Hyppää sisältöön
Suomen kansalaisuus

Tietoa Suomen kansalaisuuden saaneelle

Lue tältä sivulta, mitä sinun kannattaa tietää, kun olet saanut Suomen kansalaisuuden.

Suomen passin hakeminen

Voit hakea Suomen passia Suomessa poliisilta (poliisi.fi) ja ulkomailla Suomen edustustosta (finlandabroad.fi). Passi myönnetään väestötietojärjestelmän (VTJ) tietojen perusteella. Huomioi, että et voi saada passia ennen kuin tietosi näkyvät väestötietojärjestelmässä.

  • Jos sinulla on jo ennestään suomalainen henkilötunnus, tieto kansalaisuuden saamisesta näkyy väestötietojärjestelmässä samana päivänä.
  • Jos sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta, tietojen siirtäminen väestötietojärjestelmään kestää 1–2 viikkoa.

Tärkeitä yhteystietoja Suomen kansalaiselle

Maahanmuuttovirasto päättää Suomen kansalaisuuden saamisesta ja Suomen kansalaisuuden menettämisestä. Kysy muista Suomen kansalaisuuteen ja Suomessa asumiseen liittyvistä asioista niistä vastaavalta viranomaiselta.

Asevelvollisuus

Saat tietoa asevelvollisuudesta ja naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta Puolustusvoimien verkkosivuilta (puolustusvoimat.fi).

Saat tietoa siviilipalveluksesta Siviilipalveluskeskuksen verkkosivuilta (siviilipalveluskeskus.fi).

Eläke

Saat tietoa lakisääteisestä eläketurvasta ja eläkkeiden hakemisesta Kansaneläkelaitoksen verkkosivuilta (kela.fi). Kansaneläkelaitoksen (Kelan) verkkosivuilta saat tietoa Kelan maksamista kansaneläkkeistä ja työ-, virka- ja yrittäjäeläkkeistä, joita kutsutaan ansioeläkkeiksi. Työeläkkeistä löydät tietoa myös Eläketurvakeskuksen verkkosivuilta (etk.fi),

EU-kansalaisuus

Suomi on Euroopan unionin (EU) jäsenvaltio, joten Suomen kansalaisena olet myös EU-kansalainen, jolla on oikeus liikkua vapaasti ja tehdä töitä EU:n alueella. Saat lisätietoa EU-kansalaisten oikeuksista Euroopan unionin verkkosivuilta (europa.eu) ja ulkoministeriön Eurooppa-tiedotuksen verkkosivuilta (eurooppatiedotus.fi).

Henkilö- ja osoitetiedot

Ulkomailla asuvan Suomen kansalaisen henkilö- ja osoitetiedot säilyvät Suomessa ajantasaisina vain, jos itse huolehdit tietojesi ilmoittamisesta Digi- ja väestötietovirastoon (dvv.fi) tai lähimpään Suomen edustustoon (finlandabroad.fi) nykyisessä asuinmaassasi.

Ajantasaisia tietoja tarvitaan esimerkiksi silloin, kun haet Suomen passia tai kun haluat äänestää omassa asuinpaikassasi.

Henkilökortti

Saat tietoa suomalaisen henkilökortin hakemisesta Suomessa poliisin verkkosivuilta (poliisi.fi).

Matkustaminen

Saat tietoa rajatarkastuksista rajanylityspaikoilla Rajavartiolaitoksen verkkosivuilta (raja.fi).

Tavaroiden tuonnista ja viennistä saat tietoja Tullin verkkosivuilta (tulli.fi).

Löydät tietoja eri maiden matkustusturvallisuudesta sekä Suomen edustustojen palveluista ulkoministeriön verkkopalvelusta (um.fi). Saat palvelusta tietoa myös Schengen-alueella liikkumiseen sisältyvistä säännöksistä. 

Passeista ja viisumeista voi kysyä suoraan lähimmästä Suomen ulkomaanedustustosta tai ulkoministeriön sähköpostista visa.passports@formin.fi.

Muuttaminen

Jos muutat Suomessa toiseen osoitteeseen, Suomesta ulkomaille, ulkomailta Suomeen tai ulkomailla osoitteesta toiseen, tee muuttoilmoitus, jotta tiedot päivittyvät Suomen väestötietojärjestelmään. Tee muuttoilmoitus Digi- ja väestötietovirastolle (DVV). Jos olet Suomen kansalainen ja asut ulkomailla, voit ilmoittaa muutosta paikallisen Suomen edustuston kautta.

Löydät Digi- ja väestötietoviraston yhteystiedot DVV:n verkkosivuilta (dvv.fi). Edustustojen yhteystiedot löydät ulkoministeriön Suomi ulkomailla -sivustolta (finlandabroad.fi).

Suomeen tuotavia muuttotavaroita, ajoneuvoja ja lemmikkielämiä koskevista säännöistä ja rajoituksista saat tietoa Tullin verkkosivuilta (tulli.fi) ja ajoneuvojen osalta myös Liikenne- ja viestintäviraston (Traficom) verkkosivuilta (traficom.fi).

Opiskelu

Saat tietoa koulutuksesta, koulutustarjonnasta, koulutukseen hakemisesta ja tutkintojen tunnustamisesta Opetushallituksen verkkosivuilta (oph.fi).

Opintotuesta niin kotimaisiin kuin ulkomaisiinkin opintoihin saat tietoja Kansaneläkelaitoksen (Kela) verkkosivuilta.

Perhetapahtumat

Digi- ja väestövirasto pitää Suomessa yllä väestötietojärjestelmää. Suomessa tapahtuvista perhetapahtumista (kuten syntymä, kuolema, avioliitto, avioero, adoptio) Digi- ja väestötietovirasto saa tiedon automaattisesti.

Jos asut ulkomailla, ilmoita perhetapahtumista paikalliseen Suomen edustustoon, joka toimittaa tiedot väestötietojärjestelmään. Edustustojen yhteystiedot löydät ulkoministeriön Suomi ulkomailla -sivustolta (finlandabroad.fi).

Sosiaaliturva

Saat tietoa Suomen sosiaaliturvasta Kansaneläkelaitoksen verkkosivuilta (kela.fi).

Työnteko

Löydät tietoja työssä oleville, työttömille, työelämään tulossa oleville henkilöille sekä työnantajille tarkoitetuista työvoimapalveluista työ- ja elinkeinotoimistojen verkkosivuilta (te-palvelut.fi).

Verotus

Saat tietoa verotukseen liittyvistä asioista Verohallinnon verkkosivuilta (vero.fi).

Äänestäminen

Saat tietoa vaaleista ja äänestämisestä saat oikeusministeriön Vaalit-sivulta (vaalit.fi).

Muita hyödyllisiä linkkejä