Toimeentuloedellytys opiskelijoille

Sinun täytyy itse vastata elämisestäsi Suomessa. Opiskelijan on vaikea löytää Suomesta työpaikkaa. Kun haet ensimmäistä oleskelulupaa opiskelua varten, et voi turvata toimeentuloasi työnteolla.

Varmista ennen Suomeen tuloa, että rahoituksesi on kunnossa opintojesi koko ajalle. Opiskelijan oleskelulupa myönnetään yleensä vuodeksi kerrallaan. Toimeentulo tarkistetaan jokaisen hakemuksen yhteydessä.

Tarvitset käyttöösi vähintään 560 euroa kuukaudessa, jotta pystyt maksamaan asumisesi, ruokasi ja muut menosi. Vuoden oleskelua varten sinulla on siis oltava käytössäsi 6 720 euroa.

Jotkut oppilaitokset tukevat opiskelijoidensa elämistä Suomessa. Jos oppilaitos järjestää sinulle ilmaisen asumisen, tarvitset käyttöösi vähintään 280 euroa kuukaudessa. Jos saat oppilaitoksesta ilmaisen asunnon lisäksi ilmaiset ateriat, tarvitset käyttöösi vähintään 195 euroa kuukaudessa.

Kun haet jatkolupaa, voit turvata toimeentuloasi myös työnteolla. Työnteko ei kuitenkaan saa hidastaa opintojasi, vaan opintojesi pitää edetä koko ajan normaalisti.

Lukuvuosimaksut

Jos opiskelet korkeakoulussa tai yliopistossa, opintosi ovat yleensä maksullisia. Jos maksat lukuvuosimaksun ennen kuin saavut Suomeen, liitä oleskelulupahakemukseesi selvitys maksetusta lukuvuosimaksusta. Lisäksi sinulla on oltava riittävät varat elämiseen.

Jos maksat lukuvuosimaksun vasta Suomessa, liitä oleskelulupahakemukseesi selvitys siitä, että sinulla on sekä lukuvuosimaksuun että elämiseen vaadittavat varat. Et voi kattaa lukuvuosimaksua toimeentuloon vaadittavasta summasta.

Jos olet saanut apurahan lukuvuosimaksuusi, liitä oleskelulupahakemukseesi oppilaitoksen antama todistus apurahasta. Lisäksi sinulla on oltava riittävät varat elämiseen.

Muista, että sinun pitää maksaa lukuvuosimaksu jokaisena opiskeluvuotena. Opintojesi ohessa et voi työskennellä niin paljon, että pystyisit työnteolla säästämään lukuvuosimaksuun tarvittavat varat.

Kuinka toimeentulo todistetaan?

 • Liitä hakemukseen tiliote, josta näkyy että tililläsi on 6 720 euroa. Vuotta lyhyempää oleskelua varten tililläsi on oltava 560 euroa jokaista Suomessa oleskelemaasi kuukautta kohti.
 • Sinulla on oltava tarvittavat varat omalla vain henkilökohtaisessa käytössäsi olevalla pankkitililläsi.
 • Yhteistili, jota voi käyttää myös joku muu kuin sinä, hyväksytään vain alaikäiseltä hakijalta. Yhteistilin pitää silloin olla sinun huoltajasi tili. Tiliotteessa on oltava maininta, että myös sinulla on oikeus käyttää tiliä.
 • Sukulaisten, tuttavien tai työnantajien antamia sponsorisopimuksia ei hyväksytä, vaan varojen pitää olla siirretty omalle tilillesi.
 • Jos olet saanut varat esim. vanhemmiltasi tai sukulaisiltasi (sponsorilta), liitä hakemukseen
  • selvitys siitä, mistä sponsori on saanut varat itselleen sekä
  • tiliote siltä tililtä, josta varat on siirretty omalle tilillesi.
 • Pankkitili voi olla missä tahansa maassa, kunhan tilillä on käyttöoikeus Suomessa. Sinun täytyy voida nostaa tililtä rahaa Suomessa.
 • Jos oppilaitoksesi tarjoaa esimerkiksi ilmaisen asumisen ja ateriat, liitä hakemukseen todistus oppilaitoksen tarjoamista eduista.
 • Jos sinulle on myönnetty valtion, järjestön tai oppilaitoksen stipendi tai apuraha opintoja varten, liitä hakemukseen apurahapäätös. Tiliotetta ei tarvita, jos apuraha riittää elämiseesi Suomessa.
 • Kun haet jatkolupaa, talletus suomalaisella pankkitilillä on helpoin ja luotettavin tapa osoittaa, että toimeentulosi on turvattu.
 • Jos liitteet eivät ole suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, käännätä ne virallisella kielenkääntäjällä ja liitä käännökset hakemukseesi
Valikko