Hyppää sisältöön

Suomen kansalaisuus lapselle

Lapsi tarkoittaa kansalaisuuslaissa alle 18-vuotiasta henkilöä, joka ei ole naimisissa.

Lapsi voi saada Suomen kansalaisuuden

  • äidin tai isän tai molempien vanhempien kansalaisuuden mukaan (kansalaisuuden periytyminen)
  • kanssahakijana huoltajan kansalaisuushakemuksen yhteydessä
  • hakemuksesta tai
  • ilmoituksesta.

Ilmoita ulkomailla syntyneestä Suomen kansalaisesta Digi- ja väestötietovirastolle (dvv.fi)

Jos haluat tietää, onko lapsi saanut Suomen kansalaisuuden äidiltään tai isältään, voit pyytää Maahanmuuttovirastolta kansalaisuusaseman määrittämistä.

Ulkomaalaiset vanhemmat   

Kun haet itsellesi Suomen kansalaisuutta, voit liittää huollossasi olevan, alaikäisen lapsesi mukaan hakemukseen tai ilmoitukseen kanssahakijaksi. Näin lapsi voi saada Suomen kansalaisuuden samaan aikaan kanssasi. Jos haet kansalaisuutta hakemuksella, myös lapsen pitää asua Suomessa.

Kanssahakijan liitelomakkeet löytyvät hakemusta tai ilmoitusta koskevalta sivulta.

Jos lapsi syntyy, kun hakemuksesi on vireillä, voit lisätä lapsen kanssahakijaksi hakemukseesi. Täytä lapsesta liitelomake.

Ulkomaalaisen vanhemman alaikäinen lapsi voi saada Suomen kansalaisuuden yleensä vain kanssahakijana huoltajan kansalaisuushakemuksessa. Lapsen etuun liittyvästä, painavasta syystä lapselle voi hakea kansalaisuutta myös ilman vanhempia.

Varaa aika palvelupisteeltä (migri.vihta.com) lapsen hakemuksen vireyttämistä varten. Lapsen pitää olla mukana, kun jätät lomakkeen.

Ulkomaalaisten vanhempien Suomessa syntyvä lapsi voi saada Suomen kansalaisuuden syntymäpaikan perusteella vain poikkeustapauksessa.