Henkilöllisyyden selvittäminen

Kansalaisuuden saaminen edellyttää, että hakijan henkilöllisyys on luotettavasti selvitetty. Maahanmuuttovirasto ei tutki muita kansalaisuuden saamisen edellytyksiä ennen kuin hakijan henkilöllisyys on selvitetty.

Voit selvittää henkilöllisyytesi

 • luotettavilla asiakirjoilla, joita ovat esimerkiksi
  • kansalaisuusvaltiosi voimassa oleva passi
  • muu virallinen henkilöllisyystodistus
  • asiakirjojen luotettavuuteen vaikuttaa se, miten ja millä asiakirjoilla olet passin tai henkilöllisyystodistuksen saanut
 • antamalla muutoin luotettavat tiedot ainakin
  • nimestäsi
  • syntymäajastasi
  • kansalaisuudestasi
  • perhesuhteistasi.

Tiedot, joita olet antanut aikaisemmin henkilöllisyydestäsi sekä Suomessa että ulkomailla, otetaan huomioon henkilöllisyytesi selvittämisessä.

Muutokset henkilötiedoissa

Jos olet aikaisemmin esiintynyt useammalla kuin yhdellä henkilöllisyydellä, henkilöllisyyttäsi pidetään selvitettynä vasta sen jälkeen, kun olet käyttänyt Suomessa ja ulkomailla viimeiset kymmenen vuotta vain Suomen väestötietojärjestelmässä olevia henkilötietoja.

Merkittävät muutokset nimessäsi, syntymäajassasi tai kansalaisuudessasi katkaisevat kymmenen vuoden määräajan kulumisen. Määräajan katkaisee esimerkiksi syntymäajan muuttuminen usealla vuodella tai jos ilmoitat oikeista henkilötiedoistasi vasta kun olet oleskellut pitkään Suomessa. Myös muut henkilöllisyyttä koskevat muutokset, kuten tiedot perhesuhteistasi, voivat katkaista määräajan kulumisen, jos katsotaan, että nämä muutokset muodostavat sinulle uuden henkilöllisyyden.

Kaikkien maiden passit eivät ole luotettavia henkilöllisyystodistuksia 

Seuraavien maiden passit eivät yksinään riitä selvittämään henkilöllisyyttä, vaan ne vaativat Maahanmuuttovirastossa enemmän selvitystyötä: Afganistan, Irak, Gambia, Ghana, Kamerun, Kongon demokraattinen tasavalta, Nigeria, Pakistan, Somalia ja Syyria. 

Passin luotettavuutta henkilöllisyyden selvittämisessä heikentää esimerkiksi passin myöntäneen maan puutteelliset henkilörekisterit tai passin myöntäneessä valtiossa esiintyvä korruptio. 

Koska henkilöllisyyden luotettava selvittäminen vaatii enemmän selvitystyötä, pitkittää se odotettavissa olevaa käsittelyaikaa. Sinun kannattaa kuitenkin esittää passi, sillä se nopeuttaa hakemuksesi käsittelyä verrattuna tilanteeseen, jossa et esitä mitään henkilöllisyysasiakirjoja.