Hyppää sisältöön

Tilapäinen suojelu ja kotikunta

Voit hakea kotikuntaa Digi- ja väestötietovirastosta (DVV), kun olet asunut Suomessa vuoden ja olet saanut tilapäistä suojelua. Joissain tapauksissa voit hakea kotikuntaa myös aiemmin. 

Voit hakea kotikuntaa verkossa vuoden asumisen perusteella aikaisintaan 1.3.2023. Hae kotikuntaa Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuilla (ddv.fi)

Kun saat kotikunnan, sinulla on oikeus laajempiin palveluihin kuin vastaanottokeskuksessa. Lue, miten vastaanottokeskuksen palvelut eroavat kotikunnan palveluista.

Jos et hae kotikuntaa, jäät vastaanottokeskuksen asiakkaaksi ja saat edelleen tarvitsemasi palvelut vastaanottokeskuksesta. Voit kysyä neuvoa omasta vastaanottokeskuksestasi.

Lue lisää esitteestä Kotikunta Suomesta.pdf. Viranomaiset ovat koonneet esitteeseen tietoa kotikunnan hakemisesta ja siitä, miten kotikunnan saaminen vaikuttaa elämääsi Suomessa.

Lue Kuntaan siirtymisen info tilapäistä suojelua saaville.pdf. Ohjeen kaikki kieliversiot löytyvät sivulta Jaettavat ohjeet.

Löydät tarkempaa tietoa palveluista seuraavien viranomaisten verkkosivuilta

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto myöntää suomalaisen henkilötunnuksen ja vastaa kotikunnan merkitsemisestä. Kotikuntaa voi hakea verkossa 1.3.2023 alkaen. Katso edellytykset ja ohjeet DVV:n verkkosivuilta (dvv.fi).

Kela

Kela huolehtii sosiaaliturvasta Suomessa ja myöntää tukia erilaisiin tilanteisiin. Sinulla voi olla oikeus Kelan etuuksiin, esimerkiksi lapsilisään, kun olet asunut vuoden Suomessa tai jos teet töitä Suomessa. Lue lisää Kelan verkkosivuilta (kela.fi).

Opetushallitus

Opetushallituksen sivuilta löydät tietoa siitä, miten kotikunnan saaminen vaikuttaa varhaiskasvatukseen, esiopetukseen, perusopetukseen ja opiskeluun. Lue lisää Opetushallituksen verkkosivuilta (oph.fi).