Hyppää sisältöön

Toimeentuloedellytys työn perusteella lupaa hakeville

Kun haet oleskelulupaa työntekoa varten, sinun pitää tulla Suomessa toimeen työstä saamallasi palkalla koko oleskeluluvan voimassaolon ajan. Oleskelulupaa varten vaadittu palkan määrä voi muuttua, koska Maahanmuuttovirasto määrittelee sen joka vuosi uudestaan.

Erityisasiantuntijalta ja EU:n sinisen kortin hakijalta edellytetään korkeampaa palkkaa. Jos teet työtä, josta ei makseta palkkaa (au pair, vapaaehtoistyö, working holiday), toimeentuloedellytys on määritelty erikseen.

Kun haet jatkolupaa, Maahanmuuttovirasto saa tiedot saamistasi palkoista ja etuuksista tulorekisteristä. Sinun ei siis tarvitse liittää hakemukseesi todistuksia saamistasi palkoista tai etuuksista. Jos kuitenkin tarvitsemme sinulta lisäselvitystä, lähetämme sinulle täydennyspyynnön. Lue lisää Tulorekisteri-sivulta.

Toimeentulo työstä

Kun haet oleskelulupaa kokoaikaiseen työhön, palkkasi on oltava vähintään sen työehtosopimuksen mukainen, jota sinun työsuhteeseesi sovelletaan. Lue lisää työehtosopimuksesta Suomi.fi -sivustolta.

Jos työehtosopimusta ei ole tai olet osa-aikatyössä, bruttopalkkasi on oltava vuonna 2024 vähintään 1 399 euroa kuukaudessa (työttömyysturvalain työssäoloehdon mukainen päivärahaoikeus).

Katso oleskelulupaperusteen alta tarkemmat tiedot toimeentulosta