Hyppää sisältöön

Vapautuminen Suomen kansalaisuudesta

Voit vapautua Suomen kansalaisuudesta omasta pyynnöstäsi, jos olet myös jonkin toisen valtion kansalainen tai olet saamassa jonkin toisen valtion kansalaisuuden. Jos et ole vielä saanut toisen valtion kansalaisuutta, sinut vapautetaan ehdollisesti Suomen kansalaisuudesta. Sinut vapautetaan Suomen kansalaisuudesta lopullisesti vasta, kun toimitat selvityksen saamastasi toisen valtion kansalaisuudesta määräajassa.

Sinua ei voida vapauttaa Suomen kansalaisuudesta, jos

 • sinulla on Suomessa kotikunta ja
 • vapautumisen tarkoituksena on Suomen kansalaisuuteen liittyvän velvollisuuden, kuten asevelvollisuuden välttäminen tai
 • sinusta tulisi vapauttamisen johdosta kansalaisuudeton.

Hae Suomen kansalaisuudesta vapautumista hakemuksella

Hakemus Suomen kansalaisuudesta vapautumiseksi, KAN_3

Lapsen vapautuminen Suomen kansalaisuudesta

Samalla kun itse haet vapautumista Suomen kansalaisuudesta, voit hakea vapautumista myös alaikäiselle lapselle, jonka huoltaja olet. Alle 18-vuotiaan hakijan hakemuslomake liitetään päähakijan hakemuksen yhteyteen.

Lapsesta täytetään liitelomake:

 • Alle 12-vuotiaasta lomake KAN_3A
 • 12–14-vuotiaasta lomake KAN_3B
 • 15–17-vuotiaasta lomake KAN_3C

Jos vapautumista haetaan pelkästään lapselle, hakemuksen voi tehdä lapsen huoltaja tai edunvalvoja. Lapsen on oltava mukana palvelupisteessä tai edustustossa, kun hakemus tehdään. Huoltajan tai edunvalvojan henkilöllisyys tarkistetaan aina ja lapsen henkilöllisyys silloin, jos hänellä on oma passi tai henkilöllisyystodistus. Henkilöllisyyden tarkistaa ulkomailla edustusto ja Suomessa Maahanmuuttovirasto.

Jos lapsi on täyttänyt 12 vuotta, häntä kuullaan hakemuksen johdosta. Toisen huoltajan ja 15 vuotta täyttäneen lapsen on annettava suostumuksensa kansalaisuudesta vapauttamiselle.

Hae Suomen kansalaisuudesta vapautumista lapselle hakemuksella,

Hakemus Suomen kansalaisuudesta vapautumiseksi lapselle, KAN_10

 • Odotettavissa oleva käsittelyaika

  5 kuukautta

 • Paperihakemuksen hinta

  690 €