Hyppää sisältöön

Työskentely uudelle työnantajalle kausityöluvan voimassaoloaikana

Sinun pitää hakea työnantajan lisäämistä, jos haluat työskennellä kausityönantajalle, jota ei ole merkitty kausityölupaasi. Jos et hae työnantajan lisäämistä, sinulla ei ole oikeutta työskennellä kuin sille työnantajalle, joka on merkitty kausityölupaasi.

Kausityölupa tarkoittaa kausityöviisumia, kausityötodistusta tai kausityöoleskelulupaa.

Työnantajan lisääminen voidaan myöntää ainoastaan kausityölupasi voimassaolon ajalle, ei sitä ylittävälle ajalle.

 • Jos työsi uudella työnantajalla kestää pidempään kuin nykyisen kausityölupasi voimassaoloaika, sinun pitää hakea uutta lupaa. Tällaisessa tapauksessa et voi aloittaa työskentelyä uudella työnantajalla, ennen kuin saat myönteisen päätöksen uuteen lupahakemukseesi.

Voit hakea työnantajan lisäämistä vain silloin, kun sinulla on voimassa oleva kausityölupa (kausityöviisumi, kausityötodistus tai kausityöoleskelulupa). Et voi hakea työnantajan lisäämistä, jos sinulla on muu oleskelulupa työnteon perusteella.

Näin haet työnantajan lisäämistä

Jos olet hakenut nykyistä kausityötodistustasi tai kausityöoleskelulupaasi Enter Finlandissa, hae työnantajan lisäämistä Enter Finlandissa.

Hae työnantajan lisäämistä paperihakemuksella, jos

 • olet hakenut nykyistä kausityötodistustasi tai kausityöoleskelulupaasi paperihakemuksella tai
 • olet tullut Suomeen kausityöviisumilla.
   

Tee näin, kun haet Enter Finlandissa:

1

Hae työnantajan lisäämistä samalta Enter Finland -tililtä, jota käytit nykyisen kausityötodistuksesi tai kausityöoleskelulupasi hakemiseen. Avaa hakemus, jolla hait nykyistä kausityölupaasi. Löydät sen yhden kuukauden ajan päätöksen saamisesta ”Hakemukseni” -sivulta. Sen jälkeen hakemus siirtyy ”Aiemmat hakemukset” -sivulle. Avaa viimeisin hakemuksesi ja klikkaa painiketta ”Hae työnantajan lisäämistä”. 

2

Kerro hakulomakkeella, että haet työnantajan lisäämistä kausityölupaasi. Voit työskennellä uudelle työnantajalle vain niin pitkään kuin nykyinen kausityölupasi on voimassa.

3

Liitä hakemukseen TY6_plus-lomake, jonka uusi työnantajasi on täyttänyt ja allekirjoittanut. Jos kyseessä on vuokratyö, liitä hakemukseen myös sopimus vuokratyönantajan ja käyttäjäyrityksen välillä.

4

Sinun ei tarvitse liittää kuvaa voimassaolevasta kausityöluvastasi Enter Finlandissa, vaikka siitä ohjeistetaan Liitteet-sivulla. Voit jättää kyseisen kohdan tyhjäksi.

5

Maksa käsittelymaksu 90 € Enter Finlandissa. Voit myös maksaa hakemusmaksun Maahanmuuttoviraston tilille FI59 8129 9710 0117 35 tai FI86 1804 3000 0154 04. Kirjoita maksun viestiosaan nimesi. Liitä hakemukseen kopio maksukuitista.

6

Lähetä hakemus Enter Finlandissa. 

7

Kun Maahanmuuttovirasto on käsitellyt hakemuksesi, saat Enter Finlandiin todistuksen työnantajan lisäämisestä kausityölupaasi. Emme toimita sinulle uutta oleskelulupakorttia.

Tee näin, kun haet paperihakemuksella:

1

Täytä ja allekirjoita paperinen hakulomake KAUSI_lisatyonantaja.

2

Kerro hakulomakkeella, että haet työnantajan lisäämistä kausityölupaasi.

3

Liitä hakemukseen TY6_plus-lomake, jonka uusi työnantajasi on täyttänyt ja allekirjoittanut. Jos kyseessä on vuokratyö, liitä hakemukseen myös sopimus vuokratyönantajan ja käyttäjäyrityksen välillä.

4

Liitä hakemukseen myös kuva voimassaolevasta kausityöluvastasi.

5

Maksa hakemus (250 €) Maahanmuuttoviraston tilille FI59 8129 9710 0117 35 (DanskeBank) tai FI86 1804 3000 0154 04 (Nordea). Kirjoita maksun viestiosaan nimesi. Liitä hakemukseen kopio maksukuitista.

6

Lähetä hakulomake ja TY6_plus-lomake sähköpostilla osoitteeseen migri@migri.fi.

7

Kun Maahanmuuttovirasto on käsitellyt hakemuksesi, saat todistuksen työnantajan lisäämisestä siihen osoitteeseen, jonka olet hakulomakkeessa ilmoittanut.

Työnteko-oikeuden alkaminen

Sinun ei tarvitse käydä tunnistautumassa Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä. Voit aloittaa työnteon uudelle työnantajalle heti, kun

 • olet lähettänyt hakemuksen vaadituilla tiedoilla Enter Finlandissa tai
 • hakemuksesi on saapunut Maahanmuuttovirastoon, jos jätät paperihakemuksen

ja kaikki seuraavat edellytykset täyttyvät:

 1. olet liittänyt hakemukseen työnantajasi täyttämän TY6_plus-liitelomakkeen ja lomakkeen on allekirjoittanut henkilö, jolla on nimenkirjoitusoikeus yrityksessä
 2. kun oikea käsittelymaksu on maksettu Enter Finlandissa tai maksusta on liitetty kuitti hakemukseen. Kuitissa pitää lukea nimesi ja se, että maksu on maksettu Maahanmuuttoviraston tilille.
 3. kun työ on työsuhteessa tehtävää sesonkiluonteista työtä kausityölain soveltamisalaan kuuluvilla toimialoilla Suomeen sijoittautuneella työnantajalla. 
 4. kun ammattiala pysyy samana, jos sinulla on voimassa oleva osaratkaisua edellyttävä kausityöoleskelulupa, ja työnantajan lisäämisen kesto on yli 6 kuukautta. Voit tarkistaa oleskelulupasi ammattialan osapäätöksestä.
 5. kun työnantajan lisääminen on mahdollista. Eli sinulla on kausityölupa, joka on voimassa sillä hetkellä, kun haet työnantajan lisäämistä, ja haet lisäämistä ajalle, jolloin kausityölupasi on vielä voimassa.

Kun edellä luetellut edellytykset täyttyvät, työnteko-oikeus alkaa. Et voi tulostaa vireilläolotodistusta, kun olet jättänyt hakemuksen työnantajan lisäämisestä.

Jos sinulla on kausityöoleskelulupa, joka on voimassa 6–9 kuukautta ja uusi työsi kestää 6–9 kuukautta

Voit hakea työnantajan lisäämistä vain siinä tapauksessa, että uusi työsi on samalla ammattialalla kuin voimassa olevassa kausityöoleskeluluvassasi. Voit tarkistaa kausityöoleskelulupasi ammattialan osapäätöksestä. Jos aiot työskennellä eri ammattialalla kuin mihin nykyinen oleskelulupasi on myönnetty, sinun pitää hakea uutta oleskelulupaa.

Jos sinulla on voimassa oleva kausityötodistus tai 3–6 kuukautta kestävä kausityöoleskelulupa, voit hakea työnantajan lisäämistä, vaikka uusi työsi olisi eri ammattialalla. Uuden työn pitää olla kausityötä.

Kausityölaki muuttui 17.6.2021

Voit työskennellä uudella työnantajalla kausityölupasi aikana, kun haet työnantajan lisäämistä kausityölupaasi. 

Kausityölain muutos muutti myös seuraavia asioita:

Katso video, jossa kerrotaan kausityölain uudistuksesta (kesto noin 25 minuuttia, ohjelma suomeksi, tekstitys suomeksi ja ruotsiksi).