Hyppää sisältöön

Usein kysyttyä: Opiskelijat

Hakuehdot

Haluaisin tulla opiskelemaan Suomeen. Miten minun tulee toimia?

Kun olet saanut opiskelupaikan suomalaisessa oppilaitoksessa, voit hakea oleskelulupaa opiskelun perusteella. Opintojesi on oltava ammattiin tai tutkintoon johtavia. Vain perustellusta syystä muihin kuin tutkintoon tai ammattiin johtaviin opintoihin voidaan myöntää oleskelulupa.

Lisäksi sinulla pitää olla riittävät varat Suomessa opiskelua varten ja voimassa oleva riittävän kattava sairausvakuutus. Hae oleskelulupaa (OLE_OPI) sähköisen asioinnin kautta.

Muista liittää mukaan tarvittavat liitteet.

Minulla on jo kotimaassani korkeakoulututkinto. Voinko silti hakeutua Suomeen opiskelemaan ja hakea oleskelulupaa opiskelun perusteella?

Kyllä.

Vaihdan opiskelupaikkaa kesken luvan hakemisen, pitääkö minun tehdä uusi hakemus?

Sinun ei tarvitse tehdä uutta hakemusta. 

Sinun pitää kuitenkin ilmoittaa opiskelupaikan muutoksesta, jos vaihdat

  • toisen asteen oppilaitoksesta korkeakouluun tai
  • korkeakoulusta toiseen asteen oppilaitokseen.

Sinun ei tarvitse ilmoittaa opiskelupaikan muutoksesta, jos uusi opiskelupaikkasi on samantasoinen kuin edellinen opiskelupaikkasi (jos esimerkiksi vaihdat korkeakoulusta toiseen korkeakouluun).

Suoritan osan opinnoistani Suomessa oppisopimuskoulutuksena. Tarvitsenko työntekijän oleskeluluvan vai voinko opiskella oppisopimuksella opiskelijan oleskeluluvalla?

Jos suoritat opintosi kokonaan oppisopimuksella, tarvitset työntekijän oleskeluluvan. Tarvitset työntekijän oleskeluluvan myös, jos puolet tai enemmän opiskelujen ajallisesta kestosta on oppisopimuskoulutuksena hankittavaa osaamista. Jos suoritat opinnoistasi alle puolet oppisopimuksella, et tarvitse työntekijän oleskelulupaa, vaan voit opiskella opiskelijan oleskeluluvalla.

Olen pian valmistumassa, mutta opiskelijan oleskelulupani päättyy ennen kuin saan todistuksen. Mitä minun pitää tehdä? Millä perusteella voin hakea jatkolupaa? Pitääkö minun hakea jatkolupaa opintojen perusteella 2-3 kuukaudeksi vai voinko jo hakea valmistuneen jatkolupaa?

Jos et ole vielä suorittanut kaikkia kursseja ja/tai opinnäytetyösi on vielä kesken, hae jatkolupaa opiskelun perusteella.

Jos olet suorittanut kaikki opintosi hyväksytysti ja odotat vain tutkintotodistusta, voit hakea tutkinnon suorittaneen lupaa työn perusteella tai työnhakua varten. Kun saat tutkintotodistuksen, toimita se heti hakemuksesi liitteeksi Maahanmuuttovirastoon. Tarkista hakemasi luvan edellytyksistä, kuinka kauan sinulla on aikaa toimittaa todistus.

Hakumenettely

Onko hakemukseni jo saapunut Maahanmuuttovirastoon?

Voit seurata Enter Finlandissa, missä vaiheessa hakemuksesi on. Jos hakemuksesi kohdalla lukee, että se on vireillä, hakemus on saapunut Maahanmuuttovirastoon. 

Jos olet jättänyt hakemuksesi paperisena, Suomen edustusto lähettää hakemuksen kuriiripostilla Suomeen. Postin saapuminen Suomeen voi kestää useita viikkoja.

Odota rauhassa. Maahanmuuttovirasto pyytää sinulta selvityksen, jos hakemuksessasi on jotakin epäselvää.

Onko lähettämäni lisäselvitys saapunut virastoon?

Viranomaisen velvollisuus on pyytää sinulta lisäselvitys, jos hän tarvitsee lisätietoa hakemuksesi ratkaisemista varten.

Jos olet saanut viranomaisen lisäselvityspyynnön ja lähettänyt pyynnön mukaiset selvitykset, odota rauhassa. Maahanmuuttovirasto ottaa sinuun uudelleen yhteyttä, jos lisäselvityksen kanssa on ongelmia.

Missä vaiheessa hakemuksen käsittely on?

Jos olet jättänyt verkkohakemuksen, voit tarkastaa Enter Finlandista, missä vaiheessa hakemuksesi käsittely on. Voit tarkastaa sekä paperisen että verkkohakemuksen käsittelyajan tai jonopaikan Kamu chatbotista.  

Hakemusruuhkan aikana voit seurata asiakastiedotteita opiskelijoiden oleskelulupahakemusten käsittelyjonosta.

Lue lisää: Käsittelyajat

Miksi paperihakemuksen käsittely on hitaampaa?

Hakemus on pantu vireille, kun olet jättänyt hakemuksen ja tarvittavat liitteet sekä antanut sormenjälkesi edustustossa tai Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä. Edustusto lähettää paperisen hakemuksen kuriiripostilla Suomeen. Postin saapuminen Suomeen voi kestää useita viikkoja. Tästä johtuen paperisena jätetyn hakemuksen käsittely on selvästi hitaampaa. 

Milloin päätös valmistuu? Voinko minä tai oppilaitos kiirehtiä päätöstä?

Sinä tai oppilaitos ette voi kiirehtiä päätöstä. Täytä hakemuslomake huolellisesti ja liitä hakemukseen kaikki tarvittavat liitteet. Puutteellisten tietojen antaminen hidastaa käsittelyä. 

Puhelintiedustelut, sähköpostiviestit ja käynnit palvelupisteissä eivät nopeuta asiasi käsittelyä. Otamme sinuun yhteyttä, jos hakemukseesi tarvitaan lisätietoja. Hakemusten käsittelytilanteet ja keskimääräiset käsittelyajat löydät Käsittelyajat-sivulta.

Olen jättänyt hakemukseni verkossa. Millä tavalla saan päätöksen? 

Kun hakemuksesi on käsitelty, saat päätöksen Enter Finlandiin. Saat tekstiviestin ja sähköpostin, kun päätös on luettavissa. 

Jos päätös on myönteinen, sinulle valmistetaan oleskelulupakortti. Kortti lähetetään siihen edustustoon, jossa olet käynyt tunnistautumassa ja jättämässä sormenjälkesi.

Oleskelulupakortin postittaminen voi kestää muutaman viikon. 

Jos olet hakenut jatkolupaa Suomessa, kortti lähetetään siihen osoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakemuslomakkeessasi. Jos osoitteesi Suomessa muuttuu, ilmoita siitä välittömästi Maahanmuuttovirastolle.

Voinko saada luvan suoraan ensi vuodelle, koska opinnot ovat jo alkaneet, enkä voi osallistua tänä vuonna opetukseen?

Jos luvan edellytykset täyttyvät, lupa voidaan myöntää alkamaan myös seuraavan lukukauden tai -vuoden alusta. Muista huolehtia siitä, että sairausvakuutuksesi on voimassa koko Suomessa oleskelusi ajan. Toimeentulosi pitää olla turvattu koko opintojen ajan. Selvitä hakemuksessa ensimmäisen vuoden ajalta, miten turvaat elämisen Suomessa. 

Kuinka voi saada raukeamispäätöksen, jotta oppilaitos voi palauttaa maksetun tutkintomaksun?

Jos haluat raukeamispäätöksen, sinun pitää peruuttaa hakemuksesi. Voit tehdä tämän omalla ilmoituksella. Kirjoita viestiin, että haluat peruuttaa hakemuksen. Mainitse viestissä myös asiakasnumerosi, nimesi, ikäsi ja osoitteesi. Voit lähettää ilmoituksen sähköpostilla osoitteeseen migri@migri.fi tai postittaa sen osoitteeseen PL 10 00086 Maahanmuuttovirasto.

Kuka korvaa, kun en ole pystynyt saapumaan Suomeen koulun asettamaan takarajaan mennessä ja olen menettänyt opiskelupaikkani?

Voit keskustella oppilaitoksen kanssa lukukausimaksun palauttamisesta.

Olen tulossa Suomeen yliopistoon opiskelijaksi Erasmus Mundus –ohjelmaan. Opintojeni kesto on 1 v 9 kk ja siihen sisältyy neljän kuukauden vaihto-opiskelu Saksassa. Voinko saada oleskeluluvan heti koko ajalle ja tarvitsenko erikseen oleskeluluvan Saksaan?

Voit saada oleskeluluvan suoraan koko ajalle, jos 

  • sinulla on tarpeeksi rahaa Suomessa elämiseen ja 
  • sinulla on riittävä vakuutus, joka on voimassa, kun saavut Suomeen. Vakuutuksen on oltava voimassa koko opintojen keston ajan. 

Sinun pitää ottaa yhteyttä Saksan viranomaisiin selvittääksesi, tarvitsetko Saksaan oleskeluluvan.

Tutkijat, suomen kielen opiskelijat ja avoin yliopisto

Haluan tulla Suomeen opiskelemaan suomen kieltä. Onko minun haettava opiskelijan oleskelulupaa?

Opiskelijan oleskelulupa myönnetään tutkintoon tai ammattiin johtavia opintoja varten. Jos kyseessä on lyhyt kielikurssi, ei sitä varten myönnetä opiskelijan oleskelulupaa. Ainoa poikkeus on tutkinto- tai ammattiopintojasi edeltävä kielikurssi.

Voit kuitenkin tulla opiskelemaan kieltä 90 päiväksi viisumivapauden turvin tai viisumilla, jos viisumin myöntämisen edellytykset täyttyvät. Viisumin myöntämisestä päättää Suomen edustusto ulkomailla. Lisäksi jos sinulle on myönnetty oleskelulupa jollain muulla perusteella, voit vapaasti osallistua haluamillesi suomen kielen kurssseille.

Olen tulossa tekemään suomalaiseen yliopistoon tutkimustyötä harjoitteluohjelman kautta kolmeksi kuukaudeksi. Suoritan kotimaassani alempaa korkeakoulututkintoa. Tulkitaanko minut opiskelijaksi, jolloin voin tulla harjoittelemaan viisumin turvin?

Henkilö, joka opiskelee ulkomailla ja tekee (työ)harjoittelua Suomessa, tulkitaan harjoittelijaksi, ei opiskelijaksi. Hae oleskelulupaa harjoittelua varten

Voinko saada oleskeluluvan avoimen yliopiston kursseja suorittaakseni?

Erityisiä perusteita muille kuin tutkintoon tai ammattiin johtaville opinnoille voivat olla mm:

  • hankitun ammattitaidon tai tutkinnon täydentäminen
  • lähtömaassa tehtävään työhön liittyvä lisäkoulutus
  • Suomesta saatava erityiskoulutus
  • opiskelijavaihto
  • suomalaiset sukujuuret
  • opintojen aloittamista edeltävä kieli- tai muu koulutus (esim. suomen kielen kurssi, kun hakija on hyväksytty oppilaitokseen opiskelijaksi ja nämä opinnot johtavat tutkintoon tai ammattiin).

Vakuutus

Minut on hyväksytty opiskelijaksi suomalaiseen oppilaitokseen ja haen pian oleskelulupaa. Minkälaisen sairausvakuutuksen tarvitsen?

Opintojesi kesto määrittää kuinka kattavan vakuutuksen tarvitset.

Mistä voin hankkia hyväksyttävän sairausvakuutuksen, joka minulla on oltava opiskelijan oleskelulupaa hakiessani?

Voit hankkia vakuutuksen ulkomailla ollessasi kotimaasi vakuutusyhtiöltä tai voit tiedustella sopivaa vakuutusta kansainvälisistä vakuutusyhtiöistä.

Jokainen vakuutus ehtoineen harkitaan tapauskohtaisesti oleskelulupaharkinnan yhteydessä.

Minulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti. Tarvitsenko silti vakuutuksen?

Et tarvitse. Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla (European Health Insurance Card, EHIC) todistat oikeutesi lääketieteellisesti välttämättömään sairaanhoitoon EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä.
Katso lisätietoa vakuutukset-kohdasta.

Minulla on Global Health Insurance Card (GHIC). Tarvitsenko silti vakuutuksen?

Et tarvitse.  Voimassa oleva Ison-Britannian myöntämä Global Health Insurance Card (GHIC) on riittävä osoitus vakuutuksesta. Kortin on oltava voimassa koko Suomessa oleskelusi ajan.

Minulla on KELA-kortti Suomessa. Tarvitsenko silti vakuutuksen?

Et tarvitse opiskelijan vakuutusta, jos sinulla on Suomessa kotikunta ja Kela-kortti. Jos sinulla ei ole kotikuntaa Suomessa, mutta sinulla on Kela-kortti, voit kysyä Kelalta voitko saada todistuksen julkiseen terveydenhuoltoon kuulumisesta. 

Kela-kortti eli Kelan sairausvakuutus ei ole sama asia kuin oikeus julkiseen terveydenhuoltoon. Kela-kortilla sinulla on oikeus saada korvausta lääkkeistä ja yksityislääkärin palkkioista. 
Jos sinulla on kotikunta Suomessa, sinulla on oikeus julkiseen terveydenhuoltoon. 

Asuminen ja toimeentulo

Pitääkö toimeentuloon vaaditun rahamäärän olla tarkka vai haittaako, jos jää vähän vajaaksi?

Rahamäärä ei saa jäädä vajaaksi. Lue lisää tarvittavista rahamääristä.

Minulla on sponsori, riittääkö se takaamaan, että minulla on riittävä toimeentulo?

Sinulla voi olla taloudellinen tukija, mutta sinulla pitää olla rahoja varten oma tili, joka on rekisteröity sinun nimiisi. Toimeentuloedellytyksen täyttävä rahamäärä pitää olla tilillä kokonaisuudessaan, kun haet lupaa. Sponsorisopimus, jossa esimerkiksi sukulainen, tuttava tai työnantaja lupaa laittaa tilillesi rahaa kerran kuukaudessa, ei käy. 

Missä maassa tilin pitää olla?

Pankkitili voi olla missä vain maassa, kunhan tilillä on käyttöoikeus Suomessa. Sinun täytyy voida nostaa tililtä rahaa Suomessa.

Tarvitseeko minun kääntää tiliotteeni?

Jos liitteet eivät ole suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, käännätä ne virallisella kielenkääntäjällä ja liitä käännökset hakemukseesi.

Voinko tuoda perheen mukanani Suomeen?

Voit. Muista, että Suomeen muuttavalla perheenjäsenellä pitää olla riittävä toimeentulo, jotta hän voi saada oleskeluluvan.

Tarvittavat rahat voivat olla joko omalla tai yhteisellä tilillänne.

Katso lisätietoa perheenjäsenen luokse Suomeen -sivulta.

Kanssasi Suomeen muuttava perheenjäsen voi hakea oleskelulupaa joko samaan aikaan sinun kanssasi tai vasta myöhemmin.

Miksi opiskelijan puolison toimeentulovaatimus on suurempi kuin opiskelijan?

Puolison toimeentulovaatimus on sama kuin kaikilla perhesiteen perusteella oleskelulupaa hakevilla. Toimeentulorajat perustuvat siihen, paljonko henkilöllä pitää olla rahaa käytössään, jotta hän pystyy kustantamaan elämänsä Suomessa.

Opiskelijan toimeentulovaatimus on alhaisempi kuin muilla. Se on laskettu suomalaisten opiskelijoiden saaman vuotuisen opintotuen mukaan.

Olen Suomessa opiskelijan oleskeluluvalla ja haluan koko perheeni Suomeen. Mikä on toimeetuloedellytys koko perheelleni? 

Toimeentuloedellytys opiskelijan perheelle on sama kuin kaikille Suomesta oleskeluluvan saaneiden perheenjäsenille. Puolison osalta toimeentuloedellytys on 700 euroa kuukaudessa (8 400 euroa vuodessa) ja ensimmäisen lapsen osalta 500 euroa kuukaudessa (6 000 euroa vuodessa)

Lue lisää sivulta: Toimeentuloedellytys Suomesta oleskeluluvan saaneen perheenjäsenelle.

Työskentely

Minulla on opiskelijan oleskelulupa. Saanko tehdä ansiotyötä?

Opiskelua varten myönnetyllä oleskeluluvalla voit tehdä rajoituksetta ansiotyönä tutkintoon sisältyvää työharjoittelua tai lopputyötä. 

Voit tehdä lisäksi muuta ansiotyötä 30 tuntia viikossa. Viikkotuntimäärä voi ylittyä joinakin viikkoina, kunhan se on vuoden lopussa keskimäärin 30 tuntia viikossa. 

Olen saamassa valmiiksi tutkintoni suomalaisessa oppilaitoksessa. Opiskelijan oleskelulupani on pian päättymässä. Haluaisin etsiä töitä Suomesta. Mitä teen?

Voit hakea tilapäistä oleskelulupaa työnhakua varten. Sinulla tulee olla riittävät rahat Suomessa elämiseen.

Olen valmistunut suomalaisesta oppilaitoksesta ja haen töitä. Minkä luvan tarvitsen tehdäkseni ansiotyötä Suomessa?

Jos olet suorittanut tutkinnon Suomessa, voit hakea oleskelulupaa työnhakua varten, jos sinulla ei vielä ole työpaikkaa.  

Voit hakea jatkolupaa työnhakua varten heti valmistumisesi jälkeen tai viimeistään viiden vuoden sisällä valmistumisesta. Oleskelulupa työnhakua varten myönnetään enintään kahdeksi vuodeksi.  

Jos haluat, voit myös käyttää luvan kolmessa osassa 

  • Viimeisen osan pitää päättyä kolmen vuoden sisällä ensimmäisen osan alkamisesta 
  • Jokaisen osan pitää kestää vähintään kuusi kuukautta.

Lue lisää työnhakuluvasta

Jos olet suorittanut tutkinnon Suomessa ja olet löytänyt työpaikan, voit hakea Suomessa tutkinnon suorittaneen oleskelulupaa  

Lue lisää Suomessa tutkinnon suorittaneen oleskeluluvasta

Valmistuin ja palasin sen jälkeen kotimaahani, jossa olen työskennellyt jonkun aikaa. Voinko vielä hakea oleskelulupaa työnhakua varten ja palata Suomeen sillä perusteella?

Voit hakea lupaa työnhakua varten viimeistään viiden vuoden sisällä opiskelijan oleskeluluvan päättymisestä. Lue lisää työnhakuluvasta

Jatkoluvat ja 15.4.2022 lakimuutos

Millainen vakuutus minulla pitää olla?

Kaikkien vakuutuksien pitää täyttää seuraavat ehdot:

  • Vakuutuksessa ei saa olla yli 300 euron omavastuuosuutta.
  • Jos olet Suomessa alle vuoden, vakuutuksen pitää olla voimassa koko Suomessa oleskelusi ajan.
  • Jos opintosi kestävät Suomessa yli vuoden, ota vähintään yhtäjaksoisesti vuoden voimassa oleva vakuutus. Vakuutuksessa ei saa olla rajoituksia sen voimassaoloon, vaan sen tulee olla voimassa koko sen ajan, kun oleskelet Suomessa. Vakuutus ei siis saa olla tavallinen matkavakuutus, joka on voimassa vain enintään 90 päivän matkoilla.
    • Muista uusia vakuutuksesi, jos saat oleskeluluvan kahdeksi vuodeksi, mutta vakuutuksesi on voimassa vain vuoden
  • Vakuutuksesi pitää olla voimassa, kun saavut Suomeen.

Korvattava vakuutussumma riippuu siitä, kuinka kauan opintosi Suomessa kestävät. Jos opintosi Suomessa kestävät alle kaksi vuotta

  • vakuutuksen pitää korvata sairaanhoidon kustannuksia 120 000 euroon saakka.

Jos opintosi Suomessa kestävät vähintään kaksi vuotta

  • vakuutuksen pitää korvata 40 000 euron lääkekustannukset.

Lue lisää vakuutuksesta.

Paljon tarvitsen rahaa Suomessa elämiseen?

Tarvitset käyttöösi vähintään 560 euroa kuukaudessa, jotta pystyt maksamaan asumisesi, ruokasi ja muut menosi.

  • Selvitä hakemuksessa jatkoluvan ensimmäisen vuoden ajalta, että sinulla on riittävästi rahaa Suomessa elämiseen. 
    • Talletus suomalaisella pankkitilillä on helpoin ja luotettavin tapa osoittaa, että toimeentulosi on turvattu.

Jos oppilaitos tukee elämistäsi Suomessa, et tarvitse välttämättä 560 euroa kuukautta kohden. Kun haet jatkolupaa, myös työstä saamasi palkka voidaan ottaa huomioon. Lue lisää toimeentulosta.

Miten vaihdan lupani B-luvasta A-lupaan?

Korkeakoulututkintoa suorittavat opiskelijat voivat saada niin sanotun A-luvan eli jatkuvan oleskeluluvan Suomeen. Muille kuin korkeakoulututkintoa suorittaville opiskelijoille myönnetään niin sanottu B-lupa eli tilapäinen oleskelulupa.  

Lupatyypin voit vaihtaa B-luvasta A-lupaan, jos 

  • lähetät uuden oleskelulupahakemuksen
  • täytät oleskeluluvan edellytykset ja
  • opiskelet Suomessa tutkintoa korkeakoulussa. 

Jos et opiskele korkeakoulututkintoon johtavassa koulutuksessa, et voi saada A-lupaa. 

Lue lisää lupatyypeistä.

Kuinka paljon saan tehdä töitä?

Opiskelijan oleskeluluvalla saat tehdä ilman rajoituksia työtä, joka liittyy tutkintoosi. Tutkintoon liittyvää työtä ovat työharjoittelu ja lopputyön tekeminen. Lisäksi saat tehdä ansiotyötä 30 tuntia viikossa. Viikkotuntimäärä voi ylittyä joinakin viikkoina, kunhan se on vuoden lopussa keskimäärin 30 tuntia viikossa.

Opiskelija ei voi enää tehdä rajattomasti töitä loma-aikoina tai kun oppilaitoksessa ei järjestetä opetusta. Työnteko-oikeus muuttui, kun uusi tutkija- ja opiskelijalaki astui voimaan 15.4.2022.

Minulla on ollut työnhakulupa ennen 15.4.2022 voimaantullutta lakimuutosta. Olen asunut ensimmäisen työnhakulupani jälkeen välillä kotimaassani. Voinko hakea työnhakuluvalle suoraan jatkoa uuden lain mukaisesti? Tai voinko hakea uutta työnhakulupaa?

Voit hakea jatkoa työnhakuluvalle. Lakimuutoksen mukaan voit saada luvan korkeintaan kahdeksi vuodeksi ja käyttää sen kolmessa osassa. Sinulla on siis vielä mahdollisuus hyödyntää kaksi osaa luvasta. Ota huomioon, että luvan viimeisen osan pitää päättyä kolmen vuoden sisällä ensimmäisen osan alkamisesta.

Jos olet ulkomailla, hae lupaa ensimmäisenä oleskelulupana. Jos haluat hakea jatkolupaa, hae sitä ennen edellisen luvan päättymistä.

Lue lisää tutkijoiden ja opiskelijoiden työnhakuluvasta.

Millaisen luvan perheenjäseneni voivat saada?

Jos saat oleskeluluvan opiskelua varten, puolisollesi ja lapsillesi voidaan myöntää oleskelulupa perhesiteen perusteella. Perheenjäsenesi voi saada ensimmäisen oleskeluluvan korkeintaan vuodeksi ja jatkoluvan enintään neljäksi vuodeksi.

Jos opiskelet tutkintoa korkeakoulussa, perheenjäsenesi voivat myös saada jatkuvan oleskeluluvan eli niin sanotun A-luvan. Ensimmäisen A-luvan kesto voi olla perheenjäsenelläsi korkeintaan vuoden. Jatkoluvan perheenjäsenesi voi saada enintään neljäksi vuodeksi.