Hyppää sisältöön
Oleskelulupa

Henkilötunnuksen saaminen oleskeluluvan hakemisen yhteydessä

Jos Maahanmuuttovirasto myöntää sinulle oleskeluluvan tai oleskelukortin tai rekisteröi oleskeluoikeutesi, henkilötietosi rekisteröidään yleensä automaattisesti myös väestötietojärjestelmään. Samalla saat henkilötunnuksen.

Mikä on henkilötunnus?

Henkilötunnus on 11 merkkiä pitkä numerosarja, joka muodostuu syntymäpäivän ja sukupuolen perusteella. Tarvitset henkilötunnuksen, kun asioit esimerkiksi viranomaisten, pankkien ja työnantajan kanssa. Samaa henkilötunnusta ei voi olla kenelläkään muulla.

Rekisteröinti väestötietojärjestelmään

Rekisteröinti voidaan tehdä vain, jos 

  • hakemukseesi tehdään myönteinen päätös 
  • tietojasi ei ole ennestään väestötietojärjestelmässä ja
  • suomalainen viranomainen on tunnistanut henkilöllisyytesi.

Sinut rekisteröidään väestötietojärjestelmään niiden tietojen perusteella, jotka on kirjattu matkustusasiakirjaasi (esimerkiksi passi tai henkilökortti). Tämän vuoksi on tärkeää, että nimesi kirjoitetaan hakemuslomakkeeseen täsmälleen samalla tavalla kuin se on kirjoitettu matkustusasiakirjaasi.

Rekisteröintiä voi pyytää tarvittaessa myös jälkikäteen

Jos rekisteröinti väestötietojärjestelmään ei myönteisen päätöksen yhteydessä onnistu, voit Suomeen saavuttuasi pyytää rekisteröintiä Digi- ja väestötietovirastolta.

Kotikunnan saaminen

Henkilötunnuksen saaminen ei rekisteröi sinua automaattisesti tietyn paikkakunnan asukkaaksi eli et saa kotikuntaa. Kotikunta voi olla kaupunki tai tavallinen kunta. Tarvitset kotikunnan, jotta voit käyttää kaupungin tai kunnan palveluita, kuten terveydenhuoltoa ja päivähoitoa. Sitä varten sinun pitää käydä Digi- ja väestötietovirastossa.