Hyppää sisältöön
Palvelut

Usein kysytyt kysymykset Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan

Saamme tällä hetkellä paljon kysymyksiä, jotka liittyvät esimerkiksi kausityöntekijöiden ja perheenjäsenten tilanteeseen Ukrainassa ja Suomessa. Olemme koostaneet vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin. Päivitämme vastauksia tilanteen kehittymisen mukaan. 

Tilapäinen suojelu

Yleistä tilapäisestä suojelusta

1. Kuka voi saada tilapäistä suojelua?

Tilapäistä suojelua voidaan myöntää vain

  • Ukrainan kansalaisille, jotka eivät voi palata takaisin Ukrainaan Venäjän hyökkäyksen takia.
  • Ukrainalaisten ja Ukrainassa kansainvälistä suojelua tai vastaavaa kansallista suojelua saaneiden perheenjäsenille, jos perheside on muodostettu Ukrainassa ennen 24.2.2022 ja perheenjäsen ei ole Euroopan unioniin tai Pohjoismaihin kuuluvan maan eikä Liechtensteinin tai Sveitsin kansalainen.
    • Perheenjäsenen pitää esittää selvitys perhesiteestä. Selvitys voi olla avioliittotodistus tai Ukrainan kansalaisen lapsen syntymätodistus.
    • Perheenjäsenten ei tarvitse hakea samanaikaisesti. He voivat esimerkiksi tulla Suomeen myöhemmin ja hakea sitten tilapäistä suojelua.
    • Jos perheenjäsen on Euroopan Unioniin kuuluvan maan, Liechtensteinin tai Sveitsin kansalainen, hän voi hakea EU-rekisteröintiä.
  • Euroopan unionin ja Schengen-sopimuksen ulkopuolisten maiden kansalaisille ja kansalaisuudettomille, joilla on ollut Ukrainassa oleskelulupa kansainvälisen suojelun perusteella. Tilapäisen suojelun hakijan pitää esittää selvitys tällaisesta oleskeluluvasta. Selvitys voi olla esimerkiksi Ukrainan myöntämä todistus pakolaisuudesta.
  • Euroopan unionin ja Schengen-sopimuksen ulkopuolisten maiden kansalaisille ja kansalaisuudettomille, joilla on ollut Ukrainassa pysyvä oleskelulupa ja jotka eivät voi palata kotimaahansa pysyvästi ja turvallisesti. Tilapäisen suojelun hakijan pitää esittää selvitys tällaisesta oleskeluluvasta. Selvitys voi olla esimerkiksi oleskelulupakortti.
    • Jos tilapäisen suojelun hakija on oleskellut pysyvällä oleskeluluvalla Ukrainassa, selvitämme, voiko hän palata kotimaahansa turvallisesti ja pysyvästi. Jos emme voi tilapäisen suojelun hakemuksen käsittelyssä arvioida mahdollisuutta palata kotimaahan, ohjeistamme hakijaa hakemaan turvapaikkaa.
  • Euroopan unionin ja Schengen-sopimuksen ulkopuolisten maiden kansalaisille ja kansalaisuudettomille, jotka ovat hakeneet tilapäistä suojelua ennen 7.9.2023 ja ovat oleskelleet Ukrainassa tilapäisellä oleskeluluvalla ja jotka eivät voi palata kotimaahansa pysyvästi ja turvallisesti.
    • Jos tilapäisen suojelun hakija on oleskellut tilapäisellä oleskeluluvalla Ukrainassa, selvitämme, voiko hän palata kotimaahansa turvallisesti ja pysyvästi. Jos emme voi tilapäisen suojelun hakemuksen käsittelyssä arvioida mahdollisuutta palata kotimaahan, hakijalla on oikeus hakea turvapaikkaa.

2. Kuinka pitkä oleskelulupa on tilapäisen suojelun lupa perusteella?

Kaikki tilapäisen suojelun luvat ovat voimassa 4.3.2024 asti. Euroopan unionin neuvosto on 28.9.2023 päättänyt jatkaa tilapäistä suojelua 4.3.2025 asti. Lue lisää sivulta Tilapäisen suojelun jatkaminen.

3. Miten haen tilapäistä suojelua?

  1. Kun olet Suomessa, mene poliisille tai rajaviranomaiselle. Kerro, että haluat hakea tilapäistä suojelua. Hakemus on ilmainen.
    • Sinun kannattaa hakea tilapäistä suojelua, vaikka olisitkin jo hakenut turvapaikkaa. Tilapäistä suojelua koskeva hakemus käsitellään huomattavasti nopeammin kuin turvapaikkahakemus. 
    • Esitä poliisille tai rajaviranomaiselle henkilöllisyystodistus, esimerkiksi kansalaisuusvaltiosi passi tai Ukrainan sisämaan passi.
  2. Poliisi tai rajaviranomainen rekisteröi hakemuksesi tilapäisestä suojelusta. He kirjaavat ylös 
    • henkilö- ja kotipaikkatietosi
    • Suomeen tuloosi ja matkareittiisi liittyvät tiedot
    • tiedot perheenjäsenistäsi.Lisäksi he ottavat sinusta valokuvan, sormenjäljet ja allekirjoituksen.
  3. Poliisi tai rajaviranomainen kysyy sinulta, haetko pelkästään tilapäistä suojelua vai myös turvapaikkaa. 
    • Poliisi tai rajaviranomainen kertoo sinulle tilapäisen suojelun ja turvapaikan väliset erot, jotta tiedät, haluatko hakea vain tilapäistä suojelua vai molempia. Voit halutessasi hakea turvapaikkaa vasta myöhemmin.
  4. Rekisteröinnin jälkeen Maahanmuuttovirasto tekee päätöksen hakemukseesi.
    • Päätöstä varten sinulla pitää olla henkilöllisyystodistus, esimerkiksi kansalaisuusvaltiosi passi tai Ukrainan sisämaan passi. Jos sinulla ei ole henkilöllisyystodistusta, hae henkilöllisyystodistusta Ukrainan suurlähetystöstä Suomessa. Kerro lähetystössä, että olet hakenut tilapäistä suojelua, ja että tarvitset hakemusta varten henkilöllisyystodistuksen.
    • Huomioi, että Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltojen passit eivät ole Suomessa hyväksyttyjä matkustusasiakirjoja koska Suomi ei ole tunnustanut Donetskin ja Luhanskin itsenäisyyttä.
    • Jos olet hakenut tilapäisen suojelun lisäksi myös turvapaikkaa, sinun ei tarvitse hankkia henkilöllisyystodistusta kotimaasi viranomaiselta, jos et itse halua.
    • Maahanmuuttovirasto kuulee sinua ennen päätöksentekoa vain, jos se arvioi siihen olevan erityinen syy.
  5. Saat päätöksen tiedoksi.
    • Maahanmuuttovirasto lähettää sinulle päätöksen tiedoksi postitse. Päätös lähetetään siihen vastaanottokeskukseen, jossa majoitut. Jos asut yksityismajoituksessa, päätös lähetetään siihen osoitteeseen, jonka olet ilmoittanut osoitteeksesi Suomessa. Siksi on tärkeää, että jos osoitteesi Suomessa muuttuu, ilmoitat uuden osoitteen heti vastaanottokeskukseen, jonka kirjoilla Suomessa olet.
    • Jos et saa päätöstä tiedoksi postitse, saat päätöksen tiedoksi Maahanmuuttovirastossa tai poliisissa.
    • Jos saat tilapäistä suojelua
    • Jos olet hakenut myös turvapaikkaa, Maahanmuuttovirasto keskeyttää turvapaikkahakemuksesi käsittelyn siksi aikaa, kun oleskelulupasi tilapäisen suojelun perusteella on voimassa.

4. Pitääkö minun täyttää hakemus, kun haen tilapäisen suojelun oleskelulupaa?

Ei. Tilapäistä suojelua ei haeta lomakkeella. Hae tilapäistä suojelua henkilökohtaisesti rajaviranomaiselta tai poliisilta.

5. Mitä asiakirjoja tarvitsen, kun haen tilapäistä suojelua?

Esitä poliisille tai rajaviranomaiselle voimassa oleva passisi sekä kaikki henkilöllisyysasiakirjat, jotka sinulla on mukana. Jos et ole Ukrainan kansalainen, esitä lisäksi Ukrainan myöntämä oleskelulupakortti tai muu asiakirja, jolla osoitat, että olet oleskellut Ukrainassa laillisesti.

Jos tulet Suomeen perheesi kanssa ja sinulla on asiakirjoja perhesuhteista, esitä myös nämä. 

6. Milloin saan päätöksen tilapäisen suojelun hakemukseeni?

Tällä hetkellä tilapäisen suojelun hakemuksen käsittelyaika-arvio on noin 2 viikkoa. Kun päätös on tehty, Maahanmuuttovirasto tilaa sinulle oleskelulupakortin. Oleskelulupakortin saaminen kestää tällä hetkellä noin 2 viikkoa. Saat päätöksen tiedoksi ja oleskelulupakortin siis noin 1 kuukauden kuluttua siitä, kun teit hakemuksen. 

Hakemusten käsittely kuitenkin nopeutuu koko ajan, ja jatkossa päätöksen voi saada alle viikossa. Silloinkin oleskelulupakortin saaminen kestää tämän hetkisen tiedon mukaan noin 2 viikkoa.

7. Kannattaako minun hakea tilapäistä suojelua vai turvapaikkaa?

Jos pakenet sotaa Ukrainasta, sinun kannattaa hakea tilapäistä suojelua. Tilapäisen suojelun tarkoituksena on, että sinulle voidaan tarjota nopeasti väliaikaista suojelua.

  • Tilapäisen suojelun hakemuksen käsittelyaika-arvio on tällä hetkellä 1 viikko, jos hakemukseesi ei tarvita lisäselvityksiä. Turvapaikkahakemuksen käsittelyaika-arvio on 6 kuukautta. 
  • Turvapaikkahakemuksen käsittelyaika voi myös pidentyä, koska Ukrainan sodasta johtuvan epävarman tilanteen takia Maahanmuuttovirastolla ei ole riittävästi tietoa päätöksen tekemiseksi turvapaikkahakemukseen. Juuri tästä syystä Euroopan unionissa on otettu käyttöön tilapäinen suojelu.

Turvapaikan hakeminen on tarkoitettu tilanteeseen, jos pelkäät henkilökohtaista vainoa kotimaassasi tai pysyvässä asuinmaassasi alkuperän, uskonnon, kansallisuuden, tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen tai poliittisen mielipiteen johdosta, ja et voi saada kotimaasi tai pysyvän asuinmaasi suojelua.

Lue lisää ohjeesta Ukrainasta paenneille: Sinun kannattaa hakea tilapäistä suojelua (pdf).

8. Olen hakenut turvapaikkaa. Voinko hakea tilapäistä suojelua?

Kyllä voit. Sinun kannattaa silti hakea tilapäistä suojelua, vaikka olet jo hakenut turvapaikkaa.
Tilapäinen suojelu on tarkoitettu juuri sinulle, joka olet paennut sotaa Ukrainasta tai et voi palata sinne sodan takia. Tilapäisen suojelun hakemus on ilmainen.

Maahanmuuttovirasto voi tehdä päätöksen tilapäisen suojelun hakemukseesi huomattavasti nopeammin kuin turvapaikkahakemukseen. 

  • Tilapäisen suojelun hakemuksen käsittelyaika-arvio on tällä hetkellä 1 viikko, jos hakemukseesi ei tarvita lisäselvityksiä. Turvapaikkahakemuksen käsittelyaika-arvio on 6 kuukautta. 
  • Turvapaikkahakemuksen käsittelyaika voi myös pidentyä, koska Ukrainan sodasta johtuvan epävarman tilanteen takia Maahanmuuttovirastolla ei ole riittävästi tietoa päätöksen tekemiseksi turvapaikkahakemukseen. Juuri tästä syystä Euroopan unionissa on otettu käyttöön tilapäinen suojelu.

Maahanmuuttovirasto keskeyttää turvapaikkahakemuksesi käsittelyn siksi aikaa, kun oleskelulupasi tilapäisen suojelun perusteella on voimassa. Lue ohjeet sivulta Tilapäinen suojelu.

9. Olen saapunut Suomeen ennen Venäjän 24.2. hyökkäystä Ukrainaan. Voinko hakea tilapäistä suojelua?

Kyllä voit, jos olet 

  • Ukrainan kansalainen ja et voi palata takaisin Ukrainaan Venäjän hyökkäyksen takia tai
  • Euroopan unionin ja Schengen-sopimuksen ulkopuolisten maiden kansalainen tai kansalaisuudeton ja olet oleskellut Ukrainassa laillisesti ja et voi palata lähtömaahasi turvallisesti ja pysyvästi.

Katso tarkemmin kysymys Kuka voi saada tilapäistä suojelua?

10. Voidaanko tilapäinen suojelu jättää myöntämättä?

Kyllä. Maahanmuuttovirasto voi tehdä sinulle myös kielteisen päätöksen tilapäisen suojelun hakemukseesi, jos esimerkiksi

  • sinulla ei ole perusteita oleskeluluvalle tilapäisen suojelun perusteella tai
  • sinun katsotaan olevan vaaraksi yleiselle järjestykselle tai turvallisuudelle
  • sinun voidaan perustellusti epäillä tehneen
    • rikoksen rauhaa vastaan, sotarikoksen tai rikoksen ihmiskuntaa vastaan
    • törkeän muun kuin poliittisen rikoksen ennen saapumistasi Suomeen
    • YK:n tarkoitusperien ja periaatteiden vastaisen teon.

11. Kuinka pian Suomeen tuon jälkeen tilapäistä suojelua pitää hakea?

Tilapäisen suojelun hakemiselle ei ole aikarajaa. Voit hakea tilapäistä suojelua heti, kun saavut maahan tai vasta myöhemmin. Sinun pitää kuitenkin huolehtia siitä, että oleskelusi Suomessa on laillista. Olet oikeutettu vastaanottopalveluihin sen jälkeen, kun olet hakenut tilapäistä suojelua.

Jos olet Ukrainan kansalainen ja sinulla on biometrinen passi, voit oleskella ilman viisumia Schengen-alueella 90 päivän ajan. Jos jatkat tämän jälkeen oleskelua Suomessa, sinun on haettava oleskelulupaa.

Jos tulet viisumivelvollisesta maasta, sinulla on oltava voimassa oleva viisumi, oleskelulupa tai vireillä oleva oleskelulupahakemus, jotta oleskelusi Suomessa on laillista.

12. Sovelletaanko tilapäiseen suojeluun Dublin-asetusta?

Tilapäiseen suojeluun ei sovelleta Dublin-asetusta.

Ukrainassa olevat perheenjäsenet

13. Kuinka voin auttaa ukrainalaista perheenjäsentäni pääsemään Suomeen?

Tilanne Ukrainassa on vaikea, ja ymmärrämme huolen perheenjäsenistä. 

14. Voivatko perheenjäsenet hakea perheenyhdistämistä?

Tilapäistä suojelua saaneen ulkomaalaisen perheenjäsen voi hakea oleskelulupaa Suomesta. Perheenjäsen voi olla myös itse oikeutettu tilapäiseen suojeluun.  Katso tarkemmin kysymys Kuka voi saada tilapäistä suojelua? 

Asettuminen Suomeen

15. Missä voin majoittua?

Jos haet tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa, voit majoittua vastaanottokeskukseen. Asuminen vastaanottokeskuksessa järjestetään niin, että voit asua yhdessä lähiperheenjäsentesi kanssa, esimerkiksi puolison tai alaikäisten lasten. Ilman huoltajaa olevat alaikäiset majoittuvat alaikäisille tarkoitettuun vastaanottokeskukseen. Keskuksia on eri kokoisia ja eri puolella Suomea. Sinut ohjataan siihen keskukseen missä on tilaa. Lue lisää majoittumisesta vastaanottokeskukseen.

Voit halutessasi järjestää majoituksesi itse vastaanottokeskuksen ulkopuolella, esimerkiksi ystävän tai sukulaisen luona. Ilmoita asuinosoitteesi vastaanottokeskukseen, jossa olet kirjoilla. Ilmoita vastaanottokeskukselle, jos osoitteesi muuttuu. 

Jos majoitut vastaanottokeskuksen ulkopuolella, sinun pitää pystyä maksamaan majoituksesi itse. Vastaanottokeskus ei voi tukea yksityismajoituksessa asumistasi rahallisesti. Jos tilanteesi muuttuu ja tarvitset majoitusta, sinulle järjestetään paikka vastaanottokeskuksesta, jossa on tilaa. Lue lisää majoittumisesta yksityismajoitukseen

Jos et hae tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa, sinun pitää järjestää majoituksesi Suomessa itse.

16. Voinko muuttaa vastaanottokeskukseen, jos en voi enää asua yksityismajoituksessa?

Kyllä voit. Sinun pitää ottaa yhteyttä omaan vastaanottokeskukseesi ja kertoa muuttuneesta tilanteesta. Sinulle järjestään majoitus keskuksessa, jossa on tilaa. 

17. Voinko itse valita vastaanottokeskuksen, johon minut sijoitetaan?

Et voi. Sinut ohjataan siihen vastaanottokeskukseen, missä on tilaa. Keskuksia on eri kokoisia ja eri puolella Suomea. Asuminen vastaanottokeskuksessa järjestetään niin, että voit asua yhdessä perheenjäsentesi kanssa. Muille kuin perheille tarjotaan yhteismajoitusta, jossa miehet ja naiset ovat omissa huoneissaan tai asunnoissaan.

18. Voinko ottaa lemmikin mukaan Suomeen, kun haen tilapäistä suojelua?

Voit tulla Suomeen lemmikkisi kanssa. Jos et voi järjestää majoitustasi itse (yksityismajoitus), voit majoittua lemmikin kanssa vastaanottokeskukseen. Etelä-Suomessa lemmikkien kanssa saapuvat majoitetaan keskitetysti Riihimäen vastaanottokeskukseen. Jos sinulla on mukanasi lemmikki, ilmoita siitä heti vastaanottokeskukseen, johon sinut on rekisteröity.
Vastaanottokeskus on yhteydessä eläinlääkäriin, joka järjestää lemmikillesi tarvittavat rokotukset. On erittäin tärkeää saada kaikki lemmikit rokotettua. Tarttuvien eläintautien varalta lemmikin täytyy pysyä eristyksessä 90 päivän ajan. Lue lisää Ruokaviraston lemmikkieläinohjeesta.

19. Voinko hankkia Suomessa uuden lemmikin ja majoittua sen kanssa vastaanottokeskukseen?

Et voi majoittua vastaanottokeskuksessa Suomessa hankkimasi lemmikkieläimen kanssa. Voit järjestää majoituksesi itse, lue lisää majoittumisesta yksityismajoitukseen.

20. Olen hakenut Suomesta tilapäistä suojelua. Mitä vastaanottopalveluita voin saada?

Sinun on mahdollista saada vastaanottokeskuksesta erilaisia vastaanottopalveluita, esimerkiksi terveydenhuolto- ja sosiaalipalveluita ja vastaanottorahaa. Vastaanottorahaa voit saada, jos sinulla ei ole omia tuloja tai varoja. Tilapäistä suojelua hakeneet ovat vastaanottolain piirissä ja heillä on oikeus samoihin vastaanottopalveluihin kuin turvapaikanhakijoilla.  

21. Mikä on vastaanottoraha?

Vastaanottoraha on tarkoitettu sinun tai perheesi välttämättömiä perustarpeita varten. Voit saada vastaanottorahaa, jos tulosi ja varasi eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihisi, kuten ruokaan ja vaatteisiin.

22. Mitä tarkoittaa vastaanottorahan perusosa ja täydentävä vastaanottoraha?

Vastaanottoraha jakaantuu perusosaan ja täydentävään vastaanottorahaan.

Vastaanottorahan perusosa on tarkoitettu jokapäiväisen elämän välttämättömiin kuluihin. Vastaanottorahan perusosan lisäksi voit hakea täydentävää vastaanottorahaa sinun tai perheesi erityisiin tarpeisiin.

23. Saanko vastaanottorahaa?

Voit tarvittaessa hakea ja saada vastaanottorahaa. Mahdolliset käytössäsi olevat varat ja ansiotulot vaikuttavat siihen, saatko vastaanottorahaa ja kuinka paljon.

Vastaanottorahahakemus tehdään vastaanottokeskuksessa. Hakemuksessa sinun tulee ilmoittaa käytössäsi olevat varat ja ansiotulot. Saat lisätietoa ja neuvoja hakemuksen täyttämiseen vastaanottokeskuksesta.

Vastaanottokeskus maksaa vastaanottorahan ensisijaisesti prepaid-kortille tai suomalaiselle pankkitilille.

24. Mistä alkaen voin saada vastaanottorahaa?

Voit saada vastaanottorahaa siitä alkaen, kun olet hakenut tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa.

25. Vastaanottorahahakemuksessa pyydetään ilmoittamaan tulot ja varat, mitä niillä tarkoitetaan?

Tuloja ovat sinun tai perheesi käytettävissä olevat nettotulot eli tulot verojen jälkeen. Tuloja voivat olla esimerkiksi työstä maksettava palkka tai ystäviltä saadut rahalliset avustukset. Varoilla tarkoitetaan esimerkiksi käteisenä tai pankkitilillä olevia säästöjä.

26. Vaikuttavatko palkkatuloni vastaanottorahan määrään?

Kyllä. Saamasi vastaanottorahan määrään vaikuttavat palkkatulot, jotka ylittävät 150 euroa kuukaudessa. Ilmoita kuitenkin aina palkkatulosi kokonaisuudessaan vastaanottokeskukselle.

27. Vaikuttavatko perheenjäseneni palkkatulot minun vastaanottorahani määrään?

Kyllä, vastaanottoraha on perhekohtainen etuus, jonka määrä ratkaistaan aina koko perheelle yhteisesti. Vastaanottorahan määrässä huomioidaan kaikkien perheenjäsenten käytettävissä olevat tulot ja varat.

28. Vaikuttaako ulkomaille matkustaminen vastaanottorahani määrään?

Vastaanottorahaa voidaan myöntää vain Suomessa oleskeleville henkilöille. 
Jos oleskelet ulkomailla yli 7 päivää kuukauden aikana, sinulla on oikeus vastaanottorahaan vain niiltä päiviltä, kun olet Suomessa. Jos oleskelet ulkomailla koko kuukauden, sinulla ei ole oikeutta vastaanottorahaan kyseisenä kuukautena.

29. Olen hakenut Suomesta tilapäistä suojelua. Mihin terveydenhuollon palveluihin minulla on oikeus?

Terveydenhuollostasi huolehtii se vastaanottokeskus, jossa olet kirjoilla. Jokaisessa keskuksessa on terveydenhoitaja tai sairaanhoitaja. Hän ohjaa sinut tarvittaessa eteenpäin lääkärin vastaanotolle.

Jos olet aikuinen ja odotat päätöstä tilapäisen suojelun hakemukseesi, sinulla on oikeus akuuttiin ja välttämättömään terveydenhuoltoon. Tilapäisen suojelun luvan saamisen jälkeen sinulla on oikeus saada terveydenhuoltopalveluita samalla laajuudella kuin Suomessa vakituisesti asuvat.

Alaikäisillä on hakemuksen jättämisestä lähtien oikeus terveydenhuoltoon samoin perustein kuin lapsilla, joiden kotikunta on Suomessa.

30. Saanko kotikunnan, kun olen saanut oleskeluluvan tilapäisen suojelun perusteella?

Voit hakea kotikuntaa Digi- ja väestötietovirastosta (DVV), kun olet asunut Suomessa vuoden ja olet saanut tilapäistä suojelua. 

Voit hakea kotikuntaa jo ennen kuin olet asunut vuoden Suomessa, jos sinulla on tilapäisen suojelun oleskelulupa, joka on myönnetty sinulle vähintään vuodeksi. Lisäksi sinulla pitää olla jokin seuraavista:

  • Vähintään 2 vuotta kestävä työsuhde. 
  • Vähintään 2 vuotta kestävä opiskelupaikka Suomessa. 
  • Olet oleskellut Suomessa Ukrainan biometrisellä passilla ennen tilapäisen suojelun luvan hakemista ja voit todistaa sen.

Jos sinulla on perheenjäsen, jonka kotikunta on Suomessa, voit hakea kotikuntaa heti kun haet tilapäistä suojelua.

Lue lisää sivulta Kotikunta.

Tilapäinen suojelu, työnteko ja opiskelu

31. Voinko tehdä töitä ja opiskella tilapäisen suojelun oleskeluluvalla?

Kyllä. Voit tehdä töitä ja opiskella heti sen jälkeen, kun olet rekisteröinyt tilapäisen suojelun hakemuksen poliisilla tai rajaviranomaisella.

  • Poliisi tai rajaviranomainen tulostaa sinulle rekisteröinnin yhteydessä todistuksen, jolla voit todistaa, että sinulla on oikeus tehdä töitä. Voit tehdä töitä ilman rajoituksia, eli millä tahansa alalla. Säilytä todistus itselläsi.
  • Jos olet jo hakenut tilapäistä suojelua, mutta et ole saanut todistusta poliisilta tai rajaviranomaiselta, voimme lähettää todistuksen sinulle sähköpostilla. Lähetä pyyntö todistuksesta osoitteeseen migri@migri.fi. Jos sinulla ei ole vielä työpaikkaa ja et tarvitse todistusta, voit odottaa päätöstä.

32. Saanko tehdä töitä, kun odotan päätöstä tilapäisen suojelun hakemukseeni?

Kyllä saat. Sinulla on oikeus tehdä töitä heti sen jälkeen, kun olet rekisteröinyt tilapäisen suojelun hakemuksen poliisilla tai rajaviranomaisella.

  • Poliisi tai rajaviranomainen tulostaa sinulle rekisteröinnin yhteydessä todistuksen, jolla voit todistaa, että sinulla on oikeus tehdä töitä. Voit tehdä töitä ilman rajoituksia, eli millä tahansa alalla. Säilytä todistus itselläsi.
  • Jos olet jo hakenut tilapäistä suojelua, mutta et ole saanut todistusta poliisilta tai rajaviranomaiselta, voimme lähettää todistuksen sinulle sähköpostilla. Lähetä pyyntö todistuksesta osoitteeseen migri@migri.fi. Jos sinulla ei ole vielä työpaikkaa ja et tarvitse todistusta, voit odottaa päätöstä.

33. Saanko tehdä palkatonta työharjoittelua, kun odotan päätöstä tilapäisen suojelun hakemukseeni?

Saat tehdä.

34. Saanko tehdä töitä ulkomailla, kun minulle on myönnetty tilapäistä suojelua Suomessa?

Tilapäisen suojelun oleskeluluvalla voit matkustaa Euroopan unionin alueella ilman viisumia enintään 90 päivää minkä hyvänsä 180 päivän jakson aikana. Jos haluat työskennellä ulkomailla, sinun on selvitettävä työnteko-oikeutesi kyseisen maan viranomaisilta.

35. Voinko tehdä töitä heti, kun olen hakenut tilapäistä suojelua, vaikka olen hakenut myös turvapaikkaa? 

Kyllä. Voit tehdä töitä heti sen jälkeen, kun olet rekisteröinyt tilapäisen suojelun hakemuksen poliisilla tai rajaviranomaisella. Turvapaikan hakeminen ei vaikuta tilapäistä suojelua hakevan työnteko-oikeuteen.

Tilapäinen suojelu ja kausityö

36. Miten kausityöntekijät voivat hakea kausityöoleskelulupaa, kun he ovat Ukrainassa?

Kausityöoleskelulupaa voi hakea vain ulkomailla. 

  • Ukrainalaiset voivat hakea Suomessa tilapäistä suojelua henkilökohtaisesti poliisin tai rajaviranomaisen luona. Lue ohjeet sivulta Tilapäinen suojelu
  • Voit tehdä töitä ja opiskella heti sen jälkeen, kun olet rekisteröinyt tilapäisen suojelun hakemuksen poliisilla tai rajaviranomaisella.
    • Poliisi tai rajaviranomainen tulostaa sinulle rekisteröinnin yhteydessä todistuksen, jolla voit todistaa, että sinulla on oikeus tehdä töitä. Voit tehdä töitä ilman rajoituksia, eli millä tahansa alalla. Säilytä todistus itselläsi.
    • Jos olet jo hakenut tilapäistä suojelua, mutta et ole saanut todistusta poliisilta tai rajaviranomaiselta, voimme lähettää todistuksen sinulle sähköpostilla. Lähetä pyyntö todistuksesta osoitteeseen migri@migri.fi.

Jatkamme myös kausityöhakemusten käsittelyä Maahanmuuttovirastossa normaalisti. 

Oleskelulupakortteja ei voida tällä hetkellä toimittaa Ukrainaan. Jos hakija on jättänyt oleskelulupahakemuksen Ukrainassa ja tunnistautunut Suomen Kiovan-edustustossa, hän voi saada oleskelulupakortin Suomessa. Otamme lähiaikoina yhteyttä niihin asiakkaisiin, joita tämä koskettaa. Lähetämme sinulle sähköpostilla ohjeen kortin noutamisesta.

37. Olen tulossa Suomeen kausitöihin. Ukrainan tilanteen takia haluan tulla Suomeen jo nyt. Pääsenkö Suomeen, vaikka työt alkaisivat vasta huhtikuussa?

Suomen Kiovan edustusto on suljettu, joten et voi hakea kausityöoleskelulupaa Ukrainassa. Ukrainalaiset voivat matkustaa viisumivapaasti Schengen-alueella 90 vuorokautta, jos heillä on biometriset passit. Viisumivapausaika lähtee kulumaan maahan saapumisesta. Jos oleskelet Schengen-alueella yli 90 vuorokautta, sinun pitää hakea oleskelulupaa.  Lue viisumeista ulkoministeriön verkkosivuilta.

  • Ukrainalaiset voivat hakea tilapäistä suojelua henkilökohtaisesti poliisin tai rajaviranomaisen luona. Lue ohjeet sivulta Tilapäinen suojelu
  • Voit tehdä töitä ja opiskella heti sen jälkeen, kun olet rekisteröinyt tilapäisen suojelun hakemuksen poliisilla tai rajaviranomaisella.
    • Poliisi tai rajaviranomainen tulostaa sinulle rekisteröinnin yhteydessä todistuksen, jolla voit todistaa, että sinulla on oikeus tehdä töitä. Voit tehdä töitä ilman rajoituksia, eli millä tahansa alalla. Säilytä todistus itselläsi.
    • Jos olet jo hakenut tilapäistä suojelua, mutta et ole saanut todistusta poliisilta tai rajaviranomaiselta, voimme lähettää todistuksen sinulle sähköpostilla. Lähetä pyyntö todistuksesta osoitteeseen migri@migri.fi.

Jos sinulla on peruste oleskeluluvalle, kuten perheside Suomeen tai työpaikka, voit hakea oleskelulupaa näillä perusteilla. Oleskelulupahakemus on maksullinen. Lisätietoa hakemuksista ja edellytyksistä löytyy verkkosivuiltamme

Jos sinun on tarkoitus tulla Suomeen työskentelemään lyhytaikaisesti ja palata sen jälkeen Ukrainaan, voit hakea Suomesta kausityötodistusta. Lue lisää kausityötodistuksista.

38. Jatkuuko kausityötodistusten tekeminen normaalisti?

Kausityötodistusten myöntäminen jatkuu normaalisti. Päivitämme kausityöhakemusten käsittelytilanteen verkkosivuillemme joka tiistai.

39. Voiko kausityötodistuksen saanut saapua Suomeen ennen todistuksen voimaantuloa?

Voi saapua, mutta viisumivapausaika lähtee kulumaan maahan saapumisesta. Jos maassa oleskelu kestää yli 90 vuorokautta, pitää hakea oleskelulupaa.

40. Olen Suomessa ja minulla on voimassa oleva kausityötodistus. Todistus on voimassa huhtikuuhun asti. Jos haen nyt tilapäistä suojelua, onko minulla edelleen oikeus työskennellä? 

Tilapäiseen suojeluun kuuluu rajoittamaton työnteko-oikeus, eli voit tehdä töitä millä tahansa alalla. Jos haet tilapäistä suojelua, kun kausityötodistus on voimassa, niin työnteko-oikeutesi muuttuu rajoittamattomaksi heti sen jälkeen, kun olet rekisteröinyt tilapäisen suojelun hakemuksen poliisilla tai rajaviranomaisella.

  • Poliisi tai rajaviranomainen tulostaa sinulle rekisteröinnin yhteydessä todistuksen, jolla voit todistaa, että sinulla on oikeus tehdä töitä. Säilytä todistus itselläsi.
  • Jos olet jo hakenut tilapäistä suojelua, mutta et ole saanut todistusta poliisilta tai rajaviranomaiselta, voimme lähettää todistuksen sinulle sähköpostilla. Lähetä pyyntö todistuksesta osoitteeseen migri@migri.fi.

Ukrainalaiset voivat hakea tilapäistä suojelua henkilökohtaisesti poliisin tai rajaviranomaisen luona. Lue ohjeet sivulta Tilapäinen suojelu

41. Olen hakenut kausityötodistusta alkaen toukokuusta eteenpäin. Saavun Suomeen kuitenkin jo huhtikuussa ja haen tilapäistä suojelua. Onko minulla oikeutta työskennellä? 

Jos 90 vuorokauden viisumivapaa oleskelu ei ole kulunut loppuun, työnteko-oikeutesi alkaa silloin, kun kausityötodistuksesi voimassaolo alkaa.

Jos jätät tilapäisen suojelun hakemuksen aiemmin kuin kausityötodistuksen voimassaolo alkaa, myös työnteko-oikeutesi alkaa aiemmin. Sinulla on oikeus tehdä töitä heti sen jälkeen, kun olet rekisteröinyt tilapäisen suojelun hakemuksen poliisilla tai rajaviranomaisella.

  • Poliisi tai rajaviranomainen tulostaa sinulle rekisteröinnin yhteydessä todistuksen, jolla voit todistaa, että sinulla on oikeus tehdä töitä. Voit tehdä töitä ilman rajoituksia, eli millä tahansa alalla. Säilytä todistus itselläsi.
  • Jos olet jo hakenut tilapäistä suojelua, mutta et ole saanut todistusta poliisilta tai rajaviranomaiselta, voimme lähettää todistuksen sinulle sähköpostilla. Lähetä pyyntö todistuksesta osoitteeseen migri@migri.fi.

42. Myönnetäänkö minulle kausityötodistusta, jos olen hakenut tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa?

Jos olet hakenut turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua ennen kuin olet saanut kausityötodistuksen, sinulle ei voida myöntää kausityötodistusta.

Sinulla on oikeus tehdä töitä heti sen jälkeen, kun olet rekisteröinyt tilapäisen suojelun hakemuksen poliisilla tai rajaviranomaisella.

  • Poliisi tai rajaviranomainen tulostaa sinulle rekisteröinnin yhteydessä todistuksen, jolla voit todistaa, että sinulla on oikeus tehdä töitä. Voit tehdä töitä ilman rajoituksia, eli millä tahansa alalla. Säilytä todistus itselläsi.
  • Jos olet jo hakenut tilapäistä suojelua, mutta et ole saanut todistusta poliisilta tai rajaviranomaiselta, voimme lähettää todistuksen sinulle sähköpostilla. Lähetä pyyntö todistuksesta osoitteeseen migri@migri.fi.

43. Olen Ukrainan kansalainen ja oleskelen parhaillaan Suomessa. Voinko hakea ensimmäistä kausityöoleskelulupaa Suomessa?

Kausityölain mukaan ensimmäistä kausityöoleskelulupaa ei voi hakea Suomessa. Voit hakea Suomessa kausityötodistusta, jos et ole jo hakenut tilapäistä suojelua, turvapaikkaa tai muuta oleskelulupaa. Jos saat myönteisen päätöksen todistuspyyntöön, voit hakea kausityöoleskelulupaa ennen kuin todistuksen voimassaolo päättyy. Lue lisää kausityöoleskeluluvan hakemisesta.

  • Ukrainalaiset voivat hakea tilapäistä suojelua henkilökohtaisesti poliisin tai rajaviranomaisen luona. Lue ohjeet sivulta Tilapäinen suojelu
  • Sinulla on oikeus tehdä töitä heti sen jälkeen, kun olet rekisteröinyt tilapäisen suojelun hakemuksen poliisilla tai rajaviranomaisella.
    • Poliisi tai rajaviranomainen tulostaa sinulle rekisteröinnin yhteydessä todistuksen, jolla voit todistaa, että sinulla on oikeus tehdä töitä. Voit tehdä töitä ilman rajoituksia, eli millä tahansa alalla. Säilytä todistus itselläsi.
    • Jos olet jo hakenut tilapäistä suojelua, mutta et ole saanut todistusta poliisilta tai rajaviranomaiselta, voimme lähettää todistuksen sinulle sähköpostilla. Lähetä pyyntö todistuksesta osoitteeseen migri@migri.fi.
  • Jos sinulla on peruste oleskeluluvalle, kuten perheside Suomeen tai työpaikka, voit hakea oleskelulupaa näillä perusteilla. Oleskelulupahakemus on maksullinen. Lisätietoa hakemuksista ja edellytyksistä löytyy verkkosivuiltamme

44. Olemme kausitöihin tuleva pariskunta Ukrainasta. Meillä on kausityötodistukset. Meillä on mukanamme kaksi lasta. Mitä lupia lapset voivat hakea?

Jos lapsillanne on biometriset passit, he voivat oleskella Suomessa ilman viisumia 90 vuorokautta. 

Ukrainalaiset voivat hakea tilapäistä suojelua henkilökohtaisesti poliisin tai rajaviranomaisen luona. Lue ohjeet sivulta Tilapäinen suojelu.

45. Voinko hakea tilapäistä suojelua, vaikka kausityölupa vielä voimassa?

Voit hakea tilapäistä suojelua, vaikka sinulla on vielä kausityöoleskelulupa tai kausityötodistus voimassa. Lue ohjeet sivulta Tilapäinen suojelu.

46. Mitä jo jätettyjen kausityöhakemusten kanssa tapahtuu? Voinko hakea tilapäistä suojelua?

Jatkamme kausityöhakemusten käsittelyä Maahanmuuttovirastossa normaalisti. Voit hakea tilapäistä suojelua, vaikka olet jättänyt kausityöhakemuksen. Lue ohjeet sivulta Tilapäinen suojelu.

Jos haet tilapäistä suojelua ennen kuin saat päätöksen kausityöhakemukseen, sinulle ei myönnetä kausityölupaa.

Sinulla on oikeus tehdä töitä heti sen jälkeen, kun olet rekisteröinyt tilapäisen suojelun hakemuksen poliisilla tai rajaviranomaisella.

  • Poliisi tai rajaviranomainen tulostaa sinulle rekisteröinnin yhteydessä todistuksen, jolla voit todistaa, että sinulla on oikeus tehdä töitä. Voit tehdä töitä ilman rajoituksia, eli millä tahansa alalla. Voit siis tehdä myös kausitöitä. Säilytä todistus itselläsi.
  • Jos olet jo hakenut tilapäistä suojelua, mutta et ole saanut todistusta poliisilta tai rajaviranomaiselta, voimme lähettää todistuksen sinulle sähköpostilla. Lähetä pyyntö todistuksesta osoitteeseen migri@migri.fi.

47. Mitä käy niille kausityöntekijöille, jotka ovat tulleet Suomeen jo paljon ennen 24.2?

Tilapäistä suojelua voidaan myöntää

  • Ukrainan kansalaisille, jotka eivät voi palata takaisin Ukrainaan Venäjän hyökkäyksen takia.
  • Euroopan unionin ja Schengen-sopimuksen ulkopuolisten maiden kansalaisille ja kansalaisuudettomille, jotka ovat oleskelleet Ukrainassa laillisesti ja joiden paluu lähtömaahan turvallisesti ja pysyvästi ei ole mahdollista.
  • Ukrainalaisten ja Ukrainassa kansainvälistä suojelua tai vastaavaa kansallista suojelua saaneiden perheenjäsenille, jos perheside on muodostettu Ukrainassa ennen 24.2.2022. 

Lue ohjeet sivulta Tilapäinen suojelu.

Tilapäinen suojelu ja matkustaminen

48. Saanko matkustaa, kun minulle on myönnetty tilapäistä suojelua?

Kun olet saanut oleskeluluvan tilapäisen suojelun perusteella, voit matkustaa Schengen-alueella ilman viisumia enintään 90 päivää minkä hyvänsä 180 päivän jakson aikana. Sinulla pitää matkustaessasi olla mukana voimassa oleva passi ja oleskelulupakortti. Ilmoita kuitenkin matkustamisesta omaan vastaanottokeskukseesi. Lue Tilapäinen suojelun Ukrainasta paenneille -sivulta ohjeet, miten voit tehdä ilmoituksen. Samalta sivulta löydät myös toimintaohjeet, jos aiot poistua Suomesta pysyvästi.

Jos olet hakenut myös turvapaikkaa ja poistut Suomesta, Maahanmuuttovirasto tekee turvapaikkahakemukseesi raukeamispäätöksen.

49. Saanko matkustaa, kun odotan päätöstä tilapäisen suojelun oleskelulupaani? 

On suositeltavaa, että odotat päätöstä tilapäisen suojelun hakemukseesi Suomessa. Jos olet tehnyt hakemuksesi Suomessa, voit oleskella Suomessa hakemuksen käsittelyajan, vaikka viisumivapaa oleskeluaika tai viisumisi voimassaolo tänä aikana päättyisikin.

Jos poistut Suomesta ja aiot palata pian takaisin, ilmoita asiasta omaan vastaanottokeskukseesi. Kerro

  • milloin olet lähdössä ja kuinka pitkäksi aikaa
  • Suomeen paluupäivämäärä, jos se on tiedossa.

Merkitse lisäksi ilmoitukseen omat tietosi:

  • etu- ja sukunimi ja
  • Maahanmuuttoviraston asiakasnumero

Lähetä ilmoitus

  • Omaan vastaanottokeskukseesi. Löydät vastaanottokeskuksen yhteystiedot verkkosivuiltamme sivulta Vastaanottokeskukset.

Huomioi:

  • Jos olet hakenut Suomesta myös turvapaikkaa ja poistut Suomesta vain lyhyeksikin aikaa, Maahanmuuttovirasto tekee turvapaikkahakemukseesi raukeamispäätöksen.
  • Jos poistut Suomesta ja et aio enää palata takaisin Suomeen, peruuta tilapäisen suojelun hakemuksesi Suomessa. Jos myöhemmin palaat Suomeen ja et ole hakenut tilapäistä suojelua muualta, voit tehdä uuden tilapäisen suojelun hakemuksen. Katso kysymys: Miten peruutan tilapäisen suojelun hakemukseni?

50. Voinko matkustaa Ukrainaan, kun olen hakenut Suomesta tilapäistä suojelua?

Voit matkustaa Ukrainaan, jos sinulle on myönnetty oleskelulupa tilapäisen suojelun perusteella. Matkan kestolle ei ole rajoituksia.

Jos odotat päätöstä tilapäisen suojelun hakemukseesi, katso kysymys: Saanko matkustaa, kun odotan päätöstä tilapäisen suojelun oleskelulupaani?

Ilmoita matkastasi aina omaan vastaanottokeskukseen. Matkalla voi olla vaikutusta vastaanottopalveluihisi. Tutustu ohjeeseen Matkustaminen ja vastaanottopalvelut matkan aikana (pdf).

51. Voinko saada vapaaehtoisen paluun tukea Ukrainaan?

Tuettua vapaaehtoista paluuta ei ole mahdollista järjestää tällä hetkellä Ukrainaan maan tilanteen vuoksi. Seuraamme Ukrainan tilanteen kehittymistä ja tiedotamme, kun tuettu vapaaehtoinen paluu on jälleen mahdollista järjestää Ukrainaan. 

Hakemuksen peruuttaminen

52. Miten peruutan tilapäisen suojelun hakemukseni?

Ilmoita henkilökohtaisesti Maahanmuuttoviraston virkailijalle, poliisille, rajaviranomaiselle tai vastaanottokeskuksessa sen johtajalle tai apulaisjohtajalle, että haluat peruuttaa tilapäisen suojelun hakemuksesi. Virkailija tekee kanssasi peruutusilmoituksen lomakkeelle.

Jos peruutat tilapäisen suojelun hakemuksen, sen käsittely päättyy ja Maahanmuuttovirasto tekee päätöksen hakemuksen raukeamisesta. Raukeamispäätöksestä ei voi valittaa hallinto-oikeuteen.

53. Minulla on tilapäisen suojelun oleskelulupa toisessa Euroopan unionin jäsenvaltiossa. Voiko silti tulla Suomeen hakemaan tilapäistä suojelua?

Kyllä voit. Esimerkkitapauksessa sinulle on myönnetty tilapäistä suojelua Slovakiassa, mutta haluat tulla Suomeen hakemaan tilapäistä suojelua. Kun haet tilapäistä suojelua Suomessa, kerro poliisille tai rajaviranomaiselle, että sinulla on tilapäisen suojelun oleskelulupa Slovakiassa. Kun saat tilapäisen suojelun oleskeluluvan Suomesta, Slovakian viranomaiset peruuttavat tilapäisen suojelun oleskelulupasi ja siihen liittyvät oikeutesi Slovakiassa, koska tilapäistä suojelua ei voi saada yhtä aikaa kahdesta Euroopan unionin jäsenvaltiosta. 

54. Minulle on myönnetty tilapäisen suojelun oleskelulupa Suomessa. Voinko myöhemmin hakea tilapäistä suojelua toisessa EU-maassa?

Kyllä voit. Jos haluat poistua Suomesta ja hakea tilapäistä suojelua toisessa EU-maassa, peruuta tilapäisen suojelun oleskelulupasi Suomessa, koska tilapäistä suojelua ei voi saada yhtä aikaa kahdesta Euroopan unionin jäsenvaltiosta. Katso tarkemmin kysymys: Miten peruutan tilapäisen suojelun hakemukseni? Jos et peruuta tilapäisen oleskelulupaasi Suomessa, Maahanmuuttovirasto peruuttaa sen, kun saamme tiedon, että olet saanut tilapäisen suojelun oleskeluluvan toisesta EU-maasta.

55. Minulla on tilapäisen suojelun oleskelulupa Suomessa ja perheenjäsenelläni Saksassa. Voiko perheenjäseneni tulla Saksan tilapäisen suojelun oleskeluluvalla Suomeen ja asettua kanssani tänne?

Kyllä voi. Kun perheenjäsenesi hakee tilapäistä suojelua Suomessa, hänen kannattaa kertoa poliisille tai rajaviranomaiselle, että hänellä on tilapäisen suojelun oleskelulupa Saksassa. Kun perheenjäsenesi saa tilapäisen suojelun oleskeluluvan Suomesta, Saksan viranomaiset peruuttavat hänen tilapäisen suojelun oleskelulupansa ja siihen liittyvät oikeudet Saksassa, koska tilapäistä suojelua ei voi saada yhtä aikaa kahdesta Euroopan unionin jäsenvaltiosta.  

Oleskeluluvat

56. Perheeni on hakenut oleskelulupaa Suomeen. Miten he pääsevät Ukrainasta Suomeen, kun he eivät ole vielä saaneet päätöstä tai oleskelulupakortteja? 

Jatkamme hakemusten käsittelyä Maahanmuuttovirastossa normaalisti. Oleskelulupakortteja ei voida tällä hetkellä toimittaa Ukrainaan. Ukrainalaiset voivat matkustaa viisumivapaasti Schengen-alueella 90 vuorokautta, jos heillä on biometriset passit. Jos hakija on jättänyt oleskelulupahakemuksen Ukrainassa ja tunnistautunut Suomen Kiovan-edustustossa, hän voi saada oleskelulupakortin Suomessa. Otamme lähiaikoina yhteyttä niihin asiakkaisiin, joita tämä koskettaa. Lähetämme sinulle sähköpostilla ohjeen kortin noutamisesta.

57. Oleskelulupahakemukseni on käsiteltävänä. Mitä voin tehdä, jos minulla ei ole tarvittavia asiakirjoja tai jos minulla ei ole passia? 

Jos olet yrittänyt hankkia asiakirjoja tai passia, mutta et ole niitä saanut, liitä asiasta vapaamuotoinen selvitys hakemukseesi. Kerro selvityksessä, miksi et voi toimittaa asiakirjoja. Otamme selvityksen huomioon, kun teemme hakemukseesi päätöksen.

58. Mitä voin tehdä, jos en voi laillistaa asiakirjoja oleskelulupahakemustani varten?

Jos olet yrittänyt laillistaa asiakirjoja, mutta laillistaminen ei ole onnistunut Ukrainan tilanteen takia, liitä asiasta vapaamuotoinen selvitys hakemukseesi. Kerro selvityksessä, miksi et voi toimittaa laillistettuja asiakirjoja. Otamme selvityksen huomioon, kun teemme hakemukseesi päätöksen.

59. Ukrainalainen työntekijäni odottaa oleskelulupapäätöstä. Voiko hänen oleskelulupakorttinsa toimittaa esimerkiksi Puolan Suomen edustustoon?

Jos hakija on jättänyt oleskelulupahakemuksen Ukrainassa ja tunnistautunut Suomen Kiovan-edustustossa, hän voi saada oleskelulupakortin Suomessa. Otamme lähiaikoina yhteyttä niihin asiakkaisiin, joita tämä koskettaa. Lähetämme näille asiakkaille sähköpostilla ohjeen kortin noutamisesta.

60. Puolisolleni on myönnetty oleskelulupa. Hän on vielä Ukrainassa. Voiko hänen oleskelulupakorttinsa toimittaa minun osoitteeseeni Suomeen?

Oleskelulupakortteja ei voida tällä hetkellä toimittaa Ukrainaan. Jos hakija on jättänyt oleskelulupahakemuksen Ukrainassa ja tunnistautunut Suomen Kiovan-edustustossa, hän voi saada oleskelulupakortin Suomessa. Otamme lähiaikoina yhteyttä niihin asiakkaisiin, joita tämä koskettaa. Lähetämme näille asiakkaille sähköpostilla ohjeen kortin noutamisesta.  

61. Olen Suomessa oleskeleva Ukrainan kansalainen ja olen saanut kielteisen päätöksen oleskelulupahakemukseeni. Päätöksen mukaan minut aiotaan poistaa maasta. Aiotaanko minut edelleen poistaa maasta Ukrainaan?

Olemme keskeyttäneet sellaisten kielteisten päätösten tekemisen väliaikaisesti, joihin liittyy maastapoistaminen Ukrainaan. Suomessa maastapoistamispäätöksen täytäntöönpanosta vastaa poliisi. Poliisi noudattaa toiminnassaan palautuskieltoa. Poliisi on tiedottanut, ettei se palauta henkilöitä Ukrainaan

Ukrainalaiset voivat hakea Suomessa tilapäistä suojelua henkilökohtaisesti poliisin tai rajaviranomaisen luona. Lue ohjeet sivulta Tilapäinen suojelu

Kansalaisuus

62. Olen Suomen kansalainen. Miten saisin aikuiselle lapselleni Suomen kansalaisuuden? Hän on Ukrainan kansalainen, eikä ole koskaan asunut Suomessa. 

Suomen kansalaisuutta ei voida myöntää vain sen perusteella, että hakijan vanhemmalla on Suomen kansalaisuus.

Kansalaisuuden voi saada, jos hakija on asunut Suomessa riittävän pitkään oleskeluluvalla. Riittävän pitkällä asumisella tarkoitetaan:

  • 5 vuotta tai
  • 4 vuotta, jos kielitaitoedellytys täyttyy.

Lue lisää kansalaistamisen edellytyksistä verkkosivuiltamme.

Turvapaikanhakijat

63. Olen paennut Ukrainasta ja hakenut Suomesta turvapaikkaa. Sovelletaanko turvapaikkahakemukseeni Dublin-asetusta?

Kyllä, turvapaikkahakemukseen sovelletaan Dublin-asetusta, vaikka olisit hakenut samaan aikaan tilapäistä suojelua tai muuta oleskelulupaa. Lue lisää Dublin-menettelystä verkkosivuiltamme.

Jos olet hakenut turvapaikkaa ja tilapäistä suojelua, huomioi:

64. Olen turvapaikanhakija muualta kuin Ukrainasta. Miten Ukrainan tilanne vaikuttaa turvapaikkahakemukseni käsittelyaikaan?  

Ukrainan tilanne ei vaikuta turvapaikkahakemuksesi käsittelyaikaan. Lue lisää turvapaikkahakemuksen käsittelyajasta sivulta Päätöksen odottaminen

65. Olen saanut kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukseeni ja minut on päätetty käännyttää Ukrainaan. Mitä voin nyt tehdä?

Suomessa maastapoistamispäätöksen täytäntöönpanosta vastaa poliisi. Poliisi noudattaa toiminnassaan palautuskieltoa. Lisätietoa asiassa antaa poliisi.

Jos pakenet sotaa Ukrainasta, sinun kannattaa hakea tilapäistä suojelua. Tilapäisen suojelun tarkoituksena on, että sinulle voidaan tarjota nopeasti väliaikaista suojelua. Lue ohjeet sivulta Tilapäinen suojelu.

Lue lisää ohjeesta Ukrainasta paenneille: Sinun kannattaa hakea tilapäistä suojelua (pdf).

Turvapaikkapäätöksessäsi on kerrottu, voiko siitä valittaa. Useimmissa tapauksissa turvapaikkahakemukseen tehdystä päätöksestä voi valittaa. 

Ohje valituksen tekemisestä, eli valitusosoitus, on silloin saamasi päätöksen liitteenä. Siitä selviää, mihin hallinto-oikeuteen valitus tehdään, missä ajassa se on tehtävä, mitä liitteitä tarvitaan ja miten valitus toimitetaan hallinto-oikeudelle. Voit valittaa päätöksestäsi, jos valitusaikaa on vielä jäljellä. Jos valitusaika on jo umpeutunut, päätöksesi on tullut lainvoimaiseksi, etkä voi enää valittaa siitä. 

Jos olet saanut lainvoimaisen päätöksen turvapaikkahakemukseesi, lain mukaan voit tehdä uusintahakemuksen. Jos sinulla on vielä mahdollisuus valittaa edellisestä päätöksestä, päätöksesi ei ole lainvoimainen. Uusintahakemus pitää tehdä heti, kun siihen on peruste tai tarve. Uusintahakemus tehdään poliisille tai rajatarkastusviranomaiselle. 

66. Olen valittanut turvapaikkahakemukseeni tehdystä päätöksestäni hallinto-oikeuteen. En ole vielä saanut päätöstä valitukseeni. Mitä nyt tapahtuu?

Hallinto-oikeus tekee päätöksen valitukseesi. Jos sinulla on kysyttävää asiasi käsittelystä, ota yhteys oikeudelliseen avustajaasi. Tiedusteluihin vastaa se taho, jossa asiaasi tällä hetkellä käsitellään, esimerkiksi hallinto-oikeus tai korkein hallinto-oikeus.

67. Voiko turvapaikkahakemukseni käsittelyaika pidentyä tässä tilanteessa?

 Päätöksenteossa tarvittavan, ajantasaisen maatiedon saatavuuteen vaikuttavat Ukrainan turvallisuustilanteessa tapahtuvat muutokset. Koska meillä ei tällä hetkellä ole tiedossa kaikkea päätöksenteossa tarvittavaa maatietoa Ukrainan eri alueilta ja tilanne muuttuu nopeasti, hakemuksesi käsittelyaika saattaa pidentyä.

68. Minulle on annettu ilmoitus vastaanottopalveluideni päättymisestä. Voinko hakea uudestaan turvapaikkaa Ukrainan tilanteen takia?  

Jos et voi palata lähtömaahasi turvallisesti ja pysyvästi Ukrainan tilanteen takia, sinun kannatta hakea tilapäistä suojelua. Katso tarkemmin kysymys: Kuka voi saada tilapäistä suojelua?

Jos olet saanut lainvoimaisen päätöksen turvapaikkahakemukseesi, lain mukaan voit tehdä uusintahakemuksen. Jos sinulla on vielä mahdollisuus valittaa edellisestä päätöksestä, päätöksesi ei ole lainvoimainen. Uusintahakemus pitää tehdä heti, kun siihen on peruste tai tarve. Uusintahakemus tehdään poliisille tai rajatarkastusviranomaiselle.  

69. Haluan palata Ukrainaan, koska olen huolissani perheestäni. Pääsenkö Suomesta avustetun vapaaehtoisen paluun kautta Ukrainaan?  

Et voi tällä hetkellä palata vapaaehtoisen paluun tuella Ukrainaan. Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM on keskeyttänyt toistaiseksi vapaaehtoisen paluun järjestelyt Ukrainaan.

Avustukset, lahjoitukset ja auttaminen

70. Haluaisin järjestää keräyksen tai lahjoittaa vaatteita, tavaraa ja leluja Ukrainasta saapuville henkilöille. Mihin voin ottaa yhteyttä?

Voit tarjota ensisijaisesti apuasi esimerkiksi luotettavien järjestöjen kautta. Monilla järjestöillä on omia keräyksiä.

Jos kuitenkin haluat lahjoittaa tavaraa suoraan vastaanottokeskukseen, ota ensin yhteyttä lähimpään keskukseen. Vastaanottokeskusten yhteystiedot näet sivulta Vastaanottokeskukset

Vastaanottokeskus kertoo sinulle, onko tavaralahjoituksille tarvetta tällä hetkellä. Keskuksesta saat myös tarkemmat ohjeet siihen, minkälaiselle tavaralle on tarvetta. Tavaran tulisi olla hyväkuntoista ja valmiiksi lajiteltu. Vastaanottokeskukseen lahjoitetut tavarat on tarkoitettu kaikkien keskuksen asiakkaiden käyttöön.

Kuljetukset

71. Haen bussilla Suomeen ukrainalaisia, jotka ovat paenneet Venäjän hyökkäyksen takia. Mihin voin ottaa yhteyttä?

Ilmoita Maahanmuuttovirastolle Ukrainasta vapaaehtoisilla kuljetuksilla saapuvista ukrainalaisista. Olemme ottaneet 3.3.2022 käyttöön ilmoituslomakkeen, johon pyydämme kuljetuksia järjestäviltä ennakkotiedot Ukrainasta saapuvista kuljetuksista

Varaudu ilmoittamaan seuraavat tiedot:

  • Kuinka monta ukrainalaista saapuu kuljetuksella? Ilmoita vain henkilöiden lukumäärä. Älä ilmoita lomakkeella ihmisten henkilötietoja.
  • Mille paikkakunnalle henkilöt ovat menossa Suomessa?
  • Aikovatko henkilöt oleskella Suomessa viisumivapaasti vai hakea turvapaikkaa?
  • Jos henkilöt hakevat turvapaikkaa, majoittuvatko he vastaanottokeskuksessa vai yksityismajoituksessa?

Jos et voi välittää tietoja ylläolevan linkin kautta, voit olla yhteydessä numeroon 0295 463 300. Numero on avoinna arkisin ma–pe klo 9.00–16.00.

Puhelinnumero on tarkoitettu vain kuljetuksista ilmoittamiseen. Numerossa ei anneta muuta neuvontaa.

Tietojen välittäminen ennakkoon on tärkeää, jotta viranomaiset voivat arvioida ihmisten mahdollista majoitustarvetta ja tuen tarvetta ennakoiden. Maahanmuuttovirasto koordinoi Suomessa vain turvapaikanhakijoiden majoitusta.

Lue ohjeet tiedotteesta: Ilmoita Ukrainasta saapuvien kuljetuksista Maahanmuuttovirastolle ennakkoon

Majoituksen tarjoaminen

72. Voin tarjota majoitustiloja tai kiinteistön ukrainalaisille maahantulijoille. Miten minun tulee toimia?

Maahanmuuttovirasto ei tällä hetkellä vastaanota uusia majoitustilatarjouksia.

Olemme saaneet runsaasti yhteydenottoja majoitustiloihin liittyen ja pyysimme maaliskuussa 2022 Suomen Punaisen Ristin (SPR) avuksemme majoitustarjousten ja muiden avuntarjousten läpikäymisessä.

SPR on saanut viimeisen puolen vuoden aikana lähes 3 600 yhteydenottoa avuntarjouksiin liittyen. Yhteydenottojen määrä on laskenut tasaisesti viime kuukausien aikana, jonka vuoksi valtakunnallinen avuntarjousten koordinointi Suomen Punaisen Ristin toimesta lopetettiin 31.8.2022.

Voit kuitenkin tarjota apuasi esimerkiksi luotettavien järjestöjen kautta. 

73. Voin tarjota ukrainalaisille maahantulijoille majoitusta omassa kodissani tai hallitsemassani asunnossa. Mitä minun pitäisi tietää?

Turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua hakevalla on aina mahdollisuus majoittua vastaanottokeskuksessa. Turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua hakeva voi kuitenkin järjestää majoituksensa myös itse, jolloin sitä kutsutaan yksityismajoitukseksi. Yleensä yksityismajoituksessa majoitutaan sukulaisten, puolison tai tuttavien luona. Yksityismajoitus voi tapahtua vuokra- tai alivuokrasuhteena tai turvapaikkaa hakeva voi majoittua yksityishenkilön luona niin sanotussa kotimajoituksessa, jolloin majoittumisesta ei pyydetä korvausta. Majoituskohteen pitää olla asuintilaksi soveltuva ja sillä pitää olla virallinen osoite.

Yksityismajoituksessa asuva turvapaikkaa hakeva rekisteröidään yksityismajoituskohdetta lähimmän vastaanottokeskuksen kirjoille. Majoituksensa itse järjestävä saa muut vastaanottopalvelut kuin majoituksen ja siihen mahdollisesti liittyvät ateriat siltä vastaanottokeskukselta, jonka asiakkaaksi hänet on rekisteröity. Yksityismajoituksessa asumista tai sen järjestämistä ei tueta taloudellisesti.

Lue lisää sivulta Majoittuminen yksityismajoitukseen

74. Alaikäinen sukulaiseni tulee Suomeen ilman vanhempiaan. Sijoitetaanko hänet vastaanottokeskukseen vai voimmeko ottaa hänet meille ja toimia hänen majoittajanaan?

Ilman huoltajaa Suomessa olevat turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua hakevat lapset majoittuvat lapsille tarkoitetuissa vastaanottokeskuksissa eli niin sanotuissa alaikäisyksiköissä. Sukulaistensa kanssa maahan tullut lapsi voi majoittua yhdessä myös turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua hakevien sukulaistensa kanssa vastaanottokeskuksessa. Ilman huoltajaa Suomesta turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua hakeva lapsi voi siirtyä yksityismajoitukseen, jos se arvioidaan lapsen edun kannalta hyväksi ratkaisuksi. Majoittajan on kyettävä turvaamaan lapsen iän ja kehitystason mukainen hoito, kasvatus ja huolenpito. 

Yksityismajoitusselvityksen jälkeen vastaanottokeskuksen johtaja tekee asiasta päätöksen. Pyynnön yksityismajoitukseen siirtymisestä voi esittää alaikäisyksikköön yksityismajoitusta tarjoava henkilö, yksityismajoitukseen haluava lapsi tai hänen edustajansa. Kyseiselle lapselle määrätty edustaja ei voi toimia yksityismajoitusta tarjoava tahona. Yksityismajoituksessa asumista tai sen järjestämistä ei tueta taloudellisesti.

Lue lisää sivulta Yksin Suomeen tulleen alaikäisen majoittuminen

Kuntaan siirtyminen

Kotikunnan hakeminen

75. Mitä kotikunta tarkoittaa?

Suomi on jaettu useampaan hallinnolliseen alueeseen eli kuntaan. Kunnat tarjoavat asukkaillensa erilaisia palveluita, kuten julkisen terveydenhuollon ja lasten päivähoidon.

Kotikunta on yleensä se kunta, jossa asut. Kun sinulla on kotikunta,  

  • sinulla on yleensä oikeus käyttää kotikuntasi tarjoamia palveluja 
  • voit saada suomalaisen henkilökortin ja ajokortin  
  • voit käyttää viranomaisten tarjoamia palveluja tai saada rahallisia etuuksia tai tukia.

Siirryt siis vastaanottopalveluiden asiakkaasta jonkin tietyn kunnan ja hyvinvointialueen palveluiden asiakkaaksi ja kuntalaiseksi.

76. Miksi minun pitäisi hakea kotikuntaa?

Voit kuntalaisena elää oman näköistä elämää Suomessa. Olet kuntalaisena oikeutettu laajempiin palveluihin, kuin vastaanottokeskuksen asiakkaana. Voit myös valita millä paikkakunnalla haluat Suomessa asua.  

77. Milloin voin hakea kotikuntaa?

Voit hakea kotikuntaa Digi- ja väestötietovirastosta (DVV), kun olet asunut Suomessa vuoden ja olet saanut tilapäistä suojelua. Joissain tapauksissa voit hakea kotikuntaa myös aiemmin.

Lue lisää Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuilta: Ohjeita Ukrainasta saapuville (dvv.fi).

78. Miten haen kotikuntaa?

Kotikunta haetaan Digi- ja väestötietovirastosta sähköisellä lomakkeella. Voit lukea ohjeet Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuilla (ddv.fi).

79. Pitääkö minun ilmoittaa vastaanottokeskukseen, kun saan kotikunnan?

Kyllä, sinun pitää ilmoittaa asiasta omaan vastaanottokeskukseesi.

80. Mistä saan tietoa kuntaan siirtymisestä?

Vastaanottokeskus kutsuu sinut info-tilaisuuteen sen jälkeen, kun olet asunut vuoden Suomessa. Voit pyytää vastaanottokeskukselta myös henkilökohtaista neuvontaa kuntaan siirtymisestä. Löydät tietoa kotikunnasta sivuilta Kotikunta.

81. Voinko palata vastaanottokeskuksen asiakkaaksi, jos olen saanut jo kotikunnan?

Et voi palata vastaanottokeskuksen asiakkaaksi. Kun olet saanut kotikunnan, olet kuntalainen ja kunnan sekä hyvinvointialueen palveluiden piirissä.

82. Pitääkö koko perheen hakea kotikuntaa samaan aikaan?

Suosittelemme, että koko perhe hakee kotikuntaa samaan aikaan. Perheen lapset eivät voi jäädä vastaanottokeskukseen ilman vanhempia.

Asuminen

83. Miten saan asunnon, jos siirryn kuntalaiseksi? Teenkö itse oman vuokrasopimukseni sen jälkeen, kun olen saanut kotikunnan?

Kun siirryt kuntaan, teet vuokranantajan kanssa vuokrasopimuksen. Voit kysyä neuvoa omasta vastaanottokeskuksestasi.

84. Keneltä voin saada apua vuokra-asunnon löytämiseen?

Voit kysyä neuvoa omasta vastaanottokeskuksestasi. Tietoa vuokra-asumisesta löydät InfoFinlandin sivulta Vuokra-asunto (infofinland.fi).

Luotettavia vuokra-asuntoja välittäviä tahoja löytyy runsaasti. Kuntien verkkosivuilta löytyy usein oman alueen vuokra-asunnot. Voit hakea asuntoja hakukoneesta esimerkiksi sanoilla ”rental apartments” ja oma kunta, haluttu alue tai "Finland.”

85. Voinko kotikunnan saatuani jäädä asumaan vastaanottokeskuksen asuntoon?

Voit kysyä asiasta omasta vastaanottokeskuksestasi. Yleensä vastaanottokeskuksen vuokraaman asunnon vuokrasopimusta ei voida siirtää suoraan asukkaalle, sillä vastaanottokeskuksen vuokraamista asunnoista päättää vuokranantaja, ei vastaanottokeskus. Sinun täytyy mahdollisesti etsiä itsellesi oma asunto. 

86. Kuinka pitkään voin saada vastaanottopalveluja kotikunnan saamisen jälkeen?

Kotikunnan saatuasi voit saada vastaanottopalveluja kohtuullisen ajan. Kohtuullinen aika on yleensä 1-2 kuukautta. Tuona aikana voit järjestää itsellesi asunnon ja siirtyä kunnan, KELAn ja hyvinvointialueen palveluihin.

87. Voinko valita mihin muutan?

Voit itse valita mihin päin Suomea muutat. Jos muutat kauas omasta vastaanottokeskuksestasi, vastaanottokeskus ei voi auttaa sinua asunnon etsimisessä, mutta voit etsiä asuntoa vapailta vuokramarkkinoilta.

Kelan tuet ja terveydenhuolto

88. Voinko saada vastaanottorahaa sen jälkeen, kun olen saanut kotikunnan?

Sen jälkeen, kun olet saanut kotikunnan, siirryt pois vastaanottopalveluista, etkä voi enää saada vastaanottorahaa. Voit hakea tarvittaessa tukia Kelasta. Lue lisää Kelan verkkosivuilta: Tietoa Ukrainan sodan vaikutuksista Kelan etuuksiin (kela.fi).

89. Mitä tukia voin saada Kelasta?

Voit tarvittaessa hakea KELAn asumisperusteisia etuuksia sekä toimeentulotukea. KELAn tarjoamista tuista löydät tietoa KELAn verkkosivuilta. Lue lisää Kelan verkkosivuilta: Tietoa Ukrainan sodan vaikutuksista Kelan etuuksiin (kela.fi).

90. Mistä saan terveyspalvelut?

Kuntalaisena terveydenhuollostasi huolehtii oman kuntasi hyvinvointialue. Saat lisätietoa esimerkiksi kuntasi maahanmuuttopalveluista. 

91. Mistä saan sosiaalipalvelut?

Kuntalaisena oikeutesi erilaisiin sosiaalipalveluihin laajenee huomattavasti. Sosiaalipalveluista huolehtii oman kuntasi hyvinvointialue. Saat lisätietoa esimerkiksi kuntasi maahanmuuttopalveluista.

Ilman huoltajaa oleva lapsi

92. Voiko ilman huoltajaa oleva lapsi hakea kotikuntaa?

Kyllä, lapsi voi hakea kotikuntaa. Lapsen edustaja auttaa kotikunnan hakemisessa.

Tietoa muiden viranomaisten palveluista

Saapuminen Suomeen

Rajavartiolaitos vastaa rajavalvonnasta Suomessa ja antaa tietoa rajanylityksestä.

Ruokavirasto valvoo elintarvikkeiden turvallisuutta ja laatua, eläinten hyvinvointia sekä maa- ja metsätalouden tuotantoon käytettäviä valmisteita.

Tulli valvoo rajan yli kulkevaa tavaraliikennettä ja kerää tullimaksut ja muut maahantuontiverot.

Työnteko, opiskelu ja toimeentulo Suomessa

TE-palvelut opastavat työn hakemisessa ja tarjoavat työllistymispalveluja.

Työ- ja elinkeinoministeriön toimialaan kuuluvat mm. yrityksiä, työelämää, kuluttajia sekä työvoiman maahanmuuttoa ja kotouttamista koskevat asiat.

Verohallinto vastaa verotuksesta ja verojen keräämisestä Suomessa.

Työsuojeluviranomainen (AVI) valvoo työpaikkoja sekä antaa neuvontaa työsuhteeseen, työturvallisuuteen, työsyrjintään ja epäasialliseen kohteluun liittyvissä asioissa.

Kela hoitaa Suomessa asuvien perusturvaa eri elämäntilanteissa.

Opetushallitus ja Study In Finland -palvelu tarjoavat tietoa Suomessa opiskelusta.

Ukrainalaisten auttaminen

Sisäministeriö vastaa sisäisestä turvallisuudesta ja maahanmuutosta Suomessa ja antaa tietoa Ukrainan tilanteesta.

Suomen Punainen Risti (SPR) auttaa kriisitilanteissa Suomessa ja maailmalla.

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä auttaa tunnistamaan ihmiskauppaa ja tarjoaa apua ihmiskaupan uhreille.

Terveys ja hyvinvointi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tarjoaa luotettavaa terveys- ja hyvinvointialan tietoa.

THL:n aineistopankkiin on koottu terveydenhuoltoon liittyviä ohjeistuksia ja materiaaleja ukrainan kielellä.

Yleistä tietoa

Sisäministeriö vastaa sisäisestä turvallisuudesta ja maahanmuutosta Suomessa.

Valtioneuvosto käyttää Suomessa ylintä toimeenpanovaltaa. Valtioneuvosto tiedottaa aktiivisesti Ukrainan kriisin vaikutuksista Suomessa.