Hyppää sisältöön

Vireilläolotodistus

Vireilläolotodistus on todistus siitä, että olet hakenut oleskelulupaa, oleskelulupakorttia, EU-rekisteröintiä, perheenjäsenen oleskelukorttia tai Suomen kansalaisuutta ja hakemuksesi odottaa käsittelyä. Saat todistuksen Maahanmuuttovirastolta.

Jos olet hakenut turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua, saat vireilläolotodistuksen Rajavartiolaitokselta tai poliisilta.

Vireilläolotodistuksella voit tarvittaessa todistaa muille Suomen viranomaisille, että sinulla on hakemus vireillä Maahanmuuttovirastossa. Vireilläolotodistus ei oikeuta maahantuloon Suomeen.

Näin saat vireilläolotodistuksen

Jätit hakemuksen Enter Finland -verkkopalvelussa

Jos olet hakenut lupaa verkossa, saat vireilläolotodistuksen Enter Finland -verkkopalvelusta. Kirjaudu sisään Enter Finland -käyttäjätilillesi ja valitse tilisi etusivulla olevasta valikosta linkki ”Tulosta vireilläolotodistus tai kuitti käsittelymaksusta”. Todistus aukeaa PDF-tiedostona uuteen ikkunaan, josta voit tulostaa sen ja tallentaa kopion omalle laitteellesi. Voit tulostaa todistuksen niin monta kertaa kuin haluat.

Jätit paperihakemuksen

Jos jätit paperihakemuksen Suomessa, saat vireilläolotodistuksen, kun asioit Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä.

Jos jätit paperihakemuksen ulkomailla Suomen edustustossa tai VFS-lupakeskuksessa, voit pyytää vireilläolotodistuksen sähköpostitse edustustolta tai Maahanmuuttovirastosta.  

Säilytä saamasi vireilläolotodistus huolellisesti. Saatat tarvita todistusta esimerkiksi, jos muut viranomaiset tai pankki pyytävät sitä. Jos vireilläolotodistus katoaa tai menee rikki ja tarvitset uuden, voit pyytää siitä kopion sähköpostilla. Jos pyydät vireilläolotodistusta Maahanmuuttovirastolta, käytä Securemail-palveluamme (securemail.migri.fi). Lähetä pyyntö osoitteeseen migri@migri.fi. Lue lisää Securemail-palvelun käytöstä.

Olet hakenut turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua

Olet saanut vireilläolotodistuksen Rajavartiolaitokselta tai poliisilta. Säilytä saamasi vireilläolotodistus huolellisesti. Jos vireilläolotodistus katoaa tai menee rikki ja tarvitset uuden, voit pyytää siitä kopion sähköpostilla vireilläolotodistuksen antaneelta viranomaiselta. Jos pyydät vireilläolotodistusta Maahanmuuttovirastolta, käytä Securemail-palveluamme (securemail.migri.fi). Lähetä pyyntö osoitteeseen migri@migri.fi. Lue lisää Securemail-palvelun käytöstä.