Hyppää sisältöön

Toimeentuloedellytys työn perusteella lupaa hakeville

Kun haet oleskelulupaa työntekoa varten, sinun pitää tulla Suomessa toimeen työstä saamallasi palkalla koko oleskeluluvan voimassaolon ajan. Oleskelulupaa varten vaadittu palkan määrä voi muuttua, koska Maahanmuuttovirasto määrittelee sen joka vuosi uudestaan.

Erityisasiantuntijalta ja EU:n sinisen kortin hakijalta edellytetään korkeampaa palkkaa. Jos teet työtä, josta ei makseta palkkaa (au pair, vapaaehtoistyö, working holiday), toimeentuloedellytys on määritelty erikseen.

Kun haet jatkolupaa, Maahanmuuttovirasto saa tiedot saamistasi palkoista ja etuuksista tulorekisteristä. Sinun ei siis tarvitse liittää hakemukseesi todistuksia saamistasi palkoista tai etuuksista. Jos kuitenkin tarvitsemme sinulta lisäselvitystä, lähetämme sinulle täydennyspyynnön. Lue lisää Tulorekisteri-sivulta.

Toimeentulo työstä

Kun haet oleskelulupaa kokoaikaiseen työhön, palkkasi on oltava vähintään sen työehtosopimuksen mukainen, jota sinun työsuhteeseesi sovelletaan.

Jos työehtosopimusta ei ole tai olet osa-aikatyössä, bruttopalkkasi on oltava vuonna 2023 vähintään 1 331 euroa kuukaudessa (työttömyysturvalain työssäoloehdon mukainen päivärahaoikeus).

Erityisasiantuntija ja EU:n sininen kortti (Blue Card)

Kun haet oleskelulupaa erityisasiantuntijana, sinun pitää saada keskimääräistä korkeampaa palkkaa. Bruttopalkkasi pitää olla vähintään noin 3 000 euroa kuukaudessa.

Kun haet EU:n sinistä korttia, bruttopalkkasi pitää olla vuonna 2023 vähintään 5 209 euroa kuukaudessa. Tämä on Suomessa noudatettava kansallinen palkkakynnys vuonna 2023, ja se tarkistetaan vuosittain. Palkaksi ei huomioida mahdollisia luontoisetuja eikä päivärahoja.

Urheilija ja valmentaja

Jos asuntoetu tai muu etuus katsotaan osaksi palkkaasi, sinun pitää liittää oleskelulupahakemukseen selvitys etuuden verotusarvosta. Rahapalkkaa ei voi korvata muilla luontoiseduilla (kuten peli- ja harjoitusvaatteilla) eikä urheilijalle tarjottavalla terveydenhoidolla tai kulukorvauksilla. Pelaajasopimuksessa ilmoitettujen luontoisetujen pitää näkyä myös palkkalaskelmassa veronalaisena tulona.

Au pair

Kun haet oleskelulupaa au pairina, isäntäperheesi pitää tarjota sinulle ylläpito, vakuutus ja taskurahaa.

Ylläpidon lisäksi sinulle pitää maksaa vähintään 280 € (netto) taskurahaa kuukaudessa. Isäntäperheen pitää myös tehdä selvitys sinulle hankittavasta vakuutuksesta.

Working holiday

Kun haet oleskelulupaa työloman perusteella, sinulla pitää olla käytössäsi riittävät varat Suomessa elämiseen. Sinulla pitää olla noin 2 000 euroa pankkitililläsi ensimmäistä kolmea kuukautta varten.

Vapaaehtoistyö

Kun haet oleskelulupaa vapaaehtoistyön perusteella, sinulla pitää olla käytössäsi riittävät varat Suomessa elämiseen.