Hyppää sisältöön

Asumisaika

Kansalaisuuden saamisen edellytyksenä on, että asut Suomessa ja olet asunut Suomessa riittävän kauan (asumisaika). Asumisaikavaatimuksesta voidaan poiketa yksilöllisistä syistä. Asumisaikaan hyväksytään pääsääntöisesti vain luvallinen oleskelu Suomessa.

Olet asunut Suomessa riittävän kauan, jos

  • Olet asunut Suomessa viimeksi kuluneet viisi vuotta keskeytyksettä (yhtäjaksoinen asumisaika) tai
  • Olet asunut Suomessa yhteensä seitsemän vuotta 15 ikävuoden täyttämisen jälkeen (kerätty asumisaika). Seitsemästä vuodesta viimeiset kaksi vuotta sinun on tullut asua Suomessa keskeytyksettä.

Keskeytyksettä Suomessa asuminen sallii normaalin lomailun. Jos olet esimerkiksi kolme viikkoa tai kuukauden kesälomalla ulkomailla, se ei katkaise asumisaikaasi. Sen sijaan jos olet vuoden aikana useita viikkoja matkalla, se saattaa katkaista yhtäjaksoisen asumisaikasi.

Asumisajan alkamispäivä riippuu siitä, millaisella luvalla olet muuttanut Suomeen. Jos muutat Suomesta pois, asumisaikasi katkeaa. Jos oleskelet Suomeen tulosi jälkeen toistuvasti tai pitkiä aikoja ulkomailla, yhtäjaksoinen asumisesi voi katketa. Lue tarkemmin asumisaikaan liittyvistä säännöistä sivulta Asumisajan laskeminen.

Tietyissä tilanteissa riittää lyhyempi asumisaika

Vaadittu asumisaika on lyhyempi, jos jonkin seuraavista vaihtoehdoista sopii sinuun. Vaadittu asumisaika vaihtelee näiden ryhmien välillä.

Valikko