Työnantajalle: ohjeita, kun palkkaat Ukrainasta paenneen työntekijän
Tältä sivulta löydät tietoa ukrainalaisten työntekijöiden palkkaamisesta, työnteko-oikeudesta ja muista työntekoon liittyvistä asioista.
- Työnteko-oikeus
- Työntekijän työnteko-oikeuden tarkastaminen
- Työnantajan velvollisuudet
- Ilmoita ulkomaalaisesta työntekijästä
- Työnantajan Enter Finland -palvelu
- Palkanmaksu, jos työntekijälläsi ei ole pankkitiliä
- Työnteko-oikeus päättyy, jos tilapäisen suojelun hakemuksesta puuttuu tietoja ja sen seurauksena teemme raukeamispäätöksen tai kielteisen päätöksen
Työnteko-oikeus
Ukrainasta paennut voi työskennellä Suomessa, kun
- hän on hakenut tai saanut tilapäistä suojelua
- hänellä on voimassa oleva kausityötodistus
- hänellä on voimassa oleva kausityöoleskelulupa
- hänellä on voimassa oleva oleskelulupa, jossa on työteko-oikeus
Joissakin tapauksissa työntekijä ei tarvitse oleskelulupaa. Tällöin hänellä on rajattu työnteko-oikeus tietyille aloille, joilla hän voi työskennellä enintään 90 päivää. Lue lisää työnteosta ilman oleskelulupaa.
Tilapäinen suojelu
Ukrainasta paenneet voivat saada oleskeluluvan tilapäisen suojelun perusteella. Oikeus tehdä töitä ja opiskella alkaa heti sen jälkeen, kun työntekijäsi on rekisteröinyt tilapäisen suojelun hakemuksen poliisilla tai rajaviranomaisella.
Poliisi tai rajaviranomainen tulostaa työntekijällesi rekisteröinnin yhteydessä vireilläolotodistuksen, josta voit tarkistaa työntekijäsi työnteko-oikeuden. Tilapäistä suojelua hakenut voi tehdä töitä ilman rajoituksia, eli millä tahansa alalla.
Maahanmuuttoviraston myöntämä oleskelulupa tilapäisen suojelun perusteella on tällä hetkellä voimassa 4.3.2025 asti. Euroopan unionin neuvosto on 25.6.2024 päättänyt jatkaa tilapäistä suojelua 4.3.2026 asti.
Jos työntekijäsi on hakenut tilapäistä suojelua, tee työntekijäilmoitus.
Lue lisää: Tilapäinen suojelu.
Kun palkkaat Ukrainasta paenneen työntekijän kausitöihin
Kausitöitä voi tehdä näillä luvilla:
- Oleskelulupa tilapäisen suojelun perusteella. Oikeus tehdä töitä ja opiskella alkaa heti sen jälkeen, kun työntekijäsi on rekisteröinyt tilapäisen suojelun hakemuksen poliisilla tai rajaviranomaisella.
- Jos työntekijäsi on hakenut tilapäistä suojelua, tee työntekijäilmoitus.
- Lue palkanmaksusta, jos työntekijälläsi ei ole pankkitiliä.
- Katso tilapäisen suojelun hakemusten käsittelyaika-arvio.
- Kausityötodistuksella kausitöitä voi tehdä enintään 90 päivää.
- Kausityötodistukseen liittyvä työnteko-oikeus on voimassa niin pitkään, kun viisumivapaita oleskelupäiviä on jäljellä tai
- kausityötodistuksen voimassaolo päättyy
- Työnteko-oikeus voi siis loppua aiemmin, jos työntekijä on tullut Suomeen ennen kuin kausityötodistuksen voimassaolo on alkanut.
- Kausityöoleskeluluvalla kausitöitä voi tehdä 3–9 kuukautta. Oleskelulupaa haetaan Maahanmuuttovirastosta. Jos kausityön kesto on 6–9 kuukautta, TE-toimisto antaa ensin osapäätöksen.
Kun palkkaat Ukrainasta paenneen muihin kuin kausitöihin
Tilapäistä suojelua hakenut tai tilapäisen suojelun perusteella oleskeluluvan saanut voi tehdä töitä ilman rajoituksia, eli millä tahansa alalla.
Oleskelulupa työnteon perusteella
Jos työntekijäsi hakee lupaa työnteon perusteella, oikea oleskelulupahakemus riippuu siitä, millaista työtä hän tekee. Työnteko-oikeus alkaa vasta, kun hän on saanut hakemukseen myönteisen päätöksen, ellei hänellä ole työnteko-oikeutta jonkin muun luvan perusteella. Lue lisää oleskeluluvasta työnteon perusteella.
Oleskelulupa perhesiteen perusteella
Jos työntekijäsi saa oleskeluluvan perhesiteen perusteella, hän voi työskennellä Suomessa ilman rajoituksia. Työnteko-oikeus alkaa vasta, kun hän on saanut hakemukseen myönteisen päätöksen, ellei hänellä ole työnteko-oikeutta jonkin muun luvan perusteella. Lue lisää sivulta Työnteko-oikeus.
Oleskelulupa opiskelun perusteella
Jos työntekijälläsi on oleskelulupa opiskelun perusteella, hän voi tehdä palkkatyötä keskimäärin 30 tuntia viikossa millä tahansa alalla. Lue lisää opiskelijan oleskeluluvasta.
Muut oleskeluluvat
Lue lisää sivulta Työnteko Suomessa.
Työntekijän työnteko-oikeuden tarkastaminen
Tarkasta, että työntekijälläsi on oikeus tehdä töitä Suomessa.
Jos työntekijäsi on hakenut tilapäistä suojelua
Tarkasta työnteko-oikeus oleskelulupakortista tai poliisin tai rajaviranomaisen työntekijällesi antamasta vireilläolotodistuksesta, jonka hän on saanut hakiessaan tilapäistä suojelua.
Jos työntekijälläsi on kausityötodistus
Tarkasta työnteko-oikeus kausityötodistuksesta, jossa kerrotaan millä ajalla työntekijällä on oikeus tehdä kausityötä. Lue lisää työnteko-oikeudesta kausityötodistuksella.
Jos työntekijälläsi on jokin muu oleskelulupa
Tarkasta työnteko-oikeus oleskelulupakortista tai oleskelulupapäätöksestä, joihin on merkitty, minkälainen työnteko-oikeus työntekijällä on. Työnteko-oikeus voi olla rajoittamaton tai rajoitettu tietyille aloille. Sivulta Työnteko-oikeus löydät tietoa erilaisten oleskelulupien työnteko-oikeuksista.
Jos työntekijäsi on hakenut turvapaikkaa, mutta ei tilapäistä suojelua
Turvapaikanhakijan työnteko-oikeus perustuu ulkomaalaislakiin. Lain mukaan työntekijä ei tarvitse todistusta työnteko-oikeudesta. Voit kysyä työntekijäsi työnteko-oikeutta Maahanmuuttovirastosta sähköpostilla. Katso ohjeet sivulta Tieto työnteko-oikeudesta.
Jos olet palkannut työntekijän, joka on hakenut jatkolupaa
Lue työnteko-oikeudesta jatkoluvan käsittelyn aikana.
Voit kysyä työntekijälläsi työnteko-oikeutta Maahanmuuttovirastosta sähköpostilla
Jos haluat tietää, onko työntekijäsi työnteko-oikeus voimassa, voit kysyä sitä Maahanmuuttovirastosta maksuttomalla sähköpostilla. Lue ohjeet sivulta Tieto työnteko-oikeudesta.
Työnantajan velvollisuudet
Työnantajana sinun pitää
- huolehtia velvoitteistasi työnantajana.
- varmistua siitä, että ulkomaalaisella työntekijällä on riittävä osaaminen ja ammattitaito, jota tehtävässä edellytetään.
- varmistua siitä, että ulkomaalaisella työntekijällä on oikeus oleskella ja työskennellä Suomessa.
- pitää huolta, että työntekijöiden työehdot ovat Suomen lakien sekä työehtosopimusten mukaiset.
- säilyttää toimipisteessäsi tiedot palkkaamistasi ulkomaalaisista työntekijöistä sekä heidän tehtävistään niin, että työsuojeluviranomainen voi tarvittaessa tarkistaa tiedot. Lisätietoa tietojen säilyttämisestä löydät työsuojeluviranomaisen verkkosivuilta (Työsuojelu.fi).
- ilmoittaa myös työpaikan luottamusmiehelle, luottamusvaltuutetulle ja työsuojeluvaltuutetulle ulkomaalaisen nimi sekä sovellettava työehtosopimus.
Työntekijälle on hyvä antaa työsuojeluhallinnon opas, jossa kerrotaan muun muassa työajoista, palkoista ja lomista: Ulkomaalaisena työntekijänä Suomessa -opas. Opas on julkaistu 15 eri kielellä, myös ukrainaksi.
Lue lisää työnantajan velvollisuuksista ulkomaista työvoimaa palkatessa.
Ilmoita ulkomaalaisesta työntekijästä
Työnantajan pitää tehdä ilmoitus ulkomaalaisesta työntekijästä, kun hän palkkaa työntekijän, joka ei ole EU-kansalainen, EU-kansalaiseen rinnastettava, tai tällaisen henkilön perheenjäsen.
Ilmoitusta ei tarvitse tehdä, jos olet jo ilmoittanut tai tulet ilmoittamaan työnteon ehdot työn perusteella tehtävän oleskelulupahakemuksen yhteydessä.
Työnantajan Enter Finland -palvelu
Jos työntekijäsi hakee oleskelulupaa työnteon perusteella, sinun pitää täyttää työehdot työntekijäsi hakemukseen.
- Täytä työehdot työnantajan Enter Finlandissa
- Jos et voi käyttää Enter Finlandia, täytä paperinen Työehdot-lomake (pdf) tai TY6_plus-lomake, kausityö (pdf).
Katso ohjeet työnantajan Enter Finlandin käyttöön.
Lue lisää työehtojen täyttämisestä.
Palkanmaksu, jos työntekijälläsi ei ole pankkitiliä
Jos työntekijälläsi ei ole pankkitiliä, palkka voidaan maksaa prepaid-kortille.
Työntekijä saa prepaid-kortin siltä vastaanottokeskukselta, jossa hän on kirjoilla. Prepaid-kortille voidaan maksaa vastaanottorahaa, ja palkkaa tietyin ehdoin. Tarkat ehdot saa vastaanottokeskuksesta. Ehdot ovat lyhyesti:
- kirjallinen työsopimus
- työnantajayritys tai -yhdistys on rekisteröity
- työnantaja lähettää palkanmaksutilinumeronsa vastaanottokeskukselle
- työnantaja voi maksaa palkkaa ulkomaiselle tilille.
Vastaanottokeskus neuvoo työntekijöitä ja työnantajia tarkemmin prepaid-korttimaksuissa.
Verokortti ja henkilötunnus
Jos työntekijäsi ei ole saanut vielä päätöstä tilapäisestä suojelusta, hänen kannattaa ottaa yhteyttä Verohallintoon verokorttia ja henkilötunnusta koskevissa kysymyksissä: Tilapäistä suojelua saavat - Ukrainasta saapuneet (vero.fi).
Työntekijän työnteko-oikeus päättyy, jos tilapäisen suojelun hakemuksesta puuttuu tietoja ja sen seurauksena teemme raukeamispäätöksen tai kielteisen päätöksen
Tilapäisen suojelun hakemuksen käsittely päättyy, jos hakija ei toimita kaikkia päätöstä ja oleskelulupakorttia varten tarvittavia tietoja. Tämä tarkoittaa, että teemme hakemukseen raukeamispäätöksen tai kielteisen päätöksen puuttuvien tietojen takia. Työntekijäsi työnteko-oikeus tilapäisen suojelun perusteella päättyy päätöksen tiedoksiantopäivämäärään.
Jos tilapäistä suojelua hakenut työntekijäsi ei ole saanut päätöstä hakemukseensa 2 viikon kuluessa hakemuksen tekemisestä, hakemuksesta todennäköisesti puuttuu tarvittavia tietoja. Puuttuvia tietoja ovat usein ajantasainen osoite, jossa työntekijäsi asuu tai valokuva. Sinun kannattaa muistuttaa työntekijääsi näiden tietojen lähettämisestä Maahanmuuttovirastolle.
Oikea osoite on välttämätön tieto päätöstä varten
Työntekijäsi täytyy aina huolehtia, että Maahanmuuttovirastolla on hänen ajantasainen osoitteensa. Jos työntekijäsi osoite muuttuu tai hän on ilmoittanut osoitteeksi yrityksesi osoitteen, mutta ei yrityksesi nimeä, työntekijäsi pitää ilmoittaa heti uudet yhteystietonsa tarkasti Maahanmuuttovirastolle. Jos osoite on yrityksesi osoite, työntekijäsi pitää ilmoittaa yrityksesi, esimerkiksi maatilasi nimi, jotta posti tulee perille.
- Jos työntekijäsi on vastaanottokeskuksen asiakas, hänen pitää ilmoittaa osoitteensa omaan vastaanottokeskukseensa.
- Jos työntekijäsi ei ole rekisteröitynyt vastaanottokeskuksen asiakkaaksi tai ei tiedä omaa vastaanottokeskustaan, hän voi ilmoittaa osoitteensa Maahanmuuttovirastoon. Työntekijäsi pitää lähettää ilmoitus salattuna sähköpostina osoitteeseen migri@migri.fi ja käyttää salatun sähköpostin lähettämiseen Maahanmuuttoviraston palvelua securemail.migri.fi.
- Tarkempi ohje osoitteen ilmoittamisesta löytyy verkkosivultamme Tilapäinen suojelu.
Ohjeet valokuvan lähettämiseen
Kun poliisi tai rajaviranomainen rekisteröi tilapäisen suojelun hakemuksen, se ottaa yleensä heti rekisteröinnin yhteydessä hakijasta valokuvan. Joskus valokuva kuitenkin puuttuu hakemuksesta tai kuva ei täytä laatuvaatimuksia. Jos valokuva puuttuu, pyydämme hakijaa käymään valokuvaamossa ottamassa passivalokuvan ja lähettämään sähköisen kuvatunnuksen Maahanmuuttovirastoon. Työntekijäsi saa kuvatunnuksen valokuvaamosta, kun kuva otetaan. Kuvatunnuksessa on 7 merkkiä. Passivalokuva on maksullinen.
- Jos työntekijäsi on vastaanottokeskuksen asiakas, Maahanmuuttovirasto pyytää sähköistä kuvatunnusta vastaanottokeskuksen kautta.
- Jos työntekijäsi ei ole rekisteröitynyt vastaanottokeskukseen, Maahanmuuttovirasto pyytää sähköistä passikuvatunnusta suoraan hakijalta itseltään kirjeellä. Siihenkin tarvitaan työntekijäsi ajantasaista osoitetta, jotta hän saa pyynnön ja myöhemmin päätöksen hakemukseensa sekä oleskelulupakortin.
Kerromme pyynnössä määräpäivän, johon mennessä työntekijäsi pitää lähettää sähköinen kuvatunnus. On erittäin tärkeää, että saamme kuvatunnuksen viimeistään määräpäivänä, jotta voimme tehdä päätöksen hakemukseen ja hakemuksen käsittely ei pääty.
Hakemuksen käsittely päättyy, jos emme saa päätökseen tarvittavia tietoja
Jos emme saa päätöksenteon kannalta välttämättömiä tietoja, teemme työntekijäsi tilapäisen suojelun hakemukseen raukeamispäätöksen tai kielteisen päätöksen.
Ukrainan kansalaiset saavat oleskella 90 vuorokautta viisumivapaasti Euroopan Unionin alueella. Teemme raukeamispäätöksen tai kielteisen päätöksen, jos emme ole saaneet tarvittavia tietoja ja tilapäisen suojelun hakemuksen tekemisestä on kulunut vähintään 90 päivää.
Jos emme voi antaa päätöstä tiedoksi työntekijällesi, koska meillä ei ole hänen yhteystietojaan, voimme antaa päätöksen tiedoksi yleistiedoksiantona. Julkaisemme verkkosivullamme Yleistiedoksianto viikoittain listan asiakasnumeroista, joille ei ole voitu toimittaa päätöstä. Lista on nähtävillä sivulla 37 päivää. Jos näet listalla työntekijäsi asiakasnumeron tai työntekijäsi itse näkee sen, työntekijäsi voi soittaa listalla ilmoitettuun palvelunumeroon, josta hän saa lisätietoja.
Työntekijälläsi on oikeus hakea tilapäistä suojelua tarvittaessa uudelleen.