Hyppää sisältöön

Vapautuminen Suomen kansalaisuudesta

Voit vapautua omasta pyynnöstäsi Suomen kansalaisuudesta, jos olet jonkin toisen valtion kansalainen. 

Sinua ei voida vapauttaa Suomen kansalaisuudesta, jos

  • sinusta tulisi vapauttamisen johdosta kansalaisuudeton tai
  • sinulla on Suomessa kotikunta ja vapautumisen tarkoituksena on asevelvollisuuden välttäminen.

Hae Suomen kansalaisuudesta vapautumista hakemuslomakkeella: Hakemus Suomen kansalaisuudesta vapautumiseksi, KAN_3 (pdf)

Oletko hakemassa toisen valtion kansalaisuutta ja sinun pitää vapautua Suomen kansalaisuudesta ennen kuin voit saada sen?

Hae vapautumista Suomen kansalaisuudesta, jolloin sinut vapautetaan siitä ehdollisesti. Sinut vapautetaan Suomen kansalaisuudesta lopullisesti vasta, kun olet saanut toisen valtion kansalaisuuden ja toimitat siitä selvityksen. Selvitys voi olla päätös saamastasi kansalaisuudesta tai kopio uuden kansalaisuusvaltiosi passista.

Lapsen vapautuminen Suomen kansalaisuudesta

Voit hakea kansalaisuudesta vapautumista myös alaikäiselle lapselle, jonka huoltaja olet. 

Täytä lapsesta liitelomake:

Jos lapsi on 12–14-vuotias, hänen on itse allekirjoitettava lomakkeesta kohta "Lapsen kuuleminen". Toisen huoltajan ja 15 vuotta täyttäneen lapsen on annettava suostumuksensa kansalaisuudesta vapauttamiselle.

Jos vapautumista haetaan pelkästään lapselle, hakemuksen voi tehdä myös lapsen edunvalvoja. Täytä hakemuslomake: Hakemus Suomen kansalaisuudesta vapautumiseksi lapselle, KAN_10 (pdf).

Lapsen on oltava mukana palvelupisteessä tai edustustossa, kun hakemus tehdään. Huoltajan tai edunvalvojan henkilöllisyys tarkistetaan aina ja lapsen henkilöllisyys silloin, jos hänellä on oma passi tai henkilöllisyystodistus. Henkilöllisyyden tarkistaa ulkomailla edustusto ja Suomessa Maahanmuuttovirasto.

  • Odotettavissa oleva käsittelyaika

    6 kuukautta

  • Paperihakemuksen hinta

    690 €