Ulkomaalaislaki uudistuu 1.9.2024. Uudistuksen takia tällä sivulla voi olla vanhentunutta tietoa vielä uudistuksen jälkeen. Päivitämme sivun mahdollisimman pian. Lue lisää ulkomaalaislain uudistuksesta:
- Tietoa oleskelulupien myöntämisen tiukentumisesta
- Oleskeluluvan hakijan tunnistaminen tiukentuu
Perheenjäsenen luokse Suomeen
Jos perheenjäsenesi asuu Suomessa ja haluat muuttaa hänen luokseen, tarvitset oleskeluluvan perhesiteen perusteella. Voit vierailla Suomessa alle 90 päivää ilman oleskelulupaa. Vierailua varten tarvitset kuitenkin yleensä viisumin.
Perheenjäsentä, joka asuu Suomessa, kutsutaan perheenkokoajaksi. Perheenkokoaja ei voi hakea oleskelulupaa puolestasi, vaan sinun on itse tehtävä hakemus.
Luvan myöntäminen edellyttää, että vietät perhe-elämää perheenkokoajan kanssa.
Kuka tahansa sukulainen ei voi olla perheenkokoaja, perheenjäsenet on määritelty laissa. Suomalainen perhekäsitys on suppeampi kuin monissa muissa maissa.
Suomen kansalaisen ja muun kuin EU-kansalaisen ulkomaalaisen henkilön perheenjäsenet ovat:
- aviopuoliso
- rekisteröity parisuhdekumppani
- avopuoliso
- alle 18-vuotiaan lapsen huoltaja
- alle 18-vuotias lapsi.
Seurustelukumppani ei ole Suomessa perheenjäsen. Seurustelukumppani voi kuitenkin saada oleskeluluvan muulla perusteella.
EU-kansalaiset eivät tarvitse oleskelulupaa Suomeen. Myös EU-kansalaisten perheenjäseniin sovelletaan eri säädöksiä. Lue lisää sivulta EU-rekisteröinti.
Ennen kuin jätät hakemuksen, katso webinaari perheenjäsenten oleskeluluvista. Webinaarissa käsiteltäviä aiheita ovat muun muassa oleskeluluvan hakeminen, toimeentuloedellytys ja jatkoluvat.
Hae oleskelulupaa perhesuhteen perusteella
Kun haet oleskelulupaa perhesiteen perusteella, oikea hakemus ja oleskeluluvan myöntämisen edellytykset riippuvat siitä,
- mikä on suhteesi perheenkokoajaan, eli onko hän esimerkiksi puolisosi tai lapsesi
- onko perheenkokoaja Suomen kansalainen, onko hänellä Suomen oleskelulupa vai onko hän saanut turvapaikan Suomesta.
Tutustu oleskeluluvan myöntämisen edellytyksiin ja toimintaohjeisiin kutakin hakemusta koskevalla sivulla. Jos et ole varma, mikä on sinulle oikea hakemus, käytä hakemusopasta.
- Hakemukset: puolisoni on Suomessa
- Hakemukset: huoltajani on Suomessa
- Hakemukset: lapseni on Suomessa
- Hakemukset: muu omaiseni on Suomessa
Puolisoni hakee pikakaistalla
Jos puolisosi hakee oleskelulupaa pikakaistalla ja haet samaan aikaan, voit saada oleskeluluvan kahdessa viikossa. Puolisosi voi hakea pikakaistalla, jos hän hakee
- erityisasiantuntijan oleskelulupaa
- asiantuntijan tai johtajan ICT-oleskelulupaa
- yli- tai keskijohdossa työskentelevän oleskelulupaa
- EU:n sinistä korttia tai
- startup-yrittäjän oleskelulupaa.
Valitse itsellesi sopiva oleskelulupahakemus perhesiteen perusteella. Kun puolisosi on lähettänyt hakemuksensa, saat pikakaistakoodin sähköpostiisi, jonka voit liittää hakemukseesi. Sinulla on kaksi päivää aikaa lähettää oma hakemus sen jälkeen, kun puolisosi on lähettänyt hakemuksensa.
Pikakaistalla voi hakea vain verkossa Enter Finlandissa. Lue lisää sivulta Pikakaista.
Toimeentulosi pitää yleensä olla turvattu
Turvattu toimeentulo tarkoittaa, että sinulla on oltava riittävät varat itsesi ja perheesi elämiseen Suomessa. Varat voit saada esimerkiksi palkasta, yritystuloista, varallisuudesta tai eläkkeestä.
Edellytettyjen tulojen määrä riippuu perheen koosta. Kaikilta perhesiteen perusteella oleskelulupaa hakevilta ei edellytetä turvattua toimeentuloa. Lue lisää sivulta Toimeentuloedellytys.
Muutokset perhesuhteissa
Jos hakemusprosessin aikana perhesuhteissasi tapahtuu muutoksia, ilmoita niistä Maahanmuuttovirastolle. Muutoksia perhesuhteissa ovat:
- lapsen syntymä
- muutokset lapsen huoltajuudessa
- avioliiton solmiminen
- avioero
- perheenjäsenen kuolema.
Ohjeet ilmoitukseen löydät sivulta Muutos perhesuhteessa.
Saat tehdä töitä, kun sinulla on oleskelulupa perhesiteen perusteella
Jos sinulle on myönnetty oleskelulupa perhesiteen perusteella, sinulla on rajoittamaton oikeus tehdä töitä ja opiskella Suomessa. Jos olet saanut oleskeluluvan seurustelusuhteen perusteella, saat tehdä töitä tietyin ehdoin. Lue lisää sivulta Työnteko-oikeus.
Näin hakemus etenee, kun haet ensimmäistä oleskelulupaa perhesiteen perusteella
Hae oleskelulupaa joko Enter Finland -verkkopalvelussa tai paperihakemuksella.
Sinun pitää itse tehdä hakemus. Perheenkokoaja ei voi hakea oleskelulupaa puolestasi. Perheenkokoajan pitää kuitenkin täydentää hakemustasi. Lue lisää sivulta Perheenjäsenelle.
Alaikäisen lapsen puolesta hakemuksen täyttää ja jättää lapsen huoltaja tai muu laillinen edustaja. Hakemuksen voi täyttää ja jättää myös henkilö, jonka alaikäisen lapsen huoltaja on valtuuttanut sen tekemiseen.
Jos lapsi on 15–17 -vuotias, hän voi täyttää ja jättää hakemuksen itse. Hakemuksen pitää liittää huoltajasi tai muun laillisen edustajan antama suostumus.
Kun olet täyttänyt hakemuksen, sinun pitää käydä tunnistautumassa, eli todistamassa henkilöllisyytesi joko Suomen edustustossa ulkomailla tai Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä Suomessa:
- Jos olet jättänyt hakemuksen Enter Finland -verkkopalvelussa, käy todistamassa henkilöllisyytesi, antamassa sormenjälkesi ja näyttämässä hakemukseesi liittämiesi asiakirjojen alkuperäiset kappaleet. Maksa hakemus verkkopalvelussa tai silloin, kun vierailet edustustossa tai palvelupisteessä.
- Jos olet täyttänyt paperihakemuksen, ota täytetty hakemus mukaasi, kun käyt todistamassa henkilöllisyytesi, antamassa sormenjälkesi ja näyttämässä hakemukseesi liittämiesi asiakirjojen alkuperäiset kappaleet.
Jos lapselle on tehty oleskelulupahakemus, lapsen pitää olla mukana edustustossa tai palvelupisteessä. Tämä koskee kaikkia alaikäisiä lapsia, myös vauvoja.
Kaikissa maissa ei ole Suomen edustustoa eli et voi välttämättä tehdä hakemusta kotimaassasi. Sinun pitää oleskella laillisesti siinä maassa, missä teet oleskelulupahakemuksesi. Lue lisää sivulta Asiointi Suomen edustustossa.
Hakemuksen käsittelyaika riippuu siitä, millä perusteella olet hakenut oleskelulupaa. Odotettavissa olevat käsittelyajat löydät käsittelyaikasivulta. Voit käyttää käsittelyajan arvioimiseen myös laskuria. Lisäksi saat yleensä automaattiviestejä hakemuksen eri käsittelyvaiheissa.
Jos huomataan, että hakemuksesta puuttuu jotakin tai sinulta tarvitaan lisätietoa, olemme sinuun yhteydessä. Perhesidettäsi voidaan selvittää seuraavilla tavoilla:
- Suullinen kuuleminen eli haastattelu, jossa selvitetään oleskeluluvan myöntämisen perusteita.
- DNA-tutkimus, jossa selvitetään biologinen sukulaisuus.
- Ikätesti, jossa selvitetään hakijan tai perheenkokoajan todellinen ikä.
Kun jätät hakemuksen ulkomailla, et voi tulla kesken hakemuksen käsittelyä Suomeen odottamaan päätöstä.
Jos kuitenkin tulet Suomeen kesken hakemuksesi käsittelyn ja haluat jäädä odottamaan päätöstä, sinun pitää peruuttaa aikaisempi hakemuksesi ja hakea uudestaan oleskelulupaa Suomessa. Uudesta hakemuksesta peritään uusi käsittelymaksu. Aiempaa maksua ei palauteta. Jos et jätä Suomessa uutta hakemusta, sinun pitää poistua Suomesta, ennen kuin viisumi tai viisumivapausaika päättyy.
Kun haet oleskelulupaa Suomessa, saat jäädä odottamaan päätöstä, vaikka viisumisi voimassaolo tai viisumivapautesi päättyy.
Jos sinun täytyy täydentää hakemustasi, voit tehdä sen seuraavilla tavoilla:
- sähköinen hakemus
- Sähköisessä asiointipalvelussa "Lähetä lisätietoa" -kohdan kautta. Älä täydennä sähköistä hakemusta muulla tavalla.
- paperihakemus
- lähettämällä lisätiedot postitse
- lähettämällä lisätiedot sähköpostitse
- tuomalla lisäselvityksen Maahanmuuttoviraston toimi- tai palvelupisteeseen sen aukioloaikoina. Palvelupisteissä on postilaatikko lisäselvitysten toimittamista varten, jätä lisäselvitykset siihen.
Lue lisää sivulta Muutoksista ilmoittaminen.
Voit peruuttaa hakemuksesi milloin tahansa, kun hakemuksen käsittely on kesken. Lue lisää sivulta Hakemuksen peruuttaminen.
Jos olet hakenut oleskelulupaa sähköinen asiointipalvelu Enter Finlandissa, saat tiedon päätöksen valmistumisesta sähköpostilla tai tekstiviestillä. Näet päätöksen asiointitililläsi sähköisessä asiointipalvelussa.
Jos olet hakenut oleskelulupaa paperihakemuksella
- ulkomailla, saat tiedon päätöksestä siitä Suomen edustustosta, jonka olet ilmoittanut hakemuksessasi asiointi- ja tiedoksiantopaikaksi.
- Suomessa, saat tiedon päätöksestä poliisilta tai postitse Maahanmuuttovirastolta.
Osa päätöksistä lähetetään postiin saantitodistuksella. Lue tarkemmin päätöksen lunastamisesta Saantitodistus-sivulta.
Jos sinulle myönnetään oleskelulupa, saat oleskelulupakortin.
Jos olet hakenut oleskelulupaa Suomessa ja saat kielteisen päätöksen, sinut voidaan käännyttää maasta.
Jos et ole tyytyväinen päätökseen, sinulla on oikeus valittaa päätöksestä hallinto-oikeuteen. Ohje valituksen tekemisestä on päätöksen liitteenä.
Suuri osa hallinto-oikeuden päätöksistä on maksullisia. Saat tietoa oikeudenkäyntimaksuista hallinto-oikeudesta (oikeus.fi).
D-viisumilla pääset Suomeen heti, kun oleskelulupasi on myönnetty
Voit hakea d-viisumia, jos puolisosi tai huoltajasi hakee jotakin seuraavista oleskeluluvista:
- erityisasiantuntijan oleskelulupa
- EU:n sininen kortti
- startup-yrittäjän oleskelulupa
- asiantuntijan tai johtajan ICT-oleskelulupa (yrityksen sisäinen siirto)
- yli- tai keskijohdossa työskentelevän oleskelulupaa
- opiskelijan oleskelulupa
- tutkijan oleskelulupa
Voit hakea d-viisumia myös, jos perheenjäsenesi asuu jo Suomessa ja hänellä on jokin näistä oleskeluluvista.
Voit saada d-viisumin myös silloin, jos perheenjäsenesi tulee töihin Suomeen sertifioidulle työnantajalle
- Työntekijän oleskelulupa
- Suomessa tutkimuksen suorittaneen oleskelulupa
- Suomessa tutkinnon suorittaneen oleskelulupa
- Uskonnollisen yhdyskunnan työntekijän oleskelulupa
- Kulttuurin ja taiteenalan oleskelulupa
- Oleskelulupahakemus joukkoviestinnän alan työskentelyä varten
- Kansainvälisten järjestöjen ja valtioiden välisen yhteistyön oleskelulupa
- Yritysten valmistelutöiden ja tilausten valvonnan oleskelulupa
- Koneen tai järjestelmän toimittamisen oleskelulupa
- Urheilijan tai valmentajan oleskelulupa
- Konsultin oleskelulupa
- Vierailevan opettajan, luennoitsijan tai kouluttajan oleskelulupa
- Valtioiden välisen sopimuksen oleskelulupa
Voit hakea d-viisumia myös, jos perheenjäsenesi asuu jo Suomessa ja hän työskentelee sertifioidulle työnantajalle jollakin näistä oleskeluluvista.
Valmistaudu Suomessa elämiseen
Hän saattaa pyytää sinulta esimerkiksi tiedot siitä, onko sinulla riittävästi rahaa Suomessa elämistä varten.
Jos et saanut henkilötunnusta oleskelulupakortin yhteydessä, sinun pitää käydä henkilökohtaisesti Digi- ja väestötietoviraston palvelupisteessä.
Digi- ja väestötietovirastossa voit tallentaa henkilötietosi, perhesuhdetietosi ja osoitteesi väestötietojärjestelmään. Digi- ja väestötietovirastosta voit hakea myös kotikuntaa.