Hyppää sisältöön

Oleskelulupakortti

Jos sinulle myönnetään oleskelulupa, saat oleskelulupakortin. Oleskelulupakortti todistaa oleskeluoikeutesi Suomessa. Oleskelulupakortti ei ole virallinen henkilöllisyystodistus eli et voi todistaa sillä henkilöllisyyttäsi.

Oleskelulupakortissa on siru, johon tallennetaan biometrisinä tunnisteina muun muassa kasvokuva ja 2 sormenjälkeä.

Oleskelulupakortissasi lukee, kauanko oleskelulupasi on voimassa. Jos lupasi vanhenee, et voi hakea sille jatkoa hakemalla uutta oleskelulupakorttia. Hae silloin jatkolupaa.

Jos sinulla on pysyvä oleskelulupa ja korttisi voimassaolo on päättymässä, sinun ei tarvitse hakea uudelleen pysyvää lupaa. Hae silloin uutta oleskelulupakorttia. Pysyvä oleskelulupakortti on uusittava 5 vuoden välein.

Oleskelulupakorttien toimitus

Olet jättänyt hakemuksesi Suomessa

Kortti postitetaan sinua lähellä olevaan noutopisteeseen 2 viikon sisällä siitä, kun päätös on tehty. Saat tekstiviestillä ja sähköpostilla saapumisilmoituksen, jossa lukee lähetysnumero, noutopisteen osoite ja viimeinen noutopäivä. Jos sinulla ei ole puhelinnumeroa tai sähköpostiosoitetta, saat saapumisilmoituksen kirjeenä.

Kun olet saanut saapumisilmoituksen oleskelulupakortistasi, et voi enää muuttaa kortin noutopistettä. Sinun täytyy noutaa kortti ilmoituksen mukaisesta noutopisteestä. 

On tärkeää, että noudat kortin viimeiseen noutopäivään mennessä. Jos et ehdi itse noutamaan korttia, joku muu voi noutaa sen puolestasi saapumisilmoituksen ja PIN-koodisi avulla. 

Näin noudat oleskelulupakortin Suomessa

Kun haet kortin noutopisteestä, ota mukaasi:

 • Saapumisilmoitus eli saamasi viesti, jossa on lähetysnumero ja

 • PIN-koodisi, joka on sama kuin asiakasnumerosi Maahanmuuttovirastossa. Löydät PIN-koodin vireilläolotodistuksesta, jonka olet saanut Maahanmuuttovirastosta tai vanhasta oleskelulupakortistasi.

  • Jos hait oleskelulupaa tai korttia Enter Finlandissa, löydät vireilläolotodistuksen Enter Finlandista. Ota vireilläolotodistuksesta kuvakaappaus tai tulosta se ennen kuin menet hakemaan kortin. 
  • Jos hait paperihakemuksella, sait vireilläolotodistuksen vieraillessasi Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä.

Jos noudat kortin toisen henkilön puolesta, et tarvitse valtakirjaa. Ota mukaan saapumisilmoitus sekä sen henkilön PIN-koodi, jonka korttia haet.

Joissain tapauksissa saat kortin muulla tavalla

Jos sinulle myönnetään oleskeluluvan kanssa muukalaispassi tai pakolaisen matkustusasiakirja, ne lähetään yhdessä kirjattuna kirjeenä. Saat kotiisi saapumisilmoituksen, kun voit noutaa kirjeen Postin toimipisteestä. Kirje luovutetaan toimipaikasta kuittausta vastaan sinulle tai henkilölle, jonka olet valtuuttanut hakemaan kirjeen (katso sivu Valtakirja). 

Jos asut Ahvenanmaalla tai sinulla on turvakielto, kortti lähetetään sinulle kirjeenä kotiisi. 

Jos olet hakenut pysyvää oleskelulupaa paperihakemuksella ja päätös on kielteinen, mutta sinulle myönnetään määräaikainen jatkolupa, kortti lähetetään saantitodistuskirjeenä yhdessä päätöksen kanssa.  

Olet jättänyt hakemuksesi ulkomailla 

Jos olet hakenut oleskelulupaa Suomen ulkopuolella, saat kortin Suomen edustuston kautta. Edustusto kertoo sinulle, mistä voit noutaa korttisi. 

Jos et ole saanut oleskelulupakorttiasi 6 viikon sisällä siitä, kun päätös on tehty, ilmoita viivästyksestä sähköpostitse osoitteeseen migri@migri.fi. Käytä Maahanmuuttoviraston Securemail-palvelua (securemail.migri.fi), kun lähetät sähköpostia.

Olet hakenut oleskelulupaa pikakaistalla

Jos haet oleskelulupaa pikakaistalla, voit valita Enter Finlandissa otatko oleskelulupakortin vastaan Suomessa vai ulkomailla. Voit vastaanottaa kortin Suomessa, jos tulet viisumivapaasta maasta tai haet d-viisumia pikakaistan yhteydessä. 

Jos vastaanotat oleskelulupakortin Suomessa, se lähetään hakemuksessasi ilmoittaman suomalaisen osoitteen lähellä olevaan noutopisteeseen 2 viikon sisällä siitä, kun päätös on tehty. Saat tekstiviestillä ja sähköpostilla saapumisilmoituksen, jossa lukee lähetysnumero, noutopisteen osoite ja viimeinen noutopäivä. Katso Näin noudat kortin Suomessa

Jos vastaanotat kortin ulkomailla ja kävit tunnistautumassa  

 • VFS-lupakeskuksessa, oleskelulupakorttisi lähetetään lähimpään Suomen edustustoon. 
 • Suomen edustustossa, oleskelulupakorttisi lähetetään siihen edustustoon, jossa vierailit.

Sinulle on myönnetty d-viisumi

Voit tulla Suomeen ilman oleskelulupakorttia heti, kun oleskelulupasi ja d-viisumisi on myönnetty.  

Oleskelulupakortti lähetetään hakemuksessasi ilmoittamasi suomalaisen osoitteen lähellä olevaan noutopisteeseen 2 viikon sisällä siitä, kun päätös on tehty. Saat tekstiviestillä ja sähköpostilla saapumisilmoituksen, jossa lukee lähetysnumero, noutopisteen osoite ja viimeinen noutopäivä. 

On tärkeää, että noudat kortin viimeiseen noutopäivään mennessä. Jos et ehdi itse noutamaan korttia, joku muu voi noutaa sen puolestasi saapumisilmoituksen ja PIN-koodisi avulla. 

 

Oleskelulupakortin merkinnät

Ukrainasta paenneiden tilapäisen suojelun oleskelulupakortti

Lue ohjeet tilapäisen suojelun oleskelulupakortista ja sen noutamisesta sivulta Tilapäisen suojelun oleskelulupakortti

Voit erottaa tilapäisen suojelun oleskelulupakortin muista oleskelulupakorteista työnteko-oikeusmerkinnän perusteella. Tilapäisen suojelun oleskelulupakortissa merkintä on UlkL 78 § 3 mom. 3 k. tai UlkL 81 a § 1 mom. 3 k. Nämä pykälät koskevat vain asiakkaita, joilla on tilapäisen suojelun oleskelulupa. 

Brexit-oleskelulupakortti

1. Lupatyyppi tai luvan peruste:

 • SEU-sopimuksen 50 artikla = Erosopimuksen piiriin kuuluva oleskeluoikeus 
 • P SEU-sopimuksen 50 artikla = Erosopimuksen mukainen pysyvä oleskeluoikeus

2. Kortin viimeinen voimassaolopäivä eli päivä, jota ennen oleskelulupa tai kortti pitää uusia

3. Maahanmuuttoviraston asiakasnumero sekä henkilötunnus

Huomautukset-tietokenttä kortin taustapuolella:

4. Kenttään voidaan merkitä mikä tahansa lupaan liittyvä olennainen tieto, esimerkiksi työnteko-oikeuden laajuus ja se, jos henkilö on rajatyöntekijä.

Oleskelulupakortin merkinnät

Syyskuun 2020 jälkeen myönnetty kortti:

Lupa on voimassa korttiin merkityn ajan. 

1. Lupatyyppi tai luvan peruste:

 • A = jatkuva oleskelulupa
 • B = tilapäinen oleskelulupa
 • P = pysyvä oleskelulupa
 • P-EU tai P-EY = pitkään oleskelleen kolmannen maan kansalaisen EU-oleskelulupa

2. Kortin viimeinen voimassaolopäivä eli päivä, jota ennen oleskelulupa tai kortti pitää uusia

Huomautukset-tietokenttä kortin etupuolella:

3. Maahanmuuttoviraston asiakasnumero sekä henkilötunnus, jos sinulla on. Henkilötunnus ei ole pakollinen tieto oleskelulupakortissa.

4. Työnteko-oikeus: mainittu ulkomaalaislain pykälä kertoo työnteko-oikeuden laajuuden. 

 • Jos kyseessä on työntekijän oleskelulupa (TTOL), työnteko-oikeudesta ja sen laajuudesta kerrotaan vain kortin taustapuolella. Työntekijän oleskeluluvassa työnteko-oikeuden laajuus on aina tapauskohtainen ja kortin taustapuolella työnteko-oikeus voidaan kuvata riittävän tarkasti.

Huomautukset-tietokenttä kortin taustapuolella:

5. Kenttään voidaan merkitä mikä tahansa lupaan liittyvä olennainen tieto, esimerkiksi tarkentava tieto työnteko-oikeudesta. Kentässä esitetään tiedot työntekijän oleskeluluvan (TTOL) työnteko-oikeudesta, kuten työnantajan tiedot ja ammattialat, joilla luvanhaltija voi työskennellä.

Ennen syyskuuta 2020 myönnetty kortti:

Maahanmuuttovirasto alkoi myöntää uusia oleskelulupakortteja syyskuun 2020 lopussa. Käytä nykyistä oleskelulupakorttiasi niin kauan kuin korttisi on voimassa. Sinun ei tarvitse vaihtaa nykyistä korttiasi uuteen. Jos sinulle on esimerkiksi hiljattain myönnetty pysyvä oleskelulupa, oleskelulupakorttisi on voimassa seuraavat 5 vuotta. Sen jälkeen korttisi voidaan vaihtaa uuteen malliin. Jos haluat vaihtaa korttisi ennen sitä, joudut maksamaan sen vaihtamisesta oleskelulupakortin uudistamisen mukaisen hinnan.

1. Oleskelulupa on voimassa korttiin merkityn ajan. Jos kyseessä on pysyvä oleskelulupa, kortissa on merkintä: PYSYVÄ/PERMANENT.

2. Lupatyyppi tai luvan peruste:

 • A = jatkuva oleskelulupa
 • B = tilapäinen oleskelulupa
 • P = pysyvä oleskelulupa
 • P-EU tai P-EY = pitkään oleskelleen kolmannen maan kansalaisen EU-oleskelulupa

3. Mainittu ulkomaalaislain pykälä kertoo työnteko-oikeuden laajuuden. TTOL tarkoittaa työntekijän oleskelulupaa. Sen jälkeen luetellaan ammattialat, jolla luvanhaltija voi työskennellä.

4. Maahanmuuttoviraston asiakasnumero sekä henkilötunnus, jos sinulla on. Henkilötunnus ei ole pakollinen tieto oleskelulupakortissa..

5. Kortin viimeinen voimassaolopäivä eli päivä, jota ennen oleskelulupa tai kortti pitää uusia.

Oleskelulupakortti edestä

Oleskelulupakortti takaa