Valikko

Asiointi palvelupisteissä

Ajan varaaminen

Miten varaan ajan jatkoluvan hakemiseen?

Varaa aika sillä perusteella, jolla haet oleskelulupaa. Perusteita ovat työ, opiskelu ja perhe. Jos perusteesi ei ole mikään edellä olevista, valitse "Muu peruste". Maahanmuuttoviraston ajanvarauspalvelussa ei erotella ensimmäistä ja jatkolupahakemusta.

Jos haet jatkolupaa, älä varaa aikaa oleskelulupakortin uusimiseksi. Varaa aika oleskelulupakortin uusimiseksi vain, jos oleskeluoikeutesi on voimassa, mutta sinun täytyy uusia oleskelulupakortti esimerkiksi siksi, että edellinen on kadonnut.

Milloin ajanvarauspalveluun tulee uusia aikoja?

Uusia ajanvarausaikoja vapautetaan koko ajan.

Ajanvarauspalvelussanne ei ole vapaita aikoja. Mitä teen?

Katso ajanvarauspalvelusta vapaita aikoja myöhemmin. Uusia ajanvarausaikoja vapautetaan koko ajan.

Jos lupasi ei ole vanhenemassa seuraavan kahden kuukauden aikana, odota rauhassa uusia aikoja.

Suurimman osan hakemuksista voi tehdä myös sähköisenä Enter Finlandissa. Saat hakemuksen vireille heti, kun lähetät hakemuksen Enter Finlandissa. Sinulla on sen jälkeen kolme kuukautta aikaa käydä palvelupisteessä tunnistautumassa.

Jos pystyt matkustamaan toiselle paikkakunnalle, voit varata ajan myös toisesta palvelupisteestä.

Jos et saa aikaa varattua ja lupasi on menossa vanhaksi etkä pysty tekemään sähköistä hakemusta, voit asioida palvelupisteessä jonottamalla vuoronumerolla. Varaudu kuitenkin siihen, että saatat hyvin todennäköisesti joutua jonottamaan hyvinkin pitkään etkä silti välttämättä pääse hoitamaan asiaasi saman päivän aikana.

Lisäselvityksen voit lähettää meille. Katso ohjeet verkkosivuiltamme.

Jos tuot lisäselvityksen suoraan palvelupisteeseen, älä varaa aikaa äläkä ota vuoronumeroa. Jätä lisäselvitys palvelupisteessä olevaan postilaatikkoon palvelupisteen aukioloaikana.

Hakemuksen tekeminen

Missä vaiheessa jatkolupaa tai pysyvää lupaa kannattaa hakea?

Lupahakemus kannattaa jättää hyvissä ajoin, mutta aikaisintaan kolme kuukautta ennen nykyisen luvan umpeutumista.

Kätevimmin haet sähköisesti Enter Finland -palvelussa. Sähköisen hakemuksen tekemisen jälkeen sinulla on kolme kuukautta aikaa käydä palvelupisteessämme tunnistautumassa.

Jos kuitenkin käytät paperilomaketta, varmista, että sinulla on kaikki liitteet ennen kuin varaat ajan palvelupisteeseemme hakemuksen jättämiseksi.

Milloin voin saada pysyvän oleskeluluvan?

Pysyvää oleskelulupaa voi hakea, kun on asunut Suomessa jatkuvalla oleskeluluvalla yhtäjaksoisesti vähintään neljä vuotta.

Lue lisää: Pysyvä oleskelulupa

Mistä saan hakemuslomakkeen?

Voit printata hakemuslomakkeen Migri.fi:stä Hakemukset-sivulta.

Entä jos vanha lupa ehtii mennä umpeen ennen kuin jätän uuden hakemuksen?

Jos jätät lupahakemuksesi myöhässä, oleskeluoikeuteesi tulee katko. Myös työnteko-oikeutesi katkeaa. On mahdollista, että poliisi sakottaa sinua luvattomasta oleskelusta.

Selvitykseksi ei riitä, ettet ole saanut varattua aikaa. Jos et saa varattua aikaa ajanvarauspalvelussamme, voit tulla paikanpäälle asioimaan ilman ajanvarausta. Ota kuitenkin huomioon, että jono voi olla pitkä, etkä välttämättä saa hoidettua asiaasi saman päivän aikana. Vuoronumeroiden jakaminen jonottajille lopetetaan, kun päivän ajat vuoronumerotiskeille ovat menneet. On omalla vastuullasi hakea uutta lupaa ajoissa, eikä hakemista kannata jättää viimeiseen mahdolliseen päivään.

Kätevimmin haet sähköisesti Enter Finlandissa, koska silloin saat pantua hakemuksen vireille itsellesi sopivana ajankohtana. Sinun täytyy käydä tunnistautumassa palvelupisteessä kolmen kuukauden kuluessa sähköisen hakemuksen jättämisestä. Muista kuitenkin, että sähköinen asiointi edellyttää riittäviä tietoteknisiä taitoja.

Palvelupisteessä asiointi

Mitä minulla pitää olla mukanani, kun tulen palvelupisteeseen hakemaan oleskelulupaa?

Jos olet hakenut sähköisesti Enter Finland -palvelussa ja olet tulossa tunnistautumaan, sinulla pitää olla mukanasi

  • passi
  • hakemuksesi liitteet alkuperäisinä ja
  • passikuvasi (valokuvaohje).

Jos olet ottamassa mukaan liitteitä, joita et ole liittänyt hakemukseesi, käy ensin täydentämässä hakemustasi Enter Finlandissa.

Jos haet paperihakemuksella, sinulla pitää olla mukanasi

  • täytetty hakemuslomake
  • passi ja paperikopio passin henkilötietosivusta sekä kaikista sivuista, joilla on merkintöjä
  • hakemuksen liitteet alkuperäisinä sekä paperikopioina
  • passikuvasi (valokuvaohje).

Ota nämä asiat mukaasi myös, jos haet oleskelulupakorttia.

Miten voin maksaa käsittelymaksun?

Jos teet hakemuksen Enter Finlandissa, voit maksaa käsittelymaksun yleisimmillä luottokorteilla tai verkkopankkitunnuksilla.

Palvelupisteessämme voit maksaa käteisellä, yleisimmillä maksukorteilla sekä Visa-, Visa Electron- ja MasterCard -korteilla.

Lue lisää: Käsittelymaksut ja maksaminen

En puhu suomea enkä englantia. Miten voin asioida Maahanmuuttovirastossa?

Maahanmuuttovirastossa voi jättää hakemukset ja saada palvelua suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Jos et osaa mitään näistä kielistä, sinun täytyy hankkia itsellesi avustaja tai tulkki, joka auttaa sinua asioinnissa. Palvelupisteissämme ei ole tarjolla tulkkipalveluita.

Voinko hakea viisumin jatkamista tai henkilökorttia Maahanmuuttovirastosta?

Et voi. Viisumien jatkamisesta ja henkilökorttien myöntämisestä päättää jatkossakin poliisi.

Älä sekoita viisumia ja oleskelulupaa. Jos olet tullut käymään Suomessa esimerkiksi turismin tai töiden vuoksi, sinulle on myönnetty viisumi (lyhytaikainen oleskelu). Viisumitarra liimataan passiisi.

Jos taas olet tullut asumaan Suomeen työn, opintojen tai perheenjäsenesi vuoksi, sinulle on myönnetty oleskelulupa (pitkäaikainen oleskelu). Vuoden 2012 jälkeen lupa tarkoittaa oleskelelulupakorttia.

Voinko tulla vuoronumerolla jättämään kansalaisuushakemuksen?

Vuoronumerolla otetaan vastaan vain kiireellisiä hakemuksia, jollainen kansalaisuushakemus ei ole. Varaa aika hakemuksen jättämiseksi ajanvarauspalvelustamme. Käy tarvittaessa palvelupisteessä varaamassa aika.

Päätöksen odottaminen

Mistä saan tietoa hakemukseni käsittelytilanteesta?

Seuraa hakemusten käsittelyaikoja Migri.fi:ssä.

Jos olet hakenut sähköisesti, voit seurata hakemuksesi käsittelytilannetta Enter Finlandista. Palvelupisteissä tai puhelinpalvelussa ei ole antaa sen enempää tietoa.

Lue lisää: Käsittelyaikalaskuri

Minne voin toimittaa lisäselvityksiä hakemukseeni?

Jos olet tehnyt hakemuksesi sähköisen asioinnin kautta, kirjaudu palveluun ja lähetä lisäselvitykset sitä kautta.

Jos olet tehnyt hakemuksesi paperilomakkeella, voit lähettää lisäselvityksesi postitse.

Jos kuitenkin haluat tuoda asiakirjasi henkilökohtaisesti, voit tehdä sen Maahanmuuttoviraston palvelupisteeseen sen aukioloaikana. Laita asiakirjasi kirjekuoreen ja pudota se postilaatikkoon. Liitä mukaan lähetelomake, niin nopeutat asiakirjojesi käsittelyä.

Sinun ei tarvitse varata aikaa palvelupisteeseen lisäselvityksen tuomiseksi.

Lue lisää: Vastaa täydennyspyyntöön nopeasti

Mikä on Maahanmuuttoviraston asiakasnumero?

Kun sinua koskeva asiaa pannaan vireille, saat henkilökohtaisen asiakasnumeron. Asiakasnumero on tunnisteesi siitä eteenpäin.

Lue lisää: Asiakasnumero ja diaarinumero

Mikä on Maahanmuuttoviraston diaarinumero?

Jokainen sinua koskeva asia saa oman diaarinumeron. Diaarinumero on asiasi tunniste koko asiasi käsittelyn ajan.

Lue lisää: Asiakasnumero ja diaarinumero