Hyppää sisältöön

Usein kysyttyä: Pikakaista

Kysymys: Olen hakenut aiemmin lupaa ilman pikakaistamenettelyä? Voinko muuttaa hakemukseni pikakaistahakemukseksi? 

Et voi muuttaa hakemustasi sen jälkeen, kun olet lähettänyt sen. 

Kysymys: Työnantajani ei pääsekään täyttämään työehtoja, koska jostain syystä hänen suomi.fi-tunniste ei toimi. Miten käy pikakaistahakemukselleni? Hidastaako tämä käsittelyä? 

Jos työnantajasi ei käy täyttämässä työehtoja työnantajan Enter Finlandissa kahden työpäivän sisällä siitä, kun olet lähettänyt oman hakemuksesi, hakemustasi ei voida käsitellä pikakaistalla. Tällöin hakemus käsitellään normaalin aikataulun mukaan riippuen hakemustyypistä. 

Kysymys: Minulla on kiire tulla Suomeen ja aloittaa työt heti. Voinko hakea nyt pelkkää D-viisumia ja hakea oleskelulupaa vasta Suomessa?  

Et voi. Sinulla pitää olla oleskelulupa, että voit työskennellä Suomessa. Pikakaistalla voi hakea vain ulkomailta. 

Kysymys: Puolisoni ei saanut koodia. Miten toimitaan?  

Jos liitit hakemukseesi puolisosi sähköpostiosoitteen, eikä hän saanut koodia, ota yhteys osoitteeseen [email protected] 

Kysymys: Puolisoni on jo Suomessa (startup-yrittäjä). Voinko hakea pikakaistalla omaa ja lapsemme lupaa? 

Et voi hakea oleskelulupaa pikakaistalla, jos puolisosi on jo Suomessa. Pikakaistalla perheenjäsenten pitää hakea samaan aikaan perheenkokoajan kanssa. 

Kysymys: Minulla ei ole luottokorttia enkä voi maksaa hakemustani EF:ssa. Miten voin hakea pikakaistalla, jos maksan hakemukseni vasta edustustossa? 

Et voi hakea pikakaistalla, jos et maksa hakemusta Enter Finlandissa ennen hakemuksen lähettämistä. 

Kysymys: 14 vrk on kulunut ja EF ilmoitti, ettei pikakaistan mukaista käsittelyä voitu kohdallani toteuttaa. Miksi näin on tapahtunut ja mitä nyt tapahtuu? Koska saan päätöksen? 

Syitä miksi hakemustasi ei ole käsitelty pikakaistalla ovat esimerkiksi: 

  • kaikki hakemuksen edellytykset eivät täyty 
  • et ole liittänyt kaikkia tarvittavia liitteitä 
  • työnantajasi ei käynyt täyttämässä työehtoja 2 työpäivän sisällä siitä, kun lähetit hakemuksesi (ei koske startup-yrittäjiä tai perheenjäseniä) 
  • et käynyt tunnistautumassa 5 työpäivän sisällä hakemuksesi lähettämisestä 

Jos hakemustasi ei käsitellä pikakaistalla, se käsitellään normaalissa aikataulussa hakemustyypistä riippuen. 

Kysymys: Valitsin EF:ssa että menen edustustoon, mutta haluankin mennä VFS:lle tunnistautumaan. Onko tämä mahdollista? Voinko vaihtaa asiointipaikkaa, kun kerran jo valitsin tunnistautumispaikaksi edustuston?  

Voit vaihtaa tunnistautumispaikkaa. Katso yhteystiedot ulkoministeriön sivulta ja varaa aika ohjeiden mukaan. Jos vaihdat tunnistautumispaikkaa, et välttämättä saa asiointiaikaa 5 työpäivän sisällä.