Hyppää sisältöön

Opiskelijan oleskelulupahakemus

Hae oleskelulupaa tällä hakemuksella, jos olet muuttamassa Suomeen opiskelemaan, ja sinut on hyväksytty opiskelijaksi oppilaitokseen. Oppilaitos voi olla yliopisto, ammattikorkeakoulu, lukio tai ammattikoulu. Voit hakea opiskelijan oleskelulupaa, jos

 • opintosi johtavat tutkintoon tai ammattiin tai
 • olet tulossa vaihto-opiskelijaksi.

Jos opintosi eivät vaadi Suomessa oleskelua, vaan ne suoritetaan pääosin etänä verkossa, et voi saada opiskelijan oleskelulupaa. Jos haluat vierailla Suomessa lyhytaikaisesti, selvitä voitko saada viisumin (um.fi). Jatkolupaa koskevat tiedot löydät Jatkolupahakemus opiskelun perusteella -sivulta.

Ennen kuin jätät hakemuksen, katso video opiskelijan oleskeluluvasta. Videossa kerrotaan, miten haetaan opiskelijan oleskelulupaa Suomeen.

 • Sähköisen hakemuksen odotettavissa oleva käsittelyaika

  1 kuukausi

 • Paperihakemuksen odotettavissa oleva käsittelyaika

  3 kuukautta

 • Sähköisen hakemuksen hinta

  350 €

 • Sähköisen hakemuksen hinta, hakija alaikäinen

  240 €

 • Paperihakemuksen hinta

  450 €

 • Paperihakemuksen hinta, hakija alaikäinen

  270 €

Tee näin

Valmistaudu:

Täytä hakemus:

D-viisumi opiskelijalle

Voit hakea 100 päivän d-viisumia yhtä aikaa oleskelulupasi kanssa. D-viisumilla voit saapua Suomeen heti, kun oleskelulupahakemukseesi on tehty myönteinen päätös ja olet saanut passiisi d-viisumitarran. Hae d-viisumia vain siinä tapauksessa, kun pystyt matkustamaan Suomeen 2 viikon kuluessa oleskeluluvan myöntämisestä, koska sinun pitää noutaa oleskelulupakorttisi noutopisteestä Suomessa. Lue lisää sivulta D-viisumi.

Voit tehdä palkkatöitä keskimäärin 30 tuntia viikossa

Opiskelijan oleskeluluvalla voit tehdä palkkatyötä keskimäärin 30 tuntia viikossa millä tahansa alalla. Viikkotuntimäärä voi ylittyä joinakin viikkoina, kunhan se on vuoden lopussa keskimäärin 30 tuntia viikossa.

 • Esimerkiksi loma-aikoina voit tehdä töitä täysipäiväisesti millä tahansa alalla, kunhan vuoden lopussa keskimääräinen työntekoaikasi on ollut 30 tuntia viikossa. 

Kuukaudessa saat tehdä töitä siis keskimäärin 120 tuntia ja vuodessa yhteensä 1560 tuntia.

Jos tutkintoosi kuuluu työharjoitteluja tai lopputyö, voit tehdä niitä ilman rajoituksia. Niiden suorittamista ei siis lasketa 30 tunnin viikkorajoitukseen, jos jo sopimusvaiheessa on sovittu, että niistä saa opintopisteitä. Jos sen sijaan kirjaat työt opintoihin kuuluvaksi harjoitteluksi vasta jälkikäteen, ne lasketaan mukaan 30 tunnin rajoitukseen. 

Työantajasi tarkistaa, kuinka paljon saat tehdä töitä oleskeluluvallasi. Sinun ja työnantajasi täytyy molempien pitää huolta siitä, että tuntimäärät eivät ylity. Työnteon määrää valvoo Työsuojeluhallinto (tyosuojelu.fi).

Jos olet saanut oleskelulupasi ennen lakimuutosta, joka tuli voimaan 15.4.2022, sinulla on sama työnteko-oikeus kuin uusillakin oleskeluluvilla. Saat siis työskennellä keskimäärin 30 tuntia viikossa.

Oleskelulupasi voi olla A- tai B-lupa

Jos olet tulossa Suomeen suorittamaan korkeakoulututkintoa, sinulle myönnetään A-lupa eli jatkuva oleskelulupa.

Jos olet tulossa Suomeen suorittamaan muuta kuin korkeakoulututkintoa, sinulle myönnetään B-lupa eli tilapäinen oleskelulupa. Myös vaihto-opiskelijoille myönnetään B-lupa.

Voit vaihtaa lupatyypin B-luvasta A-lupaan, jos 

 • opiskelet Suomessa tutkintoa korkeakoulussa,
 • täytät muut oleskeluluvan edellytykset ja
 • lähetät uuden oleskelulupahakemuksen

Jos et opiskele korkeakoulututkintoon johtavassa koulutuksessa, et voi saada A-lupaa. Lue lisää sivulta Oleskelulupatyypit.

Opiskelijan oleskelulupahakemus, OLE_OPI

Täytä sähköinen hakemus

Valmistaudu Suomessa elämiseen