Hyppää sisältöön

Muut oleskeluluvat

Sinulla voi olla tilapäisen suojelun lisäksi muu oleskelulupa

Sinulla voi olla oleskelulupa tilapäisen suojelun perusteella samaan aikaan, kun sinulla on oleskelulupa jollakin toisella perusteella. Toinen oleskelulupasi voi olla jatkuva (A) tai tilapäinen (B) oleskelulupa. 

Muun kuin tilapäisen suojelun luvan hakeminen

Voit hakea oleskelulupaa, jos sinulla on peruste oleskeluluvalle. Perusteita oleskeluluvalle voivat olla esimerkiksi perheenjäsen, työpaikka tai opiskelupaikka Suomessa. 

Hakemusoppaasta voit katsoa, mikä oleskelulupahakemus sopii juuri sinun tilanteeseesi. 

Huomioi nämä asiat, jos haet oleskelulupaa:

 • Oleskelulupahakemus on maksullinen. 
 • Ensimmäinen oleskelulupa myönnetään yleensä enintään vuodeksi.
 • Odotettavissa olevan käsittelyajan näet verkkosivuiltamme käsittelyaikalaskurista tai kutakin hakemusta käsittelevältä sivulta.
 • Kun olet lähettänyt hakemuksen Enter Finland -verkkopalvelussa tai vienyt hakemuksen Maahanmuuttoviraston palvelupisteeseen, olet laillisesti Suomessa, vaikka toisen lupasi voimassaoloaika päättyisi. Jos jätit hakemuksen Enter Finland -palvelussa, varaa aika palvelupisteeseen. Palvelupisteessä voit todistaa henkilöllisyytesi ja näyttää hakemuksessa mainitut liitteet. Vasta tämän jälkeen Maahanmuuttovirasto on vastaanottanut hakemuksesi.

Jos sinulla on jo tilapäisen suojelun oleskelulupa, hae jatkolupaa. Maksat uudesta oleskelulupahakemuksesta jatkoluvan hinnan.

Oleskeluluvan peruste määrittää sen millainen työnteko-oikeus sinulla on

Sinulla on Suomessa rajoittamaton työnteko-oikeus, jos olet hakenut tilapäistä suojelua. Se tarkoittaa, että voit tehdä töitä ilman rajoituksia eli millä tahansa alalla. Muu oleskelulupa ei vaikuta työnteko-oikeuteesi tilapäisen suojelun perusteella.

Jos toinen oleskelulupasi on työntekoon perustuva oleskelulupa

Jos toinen oleskelulupasi on työntekoon perustuva oleskelulupa, joka on rajattu tiettyyn ammattialaan tai työnantajaan, Maahanmuuttovirasto voi peruuttaa työntekoon perustuvan lupasi. Lupa voidaan peruuttaa, jos työskentelet sellaisella alalla tai sellaisen työnantajan palveluksessa, johon sinulla ei ole työnteko-oikeutta kyseisellä oleskeluluvalla. Voit kuitenkin jatkaa työtäsi tässä paikassa tilapäisen suojelun oleskeluluvalla. 

Lue lisää työnteko-oikeudesta sivulta Työnteko-oikeus.

Mistä saat palvelut?

Jos sinulla on jo toinen oleskelulupa ja saat tilapäistä suojelua

Saat tarvitsemasi palvelut samalla tavalla kuin aiemmin. Jos olet saanut palvelut kunnasta, jossa asut, saat ne jatkossakin omasta kunnastasi. 

Jos olet aiemmin saanut tilapäistä suojelua ja saat toisen oleskeluluvan 

Sinulla on ollut oleskelulupa tilapäisen suojelun perusteella ja olet saanut palvelut joko vastaanottokeskuksesta tai kunnasta. Jos sinulla on jo kotikunta, voit jatkaa kunnan palveluissa. Jos olet tähän asti saanut palvelut vastaanottokeskuksesta, voit nyt hakea kotikuntaa Digi- ja väestötietovirastolta (dvv.fi) ja saada palvelut kunnasta, jossa asut. Voit myös muuttaa omaan asuntoon sekä hakea Kelan (kela.fi) etuuksia.

Saat lisätietoa kuntaan siirtymisestä omasta vastaanottokeskuksestasi.

Jos et ole hakenut tilapäistä suojelua, vaan jotain muuta oleskelulupaa ja olet Suomessa

Olet hakenut oleskelulupaa Suomessa

Jos olet hakenut oleskelulupaa Suomessa, voit odottaa päätöstä Suomessa, vaikka viisumivapausaika loppuisi. Käsittelemme ukrainalaisten oleskelulupahakemuksia Maahanmuuttovirastossa normaalisti. 

Olet hakenut oleskelulupaa ja päätös on kielteinen

Jos päätös oleskelupahakemukseen on kielteinen, voit hakea tilapäistä suojelua. 

Olemme keskeyttäneet sellaisten kielteisten päätösten tekemisen väliaikaisesti, joihin liittyy maastapoistaminen Ukrainaan. Suomessa maastapoistamispäätöksen täytäntöönpanosta vastaa poliisi. Poliisi noudattaa toiminnassaan palautuskieltoa. Poliisi on tiedottanut, ettei se palauta henkilöitä Ukrainaan (poliisi.fi).

Sinulla on voimassa oleva oleskelulupa

Jos asut Suomessa ja sinulla on voimassa oleva oleskelulupa Suomeen, voit jatkaa asumista niin kuin aiemminkin. 

Hae jatkolupaa ennen kuin oleskelulupasi voimassaolo päättyy. Lue lisää jatkoluvan hakemisesta.

Jos et enää täytä edellytyksiä, joiden perusteella sait edellisen oleskeluluvan, voit hakea tilapäistä suojelua. Lue, miten voit hakea tilapäistä suojelua.

Nykyinen oleskelulupasi on päättymässä

Hae jatkolupaa, jos edellytykset, joiden perusteella sinulle myönnettiin edellinen oleskelulupa, ovat edelleen olemassa. 

 • Jos esimerkiksi olet edelleen samassa työpaikassa tai sinulla on edelleen sama perhesuhde, jonka perusteella olet saanut edellisen oleskeluluvan, sinun kannattaa hakea jatkolupaa. Lue lisää jatkoluvan hakemisesta.

Hae jatkolupaa ennen kuin edellisen oleskelulupasi voimassaolo päättyy. Tällöin hakemuksesi on vireillä, asut Suomessa edelleen luvallisesti ja työnteko-oikeutesi säilyy. Jos jätät jatkolupahakemuksen myöhässä, saat edelleen asua Suomessa luvallisesti niin kauan, kunnes jatkolupahakemukseen tehty päätös on lainvoimainen.

Jos jätät jatkolupahakemuksesi vasta sen jälkeen, kun edellisen lupasi voimassaolo on päättynyt, myös lupaan liittynyt työnteko-oikeus on päättynyt ja et saa tehdä töitä. Lue lisää työnteko-oikeudesta jatkolupahakemuksen käsittelyn aikana.

Jos et enää täytä edellytyksiä, joiden perusteella sait edellisen oleskeluluvan, voit hakea tilapäistä suojelua. Lue, kuka voi saada tilapäistä suojelua.

Sinulla on voimassa oleva kausityötodistus

Jos olet tullut Suomeen viisumivapaasti, saat oleskella Suomessa niin pitkään, kun viisumivapaita oleskelupäiviä on jäljellä eli enintään 90 vuorokautta.

Kausityötodistukseesi liittyvä työnteko-oikeus on voimassa niin pitkään, kun 

 • todistukseen merkitty työnteko-oikeus on voimassa ja 
 • sinulla on viisumivapaita oleskelupäiviä jäljellä

Kausityötodistus ei pidennä viisumivapaan oleskelun aikaa Suomessa.

Kausityötodistuksesi on päättymässä

Jos kausityötodistuksesi tai viisumivapaat oleskelupäivät ovat loppumassa, voit hakea tilapäistä suojelua. 

 • Tilapäiseen suojeluun kuuluu rajoittamaton työnteko-oikeus, eli voit tehdä töitä millä tahansa alalla. Jos haet tilapäistä suojelua, kun kausityötodistus on voimassa, niin työnteko-oikeutesi muuttuu rajoittamattomaksi heti sen jälkeen, kun olet jättänyt tilapäisen suojelun hakemuksen poliisilla tai rajaviranomaisella.
  • Poliisi tai rajaviranomainen tulostaa sinulle todistuksen, jolla voit todistaa, että sinulla on oikeus tehdä töitä.
  • Jos olet jo hakenut tilapäistä suojelua, mutta et ole saanut todistusta poliisilta tai rajaviranomaiselta, voimme lähettää todistuksen sinulle sähköpostilla. Lähetä pyyntö todistuksesta osoitteeseen migri@migri.fi. Käytä salatun sähköpostin lähettämiseen palvelua securemail.migri.fi.

Lue, miten voit hakea tilapäistä suojelua.

Jos työskentelet Suomessa kausityötodistuksella tai kausityöviisumilla ja haluat jatkaa kausityön tekemistä Suomessa välittömästi kausityötodistuksen tai kausityöviisumin päättymisen jälkeen, voit hakea ensimmäistä kausityöoleskelulupaa myös Suomesta käsin. 

Lue lisää kausityöoleskeluluvan hakemisesta.

Mitä tapahtuu, jos saat tilapäistä suojelua ja olet hakenut myös turvapaikkaa?

Jos saat tilapäistä suojelua ja olet hakenut myös turvapaikkaa, Maahanmuuttovirasto keskeyttää turvapaikkahakemuksesi käsittelyn. Turvapaikkahakemuksesi käsittely keskeytetään siksi ajaksi, kun oleskelulupasi tilapäisen suojelun perusteella on voimassa.

Milloin Maahanmuuttovirasto jatkaa turvapaikkahakemuksesi käsittelyä?

Kun oleskelulupasi tilapäisen suojelun perusteella on päättynyt, Maahanmuuttovirasto kysyy sinulta kirjeellä, haluatko, että turvapaikkahakemuksesi käsittelyä jatketaan. 

 • Jos haluat, että turvapaikkahakemuksesi käsittelyä jatketaan, ilmoita siitä Maahanmuuttovirastolle viimeistään annettuna määräpäivänä. Maahanmuuttovirasto käsittelee hakemuksesi normaalin turvapaikkatutkinnan mukaisesti. Lue lisää turvapaikan hakemisesta
 • Jos et halua, että turvapaikkahakemuksen käsittelyä jatketaan tai jos et vastaa Maahanmuuttoviraston kirjeeseen viimeistään annettuna määräpäivänä, Maahanmuuttovirasto tekee turvapaikkahakemukseesi raukeamispäätöksen. Et voi valittaa raukeamispäätöksestä. Tämä kerrotaan päätöksessä.
 • Maahanmuuttovirasto tekee turvapaikkahakemukseesi raukeamispäätöksen myös siinä tapauksessa, jos peruutat turvapaikkahakemuksesi tai poistut Suomesta.

Muita tilanteita, joissa turvapaikkahakemuksesi käsitellään

 • Turvapaikkahakemus käsitellään tilapäisen suojelun aikana, jos tähän ilmenee perusteltu syy.  
 • Maahanmuuttovirasto käsittelee turvapaikkahakemuksesi myös siinä tapauksessa, jos sinua koskeva maasta poistamisasia tulee vireille.

Jos olet jo hakenut turvapaikkaa,

sinun kannattaa hakea tilapäistä suojelua. Tilapäistä suojelua koskeva hakemus käsitellään huomattavasti nopeammin kuin turvapaikkahakemus. 

Sinun pitää hakea tilapäistä suojelua erikseen poliisilla tai rajaviranomaisella. Lue ohjeet kohdasta Näin haet tilapäistä suojelua

Turvapaikkahakemuksesi käsittely keskeytetään, jos sinulle myönnetään tilapäistä suojelua.

Pysyvän oleskeluluvan hakeminen

Voit saada pysyvän oleskeluluvan Suomessa, kun olet asunut Suomessa yhtäjaksoisesti 4 vuotta jatkuvalla (A) oleskeluluvalla. Sitä aikaa, jonka olet asunut Suomessa tilapäisellä (B) oleskeluluvalla ei lasketa 4 vuoden asumisaikaan. 

Jos sinulla on tilapäisen suojelun oleskelulupa (B) ja muutat vastaanottokeskuksesta kuntaan, lupasi pysyy ennallaan.

Lue lisää sivulta: Pysyvä oleskelulupa.

Suomen kansalaisuuden hakeminen

Voit hakea Suomen kansalaisuutta, kun täytät kansalaisuuden saamisen edellytykset. Edellytyksiin kuuluu esimerkiksi se, että olet asunut Suomessa tarpeeksi kauan (yleensä 5 vuotta) ja osaat suomea tai ruotsia vähintään tyydyttävästi.

Lue lisää sivuilta: