Hankkeet
Maahanmuuttovirastossa on vuosittain käynnissä lukuisia Euroopan unionin (EU) rahoittamia hankkeita, joilla kehitämme toimintaamme. Hankkeita rahoitetaan Euroopan unionin sisäasioiden rahastojen (EUSA) sekä Euroopan unionin elpymisvälineen tuella (RRF).
EU:n sisäasioiden rahastot (EUSA) 2021–2027
Euroopan unionin sisäasioiden rahastot ohjelmakaudella 2021–2027 koostuvat kolmesta rahastosta:
-
turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahasto (AMIF)
-
sisäisen turvallisuuden rahasto (ISF)
-
rajaturvallisuuden ja viisumipolitiikan rahoitustukiväline (BMVI).
EUSA-rahastoilla edistetään maahanmuuttoasioiden tehokasta hallintaa ja turvallisuuden korkeaa tasoa EU:ssa sekä tuetaan yhdennettyä rajaturvallisuutta ja yhteistä viisumipolitiikkaa. EUSA-rahastojen Suomen kokonaisrahoitus ohjelmakaudella 2021-2027 on noin 180 miljoonaa euroa.
Maahanmuuttovirastossa käynnissä olevat hankkeet
Aikataulu: 1.5.2023-30.4.2025
Kuvaus: Projektissa tehostetaan ja nopeutetaan turvapaikkahakemusten käsittelyä kehittämällä ulkomaalaisasioiden tietojärjestelmää tukemaan teknisesti sujuvampaa päätöksentekoa sekä päätösten laatua.
Tavoitteet: Projektissa uudistetaan ulkomaalaisasioiden käsittelyjärjestelmän turvapaikkapäätöstoimenpide vastaamaan paremmin nykytarpeita sekä varmistaa sen kustannustehokkaampi ylläpito ja päivitettävyys muuttuvassa toimintaympäristössä. Tavoitteena on vähentää manuaalisen työn määrää mm. mahdollistamalla esitäytettyjen tietojen tuonti automaattisesti päätöstoimenpiteen sisältökenttiin sekä massaprosessoimalla yhteisen päätöksen saavan perheen perheenjäsenien päätökset automaatiota hyväksikäyttäen, jotta työajankäyttö tehostuu ja asiakkaat saavat hakemukseensa päätöksen nopeammin. Hankkeen tuloksena on nopeampi ja laadukkaampi turvapaikkapäätösprosessi.
Aikataulu: 1.11.2022–30.4.2025
Kuvaus: Hankkeessa rakennetaan automaattisen jälkivalvonnan mekanismit ja mahdollistetaan laajasti automaattisen ratkaisun käyttöönottaminen.
Tavoitteet: Hankkeessa edistetään automaation käytön laajentamista ja kehitetään siihen liittyviä toimintatapoja. Hankkeessa toteutetaan tietojärjestelmämuutokset työ- ja opiskeluperusteisten oleskelulupien jälkivalvonnan automatisoinnille ja luodaan prosessit kyseessä olevalle automaation käyttöönotolle. Lisäksi kehitetään Ulkomaalaisasioiden asiankäsittelyjärjestelmän (UMA) automaation ylläpitoon liittyviä toiminnallisuuksia. Hankkeella on kaksi tavoitetta:
-
Jälkivalvonnan automaatio on käytössä ja lupaprosessien automaation ylläpitäminen on sujuvaa ja oikeusvarmaa.
-
Kirjalliset ja hallinnolliset prosessit ja rakenteet lupaprosessien automaattisen ratkaisun ja jälkivalvonnan käyttöönotolle ja seurannalle on luotu sekä jalkautettu käyttöön.
Aikataulu: 1.11.2023–31.1.2026
Kuvaus: Hankkeessa Maahanmuuttoviraston maatietopalvelu luo työprosessin Maahanmuuttoviraston ja laajemmin sisäministeriön hallinnonalan ennakointityön tarpeisiin soveltuvien, tulevaisuuden muuttoliikkeitä analysoivien ja ennakoivien tietotuotteiden laatimiseen.
Tavoitteet: Hankkeessa luodaan uusi työprosessi erityisesti muuttoliikkeiden analysoimiseen ja ennakoimiseen soveltuvan tiedon tuottamiseen. Kehitystyön aikana uutta työprosessia sovelletaan käytännön tutkimushankkeisiin ja määrättyjä muuttoliikereittejä ja lähtö- ja kauttakulkumaita käsittelevien tietotuotteiden laatimiseen. Hankkeessa tuotetaan tietoa sekä julkiseen että viranomaiskäyttöön. Hankkeen tuloksena Maahanmuuttovirastolla ja sidosryhmillä on tulevaisuudessa käytössään erityisesti muuttoliikkeisiin liittyvän ennakointityön tarpeisiin laadittuja, eri lähtö- ja kauttakulkumaita käsitteleviä tietotuotteita, joissa hyödynnetään nykyistä tehokkaammin myös saatavilla olevaa viranomaistietoa. Uuden työprosessin puitteissa tuotettu tieto parantaa Maahanmuuttoviraston ja Suomen viranomaisten valmiuksia muuttoliikkeiden ja erityisesti Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrän ennakoimiseen ja turvapaikka- ja vastaanottojärjestelmän toiminnan kehittämiseen.
Aikataulu: Pysyvää Euroopan komission alaista toimintaa
Kuvaus: Euroopan muuttoliikeverkosto (European Migration Network, EMN) on EMN-jäsenmaissa toimiva tutkimus- ja tiedonvaihtoverkosto. EMN tuottaa ajantasaista, puolueetonta, luotettavaa ja vertailukelpoista tietoa maahanmuutto- ja turvapaikka-asioista verkoston jäsenmaissa politiikan suunnittelun tueksi Euroopan unionissa. Verkoston toimintaa ohjaa Euroopan komission ja verkoston jäsenmaiden yhteisesti laatima ja hyväksymä työohjelma.
Tavoitteet: Tutkittuun tietoon perustuvan päätöksenteon vahvistaminen EU:ssa ja sen jäsenvaltioissa turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotoutumisasioissa tuottamalla vertailutietoa sekä kyseisen tiedon välittäminen myös laajalle yleisölle.
Aikataulu: 1.1.2023–31.12.2024
Kuvaus: Selvitetään asiakastestauksen, haastatteluiden ja havainnoinnin keinoin itsepalveluautomaatin soveltuvuutta Maahanmuuttoviraston asiakkaiden käyttöön tietyissä kohderyhmissä. Samalla tutkitaan ja arvioidaan laitteen teknisiä toiminnallisuuksia.
Tavoitteet: Hankkeen tavoitteena on nopeuttaa asiakkaiden pääsyä Maahanmuuttoviraston palveluun. Hankkeessa järjestetään testijakso, jossa testataan kahden eri laitevalmistajan itsepalveluautomaattia asiakaskäytössä. Saatujen kokemusten jälkeen tehdään tarvemäärittely kilpailutusta varten sopivan laitetoimittajan löytämiseksi, jos testijakso antaa vahvistusta sille, että automaattien käyttöönotto olisi toimiva ratkaisu ajanvarausjonojen lyhentämiseksi. Tarvemäärittelyn jälkeen ja sopivan laitetoimittajan löydyttyä alkaa kehitystyö ja laajempi käyttöönottotestaus. Kun kaikki on valmista, otetaan itsepalveluautomaatteja käyttöön Maahanmuuttoviraston palvelupisteissä.
Aikataulu: 1.1.2023-31.12.2025
Kuvaus: Operatiivinen tuki, jonka avulla varmistetaan ja ylläpidetään turvapaikanhakijoiden hakemusten tehokasta käsittelyä ja turvapaikkapäätösten korkeaa laatua.
Tavoitteet: Joustavalla turvapaikkamenettelyllä Maahanmuuttoviraston kansainvälisen suojelun osasto huolehtii turvapaikkahakemusten käsittelyn laadusta ja tehokkuudesta. Operatiivisen tuen avulla osasto varmistaa, että turvapaikkatutkinnassa työskentelee riittävästi ammattitaitoista henkilöstöä, mikä sujuvoittaa päätöksentekoa, edesauttaa asiakkaiden turvapaikkamenettelyä ja pienentää vastaanoton kustannuksia. Operatiivisen tuen rahoitusta käytetään virkailijoiden palkkoihin.
Aikataulu: 1.1.2023–31.12.2026
Kuvaus: Projektin tavoite on varmistaa sujuva viranomaisprosessi ja kiintiöpakolaisten Suomeen saapuminen, jotta Suomi voi täyttää kansainväliset sitoumuksensa.
Tavoitteet: Projektissa toteutetaan muutoksia Ulkomaalaisasioiden asiankäsittelyjärjestelmään (UMA) kiintiöpakolaisasian UMA-toiminnoissa sekä työkaluissa. Kehittämistoimilla pyritään vähentämään manuaalisia työvaiheita ja varmistetaan sujuvampi ja laadukkaampi kiintiöpakolaisasian käsittely, joka nopeuttaa kiintiöpakolaisten Suomeen saapumista. Lisäksi vahvistetaan kuntaansijoittamisen yhteistyökumppaneille järjestettävien koulutusten ja tiedonjaon myötä yhteistyöviranomaisten valmiuksia vastaanottaa kiintiöpakolaisia ja tarkennetaan valinta- ja kuntaansijoitustyöskentelyn menettelyjä tarvittavilta osin.
Aikataulu: 1.1.2023–31.12.2026. Optio allekirjoitettu jatkosta vuoteen 2028 asti.
Kuvaus: Koulutuskokonaisuuden avulla lisätään kulttuuriorientaatioiden kautta Suomeen valittujen kiintiöpakolaisten tietoja Suomesta ja valmiuksia uudelleensijoittumiseen jo ennen heidän muuttoaan Suomeen.
Tavoitteet: Kulttuuriorientaatioiden tavoitteena on tutustuttaa pakolaiset suomalaiseen yhteiskuntaan, kulttuuriin ja arvoihin, arkeen kuntalaisena, opiskelu- ja työelämään Suomessa sekä palvelujärjestelmiin, ja toisaalta valmistaa heitä käytännönläheisesti tuleviin matkajärjestelyihin ja pysyvästi Suomeen muuttamiseen. Orientaatiot tukevat kiintiöpakolaisten henkilökohtaisen kotoutumisprosessin alkua ja ymmärrystä tulevasta muutoksesta. Lisäksi orientaatioiden tavoitteena on motivoida osallistujia jatkuvaan oppimiseen ja itseopiskeluun koulutuksen jälkeen sekä tutustuttaa heidät suomen kieleen. Suomeen valintamatkoilta valitut kiintiöpakolaiset saavat ulkomailla lähiopetuksena kolmen vuorokauden koulutuksen heidän sen hetkisessä asuinmaassa. Opetus annetaan joko tulkin välityksellä tai osallistujien omalla äidinkielellä.
Opetuksessa hyödynnetään koulutukseen räätälöityä opiskelumateriaalia, kouluttajan käsikirjaa, movingtofinland.fi -sivustoa sekä kiintiöpakolaisille valmistettua Moving to Finland -työkirjaa ja hankkeessa tuotettuja Suomi-infovideoita. Työkirja ja videot ovat saatavilla viidellä eri kielellä (englanti, tigrinja, arabia, Kongon swahili ja kurmanji). Kiintiöpakolaisten ohella Suomi-infovideot ja kaikki hankkeessa tuotettu opetusmateriaali palvelevat myös muita maahanmuuttajia sekä kuntien ja järjestöjen työntekijöitä.
Aikataulu: 1.5.2023–30.4.2024
Kuvaus: Turvapaikkapuhuttelujen tulkkien osaamisen kehittämien ja tulkkauksen käsittelyjärjestelmän hankinta.
Tavoitteet: Hankkeen tavoitteena on turvapaikkapuhutteluissa tulkkaavien tulkkien osaamisen kehittäminen turvapaikkaprosessia ja -puhutteluita koskien. Tarkoitus on varmistaa, että kaikki turvapaikanhakijat saavat yhdenvertaisen puhuttelun lähtömaasta ja tulkattavasta kielestä riippumatta. Turvapaikkapuhuttelut lyhenevät ja tehostuvat, mikä säästää myös kustannuksia. Hankkeessa tuotetaan Maahanmuuttoviraston ja Diakonia-ammattikorkeakoulun (DIAK) yhteistyössä kattava ja laadukas sähköisellä alustalla toimiva koulutuskokonaisuus turvapaikkapuhutteluissa tulkkaamista koskien. Lisäksi hankkeessa hankitaan tulkkauksen käsittelyjärjestelmä, joka mahdollistaa tulkkien saatavuuden varmistamisen ja tulkkien sujuvan kohdentamisen puhutteluihin.
Aikataulu: 1.8.2024–31.7.2025
Kuvaus: MOVE – sujuvan kuntaan muuton edistäminen on hanke, jossa kehitetään tilapäistä suojelua saavien kuntaan siirtymistä. Erityisesti hanke on kohdennettu eri syistä haavoittuvassa asemassa oleville asiakkaille, jotka tarvitsevat tehostettua neuvontaa ja tukea kuntaan siirtymisen prosessissa. Hankkeessa kehitetään monikanavaisempaa viestintää sekä neuvonnan ja ohjauksen palvelumalleja yhteistyössä vastaanottokeskusten ja muiden sidosryhmien kanssa.
Tavoitteet: Päätavoitteena on luoda erilaisiin elämäntilanteisiin räätälöityjä palvelumalleja kuntaan siirtyjille, erityisesti haavoittuvassa asemassa oleville. Tavoitteena on, että nykyistä suurempi osuus kotikuntaan oikeutetuista henkilöistä saa tarvitsemaansa tukea, muuttaa vastaanottokeskuksesta kuntaan ja siirtymäajat lyhenevät. Neuvontapalveluista viestitään nykyistä monikanavaisemmin ja viestintä tavoittaa kohderyhmän paremmin. Asiakkaiden ja sidosryhmien käytössä on enemmän viestintämateriaalia
Aikataulu: 1.4.2023–31.3.2025
Kuvaus: Hanke edistää paluita ja kestävää uudelleenkotoutumista Irakiin ja Somaliaan ja parantaa Suomen viranomaisten tietoutta molemmista maista. Hanke kehittää yhteistyötä sekä Irakin että Somalian viranomaisten kanssa.
Tavoitteet: Hankkeessa luodaan ja ylläpidetään suhteita Somalian ja Irakin viranomaisiin sekä kyseisten maiden muiden relevanttien sidosryhmien kanssa paluiden ja uudelleenkotoutumisen edistämiseksi. Hanketoiminnoilla kerätään tietoa kohdemaista paluu- ja uudelleenkotoutumisen tukitoimista ja sekä yleistä tilannekuvaa paluuasioista. Kerätyllä tiedolla lisätään viranomaisten kyvykkyyttä kehittää paluujärjestelmää kokonaisvaltaisesti, erityisesti vapaaehtoisen paluun kannalta, mikä kanavoituu suoraan paluuneuvontaan ja uudelleenkotoutumisen tukitoimien kehittämiseen. Hankkeessa myös järjestetään ja hankitaan Somaliaan uudelleenkotoutumisen tukipalvelut.
Aikataulu: 1.3.2023–28.2.2026
Kuvaus: Operatiivisen tuen avulla varmistetaan ja ylläpidetään erityisesti työ- ja koulutusperusteisten sekä perheenjäsenten oleskelulupahakemusten sujuva ja nopea käsittely. Näin edistetään elinvoimaisen kansallisen maahanmuuttopolitiikan toteutumista.
Tavoitteet: Operatiivisella tuella on tarkoitus taata, että lupaprosessien parissa työskentelee jatkuvasti riittävästi henkilöitä, joilla on ajantasaista ja monipuolista osaamista eritaustausten asiakkaiden hakemusperusteiden selvittämisestä ja asioiden edistämisestä. Riittävällä henkilöresurssilla voidaan varmistaa lupaprosessien sujuvuus ja mahdollistaa käsittelyaikatavoitteisiin pääseminen. Lisäksi voidaan varautua entistä paremmin muuttuviin ja yllättäviinkin maailmanpoliittisiin kehityskulkuihin sekä myös taata päätöksenteon ja asiakaskokemuksen sujuvuus ja laatu.
Aikataulu: 1.4.2023–31.3.2025
Kuvaus: Ulkomaalaisasioiden asiankäsittelyjärjestelmän kehityskehitys (UMA) Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän osalta erityisesti tilastoinnin ja raportoinnin mahdollistamiseksi.
Tavoitteet: Hankkeessa kehitetään auttamisjärjestelmän tiedonkeruuta sekä tilastojen vertailukelpoisuutta, jotta pystytään vastaamaan kansallisiin ja kansainvälisiin tietotarpeisiin, luomaan kokonaiskuvaa ihmiskaupasta sekä vähentämään virheitä ja manuaalista työtä. Hankkeella on kolme tavoitetta:
-
Selvitetään Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän tilastointivaatimukset vastaamaan Valtioneuvoston ihmiskaupan vastaisen toimintaohjelman 2021-2023 kohtaa 55 sekä 1.1.2023 voimaan tulevaa vastaanottolain (746/2011) uudistusta.
-
Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän asiaprosessin digitalisointi ja automatisointi UMA-järjestelmässä.
-
Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän henkilöstö on saanut UMA-koulutuksen ja UMA-käyttöohjeet on luotu osana UMA-ohjeistusta
Aikataulu: 1.1.2023–31.12.2024
Kuvaus: Vapaaehtoisen paluun asiakastyö laittomasti maahan jääneille kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille sekä vastaanottokeskusten koulutus ja neuvonta. Frontexin palveluiden käyttööntotto.
Tavoitteet: Operatiivisella tuella ylläpidetään paluuta koskevaa asiakastyötä ja neuvontaa sekä varmistetaan vastaanottokeskusten paluuta koskeva osaaminen paluun tukemisessa. Operatiivisen tuen avulla voidaan varmistaa paluuneuvonnan kattavuus, laatu, oikea-aikaisuus sekä kokonaisvaltaisen paluuneuvonnan muodot huomioiden erityisesti haavoittuvassa asemassa olevat, mukaan lukien ihmiskaupan uhrit. Lisäksi hankkeessa otetaan käyttöön Frontexin palvelut Suomen paluujärjestelmässä.
Vapaaehtoisen paluun kokonaisuus on myös vahvasti esillä Facebookissa, Migrin nettisivuilla sekä paluuinfo.fi -sivustolla. Vapaaehtoisen paluun viestinnän tavoitteena on auttaa vapaaehtoisen paluun kohderyhmään kuuluvien asiakkaiden ja heidän kanssaan työskentelevien tahojen löytämään vastauksia kysymyksiin ja jakaa ajantasaista tietoa.
Aikataulu: 1.5.2023–30.4.2025
Kuvaus: Turvapaikkapuhutteluihin käytetyn puhutteluvarausjärjestelmän uudistaminen
Tavoitteet: Varausapu 2 -hankkeen tarkoitus on uudistaa turvapaikkapuhutteluihin käytetty puhutteluvarausjärjestelmä siten, että sitä on joustavampi ylläpitää muuttuvissa tilanteissa. Järjestelmä sujuvoittaa puhutteluvarauksien tekemistä nopeuttamalla varauksien tekoa turvapaikkaprosessissa sekä parantamalla puhutteluihin käytettävien resurssien, kuten puhuttelijoiden ja puhutteluhuoneiden hallintaa. Puhutteluvarauksissa pyritään hyödyntämään jatkossa enemmän automaatiota tarkoittaen muun muassa sitä, että järjestelmä osaa paremmin ehdottaa yksittäistapaukseen sopivia valintoja puhutteluvarausta tehtäessä. Hankkeen tuloksena on tehokkaampi ja laadukkaampi puhutteluvarausjärjestelmä, joka on tärkeä osa turvapaikkaprosessia.
Aikataulu: 1.1.2023–30.6.2025
Kuvaus: EU-lainsäädäntöön perustuvien, viisumitietojärjestelmään (VIS) ja EU:n laaja-alaisten tietojärjestelmien yhteentoimivuuskehitykseen (IO) liittyvien Maahanmuuttoviraston velvoitteiden toteutus.
Tavoitteet: Hankkeen tavoitteena on toteuttaa VIS-asetuksen (EU) 2021/1134 ja yhteentoimivuusasetukseen (EU) 2019/817 velvoittavat toiminnallisuudet Ulkomaalaisasioiden asiankäsittelyjärjestelmään (UMA) sekä liittää Maahanmuuttoviraston UMA-järjestelmä VIS-keskusviisumitietojärjestelmään Ulkoministeriön tarjoaman viestinvälitysratkaisun (VVR) kautta. UMA-järjestelmän kautta Maahanmuuttovirasto kykenee suorittamaan uudet virastoa velvoittavat toimenpiteet luotettavasti, turvallisesti ja sujuvasti.
Aikataulu: 1.1.2023–31.05.2024
Kuvaus: Kehitetään Maahnamuuttoviraston vastaanottokeskusten tiloja, varustusta sekä infrastruktuuria vastaamaan nykypäivän tarpeita ja tukemaan varautumisvalmiutta vastaamaan äkillisiin muutoksiin turvapaikkahakijoiden määrissä.
Tavoitteet: Hankkeen päämääränä on parantaa keskusten varautumista erilaisiin häiriö- ja poikkeustiloihin, varmistaa asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuus, parantaa asiakasviihtyvyyttä ja toimitilojen tehokasta käyttöä, sekä tehostaa työn tuottavuutta.
EU:n elpymis- ja palautumistukiväline (RRF) 2021–2024
EU:n elpymis- ja palautumistukiväline (RRF) on osa Next Generation EU -ohjelmakokonaisuutta. Ohjelman tavoitteena on edistää Euroopan unionin taloudellista ja sosiaalista yhtenäisyyttä sekä parantaa jäsenvaltioiden palautumiskykyä koronapandemian jälkeen.
RRF:llä rahoitetaan Maahanmuuttovirastossa OLEDIGI: Maailmanluokan automaatiota hyödyntävä digitaalinen infrastruktuuri -hankekokonaisuutta. OLEDIGI koostuu useista poikkihallinnollisista kehitysprojekteista osaajien maahanmuuton tueksi.
Kehittämistyön tavoitteena on tehostaa työ- ja opiskeluperusteisia oleskelulupa-asioita. Hankkeessa kevennetään prosesseja ja lyhennetään käsittelyaikoja uudistuvan lainsäädännön, tietojärjestelmäkehityksen, automaation ja uusien tiedonsiirtoliittymien avulla. Kehityksen kustannusarvio Maahanmuuttovirastossa on vuosien 2021–2024 aikana 15,845 miljoonaa euroa.
OLEDIGI-hankekokonaisuus
- Ulkomaalaislain 5. luvun muutokset, jatkokehitys
- Työnantajan sertifiointi, jatkokehitys
- Opiskelijavalintarekisteri
- Ohjaava sähköinen hakemus
- Käytettävyys – ja suorituskykyparannukset
- Kevennettyä 80/20 -käsittelymallia tukeva järjestelmäkehitys
- OLEDES-tietojärjestelmän jatkokehitys ja automaattiset vireillepanot
- Henkilötietojen täyttäminen suoraan Enter Finland -lomakkeelle hakemusvaiheessa passin tietojen perusteella
- Verkkohakemusten ja liitteiden selkeyttäminen
- Koripohjainen raportointi 80/20-käsittelymallin seurannan tarpeiden mukaisesti