Hyppää sisältöön

Usein kysyttyä: Pikakaista

Hakemusprosessi

Kysymys: Olen hakenut aiemmin lupaa ilman pikakaistamenettelyä? Voinko muuttaa hakemukseni pikakaistahakemukseksi? 

Et voi muuttaa hakemustasi sen jälkeen, kun olet lähettänyt sen. 

Kysymys: 14 vrk on kulunut ja EF ilmoitti, ettei pikakaistan mukaista käsittelyä voitu kohdallani toteuttaa. Miksi näin on tapahtunut ja mitä nyt tapahtuu? Koska saan päätöksen? 

Syitä miksi hakemustasi ei ole käsitelty pikakaistalla ovat esimerkiksi: 

  • kaikki hakemuksen edellytykset eivät täyty 
  • et ole liittänyt kaikkia tarvittavia liitteitä 
  • työnantajasi ei käynyt täyttämässä työehtoja 2 työpäivän sisällä siitä, kun lähetit hakemuksesi (ei koske startup-yrittäjiä tai perheenjäseniä) 
  • et käynyt tunnistautumassa 5 työpäivän sisällä hakemuksesi lähettämisestä 

Jos hakemustasi ei käsitellä pikakaistalla, se käsitellään normaalissa aikataulussa hakemustyypistä riippuen. 

Kysymys: Valitsin EF:ssa että menen edustustoon, mutta haluankin mennä VFS:lle tunnistautumaan. Onko tämä mahdollista? Voinko vaihtaa asiointipaikkaa, kun kerran jo valitsin tunnistautumispaikaksi edustuston?  

Voit vaihtaa tunnistautumispaikkaa. Katso yhteystiedot ulkoministeriön sivulta ja varaa aika ohjeiden mukaan. Jos vaihdat tunnistautumispaikkaa, et välttämättä saa asiointiaikaa 5 työpäivän sisällä. 

Kysymys: Voinko hakea pikakaistalla, jos olen Suomessa? Entä voinko hakea jatkolupaa pikakaistalla?

Et voi hakea pikakaistalla, jos olet jo Suomessa. Pikakaistalla ei voi hakea jatkolupaa.

Työnantaja

Kysymys: Työnantajani ei pääsekään täyttämään työehtoja, koska jostain syystä hänen suomi.fi-tunniste ei toimi. Miten käy pikakaistahakemukselleni? Hidastaako tämä käsittelyä? 

Jos työnantajasi ei käy täyttämässä työehtoja työnantajan Enter Finlandissa kahden työpäivän sisällä siitä, kun olet lähettänyt oman hakemuksesi, hakemustasi ei voida käsitellä pikakaistalla. Tällöin hakemus käsitellään normaalin aikataulun mukaan riippuen hakemustyypistä. 

Perheenjäsenet

Kysymys: Puolisoni ei saanut koodia. Miten toimitaan?  

Jos liitit hakemukseesi puolisosi sähköpostiosoitteen, eikä hän saanut koodia, ota yhteys osoitteeseen esupport@migri.fi. 

Kysymys: Puolisoni on jo Suomessa (startup-yrittäjä). Voinko hakea pikakaistalla omaa ja lapsemme lupaa? 

Et voi hakea oleskelulupaa pikakaistalla, jos puolisosi on jo Suomessa. Pikakaistalla perheenjäsenten pitää hakea samaan aikaan perheenkokoajan kanssa. 

Maksaminen

Kysymys: Minulla ei ole luottokorttia enkä voi maksaa hakemustani EF:ssa. Miten voin hakea pikakaistalla, jos maksan hakemukseni vasta edustustossa? 

Et voi hakea pikakaistalla, jos et maksa hakemusta Enter Finlandissa ennen hakemuksen lähettämistä. 

Kysymys: En pystynyt maksamaan hakemustani Enter Finlandissa, voiko työnantajani maksaa hakemukseni? Käsitelläänkö hakemukseni pikakaistalla, vaikka en voi maksaa hakemusta Enter Finlandissa?

Jos haet oleskelulupaa pikakaistalla, sinun pitää maksaa hakemuksesi Enter Finlandissa ennen sen lähettämistä. Työnantajasi ei voi maksaa pikakaistahakemustasi.

Jos et pysty maksamaan hakemustasi Enter Finlandissa, sinun pitää tehdä normaali hakemus. Tällöin hakemuksesi käsitellään normaalissa aikataulussa hakemustyypistä riippuen.

D-viisumi

Kysymys: Minulla on oleskelulupa toisessa EU-maassa, voinko hakea d-viisumia?

Jos sinulla on oleskelulupa toisessa EU-maassa, et tarvitse d-viisumia tullaksesi Suomeen.

Kysymys: Voinko hakea pikakaistalla ilman, että haen d-viisumia?

Voit hakea oleskelulupaa pikakaistalla ilman d-viisumia. Jos tulet viisumivelvollisesta maasta ja haluat tulla Suomeen heti, kun olet saanut myönteisen päätöksen, sinun pitää hakea myös d-viisumia. Jos tulet viisumivapaasta maasta, et tarvitse d-viisumia. 

Kysymys: Minulla on kiire tulla Suomeen ja aloittaa työt heti. Voinko hakea nyt pelkkää D-viisumia ja hakea oleskelulupaa vasta Suomessa?  

Et voi. Sinulla pitää olla oleskelulupa, että voit työskennellä Suomessa. Pikakaistalla voi hakea vain ulkomailta.