Hyppää sisältöön

D-viisumi

Jos haluat muuttaa Suomeen, hae oleskelulupaa. Oleskeluluvan lisäksi voit tietyissä tapauksissa hakea d-viisumia, joka on Suomeen saapumiseen oikeuttava 100 päivän viisumi. Voit saada d-viisumin vain silloin, kun saat oleskeluluvan tai olet jo aiemmin saanut oleskeluvan Suomeen.

D-viisumi voidaan myöntää aikaisintaan 100 päivää ennen oleskelulupasi voimassaolon alkamista. Oleskeluluvan ja d-viisumin täytyy olla voimassa samanaikaisesti vähintään 1 päivän ajan. D-viisumin voimassaolo alkaa heti, kun olet saanut myönteisen päätöksen hakemukseesi.

D-viisumilla voit saapua Suomeen heti, kun oleskelulupasi ja d-viisumisi on myönnetty ja olet saanut passiisi d-viisumitarran. Sinun ei tarvitse odottaa oleskelulupakorttisi toimitusta Suomesta ulkomaille, vaan kortti toimitetaan noutopisteeseen Suomessa noin 2 viikon kuluessa päätöksestä.
D-viisumi ei nopeuta oleskelulupahakemuksesi käsittelyä. Sinun pitää odottaa, että saat oleskeluluvan ennen kuin voit saada d-viisumin.

D-viisumitarra kiinnitetään passiisi edustustossa.

Jos saavut Suomeen viisumivapaasta maasta, et tarvitse d-viisumia Suomeen matkustamista varten. Katso tarvitsetko viisumin Suomeen ulkoministeriön sivulta Viisumin tarve ja Suomen hyväksymät matkustusasiakirjat (um.fi). Jos kuitenkin haet d-viisumia, oleskelulupakorttisi toimitetaan Suomeen.

Näissä tilanteissa voit hakea d-viisumia

Hae d-viisumia vain siinä tapauksessa, että voit matkustaa Suomeen 2 viikon sisällä oleskeluluvan myöntämisestä. Sinun pitää hakea oleskelulupakorttisi noutopisteestä Suomessa noin 2 viikon kuluessa myönteisestä päätöksestä.

Voit hakea d-viisumia, jos haet samalla jotakin seuraavista oleskeluluvista tai sinulle jo myönnetty jokin seuraavista luvista:

Perheenjäsenet

Myös yllämainittuja oleskelulupia hakevan puoliso ja alaikäiset lapset voivat hakea d-viisumia, jos hakevat perheenjäsenen oleskelulupaa. Myös alaikäisen opiskelijan huoltaja voi hakea d-viisumia perheenjäsenen oleskeluluvan yhteydessä.

Näissä tilanteissa emme suosittele d-viisumin hakemista

 • Et voi matkustaa Suomeen 2 viikon sisällä oleskeluluvan myöntämisestä tai kukaan muu ei voi noutaa korttia puolestasi Suomessa
 • Joudut matkustamaan toiseen maahan tunnistautumaan
 • Et voi jättää passiasi edustustoon koko oleskeluluvan käsittelyn ajaksi
 • Tulet viisumivapaasta maasta ja voit odottaa kortin saapumista edustustoon
 • Asut jo Schengen-alueella oleskeluluvalla

Näin haet d-viisumia samanaikaisesti oleskeluluvan kanssa

Näin haet d-viisumia sen jälkeen, kun olet hakenut oleskelulupaa tai sinulla on jo oleskelulupa

Ota huomioon nämä asiat d-viisumista

 • Kun haet d-viisumia, oleskelulupakorttisi toimitetaan Suomeen. 
 • D-viisumilla voit saapua Suomeen enintään 100 vuorokautta ennen oleskeluluvan alkua. D-viisumin pitää olla voimassa ainakin vuorokauden samaan aikaan oleskelulupasi kanssa. 
  • Jos esimerkiksi haet lupaa paljon ennen opintojesi alkua, ei d-viisumia välttämättä voida myöntää oleskeluluvan kanssa yhtä aikaa. Tästä voi seurata tilanne, että korttisi toimitetaan Suomeen, mutta et itse pääse sitä hakemaan noutopisteestä. Tässä tapauksessa joku muu voi hakea kortin puolestasi
 • Voit matkustaa d-viisumilla rajattomasti sen voimassa olon aikana. Suomen myöntämällä d-viisumilla voit matkustaa ja oleskella myös muualla Schengen-alueella.
 • Sinun pitää jättää tai lähettää edustustoon passisi, johon lisätään d-viisumitarra
 • Oleskelulupakortin toimittamista varten tarvitset suomalaisen osoitteen, joka voi olla esimerkiksi työpaikkasi tai majoituksesi osoite. Oleskelulupakorttisi lähetetään lähimpään DB Schenkerin noutopisteeseen. Ilmoita yhteystiedoissa vain oma sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi, jotta saat tiedon siitä, milloin korttisi on noudettavissa.
 • D-viisumi ei välttämättä nopeuta Suomeen muuttamistasi, jos
  • asut jo Schengen alueella ja sinulla on oleskelulupa johonkin toiseen EU-maahan, sillä oleskelulupakortit toimitetaan yleensä nopeasti muihin EU-maihin.
  • sinun pitää matkustaa toiseen maahan tai lähettää passisi Suomen edustustoon d-viisumin kiinnittämistä varten.
 • Jos tulet viisumivapaasta maasta, et tarvitse d-viisumia Suomeen matkustamista varten. Voit katsoa ulkoministeriön verkkosivuilta, tarvitsetko viisumia. Jos kuitenkin haet d-viisumia, oleskelulupakorttisi toimitetaan Suomeen.
 • Saat aloittaa työnteon vasta, kun sinulla on voimassa oleva oleskelulupa. Poikkeuksena tästä ovat työt, joihin oleskelulupaa ei tarvita.