Hyppää sisältöön
Tilapäinen suojelu

Terveys ja sosiaalipalvelut 

Kun olet saanut oleskeluluvan tilapäisen suojelun perusteella, sinulla on mahdollisuus saada terveydenhuoltopalveluita samalla laajuudella kuin Suomessa vakituisesti asuvat. Sinulla on oikeus terveyspalveluihin heti, kun olet jättänyt tilapäisen suojelun hakemuksen, vaikka hakemuksen käsittely olisi vielä kesken. Terveydenhuollostasi huolehtii se vastaanottokeskus, jossa olet kirjoilla.

Sinulla on oikeus välttämättömiin sosiaalipalveluihin. Vastaanottokeskus arvioi tarpeesi palveluihin ja järjestää palvelut.

Sinulla on kotikunta

Kotikunta tarkoittaa, että siirryt vastaanottopalveluiden asiakkaasta jonkin tietyn kunnan ja hyvinvointialueen palveluiden asiakkaaksi ja kuntalaiseksi. Kotikunta määräytyy sen mukaan, missä asut.

Sinulla on oikeus samantasoisiin terveyspalveluihin kuin kuntalaisella. Terveydenhuollostasi huolehtii hyvinvointialue.

Oikeutesi erilaisiin sosiaalipalveluihin laajenee huomattavasti, kun siirryt kuntaan. Esimerkiksi vamman tai sairauden vuoksi voit saada kotipalveluita, joilla tuetaan kotona selviytymistä.

Jos tarvitset keskusteluapua

MIELI ry:n kriisipuhelin päivystää suomeksi vuorokauden ympäri numerossa +358 9 2525 0111. Saat apua myös ruotsiksi, ukrainaksi, venäjäksi ja englanniksi.  Lue lisää MIELI ry:n verkkosivuilta.

MIELI Kriisikeskus Helsinki tarjoaa lyhytkestoista keskusteluapua kriisistä selviytymisen tueksi. Lue lisää: MIELI Kriisikeskus Helsinki - MIELI ry.

Jos olet kirjoilla vastaanottokeskuksessa, ole yhteydessä vastaanottokeskuksen työntekijään tai terveydenhoitajaan. Jos sinulla on kotikunta, saat apua terveysasemaltasi. Jos käyt koulua tai opiskelet, voit pyytää apua oppilaitoksesi psykologilta, kuraattorilta tai terveydenhoitajalta.

Akuuteissa kriisitilanteissa soita hätänumeroon 112.
 

Lue lisää