Hyppää sisältöön

Automaattinen päätös

Automaattinen päätös tarkoittaa päätöstä, jonka järjestelmämme tekee hakemukseesi automaattisesti. Hakemuksesi käsittelyyn voi sisältyä automaattisia vaiheita ja asiantuntijamme tekemiä vaiheita.

Järjestelmämme tekee automaattisen päätöksen vain silloin, kun se on lain mukaan mahdollista. Automaatio perustuu Maahanmuuttoviraston määrittämiin sääntöihin. Niiden avulla järjestelmämme tarkastaa, täyttääkö hakemuksesi laissa määritetyt edellytykset. Päätös tehdään päätöshetkellä voimassa olevilla käsittelysäännöillä.

Voit saada automaattisen päätöksen tällä hetkellä seuraaviin hakemuksiin tietyissä tapauksissa:

Näin järjestelmämme tekee automaattisen päätöksen 

Voit saada automaattisen päätöksen tietyissä tapauksissa, jos hakemuksesi täyttää laissa määritetyt edellytykset, olet tehnyt hakemuksen Enter Finland -verkkopalvelussa ja täyttänyt hakemuksen huolellisesti kaikilla tarvittavilla tiedoilla ja liitteillä. Järjestelmämme tekee automaattisen päätöksen heti, kun 

  • olet maksanut hakemuksesi 
  • olet todistanut henkilöllisyytesi ja
  • järjestelmämme tai asiantuntijamme on tarkastanut, että hakemuksesi täyttää edellytykset.

Hakemuksen käsittelyyn sisältyy myös viranomaisen tekemiä vaiheita. Jos hakemuksesi on puutteellinen tai vaatii selvitystä, hakemuksen käsittely siirtyy asiantuntijallemme.

Päätöksessä on tieto siitä, että se on tehty automaattisesti. Löydät päätöksestä yhteystiedon, josta saat halutessasi lisätietoja.

Automaattisen päätöksen hyödyt

  • Järjestelmämme tarkistaa ja ratkaisee kaikki samantyyppiset hakemukset samalla tavalla. 
  • Hakemusten yhdenmukainen käsittely edistää sujuvaa, turvallista ja hallittua maahanmuuttoa.
  • Automaattinen päätös on nopeampi kuin manuaalinen päätös, jonka asiantuntijamme tekee.
  • Kun osa hakijoista saa automaattisen päätöksen, asiantuntijoidemme aikaa voidaan tulevaisuudessa kohdentaa muiden hakemusten käsittelyyn. Näin automaattinen päätös voi mahdollistaa nykyistä sujuvamman palvelun tulevaisuudessa. 

Lue lisää