiden ryhmien välillä.