Usein kysyttyä: EU-kansalaiset
Miten voin EU-kansalaisena tulla pysyvästi Suomeen ja minkä luvan tarvitsen?
Voit tulla unionin kansalaisena viisumivapaasti Suomeen ja oleskella Suomessa enintään kolme kuukautta rekisteröimättä oleskeluoikeuttasi. Maahantulon ja oleskelun edellytyksenä on, että sinulla on voimassa oleva henkilötodistus tai passi.
Unionin kansalaisena sinun on rekisteröitävä oleskeluoikeutesi viimeistään silloin, kun maahan tulostasi on kulunut kolme kuukautta. Unionin kansalaisten rekisteröinnistä päättää Maahanmuuttovirasto. Tarkempaa ohjeistusta oleskeluoikeutesi rekisteröinnistä on täällä.
Rekisteröinti tapahtuu Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä, ja rekisteröitymisestä saat kirjallisen todistuksen (Unionin kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröintitodistus). Pohjoismaiden kansalaisten rekisteröinti hoidetaan kuitenkin maistraatissa.
Unionin kansalaiselle voidaan poikkeustapauksessa myöntää oleskelulupa, jos hänellä ei ole edellytyksiä rekisteröityä esimerkiksi puuttuvien varojen vuoksi ja hänellä olisi mahdollisuus saada oleskelulupa ilman toimeentuloedellytystä tai toimeentuloedellytyksestä voitaisiin tapauskohtaisesti poiketa. Oleskelulupahakemus jätetään Maahanmuuttovirastolle.
Olen EU-kansalainen ja tullut Suomeen avioituakseni suomalaisen kanssa. Olen oleskellut täällä kolme kuukautta ja haluaisin nyt rekisteröityä. Olemme asuneet yhdessä vasta reilut kolme kuukautta. Miten meille voi kertyä vaaditut kaksi vuotta yhdessä asumista, jos en voi laillisesti oleskella Suomessa? Työpaikkaa minulla ei ole.
Voit rekisteröityä unionin kansalaisuuden perusteella, jos sinulla on riittävät varat, eli sinun ei tarvitse turvautua toimeentulotukeen, ja sinulla on tarvittaessa sairausvakuutus. Rekisteröityminen on mahdollista myös taloudellisen toiminnan perusteella (työpaikan löytyminen).
Unionin kansalaisten rekisteröinnistä päättää Maahanmuuttovirasto. Tarkempaa ohjeistusta oleskeluoikeutesi rekisteröinnistä on täällä.
Onko minulla oikeus tehdä ansiotyötä, kun minulla on EU-kansalaisen perheenjäsenen oleskelukortti?
Suomen myöntämällä EU-kansalaisen perheenjäsenen oleskelukortilla voit vapaasti työskennellä Suomessa. Sinulta ei vaadita erillistä työlupaa. Sen sijaan toisen EU-maan myöntämällä perheenjäsenen oleskelukortilla et voi työskennellä Suomessa.
Puolisoni on Suomen kansalainen. Minä en ole EU-kansalainen tai häneen rinnastettava. Asuimme yhdessä Ranskassa. Voinko saada oleskelukortin, kun muutamme Suomeen?
Voit saada EU-kansalaisen perheenjäsenen oleskelukortin. Suomalainen puolisosi on asunut toisessa EU-maassa ja on palaamassa Suomeen. Perhesuhteenne on syntynyt ennen Suomeen palaamista ja olet asunut yhdessä puolisosi kanssa toisessa EU-maassa.
Puolisoni on Suomen kansalainen. Minä en ole EU-kansalainen tai häneen rinnastettava. Tutustuin puolisooni, kun hän asui Saksassa. Emme aloittaneet parisuhdetta vielä silloin. Menimme naimisiin sen jälkeen, kun puolisoni oli muuttanut takaisin Suomeen. Voinko saada oleskelukortin, kun muutan hänen luokseen Suomeen?
Et voi saada EU-kansalaisen perheenjäsenen oleskelukorttia, koska perhesuhteenne on syntynyt vasta sen jälkeen, kun puolisosi on palannut Suomeen asuttuaan toisessa EU-maassa. Perheenjäsenyyteen johtanut parisuhteenne ei myöskään alkanut vielä silloin, kun oleskelitte Saksassa. Oleskelukortin sijaan voit hakea oleskelulupaa Suomen kansalaisen puolisona.
Olen EU-kansalainen. Jos olen jo saanut henkilötunnuksen maistraatilta, täytyykö minun sen lisäksi hakea Maahanmuuttovirastolta oleskeluoikeuden rekisteröintiä?
Kyllä täytyy. Jos oleskelet Suomessa yhtäjaksoisesti yli kolme kuukautta, sinun on rekisteröitävä oleskelusi. Pelkkä henkilötunnuksen saaminen ei riitä, vaan sinun pitää hakea Maahanmuuttovirastolta todistus EU-oleskeluoikeuden rekisteröinnistä.
Jos sinulla ei vielä ole henkilötunnusta, Maahanmuuttovirasto voi antaa sen sinulle oleskeluoikeuden rekisteröinnin yhteydessä. Kun haet oleskeluoikeuden rekisteröintitodistusta Maahanmuuttovirastolta, voit samalla hakemuslomakkeella hakea myös henkilötunnusta.
Mitä asiakirjoja EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröinnissä tarvitaan?
Rekisteröinnissä tarvittavat asiakirjat on lueteltu hakemuslomakkeen lopussa.
Onko turvattu toimeentulo riittävä peruste EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröinnille?
Kyllä. Voit rekisteröidä oleskeluoikeutesi EU-kansalaisena, jos sinulla on riittävät varat oleskeluun Suomessa. Riittävät varat tarkoittaa sitä, että tulet toimeen omilla varoillasi, eikä sinulla ole Suomessa tarvetta hakea toimeentulotukea.
Aiheutuuko minulle ongelmia, jos en onnistu rekisteröitymään kolmen kuukauden kuluessa Suomeen saapumisesta?
Sinun pitää rekisteröidä oleskelusi, jos oleskelet Suomessa yhtäjaksoisesti yli kolme kuukautta. Jätä rekisteröintihakemus ennen kuin kolmen kuukauden oleskeluaika tulee täyteen.
Jos oleskelet Suomessa yhtäjaksoisesti yli kolme kuukautta etkä hae rekisteröintiä, syyllistyt ulkomaalaisrikkomukseen, josta voit saada sakkoja. Riittää, että jätät hakemuksen kolmen kuukauden kuluessa Suomeen saapumisestasi. Sillä ei ole merkitystä, tehdäänkö päätös kolmen kuukauden sisällä.
Miten rekisteröidään Suomessa syntynyt EU-kansalainen lapsi?
Lapselle haetaan rekisteröintitodistusta perhesiteen perusteella. Sitä varten pitää täyttää lapselle oma EU_REK-lomake. Vähintään toisen huoltajan on oltava läsnä, kun paperihakemus jätetään tai kun sähköisen hakemuksen jälkeen käydään tunnistautumassa.
Jos molemmat huoltajat eivät ole henkilökohtaisesti paikalla, toiselta huoltajalta on oltava kirjallinen suostumus hakemukselle.
Lapsella pitää olla voimassa oleva oma passi tai henkilökortti.
Kuuluuko työnantajan hoitaa EU-kansalaisen rekisteröinti?
Työantaja ei voi hoitaa rekisteröintiä EU-kansalaisen puolesta. EU-kansalaisen pitää itse hakea rekisteröintiä.
Voinko muuttaa EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröinnin perusteen jälkeenpäin?
Et voi muuttaa rekisteröintiperustetta toiseen perusteeseen jälkeenpäin. Kerran tehty rekisteröinti on voimassa toistaiseksi, jos sitä ei erillisellä päätöksellä peruuteta. Kun olet oleskellut Suomessa yhtäjaksoisesti viisi vuotta, voit hakea pysyvän oleskeluoikeuden osoittavaa todistusta.
Miten EU-kansalainen voi pidentää rekisteröinnin voimassaoloa?
Rekisteröinti on aina voimassa toistaiseksi. Rekisteröinnin voimassaoloa ei siis tarvitse pidentää.
Viiden vuoden yhtäjaksoisen Suomessa oleskelun jälkeen voit hakea pysyvän oleskeluoikeuden osoittavaa todistusta.
Miten tehdään rekisteröinnin peruutus, kun EU-kansalainen lähtee Suomesta työsuhteen päättyessä?
Jos EU-kansalainen muuttaa pysyvästi pois Suomesta, hänen olisi ilmoitettava siitä Maahanmuuttovirastolle. Hänen pitää samalla toimittaa Maahanmuuttovirastoon allekirjoittamansa kirjallinen pyyntö rekisteröintinsä peruuttamiseksi.
Maahanmuuttovirasto tekee ilmoituksen jälkeen erillisen päätöksen rekisteröinnin peruuttamisesta.
Suomesta lähtevän tulisi ilmoittaa muutostaan myös maistraatille, joka päivittää tiedot Suomen väestötietojärjestelmään.
Miten Euroopan Kemikaaliviraston (ECHA) työntekijä rekisteröi oleskelunsa?
ECHA:n henkilöstö on vapautettu rekisteröintiin liittyvistä muodollisuuksista. Viraston työntekijän, hänen puolisonsa tai huollettavana olevan perheenjäsenensä, joka on EU-kansalainen, ei tarvitse rekisteröidä oleskeluoikeuttaan.
ECHA:n henkilöstöön kuuluvat ja heidän edellä mainitut perheenjäsenensä, jotka ovat EU-kansalaisia, voivat halutessaan rekisteröidä oleskeluoikeutensa normaaliin tapaan, mutta siihen ei ole velvollisuutta.
Jos viraston työntekijän perheenjäsen ei ole EU-kansalainen tai häneen rinnastettava, ulkoasiainministeriö myöntää tilapäisen oleskeluluvan ulkomaalaislain 69 §:n nojalla.
Olen EU-kansalainen ja opiskelen Suomessa puoli vuotta. Jos käyn puolen vuoden aikana kaksi kertaa Virossa, pitääkö minun rekisteröidä oleskeluoikeuteni?
Ei tarvitse, jos et ole yhtäjaksoisesti yli kolmea kuukautta Suomessa. Jos vaikkapa tulet Suomeen tammikuussa ja käyt Suomen rajojen ulkopuolella vaikkapa maaliskuussa ja toukokuussa, sinun ei tarvitse rekisteröidä oleskeluasi. Säilytä matkasi kuitti tai matkalippu, jos sinun pitää todistaa, että kävit ulkomailla.