Hyppää sisältöön

Kotikunta

Voit hakea kotikuntaa Digi- ja väestötietovirastosta (DVV), jos

  • olet asunut Suomessa vuoden ja 
  • sinulla on tilapäisen suojelun oleskelulupa, joka on myönnetty sinulle vähintään vuodeksi.

Voit hakea kotikuntaa jo ennen kuin olet asunut vuoden Suomessa, jos sinulla on tilapäisen suojelun oleskelulupa, joka on myönnetty sinulle vähintään vuodeksi. Lisäksi sinulla pitää olla jokin seuraavista:

  • Vähintään 2 vuotta kestävä työsuhde. 
  • Vähintään 2 vuotta kestävä opiskelupaikka Suomessa. 
  • Olet oleskellut Suomessa Ukrainan biometrisellä passilla ennen tilapäisen suojelun luvan hakemista ja voit todistaa sen.

Jos sinulla on perheenjäsen, jonka kotikunta on Suomessa, voit hakea kotikuntaa heti kun haet tilapäistä suojelua.

Hae kotikuntaa Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuilla (ddv.fi). Saat ilmoituksen Digi- ja väestötietovirastolta, kun kotikuntamerkintä on tehty. Ilmoita siitä omaan vastaanottokeskukseesi.

Kun saat kotikunnan, sinulla on oikeus laajempiin palveluihin kuin vastaanottokeskuksessa. Lue, miten vastaanottokeskuksen palvelut eroavat kotikunnan palveluista.

Jos et hae kotikuntaa, jäät vastaanottokeskuksen asiakkaaksi ja saat edelleen tarvitsemasi palvelut vastaanottokeskuksesta. Voit kysyä neuvoa omasta vastaanottokeskuksestasi.

Lue lisää esitteestä Kotikunta Suomesta.pdf. Viranomaiset ovat koonneet esitteeseen tietoa kotikunnan hakemisesta ja siitä, miten kotikunnan saaminen vaikuttaa elämääsi Suomessa.

Lue Kuntaan siirtymisen info tilapäistä suojelua saaville.pdf. Ohjeen kaikki kieliversiot löytyvät sivulta Jaettavat ohjeet.

Löydät tarkempaa tietoa palveluista seuraavien viranomaisten verkkosivuilta

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto myöntää suomalaisen henkilötunnuksen ja vastaa kotikunnan merkitsemisestä. Kotikuntaa voi hakea verkossa. Katso edellytykset ja ohjeet DVV:n verkkosivuilta (dvv.fi).

Kela

Kela huolehtii sosiaaliturvasta Suomessa ja myöntää tukia erilaisiin tilanteisiin. Sinulla voi olla oikeus Kelan etuuksiin, esimerkiksi lapsilisään, kun olet asunut vuoden Suomessa tai jos teet töitä Suomessa. 

Lue lisää 

Opetushallitus

Opetushallituksen sivuilta löydät tietoa siitä, miten kotikunnan saaminen vaikuttaa varhaiskasvatukseen, esiopetukseen, perusopetukseen ja opiskeluun. 

Lue lisää 

Muuttoilmoitus

Kun muutat, tee muuttoilmoitus. Jos sinulla on tilapäisen suojelun lupa ja saat kotikunnan, ilmoita uusi osoitteesi omaan vastaanottokeskukseen. Tee myös muuttoilmoitus Postille.