Hyppää sisältöön

Työnantajalle

Näiltä sivuilta löydät tietoa seuraavista asioista:

Työnantajan rooli työntekijän oleskelulupa-asiassa

Jos työntekijäsi on EU- tai ETA-maan kansalainen, hänellä ja hänen perheenjäsenillään on oikeus tehdä töitä Suomessa ilman rajoituksia. Oleskeluoikeus tulee kuitenkin rekisteröidä tai hakea perheenjäsenen oleskelukorttia. Jos työntekijä on Ison-Britannian kansalainen, katso missä tapauksissa hänellä on työnteko-oikeus Suomessa

Jos työntekijäsi ei ole EU- tai ETA-maan kansalainen, hänen tulee hakea oleskelulupaa. Työnteon perusteella haettavia oleskelulupia on yli 20. Katso, miten voit auttaa työntekijääsi oikean hakulomakkeen valinnassa ja oleskeluluvan hakemisessa. Osiossa kerrotaan myös siitä, milloin voit saada tiedon työntekijäsi oleskelulupapäätöksestä ja missä tapauksessa voit tehdä valituksen päätöksestä, jos olet siihen tyytymätön. 

Työnantajan Enter Finland

Voit nopeuttaa työntekijäsi hakemuksen käsittelyä käyttämällä työnantajan Enter Finlandia. Nopea tiedonsiirto mahdollistaa hakemuksen sujuvamman käsittelyn ja Enter Finlandissa jätetyn hakemuksen käsittelyssä voimme lisäksi hyödyntää automaatiota, joka nopeuttaa käsittelyä. Enter Finland -verkkopalvelun käyttö on turvallista ja luotettavaa.

Työnantajan velvollisuudet ulkomaista työvoimaa palkatessa

Mitkä ovat velvollisuutesi, kun palkkaat ulkomaalaisen työntekijän? Miten tarkastat työntekijän oleskeluoikeuden ja työnteko-oikeuden? Mitä jos työntekijälläsi ei ole oleskeluoikeutta tai oikeutta työntekoon? Tässä osiossa voit myös ilmoittaa laittomasta työntekijästä ja tutustua työntekijän oikeuksiin. 

Kausityöntekijän työnantajalle 

Mikä on kausityötä? Mitkä ovat kausityöluvan myöntämisen edellytykset? Kuinka pitkäksi ajaksi kausityölupa voidaan myöntää? Vastaukset näihin ja moniin muihin kausityöhön liittyviin kysymyksiin löydät tästä osiosta. Lue lisäksi ohjeet, miten täydennät työehdot työntekijän hakemukseen sivulta migri.fi/ohjeita-tyoehtojen-taydentamiseen.  

Työnantajien usein kysytyt kysymykset
 

Hyödyllisiä linkkejä työnantajalle

 

Verkkoseminaarit

Katso Maahanmuuttoviraston järjestämät työaiheiset verkkoseminaarit sivulta migri.fi/videot.

Aiheet:

  • Verkkoseminaari työnantajille 
  • Verkkoseminaari työntekijöille (englannin kielellä) 

Katso video, jossa kerrotaan erityisasiantuntijan oleskeluluvasta (kesto noin 8 minuuttia, vain suomen kielellä).

Voit kysyä neuvoa myös Kamu chatbotilta! Kamun löydät verkkosivujemme oikeasta alakulmasta. Kirjoita Kamun kommenttikenttään teksti ”Olen työnantaja” ja Kamu kertoo sinulle työnantajille tarkoitettuja ohjeita.