Hyppää sisältöön

Oleskelulupakortti

Jos sinulle myönnetään oleskelulupa, saat oleskelulupakortin. Oleskelulupakortin sirulle tallennetaan biometrisinä tunnisteina muun muassa kasvokuva ja 2 sormenjälkeä. Kortin tietoturvan vuoksi kortti on uusittava 5 vuoden välein.

Oleskelulupakortissasi lukee, kauanko oleskelulupasi on voimassa. Jos lupasi vanhenee, et voi hakea sille jatkoa hakemalla uutta oleskelulupakorttia. Hae silloin jatkolupaa.

Jos sinulla on pysyvä oleskelulupa ja korttisi voimassaolo on umpeutumassa, sinun ei tarvitse hakea uudelleen pysyvää lupaa. Hae silloin uutta korttia. Pysyvä oleskelulupakortti on uusittava 5 vuoden välein.

Oleskelulupakorttien toimitus

Jos olet jättänyt hakemuksesi Suomessa

Kortti postitetaan sinua lähimpään DB Schenkerin noutopisteeseen 2 viikon sisällä siitä, kun päätös on tehty. Saat tekstiviestillä ja sähköpostilla saapumisilmoituksen, jossa lukee DB Schenkerin lähetysnumero, noutopisteen osoite ja viimeinen noutopäivä. Jos sinulla ei ole puhelinnumeroa tai sähköpostiosoitetta, DB Schenkerin saapumisilmoitus toimitetaan sinulle kirjeellä.

Kun käyt noutamassa kortin, ota mukaasi

 • DB Schenkerin viesti, jossa on lähetysnumero ja
 • asiakasnumerosi eli PIN-koodisi. Löydät asiakasnumerosi Maahanmuuttovirastosta saamastasi vireilläolotodistuksesta tai vanhasta oleskelulupakortistasi.
  • Jos hait oleskelulupaa tai korttia Enter Finlandissa, löydät vireilläolotodistuksen Enter Finlandista.
  • Jos hait paperihakemuksella, sait vireilläolotodistuksen vieraillessasi Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä.

Jos noudat kortin toisen henkilön puolesta, et tarvitse valtakirjaa. Ota mukaan DB Schenkerin lähettämä saapumisilmoitus sekä sen henkilön asiakasnumero, jonka korttia haet.

Jos olet jättänyt hakemuksesi ulkomailla, 

saat kortin Suomen edustuston kautta. 

Jos et ole saanut oleskelulupakorttiasi kuuden viikon sisällä päätöksesi valmistumisesta, ilmoita siitä sähköpostilla osoitteeseen migri@migri.fi.

Jos haet oleskelulupaa pikakaistalla,

voit valita otatko oleskelulupakortin vastaan Suomessa vai ulkomailla. 

Voit vastaanottaa kortin Suomessa, jos tulet viisumivapaasta maasta tai haet d-viisumia pikakaistan yhteydessä.

Jos vastaanotat oleskelulupakortin Suomessa, se toimitetaan hakemuksessasi ilmoittaman suomalaisen osoitteen perusteella lähimpään DB Schenkerin noutopisteeseen 2 viikon sisällä siitä, kun päätös on tehty. Saat tekstiviestillä ja sähköpostilla saapumisilmoituksen, jossa lukee DB Schenkerin lähetysnumero, noutopisteen osoite ja viimeinen noutopäivä.

Jos vastaanotat kortin ulkomailla ja kävit tunnistautumassa 

 • VFS-lupakeskuksessa, oleskelulupakorttisi toimitetaan lähimpään Suomen edustustoon.
 • Suomen edustustossa, oleskelulupakorttisi toimitetaan siihen edustustoon, jossa vierailit.

Jos haet d-viisumia

Voit tulla Suomeen ilman oleskelulupakorttia heti, kun oleskelulupasi on myönnetty. 

Oleskelulupakortti toimitetaan hakemuksessasi ilmoittamasi suomalaisen osoitteen perusteella lähimpään DB Schenkerin noutopisteeseen 2 viikon sisällä siitä, kun päätös on tehty. Saat tekstiviestillä ja sähköpostilla saapumisilmoituksen, jossa lukee DB Schenkerin lähetysnumero, noutopisteen osoite ja viimeinen noutopäivä.

Oleskelulupakortin merkinnät

Lupa on voimassa korttiin merkityn ajan. 

1. Lupatyyppi tai luvan peruste:

 • A = jatkuva oleskelulupa
 • B = tilapäinen oleskelulupa
 • P = pysyvä oleskelulupa
 • P-EU tai P-EY = pitkään oleskelleen kolmannen maan kansalaisen EU-oleskelulupa

2. Päivä, jota ennen kortti pitää uusia

Huomautukset-tietokenttä kortin etupuolella:

3. Maahanmuuttoviraston asiakasnumero.

4. Työnteko-oikeus: mainittu ulkomaalaislain pykälä kertoo työnteko-oikeuden laajuuden. 

 • Jos kyseessä on työntekijän oleskelulupa (TTOL), työnteko-oikeudesta ja sen laajuudesta kerrotaan vain kortin taustapuolella. Työntekijän oleskeluluvassa työnteko-oikeuden laajuus on aina tapauskohtainen ja kortin taustapuolella työnteko-oikeus voidaan kuvata riittävän tarkasti.

Huomautukset-tietokenttä kortin taustapuolella:

5. Kenttään voidaan merkitä mikä tahansa lupaan liittyvä olennainen tieto, esimerkiksi tarkentava tieto työnteko-oikeudesta. Kentässä esitetään tiedot työntekijän oleskeluluvan (TTOL) työnteko-oikeudesta, kuten työnantajan tiedot ja ammattialat, joilla luvanhaltija voi työskennellä.

Oleskelulupakortin merkinnät

Maahanmuuttovirasto alkoi myöntää uusia oleskelulupakortteja syyskuun 2020 lopussa. Käytä nykyistä oleskelulupakorttiasi niin kauan kuin korttisi on voimassa. Sinun ei tarvitse vaihtaa nykyistä korttiasi uuteen. Jos sinulle on esimerkiksi hiljattain myönnetty pysyvä oleskelulupa, oleskelulupakorttisi on voimassa seuraavat 5 vuotta. Sen jälkeen korttisi voidaan vaihtaa uuteen malliin. Jos haluat vaihtaa korttisi ennen sitä, joudut maksamaan sen vaihtamisesta oleskelulupakortin uudistamisen mukaisen hinnan.

1. Lupa on voimassa korttiin merkityn ajan. Jos kyseessä on pysyvä oleskelulupa, kortissa on merkintä: PYSYVÄ/PERMANENT.

2. Lupatyyppi tai luvan peruste:

 • A = jatkuva oleskelulupa
 • B = tilapäinen oleskelulupa
 • P = pysyvä oleskelulupa
 • P-EU tai P-EY = pitkään oleskelleen kolmannen maan kansalaisen EU-oleskelulupa

3. Mainittu ulkomaalaislain pykälä kertoo työnteko-oikeuden laajuuden. TTOL tarkoittaa työntekijän oleskelulupaa. Sen jälkeen luetellaan ammattialat, jolla luvanhaltija voi työskennellä.

4. Maahanmuuttoviraston asiakasnumero.

5. Päivä, jota ennen kortti pitää uusia.

Oleskelulupakortti edestä

Oleskelulupakortti takaa

Ukrainasta paenneiden tilapäisen suojelun oleskelulupakortti

Kaikki tilapäisen suojelun perusteella myönnetyt oleskelulupakortit ovat voimassa 4.3.2024 asti, vaikka kortin päivämäärä olisi vanhentunut. 

Oleskelulupakorttiin on merkitty tieto työnteko-oikeudesta eli ulkomaalaislain pykälä, johon työnteko-oikeus perustuu. Voit erottaa tilapäisen suojelun oleskelulupakortin muista oleskelulupakorteista työnteko-oikeusmerkinnän perusteella. Tilapäisen suojelun asiakkaan oleskelulupakortissa merkintä on UlkL 78 § 3 mom. 3 k. tai UlkL 81 a § 1 mom. 3 k. Nämä pykälät koskevat vain asiakkaita, joilla on tilapäisen suojelun oleskelulupa.

Brexit-oleskelulupakortti

1. Lupatyyppi tai luvan peruste:

 • SEU-sopimuksen 50 artikla = Erosopimuksen piiriin kuuluva oleskeluoikeus 
 • P SEU-sopimuksen 50 artikla = Erosopimuksen mukainen pysyvä oleskeluoikeus

2. Päivä, jota ennen kortti pitää uusia

3. Maahanmuuttoviraston asiakasnumero

Huomautukset-tietokenttä kortin taustapuolella:

4. Kenttään voidaan merkitä mikä tahansa lupaan liittyvä olennainen tieto, esimerkiksi työnteko-oikeuden laajuus ja se, jos henkilö on rajatyöntekijä.