Hyppää sisältöön

Työehtojen täyttäminen

Jos työntekijäsi hakee oleskelulupaa työnteon perusteella, sinun pitää täyttää hakemukseen työehdot. Teet sen helpoiten työnantajan Enter Finlandissa. Voit käydä täyttämässä työehdot hakemukseen heti, kun työntekijäsi on lähettänyt oleskelulupahakemuksen Enter Finland –palvelussa.

Jos et voi käyttää työnantajan Enter Finlandia, voit täyttää Työehdot-lomakkeen. Työntekijäsi voi liittää täyttämäsi työehdot-lomakkeen hakemuksensa liitteeksi Enter Finland –palvelussa. 

Jos työntekijälläsi on monta työnantajaa, vain yksi työnantaja voi täyttää työehdot työnantajan Enter Finland -palvelussa. Muut työnantajat toimittavat työehdot hakemukseen paperisella Työehdot-lomakkeella.

Jos työntekijäsi hakee oleskelulupaa pikakaistalla, sinun pitää täyttää työehdot työnantajan Enter Finlandissa kahden päivän sisällä siitä, kun työntekijäsi on lähettänyt hakemuksensa. 

Jos olet kausityönantaja, katso ohjeet kausityöntekijän työehtojen täyttämiseen.

Tee näin:

Työehtojen pitää olla Suomen lakien ja työehtosopimusten mukaiset

Kun työntekijäsi hakee jatkolupaa, Maahanmuuttovirasto tai TE-toimisto tarkistaa hakemusprosessin aikana, paljonko työntekijällesi on maksettu palkkaa edellisen oleskeluluvan aikana. 

Työntekijällä on kokoaikainen työsuhde

Jos työntekijällä on kokoaikainen työsuhde, palkan pitää olla vähintään kokoaikaiseen työhön sovellettavan työehtosopimuksen mukainen. Ellei soveltuvaa työehtosopimusta ole, palkan pitää vastata samankaltaisista tehtävistä maksettavaa palkkatasoa. Jos palkkatasoa ei kyseisellä alalla voida näiden perusteella määritellä, tulee palkan olla vähintään työssäoloehdon suuruinen (vuonna 2023 1331 €)

Työntekijällä on osa-aikainen työsuhde

Jos työntekijäsi toimeentulo perustuu kokonaisuudessaan osa-aikaiseen työsuhteeseen, toimeentuloa voidaan pitää turvattuna, kun palkka on vähintään työssäoloehdon suuruinen (vuonna 2023 1331 €).

Palkan maksaminen luontoisetuina

Voit maksaa osan työntekijäsi palkasta luontoisetuna, kuten esimerkiksi auto- tai asuntoetuna. Luontoisetuudet huomioidaan niiden verotusarvon mukaisesti. Lomakkeella sinua pyydetään ilmoittamaan erikseen palkan määrä sekä maksettavat luontoisetuudet sekä niiden verotusarvot. Löydät lisätietoa luontoisetujen verotusarvoista Verohallinnon sivuilta.

Lue lisää Toimeentuloedellytys-sivulta.

Voit kysyä neuvoa myös Kamu chatbotilta! Kamun löydät verkkosivujemme oikeasta alakulmasta. Kirjoita Kamun kommenttikenttään teksti ”Olen työnantaja” ja Kamu kertoo sinulle työnantajille tarkoitettuja ohjeita.