Usein kysyttyä: Pakolaiset ja turvapaikanhakijat
- Turvapaikan hakeminen
- Lakimuutokset 1.9.2024: Hakemusprosessin vaihtaminen
- Rajamenettely
- Turvapaikanhakijan työnteko-oikeus
- Vastaanottoraha
- Paluu kotimaahan
- Tilastot ja lainsäädäntö
Turvapaikan hakeminen
Miten Suomeen pääsee pakolaiseksi?
Suomi vastaanottaa vuosittain kiintiöpakolaisia ja Suomesta voi myös hakea turvapaikkaa. Lue lisää kiintiöpakolaisista ja turvapaikan hakemisesta.
Miten voin hakea turvapaikkaa Suomesta?
Voit hakea turvapaikkaa Suomesta vain Suomen valtion alueella. Kun saavut Suomeen, ilmoita rajaviranomaiselle tai poliisille, että haluaa hakea turvapaikkaa. Et voi hakea turvapaikkaa niin, että lähetät kirjeen tai sähköpostia Maahanmuuttovirastoon. Et voi myöskään hakea turvapaikkaa Suomen ulkomailla olevassa edustustossa. Lue lisää turvapaikan hakemisesta.
Mitkä ovat Suomen mukaan "turvallisia maita", joista ei oteta vastaan pakolaisia?
Suomella ei ole erillistä listaa turvallisista maista, vaan kunkin turvapaikanhakijan hakemus käsitellään yksilöllisesti.
Voitteko lähettää minulle Norsunluurannikolle paperit, joilla voin hakea Suomesta turvapaikkaa?
Emme voi lähettää hakupapereita, koska turvapaikkaa ei voi hakea ulkomailta kirjeellä tai sähköpostilla. Lue lisää turvapaikan hakemisesta.
Mitä jäljittämisellä tarkoitetaan?
Jäljittämisen avulla pyritään luomaan uudelleen yhteys alaikäisen turvapaikanhakijan ja hänen Suomen ulkopuolella oleskelevan huoltajan välille. Jäljittämisellä saadaan päätöksenteon kannalta tärkeää tietoa, joka voi myöhemmin auttaa perheen yhdistämisessä.
Jäljittämisessä huomioidaan aina lapsen etu. Yleensä on lapsen edun mukaista, että lapsi tietää, missä hänen vanhempansa tai huoltajansa oleskelevat. Ulkomaalaislaki edellyttää, että maahan ilman huoltajaa saapuneiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden vanhempia tai tosiasiallisia huoltajia jäljitetään, kun se on mahdollista.
Mitä iän selvittämisellä tarkoitetaan ja miksi turvapaikanhakijan ikää selvitetään?
Iän selvittäminen on tärkeä osa henkilöllisyytesi selvittämistä. Lisäksi turvapaikanhakijan ikä vaikuttaa siihen, mitä lakiin perustuvia oikeuksia ja velvollisuuksia hänellä on. Esimerkiksi ilman huoltajaa oleville alaikäisille turvapaikanhakijoille turvataan erityisjärjestelyjä turvapaikkamenettelyssä ja turvapaikanhakijoiden vastaanotossa.
Lue lisää: Alaikäisen iän selvittäminen eli ikäarviotutkimus
Lakimuutokset 1.9.2024: Hakemusprosessin vaihtaminen
Olen hakenut turvapaikkaa, mutta en ole saanut vielä päätöstä hakemukseeni. Voinko hakea oleskelulupaa työn tai opiskelun perusteella samalla, kun odotan päätöstä?
Jos haet oleskelulupaa työn tai opiskelun perusteella, Maahanmuuttovirasto tekee oleskelulupahakemukseesi tutkimattajättämispäätöksen. Et voi saada ensimmäistä oleskelulupaa työn, elinkeinonharjoittamisen tai opiskelun perusteella, jos olet hakenut turvapaikkaa Suomesta ja oleskelet Suomessa. Sinun pitää poistua Suomesta ja hakea oleskelulupaa työn tai opiskelun perusteella kotimaastasi tai pysyvästä asuinmaastasi.
Jos sinulla on jo oleskelulupa Suomessa, voit saada jatkoluvan työn perusteella. Jos haet jatkolupaa opiskelun perusteella ja sinulla on turvapaikkahakemus vireillä, hakemukseesi tehdään kielteinen päätös.
Olen hakenut turvapaikkaa ja oleskelulupaa työn perusteella ennen 1.9.2024. Olen käynyt tunnistautumassa palvelupisteessä ja maksanut hakemusmaksun. Voinko saada vielä oleskeluluvan työn perusteella?
Jos et ole saanut päätöstä 31.8.2024 mennessä, oleskelulupahakemukseesi työn perusteella Maahanmuuttovirasto tekee tutkimattajättämispäätöksen. Jos et ole saanut päätöstä oleskelulupahakemukseesi 31.8. mennessä, saat päätöksen yhteydessä ohjeet, miten voit pyytää hakemuksen käsittelymaksun palautusta.
Jos olet hakenut turvapaikkaa Suomesta ja haluat hakea oleskelulupaa työn perusteella, sinun pitää poistua Suomesta kotimaahasi tai pysyvään asuinmaahasi ja hakea oleskelulupaa sieltä. Jos poistut Suomesta, kun turvapaikkahakemuksesi käsittely on vielä kesken, hakemuksesi raukeaa eli sen käsittely päättyy.
Voinko saada käsittelymaksun takaisin, jos saan tutkimattajättämispäätöksen?
Voit hakea Maahanmuuttovirastolta käsittelymaksun palautusta, jos
- olet hakenut Suomessa ensimmäistä oleskelulupaa opiskelun, työn tai elinkeinonharjoittamisen perusteella ennen 1.9.2024
- Maahanmuuttovirasto ei ole tehnyt päätöstä hakemukseen viimeistään 31.8.2024 ja
- olet Suomessa ja sinulla on turvapaikkahakemus vireillä.
Tällaisessa tapauksessa saat Maahanmuuttoviraston päätöksen mukana ohjeet, miten voit hakea maksunpalautusta. Voit hakea maksunpalautusta lähettämällä pyynnön sähköpostitse Maahanmuuttovirastoon. Ohjeet maksunpalautupyynnön lähettämiseen löytyvät sivulta Maksunpalautus.
Vaihtoehtoisesti voit täyttää hakemuslomakkeen Hakemus maksun palautuksesta (pdf) ja lähettää sen salattuna sähköpostina osoitteeseen esupport@migri.fi. Käytä salatun sähköpostin lähettämiseen Maahanmuuttoviraston palvelua securemail.migri.fi. Ohjeet Securemail-palvelun käyttöön löytyvät sivulta Yhteystiedot.
Voit tarvittaessa kysyä neuvoa soittamalla Maahanmuuttovirastoon. Löydät palvelunumeron sivulta Maahanmuuttovirasto neuvontapalvelu.
Minulla on oleskelulupa työn perusteella. Voinko saada jatkoluvan työn perusteella, kun olen aikaisemmin hakenut turvapaikkaa?
Jos sinulla on jo oleskelulupa Suomessa, voit hakea jatkolupaa työn perusteella normaalisti. Sillä ei ole vaikutusta, että olet joskus hakenut turvapaikkaa.
Minulla on oleskelulupa työn perusteella ja turvapaikkahakemus vireillä. Sain opiskelupaikan, voinko hakea jatkolupaa opiskelun perusteella?
Jos haet jatkolupaa opiskelun perusteella, kun sinulla on turvapaikkahakemus vielä vireillä, Maahanmuuttovirasto tekee hakemukseesi kielteisen päätöksen. Voit hakea jatkolupaa kuitenkin työn perusteella, jos täytät oleskeluluvan edellytykset.
Sain kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukseeni. Minulla on perheenjäsen Suomessa. Voinko hakea oleskelulupaa perhesiteen perusteella?
Voit hakea oleskelulupaa perhesiteen perusteella missä vaiheessa vaan turvapaikkahakemuksen käsittelyä, jos perheenjäsenesi asuu Suomessa. Lue lisää kuka on Suomen lain mukaan perheenjäsen ja mitä edellytyksiä oleskeluluvalla on sivulta Perheenjäsenen luokse Suomeen.
Rajamenettely
Olen hakenut turvapaikkaa enkä ole vielä saanut päätöstä. Voidaanko hakemukseni siirtää käsiteltäväksi rajamenettelyssä?
Hakemustasi ei voi siirtää jälkikäteen rajamenettelyyn. Vain viranomainen Suomen ulkorajalla voi ohjata hakemuksen rajamenettelyyn.
Turvapaikanhakijan työnteko-oikeus
Saako turvapaikanhakija tehdä ansiotyötä?
Turvapaikanhakija saa tehdä ansiotyötä 3 tai 6 kuukauden kuluttua siitä, kun hän on hakenut turvapaikkaa. Voit tehdä ansiotyötä 3 kuukauden kuluttua turvapaikan hakemisesta, jos olet esittänyt voimassaolevan ja aidoksi todetun passin tai muun matkustusasiakirjan viranomaiselle. Voit tehdä ansiotyötä 6 kuukauden kuluttua turvapaikan hakemisesta, jos et ole esittänyt matkustusasiakirjaa. Lue lisää turvapaikanhakijan työnteko-oikeudesta.
Miten voin työnantajana varmistua siitä, että ulkomaalaisella on työnteko-oikeus?
Voit kysyä työntekijäsi työnteko-oikeutta Maahanmuuttovirastosta maksuttomalla sähköpostilla. Lue ohjeet sivulta Tieto työnteko-oikeudesta.
Mistä näen, millä perusteella oleskelulupani on myönnetty?
Tarkista oleskelulupasi peruste oleskelulupapäätöksestä. Päätökseen on merkitty, millä perusteella olet saanut luvan. Päätökseen on myös merkitty, jos sinulle myönnetty pakolaisasema tai toissijainen suojeluasema Suomessa.
Vastaanottoraha
Mikä on vastaanottoraha?
Vastaanottoraha on tarkoitettu sinun tai perheesi välttämättömiä perustarpeita varten. Voit saada vastaanottorahaa, jos tulosi ja varasi eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihisi, kuten ruokaan ja vaatteisiin. Lue lisää sivulta Vastaanottoraha.
Mitä tarkoittaa vastaanottorahan perusosa ja täydentävä vastaanottoraha?
Vastaanottoraha jakaantuu perusosaan ja täydentävään vastaanottorahaan.
Vastaanottorahan perusosa on tarkoitettu jokapäiväisen elämän välttämättömiin kuluihin. Vastaanottorahan perusosan lisäksi voit hakea täydentävää vastaanottorahaa. Täydentävä vastaanottoraha on tarkoitettu erityisistä tarpeista tai olosuhteista johtuviin, ihmisarvoisen elämän kannalta välttämättömän toimeentulon turvaamiseksi ja itsenäisen selviytymisen edistämiseksi tarpeellisiksi harkittuihin menoihin.
Saanko vastaanottorahaa?
Voit tarvittaessa hakea ja saada vastaanottorahaa. Mahdolliset käytössäsi olevat varat ja ansiotulot vaikuttavat siihen, saatko vastaanottorahaa ja kuinka paljon.
Vastaanottorahahakemus tehdään vastaanottokeskuksessa. Hakemuksessa sinun pitää ilmoittaa kaikki tulot ja varat, joita sinulla ja perheelläsi on käytettävissä. Myös kaikki ulkomailta saatavat tulot ja varat vaikuttavat vastaanottorahan suuruuteen, jos ne ovat sinun käytössäsi Suomessa.
Saat lisätietoa ja neuvoja hakemuksen täyttämiseen vastaanottokeskuksesta.
Vastaanottokeskus maksaa vastaanottorahan ensisijaisesti prepaid-kortille tai suomalaiselle pankkitilille.
Mistä alkaen voin saada vastaanottorahaa?
Voit saada vastaanottorahaa siitä alkaen, kun olet hakenut tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa.
Vastaanottorahahakemuksessa pyydetään ilmoittamaan tulot ja varat, mitä niillä tarkoitetaan?
Tulot tarkoittavat mitä tahansa rahallista tuloa, jota voit saada esimerkiksi palkkana, veronpalautuksena tai lahjoituksena sukulaiseltasi. Varat tarkoittavat esimerkiksi käteistä rahaa, pankkitilillä säästössä olevaa rahaa tai sellaista merkittävää omaisuutta, jonka voit myydä.
Vaikuttavatko palkkatuloni vastaanottorahan määrään?
Kyllä. Saamasi vastaanottorahan määrään vaikuttavat palkkatulot, jotka ylittävät 150 euroa kuukaudessa. Ilmoita kuitenkin aina palkkatulosi kokonaisuudessaan vastaanottokeskukselle.
Vaikuttavatko perheenjäseneni palkkatulot minun vastaanottorahani määrään?
Kyllä, vastaanottoraha on perhekohtainen etuus, jonka määrä ratkaistaan aina koko perheelle yhteisesti. Vastaanottorahan määrässä huomioidaan kaikkien perheenjäsenten käytettävissä olevat tulot ja varat.
Vaikuttaako ulkomaille matkustaminen vastaanottorahani määrään?
Vastaanottorahaa voidaan myöntää vain Suomessa oleskeleville henkilöille.
Kuinka paljon turvapaikanhakija saa vastaanottorahaa?
Vastaanottokeskuksen myöntämä taloudellinen tuki on tarkoitettu välttämättömiä perustarpeita varten. Katso vastaanottorahan määrä sivulta Vastaanottoraha.
Paluu kotimaahan
Haluan palata kotimaahani. Mitä teen?
Ole yhteydessä vastaanottokeskukseesi, niin saat sieltä apua. Voit myös saada paluuseesi avustusta. Lue lisää sivuilta Hakemuksen peruuttaminen ja Vapaaehtoinen paluu.
Tilastot ja laki
Kuinka monta irakilaista on hakenut turvapaikkaa Suomesta? Kuinka paljon Suomessa on intialaisia?
Voit tutustua turvapaikanhakijoista ja Suomessa olevista ulkomaalaisista kertoviin tilastoihin sivulla Tilastot.
Laadin tutkimusta/esseetä Suomen pakolaispolitiikasta. Mistä saisin lisätietoa?
Hyödyllisiä sivuja sinulle ovat muun muassa:
Mistä voin löytää Suomen ulkomaalaislain luettavakseni?
Ulkomaalaislaki löytyy lakitietokanta Finlexistä (finlex.fi).